Nieuwjaarstoespraak voorzitter Hans Scheinck

05-01-2014

Tijdens de goed bezochte nieuwjaarsreceptie van de s.v. Grol hield voorzitter Hans Scheinck de traditionele nieuwjaarstoespraak. Hier volgt de weergave van deze onderhoudende en informatieve toespraak:

Beste leden van de s.v. Grol , dames en heren, jongens en meisjes,

Namens het hoofdbestuur van de s.v. Grol wens ik jullie allemaal een heel gelukkig nieuwjaar. Moge het een voorspoedig jaar voor iedereen worden, in de eerste plaats voor jullie persoonlijk; daarnaast op sportief gebied, in het bijzonder bij onze sportvereniging Grol.

Als je met deze woorden vooruit kijkt, kijk je op hetzelfde moment toch even terug naar het afgelopen jaar. Dan herinner je als eerste dat er zoveel leden zijn overleden. Ondersteunende leden, actieve vrijwilligers, spelende leden en oud spelende leden. In dat opzicht was het een heftig jaar voor onze vereniging.

Verder denk je terug aan het vastgelopen fusieproces met Grolse Boys, de denkrichting over het verkleinen van onze accommodatie in verband met de bevolkingskrimp, de discussie over het betalen van contributie door vrijwilligers en de nieuwe drank- en horecawet per 1 januari jl. Maar misschien waren dat wel onderwerpen waar vooral het bestuur zich mee bezig heeft gehouden. En kijken jullie vooral terug op de promotie van Grol 1 naar de 1e klas, de renovatie van kleedkamer 1 en 2 en de tribune, de succesvolle FC Twentedag voor de jeugd, het begin van het peutervoetbal, de zichtbare groei van het meidenvoetbal en het functioneren van het nieuwe wedstrijdsecretariaat. Het hoorde allemaal bij het jaar 2013.

Wat het jaar 2014 ons gaat brengen, daarvan is veel nog onbekend of onzeker. Als s.v. Grol zijn we een gemeenschap, waar direct en indirect zo’n 4.000 mensen bij betrokken zijn. Dus in zo’n gemeenschap zal gemiddeld hetzelfde gebeuren als in een plaats met 4.000 inwoners. Liefde en leed zullen we weer met elkaar mogen en moeten delen. Dat maakt ons als s.v. Grol ook zo sterk. Een grote vereniging als de onze zorgt in de moderne tijd voor “sociale binding” in de gemeenschap. In zekere zin is die functie overgenomen van de kerk. Overigens zonder dat ik de ambitie heb uw pastoor te worden.

Die moderne tijd zorgt ook voor andere verbindingen tussen mensen. Via glasvezel in plaats van via briefjes. Onze jeugd verwacht niet anders meer. Daar spelen we goed op in, ons informatiebeleid (zo heet dat tegenwoordig) wordt steeds professioneler. Natuurlijk genieten we nog steeds van dat glimmende clubblad en die uitnodigende presentatiegids die in de brievenbus valt.
Het beste en meest effectieve contact is nog steeds het gesprek met elkaar. Kun je ook nog een biertje (of sinasje) bij drinken. Hebben anderen bij het verwerken van al die facebook-berichten helemaal geen tijd meer voor. Ik sluit niet uit dat er binnen enige jaren getwitterd wordt tijdens de wedstrijden als onderdeel van de wedstrijdtactiek. De doelman twittert dan in de 30e minuut naar de linkerspits …. bij de volgende doeltrap komt de bal naar jou toe ….. . De linkerspits hoort een signaal op zijn polsphone, onderbreekt de tweet met zijn vriendin, google’t nog snel of zijn tegenstander rechts- of linksbenig is en wacht gespannen op zijn eerste actie in de wedstrijd. Verre toekomst ? We zullen het zien. Onze hoofdtrainer schijnt er al wel mee bezig te zijn. Als mogelijke afstudeeropdracht bij zijn opleiding tot Trainer / Coach 1.

