Op pad met de dames van Grol VR30+1

05-12-2023

Bron: Clubblad 2023-3
Door: Pieter Peeters

Sinds het huidige seizoen heeft de Grol een nieuw vrouwenteam in de gelederen. De Grol VR30+1 speelt haar wedstrijden op de vrijdagavond in een 7 tegen 7 formatie, vergelijkbaar met 35+ en 45+ bij de heren. Potjes van twintig minuten, met tussen de wedstrijden door een kleine pauze. Ik heb de eer om op een mooie herfstvrijdagavond mee te gaan naar Gendringen, waar de dames hun tweede speelronde gaan afwerken. In de eerste speelronde werd er gevoetbald tegen Neede, DEO, Ruurlo en Gendringen. Helaas gingen alle wedstrijden verloren, maar het team ziet genoeg aanknopingspunten om vanavond haar eerste overwinning te behalen.

De oprichting

“Het heeft wat voeten in de aarde gehad om een nieuw vrouwenteam op de been te krijgen”, vertelt Susan Koldeweij, een van de initiatiefneemsters. “Tijdens de voorgaande kermissen en carnavalsfeesten hebben we het er met oud-voetbalsters van Grol over gehad: zullen we weer gaan voetballen? Er was best animo voor, maar verder dan mooie herinneringen ophalen kwam het niet. Tot afgelopen carnaval. Samen met Cindy Starte en Monique Lindner hebben we uiteindelijk doorgepakt. Al gauw hebben we een aantal dames bereid gevonden om mee te doen. Ook hebben we een oproep op Facebook geplaatst, dat zelfs de Groenlose Gids heeft gehaald. Dit heeft geresulteerd in een mooi aantal van zestien dames, die vol overgave de strijd aan gaan.”

De meeste leden van VR30+1hebben vroeger gevoetbald, zij het bij Grol of ergens anders. Twee speelsters waren zo enthousiast over de plannen, dat ze ook de stoute (voetbal)schoenen hebben aangetrokken en lid zijn geworden van de club.

De wedstrijden

In de kantine van VV Gendringen zijn begeleidsters Daniëlle te Braak, Hanneke Nienhuis en geblesseerde speelster Cindy Starte druk in de weer met de opstellingen van vandaag. Vanavond spelen de dames drie wedstrijden. Het elftal van DEO heeft zich afgemeld, waardoor (weliswaar zonder te spelen) de eerste overwinning een feit is! De warming-up is geweest, de bidons zijn gevuld (helaas met water en geen wijn, volgens een aantal dames) en Anne Wibier heeft voor de nodige vitamientjes gezorgd. Een grote tas met sinaasappels en bananen wordt van hot naar her gesleept.

Grol – Neede

De moeilijkste wedstrijd van de avond wordt als eerst gespeeld, tegen de vrouwen van Neede. Je kunt zien dat zij al een tijdje samen voetballen. Het balletje gaat net wat makkelijk rond dan bij onze dames. Dit resulteert al vroeg in de wedstrijd in een aantal grote kansen voor ‘de Vlearmuze’, maar de verdediging staat als een huis en keepster Nancy Reinders is een sta-in-de-weg. Grol komt maar niet onder de druk uit, met als gevolg een tegendoelpunt in de twaalfde minuut. Grol zit niet bij de pakken neer en komt zowaar nog een aantal keer goed door. Een schot van Susan Koldeweij wordt ternauwernood gered, de corner erna levert geen gevaar op. De wedstrijd eindigt in een 0-1 verlies, maar de dames zijn zeer tevreden over het getoonde spel.

Grol – Gendringen

Ook de tweede wedstrijd een tegenstander van ‘formaat’, VV Gendringen. Het lukt de dames om steeds meer van de goal af te voetballen, waardoor Gendringen moeilijk aan kansen komt. Nancy keept de eerste tien minuten wederom goed. Als een ware ‘Courtois’ pakt ze de ballen uit de hoeken. Tweede keepster Sanne Waenink mag de laatste tien minuten in de goal staan. Ook Sanne weet lang de nul te houden door een aantal goede intercepties. Naarmate de wedstrijd vordert wordt Grol steeds gevaarlijker. Er zit duidelijk een stijgende lijn in! Helaas moet Grol in de laatste paar minuten toch een tegengoal slikken. Een prima schuiver is de uitblinkende Sanne toch te machtig. Ook deze wedstrijd eindigt in een 0-1 nederlaag. Genoeg aanknopingspunten voor de laatste wedstrijd!

