Tien jaar Catenaccio, een jubileum dat gevierd moet worden!

09-05-2023

Bron: Clubblad 2023-1
Door: Pieter Peeters

Catenaccio. Het meest gehate system ter wereld. Catenaccio is een voornamelijk in Italië toegepaste speelstijl in het voetbal. Het is een combinatie van een verdediging van vier mandekkers in lijn ondersteund door een libero. Catenaccio is het Italiaanse woord voor ‘grendel’. Het is dan ook een systeem dat zich vooral richt op een goed georganiseerde en effectieve verdediging, die de aanvallen van de opponenten moet neutraliseren. De eerste taak is de ‘nul houden’, want zonder tegengoal kun je niet verliezen.

Zelfbenoemde bijnaam

Het sprookje dat inmiddels Grol 7 heet, heeft zichzelf (lees: Daniël Platter) de bijnaam ‘catenaccio’ gegeven. De tactiek van het eerste uur hield in: zo snel mogelijk een doelpunt maken, om daarna het slot op de pot gooien. Gelukkig voor de voetballiefhebber is deze tactiek in de loop der jaren verwaterd, maar de bijnaam is blijven hangen.

Het vriendenteam, dat dit seizoen haar tienjarig bestaan viert, was destijds één van de eerste vriendenteams van de Grol. Vier vriendengroepen sloegen de handen ineen om een nieuw seniorenteam te vormen. Het toenmalige voetbalbestuur was eigenlijk tegen de komst van een vriendenteam, omdat het doel was zo veel mogelijk prestatieve seniorenteams te behouden. Of zoals Grol 7 het zelf omschrijft: “Met de totstandkoming van Catenaccio werd een pad bewandeld, die tot dat moment schier onbewandelbaar was. Een vriendenteam, dat paste toch helemaal niet bij een deftige club als s.v. Grol?”

Uiteindelijk is het voetbalbestuur toch overstag gegaan met de woorden: “Als jullie het zó graag willen, laat dan maar zien dat we het bij het verkeerde eind hebben.” Het liep al bijna in de soep op de dag van de eerste competitiewedstrijd: “We moesten de eerste wedstrijd uit naar VIOS op een vroege zondagmorgen. Wij met de fiets naar Beltrum, maar eerst een tussenstop bij Hemmy Dieker, destijds onze leider. Voordat we het wisten zat iedereen aan het bier, nog vóór we op weg waren naar Beltrum… na de tijd nog blijven plakken, we bleven er daar mooi nog een paar drinken. Totdat één van onze spelers begon over te geven in de kantine van VIOS. We werden dringend verzocht het pand te verlaten en uiteraard kreeg het bestuur van Grol er ook lucht van. We hebben toen direct een waarschuwing gekregen. Een lekker begin!” Floris Geessinck, leider van het bonte gezelschap, vult aan: “Uiteindelijk is alles goed gekomen. Destijds had Grol tien seniorenteams. Nu hebben we er veertien, waaronder een groot aantal vriendenteams. Mede door ons bloeit Grol als nooit tevoren, haha.” Of zoals met een knipoog gezegd wordt: “Catenaccio heeft zeeën gespleten, zoals tot nu toe enkel Mozes daartoe in staat was…”

