Koploper Grol maakt het zichzelf onnodig moeilijk tegen KOSC

23-09-2012

Ootmarsumse "siepels" (uien) met 2-1 verslagen

“Ik heb een goed voorgevoel en zit hardop te denken over het feit dat we over twee uur uitkomen op 10 punten uit 4 wedstrijden” dat zei een zelfverzekerde trainer Jos Heutinck terwijl de Grol selectie zich warm speelde. Zijn gevoel kwam twee uur later uit, maar dat het gemakkelijk ging als koploper tegen een van de ondersten is een ander verhaal.

KOSC (Katholieke Ootmarsumse Sport Club) met clubembleem, een ui of siepel dat staat voor Ootmarsum, speelt voor het eerst in haar geschiedenis in de tweede klasse. Zij wist dit te bereiken door de nacompetitie winnend af te sluiten via een nipte overwinning op sv Epe. Vanwege de slechte gesteldheid van hun eigen sportveld op den Tooslag werd deze wedstrijd gespeeld in het naburige Tilligte. De historische overwinning en daarmede promotie staat bij KOSC te boek als het “wonder van Tilligte”.

De mannen van trainer Marcel Degenaar hadden een moeilijke start in de tweede klasse J. Slechts 1 punt uit 3 wedstrijden was de buit. Het veld lag er nu zeer goed bij en dit was een gegeven voor een mooie pot voetbal die voor weinig publiek werd gespeeld. Na tien minuten aftasten van beide kanten kwam KOSC bij slecht uitverdedigen van de Grol defensie onverwachts op 1-0 door een doelpunt van Ruben Baanstra, die van dichtbij inschoot en keeper Max de Vries kansloos liet.

Toch nam Grol daarna het heft in handen en met goed positiespel kwamen de blauwwitten steeds vaker voor het doel van KOSC. Dit leidde tot een mooie kans voor Sander Nijhof die slechts de lat raakte. Het spel werd pittiger en met name KOSC liet niet na fysiek vaak in te grijpen. Slechts een gele kaart bij een grove overtreding op een Grol speler was het gevolg.


Foto: Marcel Houwer Streekgids.nl

Bij een van de volgende aanvallen kopte Thomas Porskamp net naast. Ook Grol ging er stevig in hetgeen Robin Schuurmans een gele kaart opleverde. Grol ging steeds beter spelen en kwam vaak voor de KOSC goal. Michel Kamphuis en Sander Nijhof waren minder gelukkig in de afwerking. Een vrije schop van Sander Nijhof ging rakelings naast.

Toen KOSC speler Rick Engbers een ontoelaatbare tackel maakte op een Grol speler werd deze door de scheidsrechter Schiphorst resoluut van het veld gestuurd.en moest de thuisclub met tien man verder. Er volgden nog enkele fraaie kansen voor de Grol voorwaartsen maar KOSC nam de 1-0 voorsprong mee naar de kleedkamer waar trainer Jos Heutinck alle zeilen moest bijzetten om zijn spelers ertoe te brengen nog meer druk te zetten op de KOSC defensie.

In de kleedkamer kreeg de Grol trainer een behoorlijke opdoffer te verwerken toen bleek dat hij na de hervatting moest beginnen met twee nieuwe centrum verdedigers. Björn Koldeweij en Tim Peters moesten vanwege blessures hun plaatsen noodgedwongen afstaan aan Lennard Walterbos en Bart Porskamp. Deze omzetting moest even verwerkt worden maar daarna werd er al snel flink druk op de defensie van KOSC gezet en vijf minuten na de rust was het Bart Porskamp die scoorde uit een prima voorzet van Mathijs Warnar (1-1). Grol rook de winst en nog geen vijf minuten later scoorde Thomas Porskamp die midden in het strafschopgebied uit een scrimmage simpel scoorde (1-2). Toen was het tijd voor Grol om door te drukken en de trekker definitief over te halen. Zo dachten de Grol supporters en ook over en inderdaad kreeg de Grol voorhoede legio kansen die er maar niet in wilden gaan en Grol maakte het zichzelf zo onnodig moeilijk.

