Nieuwjaarstoespraak

05-01-2009

Beste dames en heren, beste vrienden en
vriendinnen van de sportvereniging ‘Grol’!

Het is een goede gewoonte, dat de voorzitter van uw club tijdens de jaarlijkse en inmiddels traditionele nieuwjaarsreceptie in ons aller clubgebouw en in dit geval in ons aller sportcafé het woord voert.

Ik heet u allen niet alleen van harte welkom, ook moet ik u allen iets bekennen.
Zelden heeft het mij zoveel moeite gekost om in het kader van deze toespraak de nodige woorden aan het papier toe te vertrouwen.
En dat alles heeft natuurlijk één duidelijke reden c.q. oorzaak en dat is gegeven m.b.t. hetgeen er in het jaar 2008 allemaal binnen de sportvereniging ‘Grol’ is gebeurd.

Wanneer je een dergelijk jaar achter de rug hebt …..
Een jaar waarin er zo onvoorstelbaar veel met de vereniging, alsmede met de accommodatie is gebeurd …..
En dus ook een jaar waarin er met de leden, zowel in teamverband als individueel het nodige is gebeurd …..
Dan is het toch niet zo verbazingwekkend dat het voor mij zoeken is naar passende woorden voor een nieuwe update of moet ik zeggen een nieuwe upgrading ten behoeve van het kalenderjaar 2009!    

De algemene internationale kredietcrisis mag in 2008 dan wel gekozen zijn tot de belangrijkste nieuwsgebeurtenis in het buitenland, het ingevoerde rookverbod als de belangrijkste nieuwsgebeurtenis in het binnenland, bij de sportvereniging ‘Grol’ springt mij wat 2008 betreft maar één belangrijke zaak in het oog, die een ongekende progressie heeft doorgemaakt en dat is de saamhorigheid ….. 
ja wel, de saamhorigheid onder de eigen leden!

Beste mensen,

Wat hebben wij met elkaar een onvoorstelbaar druk maar tegelijkertijd gigantisch mooi jaar achter de rug.
Ik zal daar niet al te lang bij stilstaan, dit omdat ik hieraan niet alleen in het laatste clubblad van 2008, maar ook op andere  manieren reeds de nodige aandacht heb besteed.
Maar eerlijk gezegd: ik raak er niet over uitgepraat!
Een jaar waarin onze vereniging op diverse onderdelen een ware metamorfose heeft ondergaan.
Een metamorfose die uit zeer veel onderdelen bestaat en dus uitvoerig kan worden belicht. Het merendeel van deze onderdelen is met geld te kopen, maar één onderdeel is absoluut niet te koop en dat is de saamhorigheid.
Een verenigingseigenschap, waar wij met z’n allen best trots op mogen, wat zeg ik: trots op moeten zijn en dus een verenigingseigenschap die wij ook na 2008 en dus in 2009 en volgende jaren moeten blijven uitdragen!

Nu wij met z’n allen niet alleen wat de thuissituatie betreft, niet alleen wat ons dagelijkse werk betreft, maar ook in verenigingsverband, in dit geval als leden van Grol, aan het begin staan van weer een nieuw jaar, wil ik als voorzitter van deze mooie vereniging: de sportvereniging ‘Grol’, u allen mede namens mijn collega bestuursleden een heel gelukkig, sportief, inspirerend en vooral gezond nieuwjaar toewensen.
Ik hoop dat het u persoonlijk, uw gezin en uw familie erg voorspoedig zal gaan in 2009.
Daarnaast hoop ik tevens dat wij als vereniging een goed, erg succesvol en sportief jaar zullen beleven.
Dat het ons allemaal heel goed mag gaan!