Op zoek naar spelers

Inmiddels zijn we dus tien jaar verder, een degradatie, een kampioenschap en een halve finale van de beker verder. Wat begon met Grol 5, daarna Grol 6 en nu Grol 7, telt op dit moment 21 spelende leden. Floris: “Nou ja, spelende leden… we hebben een hoop geblesseerden. Om de continuïteit te waarborgen, zijn we zelfs aan het onderzoeken of we meer bestaansrecht hebben op de zaterdag dan op de zondag. Dit wordt binnenkort geïnventariseerd. Voor volgend seizoen zijn we op zoek naar spelers die zich bij ons team willen voegen. Het liefst een aantal mannen die wat jonger dan wij zijn. Dit vooral om de groep levensvatbaar te houden. Maar uiteraard is iedereen welkom, zolang je maar bij het team past. Op dit moment is het ons nog niet gelukt om er mensen bij te krijgen, dus dit is een mooi moment om ons te promoten.” Nick Reukers, mede-leider, mengt zich ook in het gesprek als ware een heus verkooppraatje: “Zo organiseren wij elk jaar leuke activiteiten. Elk jaar, aan het einde van december, vindt het gekostumeerd bal plaats. Ook gaan wij elk seizoen op bezoek bij een Traditionsverein in Duitsland. Zo zijn we met de club bijvoorbeeld naar Fortuna Düsseldorf en Preussen Münster geweest, en binnenkort gaan we naar Viktoria Köln, een club die speelt in de 3. Bundesliga. Vaak plakken we er een nachtje aan vast, zodat we ook nog wat van de stad kunnen zien…Dus wil je dit allemaal met ons meemaken, meld je dan bij één van onze leden!”

Tweede lustrum

Dit seizoen draait het vooral om het tienjarig bestaan van Catenaccio. Iedereen die op wat voor manier dan ook betrokken is geweest bij het team in de afgelopen tien jaar, inmiddels 41 personen, heeft een prachtige kaart gekregen. Een greep uit de tekst van de uitnodiging: “Geacht lid van de Catenaccio-familie, Bloed zweet, tranen, lief, leed, degradatie, bekeruitschakelingen, halve finale, kampioen… 10 jaar Catenaccio heeft ons langs al deze heroïsche krachttermen geleid. Fysiek aanwezig, of in gedachten aan de zijlijn, jullie waren er stuk voor stuk te allen tijde bij. […] Teneinde het 10-jarig jubileum en daarmee alle samenhangende hoogte- en dieptepunten te vieren en te gedenken, ontvangen alle huidige en voormalige leden van Catenaccio deze bijzondere kaart. Catenaccio verdient een onvergetelijke verjaardag, want het kan zomaar eens de laatste zijn. Zij leve hoog, ja hoog!”

Onder bezielende leiding van Luc Stortelder is een heus draaiboek in elkaar gezet, met als hoogtepunten een “trainingsweekend” naar Corfu en als afsluiter op de Kermiszaterdag: “Catenaccio l’ultimo, afsluiting van het jubileumjaar.”

Matchday

Op de dag van de Fancy Fair mocht de redacteur van dienst, zo lang als hij wilde, meelopen met deze gezellige gasten. Het voelde als een warm bad. Er werd koffie aangeboden, ik mocht mee de kleedkamer in, de wedstrijdbespreking meemaken, de wedstrijd aanschouwen IN de dug-out, en na de tijd  aanschuiven om een paar drankjes te nuttigen. Ik voelde me net een Pupil van de Week, helaas mocht ik niet alleen op de keeper af voor de wedstrijd, en kreeg ik achteraf geen cola en patat… De wedstrijd tegen Ulftse Boys 4 werd verdiend, maar met onnodig veel moeite, met 3-2 gewonnen. Jur Dieker was de gevierde man met twee doelpunten en een assist. Maar zoals gezegd, de noodzaak van een aantal nieuwe krachten werd ook wel duidelijk. Drie gastspelers in de basis, en naarmate de wedstrijd vorderde, druppelde het grote aantal geblesseerde spelers één voor één binnen om een glimp van de wedstrijd op te vangen. Geblesseerd of niet, de Fancy Fair heelt alle wonden!

De droom om in het jubileumjaar kampioen te worden, blijft waarschijnlijk een droom. Momenteel bivakkeert Grol 7 op de derde plaats, op acht punten van de koploper. Dit verschil is in feite niet meer te overbruggen, of er moet nog een wonder gebeuren. Maar ook zonder kampioenschap worden de feestjes wel gevierd. Dat het een mooie groep bij elkaar is, heb ik mogen ervaren. En ik hoop dat jullie het met elkaar nog minstens tien jaar volhouden!