Het drukke leventje van de familie Spekschoor

25-04-2023

We starten weer met publiceren van artikelen uit het laatste clubblad. Ditmaal uit clubblad 1 van 2023 dat net voor Pasen verschenen is. Hierbij een mooi interview met Rick, Julia en Pepijn. Drie fanatieke sportliefhebbers. Heb je als sponsor, vrijwilliger of lid geen clubblad ontvangen, stuur dan een e-mail naar info@svgrol.nl.

Bron: Clubblad 1 - 2023
Door: Ronald Buesink

Op een midweekse KNVB-bekerronde avond kreeg ik bezoek van de familie Spekschoor. Vader Rick, dochter Julia en zoon Pepijn. Alleen Ruth, de moeder en vrouw van, was niet aanwezig. Het is een gezin waar voetbal heel centraal staat. Vader Rick heeft jaren in diverse elft allen bij de Grol gespeeld en ook de kinderen Julia en Pepijn zijn echte voetballiefhebbers. Om ze allen iets beter te leren kennen wil ik ze nu even aan jullie voorstellen.

Rick

Geboren en getogen Grollenaar en inmiddels 48 jaar oud. “Ik woon samen met Ruth, Julia en Pepijn op de Hartreize in Groenlo. Een leuke kindvriendelijke buurt waar we met veel plezier wonen. Mijn vrouw en ik hebben elkaar leren kennen op een festival in Utrecht. Zij is geboren in Neede en werkzaam als adviseur zorgadministratie en procesmanagement bij GGNet. Zelf werk ik al heel wat jaartjes met volle tevredenheid als senior medewerker debiteuren bij het SKB in Winterswijk.

Als voetballer ben ik bij de Grol begonnen toen ik een jaar of vijf was. Ik heb vanaf de jeugd tot en met de senioren in diverse elftallen gevoetbald. Rond mijn 25ste heb ik samen met een aantal andere Grol-vedetten (denk hierbij aan o.a. Harm de Vries, Leon Geelink, Bjorn Geelink, Holger Braun, Rick Willemsen, Sacha Milutinovic en Ivo Oostendorp) een switch gemaakt naar de Boys, de import bij de Boys. We waren de fusie al iets vooruit zeg maar. De reden was de mogelijkheid om op zaterdag te spelen. Het voordeel van de zaterdag vond ik dat we na de wedstrijd lekker een biertje konden gaan drinken in de kantine. Aansluitend gingen we dan met een groot deel van de selectie door naar, toen nog het Las Vegas van de Achterhoek, centrum Grolle om een leuke avond te hebben. De day after hadden we dan geen voetbalverplichtingen meer en konden we onze roes uitslapen. Ik heb ongeveer tien jaar bij de Grolse Boys gevoetbald. Meestal speelde ik in Boys één of twee. Het waren leuke, gezellige jaren bijde Boys.

Na het voetbal bij de Boys ben ik samen met een aantal vrienden gaan tennissen. Inmiddels hebben we het tennis vaarwel gezegd en zijn we met nagenoeg dezelfde groep overgestapt naar padel. Ik doe dat nu ongeveer een jaar en ik vind het superleuk om te doen. Onze groep bestaat uit ongeveer 10 personen en dus kunnen we regelmatig rouleren. Ik denk dat ik gemiddeld wel drie keer in de week op de baan te vinden ben. Ik speel ook toernooitjes en vanaf april gaan we ook competitie spelen.

Ongeveer drie jaar geleden werd ik door John ter Heerdt benaderd en gevraagd om leeftijdscoördinator te worden bij de Groljeugd. Na een aantal gesprekken heb ik besloten om het te gaan doen. Ik werd toen leeftijdscoördinator bij JO8, JO9 en JO10. Als leeftijdscoördinator ben je onderdeel van het jeugdbestuur. Je bent aanspreekpunt voor jeugdleiders, trainers en ouders en je probeert alles zo goed mogelijk te faciliteren. Van het zoeken van het juiste team dat bij een (nieuwe) speler past tot het regelen van trainers/leiders (vaak ook ouders) van bepaalde teams en vooral ook vraagbaak waarin je ook wel doorverwijst naar het voetbalbestuur, kleding- of terreincommissie of de wedstrijdsecretaris. Leuk om te doen met de vele trainers, leiders en overige vrijwilligers. Dit loopt over het algemeen prima en natuurlijk gaat er ook wel eens wat mis in zo’n grote organisatie maar er gaat ook heel veel goed.