Grol – Ruurlo

Dit is een wedstrijd waar misschien wat te halen valt. De dames geven niet op en willen graag een eerste officiële wedstrijd winnen. Ze komen er steeds beter in. De combinaties beginnen te komen en in de counter worden we steeds gevaarlijker. Na tien minuten spelen komt Grol toch, zij het een beetje tegen de verhouding in, op een 0-1 achterstand. Maar niet lang daarna wordt de gelijkmaker gescoord. Een prachtige steekbal van Susan Koldeweij wordt fraai afgerond door Lisette Lindner. Met gevaar voor eigen leven schuift ze de bal met links hard langs de uitbundig uitstormende keeper van Ruurlo, 1-1! En dat op haar verjaardag. De dames hebben het gevoel dat er meer in zit, en terecht. In alle enthousiasme wordt er geprobeerd de winnende te maken. Helaas krijgt Ruurlo daardoor wat meer ruimte voorin. Ruurlo scoort en loopt nog uit naar 1-3. De dames hebben gestreden voor wat ze waard waren.

De 3e helft

Na het douchen wordt er onder het genot van een drankje geëvalueerd. De dames zijn zeer tevreden met de resultaten. “Het ging ook al een stuk beter dan de vorige keer”, vertelt Nienke Boerkoel. “De vorige ronde waren de uitslagen een stuk hoger, dus er zit wel degelijk een stijgende lijn in. Het samenspel kan uiteraard nog een stukje beter. Daarvoor zijn we ook elke donderdag in training. En in het weekend krijg ik thuis van mijn zoon nog privétraining. Dan moet ik me omkleden, de voetbalschoenen gaan aan en word ik een klein uur lang gewezen op wat ik allemaal beter kan, haha.”

Over de training willen de dames nog wel wat kwijt. “We zijn hartstikke blij dat we op de donderdagavond kunnen trainen. Alle credits voor Marcel ten Barge en Ewald Brockötter. Marcel heeft ons geweldig opgevangen en staat voor ons klaar wanneer de mogelijkheid er is. Omdat Marcel ook de recreanten traint, heeft hij niet de tijd om ons elke donderdag onder zijn hoede te nemen. Marcel vangt ons op, als Ewald ook van de partij is. Echter zijn we wel op zoek naar een enthousiaste trainer voor erbij. Iemand die ons de basisdingen (opnieuw) leert en vastigheden in ons spel kan bijbrengen. Ons positiespel kan bijvoorbeeld nog een stukje beter. Maar ook hoe je verdedigend moet staan, hoe je het beste vrijloopt… Mocht je je geroepen voelen, schroom dan niet om contact met een van ons op te  nemen. We zijn een gezellige, enthousiaste groep dames die naast plezier ook beter wil worden.”

De blessuretijd

Dat het een gezellige groep dames is, blijkt uit het feit dat een groot deel de blessuretijd in gaat bij Cappie. Onder het genot van een drankje wordt er verder geëvalueerd. Ik besluit na een drankje naar huis te gaan, de rest vervolgt haar weg naar Frielink. Ik ben benieuwd hoe laat het uiteindelijk geworden is…

Zoals ik de dames heb meegemaakt, is het een leergierige, enthousiaste en vooral een gezellige groep. Dat ze een vaste trainer verdienen staat buiten kijf. Dus heb je interesse, wacht dan niet te lang en meld je aan bij een van de leden van VR30+1. Ze zullen je eeuwig dankbaar zijn.

Bedankt voor de gezelligheid en veel plezier en succes in jullie verdere ‘carrière’! Zoals beloofd ga ik jullie binnenkort een keer trainen. Deze datum prikken we nog!