Sponsoravond bezocht door ruim 500 gasten

01-06-2018

Om 19.05 uur liepen de eerste gasten al de sporthal in om zich een goede plaats te bemachtigen om maar niets te hoeven missen van het programma dat om 20.00 uur zou starten. De sponsoravond is ieder jaar weer de aftrap van het Internationaal Marveldtoernooi. De avond is bestemd voor alle sponsoren van sv Grol en het Internationaal Marveldtoernooi die deze compleet verzorgde avond krijgen aangeboden, als dank voor hun onmisbare steun.

Ruim 500 gasten maakten zich op voor een gezellige en onderhoudende avond en gingen er eens goed voor zitten. Het was Marco Frank, voorzitter van het bestuur Internationaal Marveldtoernooi, die de gasten welkom heette, evenals presentator Eddy van der Ley die Wim Kieft en Hans Kraay ‘en publique’ aan de tand mocht voelen, en entertainer Ernest Beuving die de avond af mocht sluiten.

Aansluitend was het Hans Scheinck, voorzitter van sv Grol die namens de 100-jarige vereniging de gasten ook nog een keer welkom heette en de heren Kraay, Kieft en Beuving nader introduceerde, voor zover nodig. Scheinck was goed op dreef. Zijn speech zat vol humor en  spitsvondigheden en was hiermee een mooie voorbode van hetgeen zou volgen.

RKZVC

Scheinck vertelde vooral trots te zijn op sv Grol en het toernooi, maar bekende toch ook wel met enigszins jaloerse blikken naar Zieuwent te kijken waar het vlaggenschip van RKZVC een huzarenstukje bewerkstelligde door 3 jaar op rij kampioen te worden en om die reden volgend seizoen uit mag komen in de Hoofdklasse.  Scheinck had wel een verklaring waarom RKZVC wel lukte wat sv Grol niet lukte. “Dat komt door de letters RK  (Rooms Katholiek,HW) voor de verenigingsnaam ZVC. Vroeger heetten wij ook RKSV Grol. De RK weg te halen was een kardinale fout. En die bakker die daar de hosties maakt, Bakker Jos, dat is geen bakker, maar een tovenaar, maar,” zo sloot hij af, ‘The future is us,’ of zoals ze in Zieuwent zeggen ‘goat an de kante, wi-j komt d’r an.”

Nadat Marco Frank de aanwezigen door de historie van het toernooi had genomen en alvast kort vooruitblikte op de komende dagen, was het Erik Schuurmans van de BCG (Businessclub sv Grol) die een aantal cheques uitreikte aan bestemmingen binnen sv Grol. Zo werd 3500 euro beschikbaar gesteld voor ballen ten behoeve van de jeugdteams, 2500 euro voor ballen voor de recreatieve seniorenteams, 1500 euro voor nieuwe kledingsets voor de clubscheidsrechters en 1500 euro voor de aanschaf van jubileumboeken Grol 100 jaar voor de donateurs van de BCG.

Na het gebruikelijke Grol-uurtje de mannen waar het nodige van verwacht werd. Verwachtingen werden volledig waargemaakt. Hans Kraay zei als opening de indruk te hebben dat hij op een ‘Deutsches Bierfest in Bayern’ was beland. Hem waren de lange rijen tafels met daarop een groene gloed aan Grolsch beugelflessen en de jongens die in hoog tempo met kratten liepen te sjouwen niet ontgaan.

Wim Kieft vertelde wel te begrijpen waarom het sportprogramma waarin hij aanschuift als analist het slechts bekeken sportprogramma is van Nederland. “Mensen hebben geen zin in tactisch geleuter. De mensen herkennen zich meer in Voetbal Inside.” Kieft sprak de hoop uit ook in de toekomst weer aan te mogen sluiten bij Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee na hun overstap naar Talpa. Strooide Hans Kraay met quotes en anekdotes zoals men van hem kent, Wim Kieft was vooral zichzelf en sprak ook openhartig over zijn periode waarin hij zowel verslaafd was aan drugs en alcohol. “Ik had een keer een etentje met Fred Rutten. Had hij slechts een biertje op begin ik al aan mijn derde fles wijn. Fred vroeg of ik misschien een drankprobleem had. Toen heb ik beide verslavingen bekend, een vermoeden dat bij PSV al bleek te bestaan, waar ik werkte als spitsentrainer. Fred heeft me toen geholpen het afkicktraject in gang te zetten. Hij zette me er wel eens af.”  Een volle zaal waardeerde de openheid van Kieft doormiddel van een applaus.