Er zo wil de voetbalwet: Indien dat niet lukt wordt de tegenstander sterker en put dan moed hieruit. KOSC stroopte de mouwen andermaal op en kreeg ook enkele kansen, maar met kunst en vliegwerk van de Groldefensie en enkele goede reddingen van de prima keepende Max de Vries bleef de gelijkmaker uit. Matthijs Warnar werd in de rommelige slotfase nog vervangen door Mart Zieverink. Christiaan Pillen liep in een stevig duel een behoorlijke blessure op en moest uitvallen, zodat het weer tien tegen tien stond. Grol had zijn wissels allemaal ingezet. Vlak voor het verstrijken van de tweede helft had Bart Porskamp, toen hij samen met een andere Grol aanvaller alleen op de goed keepende keeper Dennis Feldman af ging een mooie kans maar hij miste jammerlijk. De goed leidende scheidsrechter Schiphorst blies de partij tot genoegen van de meegereisde supporters af en Grol kon de punten toevoegen aan de 7 reeds behaalde punten en achteraf bleek het goede gevoel van Jos Heutinck gelukkig voor Grol te zijn uitgekomen.


Foto: Marcel Houwer Streekgids.nl

“We hebben hard gewerkt en waren op vele momenten ongelukkig in de afronding. De overwinning had hoger moeten zijn, al had de fysiek sterke ploeg van KOSC ook nog wel enkele mogelijkheden om de stand er anders te doen laten uitzien. We hebben hier een moeilijke maar mooie overwinning weggehaald” aldus een vermoeide maar zeer tevreden aanvoerder van de trotse koploper van de tweede klasse J. Sander Nijhoff.

Ook Jos Heutinck was een tevreden man en herhaalde zijn eerder gedane uitspraak. “Tien uit vier dat is een resultaat om trots op te zijn. We hebben een mooie enthousiaste selectie en alle spelers dragen een steentje bij en men heeft iets voor elkaar over. Spelers moeten ook soms genoegen nemen met een plek op de bank zodat ik ook nog eens kan rouleren. Dit wordt door de spelers geaccepteerd en dat is een goede zaak” aldus de trainer die zijn manschappen nog een keer bijelkaar roept op het veld voor een cooling down en om even bij te praten en na te genieten van de overwinning alvorens de warme douche wordt opgezocht.

Zondag 30 september staat de wedstrijd Grol tegen Victoria ‘28 Enschede op het programma (14.30 uur) . Victoria is een van de grootste Enschedese amateurverenigingen. Deze ploeg miste afgelopen zomer de promotie naar de eerste klasse in de nacompetitie en werd hierbij na verlenging uitgeschakeld door sportclub Silvolde, de vorige vereniging van onze huidige trainer Jos Heutinck.

Wedstrijdinformatie

Speelronde: 4
Ruststand: 1-0
Eindstand: 1-2
Scoreverloop:

1-0 Ruben Baanstra (KOSC)
1-1 Bart Porskamp (sv Grol)
1-2 Thomas Porskamp (sv Grol)

Opstelling sv Grol: 1.Max de Vries 2. Thomas Porskamp 3.Tim Peters (45. Bart Porskamp) 4. Björn Koldewij (45. Lennard Walterbos) 5. Michel Kamphuis 6. Robin Schuurmans 7. Mathijs Warnar (80. Mart Zieverink) 8. Wouter Pillen 9. Sander Nijhoff (aanvoerder) 10. Christian Pillen 11. Bram Rhebergen
Gele kaarten:

KOSC 1x
Robin Schuurmans (sv Grol)

Rode kaarten: Rick Engbers (KOSC)
  

Uitslagen 2e klasse J

Victoria '28 - Wijhe '92 2-2
KOSC - Grol   1-2
Luctor et Emergo - De Zweef 5-2
SDC '12 - PH Almelo 3-3
Dieze West - AJC '96 4-0
Tubantia - Heino 3-1
WVC - ATC '65 4-1

Stand 2e klasse J

1 Grol 4 - 10
2 Tubantia 4 - 9
3 Dieze West 4 - 7
4 Victoria '28 4 - 7
5 WVC 4 - 7
6 Luctor et Emergo 4 - 7
7 PH (Almelo) 4 - 7
8 AJC '96 4 - 6
9 Wijhe '92 4 - 5
10 Heino 4 - 4
11 SDC '12 4 - 4
12 ATC '65 4 - 4
13 KOSC 4 - 1
14 De Zweef 4 - 0