Generale Special Olympics geslaagd

28-06-2017

Ze hebben er al een hele tijd naar uitgekeken. De sporters met een geestelijke beperking die in actie mochten komen op de 'generale repetitie' voor de Special Olympics die 2018 in de Achterhoek worden gehouden. Afgelopen zaterdag kwamen voetballers in actie in Groenlo, amazones in Vragender, zwemmers in Doetinchem en atleten in Winterswijk.

Alle sporters kwamen op de vroege zaterdagochtend bijeen op Sportpark Den Elshof alwaar het 'olympisch vuur' werd aangestoken door amazone Marije Rupert, in het bijzijn van een politieagent. Het duurt echter een aantal minuten voordat de vlam binnen wordt gelopen, "omdat de politieagenten zich nog om moeten kleden," aldus presentatrice Inge de Jager van Omroep Gelderland. "Maar gelukkig hebben we gezellige muziek", verwijst ze naar 'Special Olympics Huisorkest' Dokters Swingende Infuustoeters uit Lichtenvoorde, dat voor een vrolijke opvulling zorgt. Als de vlam vervolgens niet wil ontbranden biedt een papierprop soelaas. Het mag de pret niet drukken. Er wordt hard geapplaudisseerd.


Boegbeeld Basten Overkemping wordt geïnterviewd, vlak voor hij de Olympische vlag mag hijsen. 

Ook voor Grol-voetballer Basten Overkemping, die als een van de boegbeelden van de Special Olympics de Olympische vlag mag hijsen. Ondertussen zingt The Voice Kids-deelneemster Estelle Westerlaan uit Lichtenvoorde. Dit alles onder het toeziend oog van ook Burgemeester Annette Bronsvoort en wethouder Jos Hoenderboom, die 'de spelen' officieel voor geopend mogen verklaren.

Applaus
Zodra de zwemmers, amazones en atleten Den Elshof hebben verlaten om zich naar hun sportlocaties te begeven, maken 155 voetballers zich op voor hun voetbaltoernooi. Spelvreugde en sportiviteit zijn er volop . Als een speler van de tegenpartij scoort wordt er zelfs geapplaudisseerd door de partij die de goal tegen krijgt.

Olympische eed
Volgend jaar komen liefst 2500 sporters in actie in de Achterhoek en zal Marveld Recreatie in Groenlo fungeren als 'Olympisch dorp'. Zwemmer Daniël van den Berg heeft dan de eer 'burgemeester' van het Olympisch dorp te zijn. Zaterdag mocht hij samen met alle andere sporters de Olympische eed afleggen; "Ik ga voor de winst, maar door mijn inzet ben ik al winnaar." Al met al kan er terug gekeken worden op een prima 'generale', mede door voortreffelijk gastheerschap van sv Grol, en haar tientallen vrijwilligers, en zullen schoonheidsfoutjes vast en zeker nog weggepoetst worden.