Ook het jaar 2009 biedt weer een zee van tijd om ons te richten op onze inmiddels al weer meer dan 90 jaar jonge sportvereniging ‘Grol’!
En juist daarbij wil ik voorstellen om de in 2008 zo enthousiast, zo spontaan en zo betrokken ingezette saamhorigheid door te trekken.
Het is een cliché, maar het vrijwilligerswerk is het cement van iedere vereniging. Vanzelfsprekend hebben wij daarover als Grol totaal geen klagen. Maar als al dat vrijwilligerswerk in 2009 ook weer wordt aangekleed met de in het nu al historische jaar 2008 aan de dag gelegde saamhorigheid, eensgezindheid en verbondenheid, dan zal de sportvereniging ‘Grol’ haar goede naam nog meer eer aan doen.

Beste mensen,

Zoals wij vandaag hier allemaal aanwezig zijn, zijn wij rijk, zijn wij misschien wel schatrijk.
In verenigingsverband beschikken wij over een prachtige club, waaraan jong en oud erg veel plezier beleeft.
Laat mij deze keer dan ook even stil staan bij al die mensen in onze directe en/of indirecte omgeving, waarmee het niet zo goed gaat. Mensen, die ziek zijn, langdurig ziek zijn, mensen die kampen met financiële zorgen, dan wel met problemen in hun directe familieomgeving, mensen die één of meer geliefden uit hun naaste omgeving hebben verloren. In het bijzonder al die mensen wens ik alle goeds voor 2009 en voor hen spreek ik de hoop uit dat het dit jaar allemaal beter mag gaan!

Ook het jaar 2009 heeft weer 12 maanden, heeft weer 52 weken.
Maanden en weken waarin de internationale, nationale en ook de gemeentelijke en dichterbij de plaatselijke voetballerij ons zowel actief als passief weer ontelbare mooie en onvergetelijke momenten gaat bezorgen.
Zoals bij praktisch alle sporten, gaan winst en verlies ook bij voetbal hand in hand.
Daar verandert ook in het jaar 2009 niets aan. Dit betekent dat er in dit nieuwe jaar weer veel sportieve winnaars zullen zijn en minstens zoveel sportieve verliezers.
Ik hoop dat u allen hiermee zowel binnen als buiten de lijnen op een passende manier weet om te gaan.

Het jaar 2009 is inmiddels al weer in volle gang.
Dat geldt ook voor onze vereniging.
Als bestuur zullen wij ook in 2009 worden geconfronteerd met diverse nieuwe ontwikkelingen. Anders gezegd: er komt weer veel werk op ons af.
Op zich is dat niet erg, want je kunt heden ten dage geen zitting meer nemen in een bestuur wanneer je wegloopt voor het nemen van veel inventiviteit en veel verantwoordelijkheid.
Het behartigen van een bestuursfunctie kost zeker tegenwoordig veel tijd en energie. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat je er ook veel voor terugkrijgt.

Want, beste mensen,

Het gaat nog steeds goed met onze mooie club!
Zoals een ieder van ons de afgelopen weken in de krant heeft kunnen lezen:
• Zijn wij (zoals een andere niet bij naam te noemen vereniging) geen club die genoodzaakt is om uit te zien naar een samenwerkingsverband met een andere plaatselijke, dan wel regionale club …..
• Zijn wij (zoals een andere niet bij naam te noemen vereniging) geen club die genoodzaakt is om voor alle leden een forse contributieverhoging door te voeren om zodoende een forse schuldenlast te kunnen aflossen …..
• Zijn wij (zoals een andere niet bij naam te noemen vereniging) geen club die ervoor kiest om de leden van de eerste selectie per wedstrijdpunt te gaan betalen om zodoende de spelersgroep bij elkaar te kunnen houden.
 
Wij zijn een gezonde vereniging, die de zaakjes niet alleen financieel, maar ook organisatorisch en sportief goed voor elkaar heeft.
Met elkaar hebben wij een unieke vereniging, waarbinnen de leden dicht en als het moet heel dicht bij elkaar staan. Wij zijn er voor elkaar in goede tijden, maar wij zijn er ook voor elkaar in slechte tijden. U allen verdient daarvoor een groot compliment!