Omdat Pepijn vanaf volgend jaar in de JO11 gaat voetballen stop ik als leeftijdscoördinator van de JO8/JO9 en JO10. Niek Ressing zal het dan van mij gaan overnemen. Vanaf volgend seizoen zal ik dan eenzelfde rol gaan vervullen bij het meidenvoetbal tot en met 15 jaar. Op dit moment hebben we ongeveer 60 meiden in de jeugd die grotendeels verdeeld zijn over 3 meidenteams, te weten MO10, MO13 en MO15. Daarnaast voetballen er zo’n 18 meiden bij de jongens. Het meidenvoetbal is nog altijd booming en we willen proberen om nog meer meiden aan het voetballen te krijgen zodat we de komende jaren ook een goede doorstroming krijgen naar de senioren. Hierin ligt best een uitdaging die we graag aan willen gaan. Op dit moment voeren we gesprekken over de begeleiding van de meidenteams van volgend seizoen en de komende weken zal er ook alvast naar de indeling voor volgend seizoen worden gekeken.

Julia

Julia is met haar 12 jaar de oudste van de twee kinderen. “Sinds dit schooljaar zit ik op het Marianum in Groenlo. Het leuke is dat er ook meiden in mijn klas zitten waarmee ik samen voetbal. Inmiddels heb ik er mijn weg gevonden en ga ik met plezier naar school. De overgang van de basisschool naar voortgezet onderwijs vond ik best spannend in het begin. Ik ben bij de F-pups begonnen, maar omdat ik het niet echt leuk vond ben ik ook weer snel gestopt en toen ben ik op tennis gegaan. Al gauw heb ik me toch weer aangemeld voor voetbal en nu vind ik het helemaal geweldig. Ik speel nu in JO13-3 als linkermiddenvelder. Mijn sterke punten zijn mijn techniek, overzicht, schot en het geven van steekpassjes. Omdat ik bij de jongens speel, word ik ook fysiek sterker waar ik dan weer voordeel van heb als ik alleen tegen meiden speel. In mijn team spelen ook nog drie andere meiden, te weten Charly Houben, Carlijn van Uem en Rosa van Beckhoven. We hebben een erg leuke groep.

Bij de Grol trainen we twee keer in de week. Daarnaast train ik op vrijdag ook nog op Sportcomplex de Bezelhorst in Doetinchem samen met Charly Houben en Tess Wijgerink bij De Graafschap / MVVA (Meiden en Vrouwen Voetbal Achterhoek). Op maandag hebben we dan ook nog gemiddeld 1 keer in de 2 weken techniektraining. Voor mij is dit het tweede jaar dat ik hier train en speel. Ook hebben we gemiddeld 1 keer per maand nog wel eens een wedstrijd of toernooi op zondag tegen andere talentvolle meiden. Onze ouders zorgen dan voor vervoer naar Doetinchem en het is altijd erg leuk om er heen te gaan. Misschien leuk om te vertellen is dat we op 1 mei een toernooi hebben met de MVVA in Antwerpen waar o.a. Paris Saint Germain, Club Brugge en Borussia Mönchengladbach komen.

Mijn favoriete voetbalclub in Nederland is Ajax en natuurlijk ook wel De Graafschap.” Al met al een hele drukke, sportieve jonge dame.

Pepijn

Pepijn is met zijn 9 jaar de jongste van de twee. “Ik zit in groep 6 van de basisschool De Hoeksteen. Ik heb er veel vriendjes met wie ik lekker kan chillen. Vanaf mijn vijfde voetbal ik bij de Grol. Ik ben begonnen bij de F-pups en inmiddels speel ik met heel veel plezier in JO10-2. Mijn positie op het veld is linksback. Vanaf de F-pups speel ik al met dezelfde jongens en dat vind ik ontzettend leuk. Ik train gemiddeld twee keer per week en daarnaast neem ik ook deel aan de voetbalschool.

Mijn favoriete voetbalclub in Nederland is Feyenoord. De Kuip vind ik het mooiste stadion en de supporters zingen de mooiste liedjes. Als ze dit jaar kampioen worden, ga ik met papa naar de Coolsingel, haha. Ik heb vorig jaar en dit jaar al twee Europese wedstrijden van ze gezien. Ik vond het heel indrukwekkend en de sfeer is er altijd fantastisch. Naast voetbal speel ik ook nog elke dinsdagmiddag tennis, maar het allerliefst wil ik gaan padellen. Maar voor mijn leeftijd worden er nog geen trainingen gegeven. Als dat er komt ga ik padellen.” Ook Pepijn is dus een enthousiast sportief baasje.

De familie Spekschoor is een ontzettend sportieve familie. Ze zijn dan ook vaak op het voetbalveld of op de tennis- en padelbaan te vinden. Moeder Ruth is dan ook een belangrijke schakel in dit gehele proces. Naast haar baan is ze thuis ook erg druk met het managen van het Spekschoor bedrijf. Haar kinderen en haar man weten dit dan ook zeer te waarderen. Ik denk dat dat zeer herkenbaar is in menig familie.