Een staande ovatie was er zelfs voor Tukker Ernest Beuving die de letterlijk en figuurlijk opgewarmde zaal een uur lang vermaakte met cabaret van een zeer hoog niveau. Een waardige afsluiter van wederom een sponsoravond waar ook dit jaar weer lang over nagepraat zal worden. Sv Grol toonde zich een waardig gastheer. Net als na een wedstrijd gebruikelijk is volgde een lange derde helft in het sportcafé.

Enkele quotes die we u niet willen onthouden.

Wim Kieft over het winnen van de Champions League met PSV in 1988: “We wonnen de slechtste finale ooit doormiddel van de langste strafschoppenserie ooit. Na 16 strafschoppen was het nog steeds gelijk. De 17e pakte Hans van Breukelen. Een zeer slecht ingeschoten strafschop. Zakt ie door zijn knieën, en steekt de handen de lucht in met de bal in zijn handen. Moesten we allemaal op hem aflopen. Nou, niet van harte. Je mag na zoveel strafschoppen wel een keer een bal pakken, toch?”

Kieft over de EK-winst in 1988: “Op de weg van vliegveld Eindhoven naar Amsterdam duurde het stuk tot aan Den Bosch een dikke twee uur. En maar zwaaien naar al die mensen aan de kant van de weg. Na een uur heb je dat wel gezien. Er heeft er maar eentje de gehele weg tot aan Amsterdam gezwaaid. Drie en een half uur lang…..Hans van Breukelen.”

Wim Kieft over toenmalig bondscoach Rinus Michels; “Dat was helemaal geen leuke man, wel een goede trainer.”

Wim Kieft: “Er is geen enkele speler die voor zijn trainer blijft.”

Wim Kieft over het waarom van het schrijven van een boek over hem waarin hij openhartig vertelt over zijn verslavingen: “Ik had geld nodig. Dat was de enige reden. De periode van verslaving was zeer ingrijpend. Je wordt volledig afhankelijk, je wordt er geen betere man en vader van, het mondt uit in egocentrisch gedrag en door het gebruik kwam ik in een isolement terecht.”

Hans Kraay over zijn overstap van FC Eindhoven naar De Graafschap, nadat hij de hoofdtrainer van FC Eindhoven in bad had gegooid, een paar keer kopje onder dompelde en vervolgens op staande voet werd ontslagen: “Het werd op Studio Sport verteld en binnen een half uur belde Simon Kistemaker, trainer van De Graafschap me op. Kraay hier spreek je met de enige trainer in de Eredivisie met een badmuts op en er dol op is om bijna verzopen te worden. Je kunt vanavond nog bij ons tekenen.”

“Met de voorzitter van De Graafschap was ik geen vriendjes. Ik had zijn vrouw al eens een keer in een hooiberg ontmoet. Ik denk bij het voorstellen aan het bestuur ‘hee, die vrouw ken ik.’ Mijn zaakwaarnemer had met nog zo op het hart gedrukt dat ik me gedragen moest. Dat had ik in mijn hoofd geprent, maar toen ik haar zag kon ik het toch niet laten om te zeggen; ‘goh ik had je bijna niet herkend met kleren aan.”

Hans Kraay voorspelt een transfer van Mathijs de Ligt: “Ik weet zeker dat Mathijs de Ligt tussen nu en een paar weken voor een bedrag van tussen de 60 en 100 miljoen euro verkocht gaat woorden.”

Wim Kieft over de combi Fred Rutten en Erik ten Hag: “Zij hebben samen veel indruk op me gemaakt. Zeer empathische mensen. Ze kunnen zich naar buiten toe helaas niet goed presenteren. Als de prestaties dan tegenvallen dan worden ze aangevallen. Dat snappen ze dan weer niet.”

Hans Kraay over de periode dat hij Louis van Gaal moest interviewen vooraf en na afloop van interlands ten tijde van zijn bondscoachschap. “Die dertig seconden vooraf, voordat je de lucht in gaat, dat is me erg. Erger nog dan alimentatie betalen.”