Kees Jansma in een hoofdrol bij BCG

09-11-2018

Brouwhoes Erve Kots biedt een geslaagd podium

Slechts een enkele vraag van sportjournalist en de voor deze gelegenheid als interviewer optredende Fardau Wagenaar was voldoende voor een gloedvol betoog van de zijde van collega-sportjournalist Kees Jansma over zijn vele ervaringen in de nationale en internationale voetballerij. De 71-jarige Jansma, bekend als radioverslaggever, verder vanwege zijn tv-optredens en niet te vergeten als perschef van het Nederland elftal, was afgelopen donderdag bij Erve Kots in Lievelde te gast bij de donateurs van de Businessclub van de 100-jarige sportvereniging Grol.


Foto: Theo Huijskes.

Jansma, niet alleen werkzaam voor Studio Sport en Fox Sports maar ook nog eens ondernemer en producer, kweet zich op een bijzonder gepassioneerde wijze van zijn taak. De in de sportjournalistiek hoog aangeschreven Jansma, mede daarom reeds benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, maakte de toehoorders met veel elan en een aanstekelijk portie enthousiasme deelgenoot van zijn belevenissen in het vaderlandse voetbalcircuit. Daarbij de aanwezigen trakterende op zijn eigen persoonlijke observaties, opgedaan in de periode 2004-2014, toen hij als perschef betrokken was bij Oranje en in die periode tal van onvergetelijke ervaringen heeft opgedaan met onder anderen de bondscoaches Marco van Basten, Bert van Marwijk en niet te vergeten Louis van Gaal.

Beste bondscoach aller tijden
De op het terrein van de voetbaljournalistiek door de wol geverfde Kees Jansma pareerde de vragen en stellingen van Fardau Wagenaar, zelf sportjournalist van onder ander TC Tubantia, met een stortvloed van veel indruk makende woorden. Dit laatste met name bij het vertellen van zijn herinneringen als journalist aan de inmiddels legendarische bondscoach Rinus Michels in de jaren tachtig van de vorige eeuw, alsmede op het moment dat de drie hiervoor genoemde bondscoaches voorbij komen. Zo noemde Jansma Louis van Gaal de beste bondscoach aller tijden. "Ik heb niet alleen tijdens mijn periode als perschef van het Nederlands elftal, maar ook daarvoor en daarna nog nooit een speler meegemaakt, die twijfelde aan de voetbaltechnische inzichten c.q. capaciteiten van Van Gaal. Naar buiten mag hij zich dan wel presenteren met ietwat onmenselijke trekken, wat het werken met voetballers betreft is er geen betere. Het klinkt misschien vreemd, maar in het Nederlandse voetbal anno 2018 vergelijk ik Ajax-trainer Erik ten Hag met Van Gaal."

Erve Kots van oud naar nieuw
Na een welkomstwoord van BCG-voorzitter Matthijs Roorda, die tevens de mededeling deed dat het aantal donateurs de 150 is overschreden, was het in het voorprogramma eigenaar-directeur Ben Weenink die de aanwezigen meenam in de geschiedenis van museum annex herberg Erve Kots. Aan de hand van een presentatie ging Weenink daarbij op een geheel eigen wijze in op de manier waarop de nationaal en internationaal bekende horeca- annex toeristische trekpleister door achtereenvolgens drie generaties is bestierd dan wel is uitgebreid. Dit in Lievelde van museum naar herberg, van feestgelegenheid tot logement en van restaurant tot brouwerij. Naast het delen van de uitbreidingen in Groenlo - via de totstandkoming van het Huys van Frederik Hendrik en de Stadschpomp, met de opgekomen BCG-donateurs - stond Weenink tevens uitvoerig stil bij de meest recente bedrijfsuitbreiding: Brouwhoes Bier Experience. Een attractie waarbij bezoekers via een boeiende ontdekkingsreis op een interactieve manier te weten kunnen komen hoe het totale brouwproces in elkaar steekt en wat het verhaal is achter onder andere de bieren Stadschschemer, Stadschglorie en Frederik Hendrik Pilsner.

In het dit jaar gerealiseerde Brouwhoes vond ook het derde gedeelte oftewel in voetbaltermen 'de derde helft' van de bijzonder succesvol te noemen BCG-bijeenkomst plaats, waarna de gasten vervolgens met een speciale fles BCG-bier en het jubileumboek 'S.V. Grol 100 jaar' als cadeaus tevreden huiswaarts keerden.

Bron: Groenlose Gids.