Vier keer Klein Gunnewiek: voetbal, voetbal, voetbal, voetbal

04-09-2023

Bron: Clubblad 2023-2
Door: Sander Esselink

De zon staat hoog aan de hemel, het is druk bij Grol want het is zaterdagmiddag en het Marveldtoernooi is in volle gang. Op veld 1 (hoofdveld) speelt op dat moment FC Twente/Heracles een moeizame wedstrijd tegen FC Barcelona. Een uitgelezen moment om met de vier heren van de familie Klein Gunnewiek bij elkaar te krijgen en met hen in gesprek te gaan. Een gesprek over hun betrokkenheid bij Grol en een gemeenschappelijke passie voor voetbal, binnen en buiten het veld. “De jongens gingen en gaan nog altijd met veel zin naar het Grolveld. We hebben voor alle drie de jongens nog nooit een voetbaltas hoeven inpakken”, vertelt vader Jos met enige trots. Dat zegt inderdaad wel iets. “Plezier in het voetbal, dat is een mooie titel”, merkt vader Jos een dag later nog op in de kantine. “Want dat is erg belangrijk!”

Spelplezier moet altijd voorop staan

Om maar met de vader van het gezelschap te beginnen, Jos was een jaar of 7 toen hij begon met voetballen bij Erix in Lievelde. “Iedereen ging daar op voetbal, dus ja.” Bij Erix heeft hij de hele jeugd doorlopen. “Op mijn achttiende ben ik naar de selectie gegaan en tot mijn dertigste in het eerste gespeeld. Toen nog een paar jaar in Erix 3. Op mijn veertigste moest ik echt stoppen, noodgedwongen vanwege een tweede knieoperatie.” Op zijn dertigste ging Jos in Groenlo wonen, hij bleef nog wel bij Erix voetballen en zat daar ook nog in het jeugdbestuur. Tot het moment dat Ties, de oudste zoon, begon te voetballen. “Toen stond ik meer hier op het veld, dan daar. Dus werd het ook logisch om in Lievelde te stoppen.”

Ties is het voetbal gewoon ingerold. “Vanaf m’n vierde al”, zegt Ties. “Max (de Vries senior, red.) zei toen: ‘Kom maar’”, vult vader aan. “En zo ging het vervolgens eigenlijk ook met Pieter en Senna.”

En zo zijn alle vier heren tot op de dag van vandaag nog altijd voetballend actief bij Grol: Vader Jos voetbalt bij de 45+ 2en3, Ties voetbalt in Grol 5, Pieter in Grol 14 en Senna in JO19-1. Maar niet alleen zijn ze voetballend actief (geweest). Zo is Jos jarenlang, dertien jaar om precies te zijn, ook - als vader - leider geweest van jeugdteams. “Toen Pieter bij de pups kwam, heb ik me daar bij aangesloten. Tot voor twee jaar terug ben ik leider van hem of van Senna en hun teams geweest. Pieter speelde toen nog in een wat lager elftal, daar voel je dan ook verantwoordelijk voor om daar wat voor te betekenen. En ook van Senna’s team ben ik dus enkele seizoenen trainer/leider geweest (o.a. E5 en C2). Daarnaast is het gewoon hartstikke leuk om te doen!” Ook Ties is een hele tijd leider geweest en heeft nog wat voor de activiteitencommissie gedaan. “Maar toen ik verder ging studeren ben ik er mee gekapt, om meer tijd vrij te kunnen maken voor de studie.”

Aan alles is te merken dat ze allen erg veel plezier beleven aan het spelletje. Dat is ook waar Jos naar streeft, waar hij veel waarde aan hecht. “Spelplezier moet altijd voorop staan, ongeacht het niveau.”

Door een fout van de Grol kampioen geworden

“0-1 Winnen tegen United, op het Marveldtoernooi!” antwoordt Ties meteen enthousiast op de vraag naar beste voetbalprestaties. Hij heeft maar liefst drie keer meegedaan aan het Marveldtoernooi. “Of één-na-laatste worden op mijn eerste Marveldtoernooi, terwijl eigenlijk ieder jaar de laatste plek voor Grol lijkt gereserveerd. Dat was ook wel mooi!” Vervolgens moet Pieter even heel diep graven… En als een echte vader schiet Jos dan even te hulp: “Jullie kampioenschap, wat was dat?” “Ja, door een fout van de Grol zijn we uiteindelijk kampioen geworden in de vijfde klasse”, vertelt Pieter vervolgens. “We hadden te weinig man op papier, want er wird heel veel geschoven met spelers bij de teams onder 16. Uiteindelijk kwamen we met 9 man terecht, op dat moment de B3. Maar toen werden we de B4, omdat er een team (mix van B- en C-jeugd) bij tussen werd gevoegd, waardoor dus die 9 man in de B4 overbleef. Toen zijn we even gestopt als team, maar uiteindelijk konden we als spelers toch geen plek vinden bij andere teams en dus zijn we vervolgens als team toch weer doorgegaan. We werden bij de B5 in de competitie ingedeeld, want alleen daar was nog plek. En daar zijn we toen dik en dik ongeslagen kampioen geworden. De kampioenswedstrijd was toen thuis tegen de B5, die wonnen we met 6-2. Maar het was wel de spannendste pot!” Senna twijfelt even tussen het dubbele kampioenschap of de winst op AZ tijdens het Marveldtoernooi van vorig jaar. Ook hier schiet vader Jos even te hulp: Het dubbele kampioenschap (ook vorig jaar) wordt gekozen als beste prestatie van Senna. “Eerst werden we kampioen in de zesde divisie en vervolgens werden we ook kampioen in de vijfde divisie.” En dat is best vrij uniek, promoveren en dan ook gelijk wederom kampioen worden. Dat zullen niet veel teams meemaken.

En wat is dan de beste prestatie van Jos? Als eerste wordt het kampioenschap genoemd, tijdens het eerste seizoen van de 45+3. “Gelijk een kampioensster op het shirt”, lacht Jos. “Bij Erix ook een keer een promotie…”. Jos moet wel even goed nadenken. “En het laatste seizoen met Erix 3 ben ik ook nog kampioen geworden.”

Hele dagen groen beeld

Voetbal, voetbal, voetbal, voetbal. Voetbalgek dat zijn ze bij de familie Klein Gunnewiek. Op het voetbalveld bij Grol, maar ook thuis is het voetbal dat het leven bepaalt. “Thuis staat hele dagen Fifa op. Is de een niet bezig, dan is de ander wel bezig. Mama werd toen helemaal gek van Youri Mulder”, glimlacht vader Jos. En de jongens beginnen allemaal te lachen. ”Mulder gaf toen hele dagen commentaar op Fifa.” Die stem hoorde je dus de hele godganse dag in huize Klein Gunnewiek. Jos vertelt er nog een hele mooi anekdote over: “We waren op vakantie in Italië, aan het Gardameer. En zaten op het terras met z’n allen. Toen zei Nicole: “Youri Mulder komt eraan.” Zij kon de stem in de verte al horen en herkennen. “En het was ook echt zo!” Dus zonder Fifa was Youri Mulder waarschijnlijk niet gespot aan het Gardameer. Naast Fifa is het ook veel voetbal kijken op televisie, alles wordt gekeken. “Hele dagen groen beeld, zeg maar.”