Sponsor van het kwartaal: Harmat Verhuur

15-02-2023

Bron: Clubblad 2022-4
Door: Christian Buiël

Al jarenlang is Harmat Verhuur een van de vele trouwe sponsoren die de Grol rijk is. Het bedrijf, opgericht in 1987, is al zo lang sponsor dat de exacte begindatum bij zowel Harmat als bij Grol niet bekend is. Waar Harry en Ria Halleriet begonnen met de verhuur van één toiletwagen, daar verhuren de huidige eigenaren Koen de Graaf en Marlien Huurneman maar liefst 185 verschillende units in meerdere landen. Hoog tijd voor een nadere kennismaking met dit Grolse familiebedrijf met de nodige groeiambities.

De meeste Grollenaren zullen ze wel kennen: de toiletunits van Harmat Verhuur. Je komt ze niet alleen tegen tijdens de carnaval, de Zwarte Cross of de Grolse Kermis, maar ook op andere feesten en evenementen in de regio en ver daarbuiten. Zo verhuurt het bedrijf tegenwoordig meer dan alleen toiletunits en bestaat het aanbod daarnaast uit doucheunits, kassa’s, garderobes, artiestenunits en koelingen. “We zijn met name een verhuurbedrijf voor de evenementenbranche, dat is bij ons de hoofdmoot. Carnaval is voor ons vaak de start van het seizoen, daarna komen alle festivals, feesten en kermissen op gang. Het 2e en 3e kwartaal vormen voor ons dan ook het hoofdseizoen”, zo vat Marlien de bedrijfsactiviteiten kort samen.

Een aantal jaar geleden hebben Koen en Marlien, neef en nicht van elkaar, het familiebedrijf overgenomen van Harry en Ria. “Ondertussen zijn beiden immers al 73 en is het tijd geworden om af te bouwen en hebben ze met een gerust gevoel de dagelijkse leiding overgedragen aan Koen en mij”, vervolgt Marlien. Waar ze normaliter samen het bedrijf leiden, daar moet Koen vandaag verstek laten gaan. Voor Marlien maakt het niet uit, ook zij kent het bedrijf immers van haver tot gort: “Ik ben eigenlijk al heel lang verbonden met Harmat. Toen ik jong was heb ik er altijd al veel geholpen en nadat ik jaren elders heb gewerkt, ben ik uiteindelijk toch hier beland.” Zo werkt Marlien ondertussen alweer ruim 5 jaar binnen het familiebedrijf, terwijl Koen er alweer 15 jaar actief is.

Het schoonmaken zelf valt reuze mee

Door de jaren heen is het bedrijf flink gegroeid. Waar het ooit begon in een lege loods bij Everink in Zwolle, daar is het bedrijf tegenwoordig gevestigd in een modern bedrijfspand op de Laarberg. Naast Koen en Marlien zijn er nog een drietal vaste krachten in dienst, te weten Domien, Hennie en Henk, die zich met name bezighouden met het schoonmaken, de techniek en logistiek binnen het bedrijf. Tijdens het hoogseizoen werkt Harmat nog met een flexibele schil en een aantal vakantiekrachten welke met name helpen bij het schoonmaken van de units. Marlien: “Dat is meteen ook de grootste uitdaging voor ons: het vinden van personeel. Het blijft lastig, want we zijn niet het meest aantrekkelijke bedrijf op het eerste oog. Zo hebben we veel familie waarop we een beroep kunnen doen om de units weer op tijd klaar te krijgen, terwijl ook de familieleden van onze medewerkers klaar staan in geval van nood. Die zeggen dan ook dat het schoonmaken zelf reuze mee valt, daar het nodige voorwerk vaak al gedaan is.”

Het eerst verdiende geld ging als sponsoring naar de Grol

Vervolgens gaat de telefoon van Marlien en blijkt het Ria te zijn die nog gauw even wat laatste feiten en cijfers doorgeeft voor het interview. Op de vraag of ze nog weet wanneer ze precies begonnen zijn met het sponsoren van de Grol moet ook Ria het antwoord schuldig blijven: “Vanaf de oprichting van Harmat Verhuur zijn wij begonnen als sponsor. Ons eerst verdiende geld ging als sponsoring naar de Grol!”, klinkt het enthousiast aan de andere kant van de lijn. Naast de sponsoring van een reclamebord is Harmat namelijk ook nog donateur van de BusinessClub Grol en zorgt men voor materiële sponsoring tijdens het Marveldtoernooi in de vorm van onder andere extra kassa’s bij de ingang. Ondanks dat Marlien en Koen en hun familieleden niet bij Grol voetballen blijven ze wel graag betrokken. “Wij hebben Grol altijd een mooie club gevonden en mijn vriend Stephan heeft er altijd wel gevoetbald. Een lokale sportvereniging als Grol ondersteunen wij dan ook graag. Daarnaast gaat Harry nog altijd graag naar de activiteiten van de businessclub”, zo omschrijft Marlien hun band met de Grol.

Gestaag doorgroeien

Als we vragen naar de toekomstplannen van het bedrijf dan wordt duidelijk dat het bedrijf graag verder wil groeien. Zo is voor de coronapandemie het terrein uitgebreid qua oppervlakte, waardoor het bedrijf over voldoende ruimte beschikt voor de opslag van de huidige en toekomstige units. Deze worden namelijk allemaal door Harmat zelf ontwikkeld en gebouwd in Groenlo, terwijl de bestaande units ook het nodige onderhoud vragen in de wintermaanden. Marlien legt uit: “We willen voornamelijk groeien qua personeel en dat is best wel lastig. Zo zijn we op zoek naar versterking voor hier op kantoor voor de meest uiteenlopende werkzaamheden. Ook zoeken we een vrachtwagenchauffeur/monteur die in de zomer met onze units op pad gaat en deze in de winter voorziet van het nodige onderhoud.”

Zoals vele bedrijven is dus ook Harmat op zoek naar de nodige versterking om hun gezonde groeiambities vorm te geven. “Uiteraard zijn extra schoonmakers ook van harte welkom om contact op te nemen met ons. Dat de units schoon en netjes naar de klanten gaan, is namelijk het allerbelangrijkste voor ons”, zo vult Marlien nog aan. Het bedrijf kan namelijk bouwen op een erg trouw klantenbestand. “Dat willen we ook graag in stand houden en daar waar mogelijk verder uitbouwen”, besluit Marlien vol trots.

Wederom een prachtig voorbeeld van een gezonde en florerende Grolse onderneming die de Grol een warm hart toedraagt, ofwel een sponsor die we ten zeerste moeten koesteren. Er ligt een gedegen basis die er voor zorgt dat we de units van Harmat ook in de toekomst tegen blijven komen op de diverse feesten en festivals in binnen- en buitenland. En niet te vergeten, met zulke enthousiaste ondernemers en medewerkers gaat het dan ook zeker lukken om de groeiambities waar te maken!