Met betrekking tot de ontwikkelingen binnen de voetbalvereniging Grol zijn voor de nabije toekomst, in het jaar 2014, verschillende zaken al duidelijker in beeld:

- de overgang van het hoofdsponsorschap van Univé verzekeringen naar Pfeifer Heavy Machinery
- het gereed komen van een nieuw Kwaliteitsplan Jeugdvoetbal s.v. Grol , nadat we de posities van voorzitter jeugdbestuur en hoofd opleiding en vorming opnieuw hebben kunnen invullen
- de invoering van een verplicht spelregel-diploma bij de B-jeugd
- het voortzetten van de zeer succesvolle opleiding van jonge jeugdleiders en jonge verenigingsscheidsrechters
- het verder verkennen van een mogelijk taak van de s.v. Grol in de jeugdzorg per 1 januari 2015
- het sluiten van een convenant met FC Twente over de samenwerking in het jeugdvoetbal
- het 25e Marveld Toernooi, in een spetterende jubileum-editie
- het 25-jarig bestaan van de Vereniging Vrienden van de s.v. Grol met een ongetwijfeld heel bijzondere fancy fair
- het installeren van een jubileumcommissie Grol 100 jaar op de algemene leden vergadering in oktober (aanbevelingen over personen mogen al worden gedaan !)
- een nieuwe kledinglijn voor alle teams met ingang van het seizoen 2014-2015 (de voorbereidingen door de kledingcommissie worden getroffen)
- het organiseren van gesprekken met meerdere groepen binnen de vereniging, zoals bijvoorbeeld een gesprek met ouders in de B- en C-klasse, met vertegenwoordigers van de seniorenteams, met oud-spelers en met actieve vrijwilligers ; een gesprek om problemen eens te delen, ideeën uit te wisselen of gewoon om te horen hoe het allemaal loopt binnen de vereniging
- het opstellen van een financiële analyse van de komende jaren ; komen we nog uit, kunnen we nog bezuinigen of moet de financiële bijdrage van de leden toch omhoog
- het uitbreiden en aanpassen van onze accommodatie, twee nieuwe kleedkamers, een nieuwe entree, een andere fietsenstalling, een herstelbeurt voor vier bestaande kleedkamers, een herinrichting van veld 2 .

Nog even terug naar het veld, en wel naar een schaduwzijde van het voetbalspel. Onderzoekers toonden eind december aan dat er bij 1 op de 10 wedstrijden in het lagere seniorenvoetbal sprake was van een “exces” en dat dit ook bij 1 op de 30 wedstrijden in het lagere juniorenvoetbal het geval was. Cijfers om van te schrikken. Maar gelukkig niet op de s.v. Grol van toepassing.

Onze teams spelen bij elkaar zo’n 1.500 wedstrijden per seizoen. Als daarbij één keer een “exces” zou plaatsvinden, zou de hele vereniging in rep en roer zijn en zou er dikke schande over gesproken worden. Natuurlijk gebeurt er bij onze wedstrijden ook wel eens wat, maar we staan nog steeds bekend als een sportieve voetbalclub. Dat willen we graag nog lang zo houden. Dan doen we samen. Zoals we alles samen proberen te doen binnen onze vereniging.

Samen als jeugdbestuur, bestuur senioren, hoofdbestuur, bestuur SEAG, Vrienden van de Grol, Supportersclub, Business Club Grol, sponsorcommissie, commissie communicatie, beheergroep website, onze twee vertrouwenspersonen, beheergroep kleding, commissie nevenactiviteiten jeugd, woensdaggroep, beheergroep accommodatie, paramedische begeleidingsgroep, schoonmaakdienst bibah, de parkdienst, onze consul, de redactie van het clubblad, bezorggroep van het clubblad, de verenigingsfotografen, commissie foto-archief, stichting Marveld Toernooi, de verenigingsscheidsrechters, kassamedewerkers, het verenigingsbureau, de gastvrouwen thuiswedstrijden Grol 1, onze omroepster, de verslaggeversgroep wedstrijden Grol 1, de eindredacteur van de presentatiegids en natuurlijk al onze leiders, assistent scheidsrechters en trainers van de jeugd en de senioren. Iedereen in vele vormen ondersteund door de beheerder en zijn medewerkers van het sportcafé.

Wij houden van elkaar en ik van jullie allemaal. Ook in het nieuwe jaar.

Dank jullie wel.