Sportief of voetballend gezien draait de club goed.
Ons eerste team, het uithangbord dan wel het visitekaartje van de club, heeft in de tweede klasse van de KNVB een wisselvallige eerste seizoenshelft achter de rug.
Gelet op de aanwezige geweldige mix van jong en oud, de dientengevolge nog aanwezige rek in de selectie, alsmede gelet op de wijze waarop men met elkaar omgaat en elkaar weet te vinden, heb ik en met mij het gehele bestuur het volste vertrouwen in een goede afloop van de voetbalcompetitie 2008-2009.
Ook over de prestaties van de overige senioren-, junioren en pupillenteams zijn wij in zijn totaliteit tot op heden best tevreden.

Chapeau en nogmaals chapeau derhalve aan het adres van al onze trainers, elftalbegeleiders, verenigingsscheidsrechters, assistent-scheidsrechters, verzorgers, fysiotherapeuten en anderen.
Daarnaast wil ik vandaag vanaf deze plaats mijn complimenten doen toekomen aan alle geledingen, die er wekelijks, dagelijks voor zorgen dat de sportvereniging ‘Grol’ de vereniging is zoals die nu is.
Ik denk daarbij aan de verschillende besturen, de verschillende commissies, de woensdaggroep oftewel de vrijwillige onderhoudsgroep, de terreincommissie, de Supportersclub, de V.S.V.G., de commissie clubblad, de werkgroep website, de Para Medische Begeleidingsgroep, de dames schoonmaaksters, de damesgroep BIBHA en ga zo maar door.

In 2009 staan er weer veel zaken te gebeuren.
Als bestuur hebben voor dit jaar onlangs een ‘elftal’ speerpunten vastgesteld.

Deze zijn:

1) Uitbreiding, renovatie en modernisering kleedkamers 1 en 2
2) Renovatie en modernisering kleedkamers 4 tot en met 9
3) Aanpassing en modernisering entree sportpark ‘Den Elshof’
4) Bouw loods t.b.v. werkplaats en opbergruimte annex ruimte voor wagenbouw
5) Privatisering buitensportaccommodaties gemeente Oost Gelre in relatie tot het sportpark ‘Den Elshof’
6) Algemeen sponsorplan voorbereiden, ontwikkelen en uitvoeren
7) Bestuursstructuur aanpassen en vacatures invullen
8) Vernieuwing c.q. modernisering verenigingsstatuten en huishoudelijk reglement
9) Aanpassing structuur technische zaken en invulling vacatures
10) Verdere invoering nieuwe uniforme kledinglijn
11) Aanpassing veld 2 in relatie tot uitbreiding Marveld Recreatie

Dames en heren,

Voor een tweetal zaken wil ik uw/jullie extra aandacht vragen:

1) Ga bewust om met elektriciteit.
2) Deponeer alle afval in de daarvoor her en der verspreid opgestelde vuilcontainers op ons sportpark.
Toelichting:
1) Nieuwe verlichting met alle gevolgen.
2) Drie soorten afval:
1. kauwgom, 2. sigarettenpeuken, 3. blikjes,zakjes e.d.

Tenslotte roep ik u als voorzitter nogmaals allemaal op om het aspect saamhorigheid nog meer dan voorheen hoog in het verenigingsvaandel te plaatsen.
Heb veel respect en waardering voor uw medemens, voor degene binnen de club die zich op zijn of haar manier inzet voor het wel en wee van de club.
Want ik zeg het nog maar eens:
‘Wat hier allemaal dag in, dag uit gebeurt en zeker wordt gedaan door al die tientallen vrijwilligers, wordt algemeen als normaal beschouwt, maar is natuurlijk helemaal niet zo normaal. Laten wij daar in dit nieuwe jaar nog eens goed bij stil staan.’

Ook in 2009 blijf ik rekenen op de medewerking van u allemaal.
U mag ons als bestuur overal voor verantwoordelijk stellen en mij als voorzitter daarbij al eerste op alle zaken aanspreken.
Maar het bestuur en ik als het gezicht van dat bestuur verwachten daarentegen van u veel medewerking en begrip!
 
Blijf allemaal lid van deze club, blijf allemaal gezond en dank voor uw aandacht!


Groenlo, 4 januari 2009,
Theo Huijskes, voorzitter.