‘Ingezonden stuk’ Ontwikkelingswerk.!!

14-11-2009

In een plaatselijk krantje, las ik deze week een aandoenlijk verhaaltje… nouja verhaaltje, het was meer een smeekbede om Longa’30 een warme winter te bezorgen. Ik had te doen met deze ‘ Douwe Egberst’ alias de Zwarte spin en ik kreeg van Longa en de achterhoek n.l. Justin Bleumink. Ik pinkte een traantje weg en dacht bij mijzelf het is zo ver… het klopt… het is waar! Die Justin is precies zijn vader!, die geboren is in Zwolle, op een steenworp afstand van ons mooie Grolveld. Hij trouwde met een Grolse Schone en samen waren zij één van de eerste ontwikkelingswerkers in Lichtenvoorde.

Ongemerkt gingen mijn gedachten terug naar de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Het was in die jaren, dat veel mensen uit Groenlo ontwikkelingswerk gingen doen in het nabij gelegen plaggendorpje. Ook omliggende dorpen zoals Zwolle, Beltrum, Harreveld, Mariënvelde en Zieuwent lieten zich niet onbetuigd afgevaardigden om het zieltogende volkje uit de kiezels te trekken.

Sporten stond bij deze noeste werkers hoog in het vaandel en het was dan ook vanzelf sprekend, dat hun kinderen Longa’ 30 naar grote hoogten zouden gaan leiden… en die tijd is nu aangebroken. Weten die kiezelstenen veel,… ik ga die arme sloebers daar ook niet mee lastig vallen, maar ik moest daar gewoon even denken en er bekroop mij een gevoel van trots met welk een plichtbesef deze jongens het ontwikkelingsproces van hun ouders voortzetten.
Ik verheug mij al op de wedstrijd… ik ben niet iemand, die zo nodig mee moet doen aan die ‘Hetze’ tussen het Grote Grol en Longa…wat maakt het uit!... dat keivolkje heeft al zo weinig zelfvertrouwen, daar praat je toch niet over…. Ik ben juist apetrots op die jongens…., die voor (90%) van onze ontwikkelingswerkers afstammen.

Krabbenborg is Zieuwent…. Bader komt van iets verder weg en vanuit Beltrum kwamen de Wie,,,?... O..O…, ga ik mij toch bijna verlagen.. niet doen! Niet doen!.. niet leuk voor al die ontwetende klinkertjes, sorry, sorry. Maar ja gelukkig hebben ze er eentje van henzelf… Kay… Hoera, hoera.

Ik schrijf dit niet op, ..maar neem nou eens Luuk Hulshof, een speler naar mijn hart, speelt met een alure en inzet!! en een stijl, die mij doet denken aan zijn vader Theo. Theo Hulshof, geboren achter het Grolveld en jarenlang een vaste kracht in Grol 1. Theo geeft nog steeds ontwikkelingshulp aan kleine kiezeltjes in het keidorp.

Als ik zo aan Bleumink en Hulshof denk, kan ik ook niet om de familie Bus heen, die woonde in de zelfde hoek nabij het Grolveld. Bus vraagt U zich af… Bus…ja ja. Die Bus… de ouders… maar goed daar praat ik niet over, hij speelt niet meer mee… Jammer… hé.

Zondag zie ik al die nazaten en met mij zullen vele Grollenaren stilletjes genieten, van al het ontwikkelingswerk dat wij voor het keivolkje hebben gedaan.
Wij Grolsen hangen dit soort werk niet aan de grote klok, maar ik moets er gewoon even aan denken, toen ik de oprechte noodkreet las van een onnozel zwart spinnetje. Ik wil het weinige plezier dat ze hebben niet verkanllen en zeker geen zout in de wonden strooien…daar doe ik niet aan mee punt!
Kees wat stom!! Was ik Kees Ademan vergeten? Kees de zoon van Carla en Huub… Ik denk dat het zondag laat wordt, Grolsen onder mekaar… Proost.