Bestuurstaal december 2014

26-12-2014

BESTUURSTAAL
In het vorige clubblad is uitgebreid verslag gedaan van het verloop van de algemene ledenvergadering op 6 oktober jl.  In de artikelen hierover heeft de redactie op professionele wijze een compleet inzicht gegeven in de zaken die op dit moment binnen de s.v. Grol allemaal spelen. Alle ontwikkelingen en speerpunten kwamen voorbij. Daarom kan deze rubriek deze keer wat korter zijn dan gebruikelijk.

1.    We kunnen beginnen met een heuglijke mededeling. We zijn de grens van 1.350 leden gepasseerd.  Op 28 oktober hadden we 1.354 leden geregistreerd.  Het meiden- en vrouwenvoetbal was hier de stuwende factor.

2.    Het aantal spelende leden neemt dus nog steeds toe. Er zijn dus meer leiders en trainers nodig. Het lukt deze te vinden, met name in de categorie ouders.  Heel mooi om te zien. We leiden ook jonge trainers, jeugdleiders en scheidsrechters op in onze nieuwe “Univé Kaderschool s.v. Grol”.
 
3.    Onder de kaderschool vallen alle activiteiten die betrekking hebben op de opleiding en vooral vorming van alle (jonge) trainers, leiders en scheidsrechters bij met name de jeugdafdeling. Voor de opleiding en begeleiding van jonge scheidsrechters zijn Wilco Rijkenbarg (assistent scheidsrechter Grol 1) en Rob Westervoorde (wedstrijdsecretaris jeugd) verantwoordelijk.  Voor de opleiding en begeleiding van jonge trainers en leiders is Marc van Meurs verantwoordelijk.  Hij is ook de coördinator van de Kaderschool.

4.    Het aantal vrijwilligers bij de s.v. Grol is de laatste maanden exact in beeld gebracht. Hiervoor is een digitaal schema ontwikkeld door Rob Arink (vrijwilligerscoördinator).  Vanuit het hoofdbestuur heeft vice-voorzitter Marco Frank een leidende rol bij de inventarisatie gespeeld.  Het invoeren van de vrijwilligers in het schema heeft vooral Tonny Hartman (lid beheergroep sportpark) gedaan.

5.    Uit het schema bleek dat we eind november op 369 vrijwilligers zaten.  Een ongekend aantal mensen dat op enige wijze voor de s.v. Grol actief is.  Daar kunnen we samen supertrots op zijn.
 
6.    Voor al deze vrijwilligers hebben we een klein presentje gekocht dat zal worden thuis bezorgd.  Het heeft niet direct met kerstmis te maken, maar het hoort echt bij de s.v. Grol en je blijft er wel warm van.

7.    Het is ook geweldig om vast te stellen dat we intussen voor 50 van de 60 teams een kledingsponsor hebben weten te vinden. Meer dan 80% van de teams. Een unieke prestatie vooral door de inzet van de sponsorcommissie.  Alle teams hebben met ingang van dit seizoen nieuwe wedstrijdkleding gekregen en daardoor  liepen alle oude kledingsponsorcontracten af.  De sponsorcommissie zag dit echter als een kans om het aantal sponsoren uit te breiden. Het was een krachtsinspanning maar met de fantastische medewerking van veel bedrijven is de sponsorcommissie dus in zijn missie geslaagd.

8.    Het ziet ernaar uit dat we op het sportpark Buitenschoolse Sport Opvang gaan krijgen.  Samen met de leiding van Kinderopvang Pindakaas zijn we een proef aan het voorbereiden. Het initiatief ging uit van Pindakaas.

9.    Als s.v. Grol zijn we al een tijd aan het verkennen of we deze Buitenschoolse Sport Opvang ook kunnen aanbieden in het kader van de nieuwe Jeugdzorg. De organisatie van de Jeugdzorg komt naar de gemeenten per 1 januari 2015.

10.    Na een gesprek met de wethouder Sport (Jos Hoenderboom) van de gemeente Oost Gelre gaan we daar ook “beweegprogramma’s”  aan toevoegen. Deze programma’s zijn bedoeld voor bepaalde doelgroepen die onder de nieuwe Wet Maatschappelijke Ondersteuning gaan vallen.  Voor die wet was de gemeente al verantwoordelijk maar die wet wordt per 1 januari 2015 uitgebreid.  Het is de gemeente veel waard dat mensen gaan of blijven bewegen waardoor dure zorg kan worden voorkomen.  Voor de uitvoering van dit soort programma’s zal de s.v. Grol zich laten bijstaan door mensen die al op dat gebied werkzaam zijn.

11.    Deze ontwikkelingen zijn belangrijk voor een grote vereniging als s.v. Grol.  Wij nemen een maatschappelijke positie in. Zo wordt er ook naar ons gekeken. Dat schept verplichtingen maar biedt zeker ook nieuwe kansen. Maar we blijven in de eerste plaats een voetbalclub.  Dat is onze basis.  

12.    Het voetbaltechnische beleid gaat daarom nog meer aandacht krijgen. Er is een nieuwe voetbaltechnische commissie gevormd (als opvolger van de commissie opleiding en vorming). Het Kwaliteitsplan Jeugd is vastgesteld.  De Kaderschool staat.  In de diverse jeugd-lichtingen is voldoende talent aanwezig.  Het gaat er nu om gestructureerd deze talenten op te pakken en voor te bereiden op de overgang naar de selectie-elftallen bij de senioren.

13.    In het kader van een HBO-afstudeeropdracht heeft Pim Donderwinkel (Zieuwent) een zogeheten “Verenigingsscan” van de s.v. Grol uitgevoerd.  Wat zijn de sterke en  zwakke kanten van de s.v. Grol ?  De s.v. Grol kwam daar bijzonder goed uit.  Wel kregen we twee verbeterpunten mee :  a.  Communicatie met de leden en b. Aandacht voor recreatieve teams (niet-selectie-teams).   Als bestuurders gaan we hiermee aan het werk.

14.    De bestuurlijke structuur van het amateurvoetbal gaat op de schop.  Per 1 januari 2015 is de Ledenraad KNVB Nederland het hoogste orgaan. Hierin zitten 100 vertegenwoordigers van de amateurverenigingen. De Ledenraad stelt een Raad van Toezicht aan (5 personen).  Deze Raad van Toezicht controleert het werk van de Directie Amateurvoetbal (Bondsbureau Zeist) en stelt deze Directie aan.  Zo hoopt de KNVB weer uit de crisis te komen die de afgelopen jaren een schuld van € 6 miljoen heeft opgeleverd.  Die schuld moet worden ingelopen onder andere door de verhoging van de bondscontributie, de contributie van de verenigingen aan de KNVB. Ook de s.v. Grol  treft dit.  Dat was één van de redenen dat we onze eigen contributie voor spelende leden moesten verhogen.

15.    De organisatiestructuur van het amateurvoetbal gaat eveneens ingrijpend veranderen. De districten Noord en Oost gaan fuseren. Het nieuwe bondsbureau hiervan komt in Zwolle. Bondsbureau KNVB Oost in Deventer gaat dicht. Veel taken worden gecentraliseerd in Zeist.  Voor de directe ondersteuning van de verenigingen komen er 30 regionale steunpunten in Nederland. Deze worden ondergebracht bij grote verenigingen in de regio’s.  De verdeling hiervan is nog niet bekend.

16.    Er is in het lopende seizoen in het amateurvoetbal nogal wat te doen om de straf bij een rode kaart. Dit heeft mee te maken met de wijziging van de strafcodes die op het wedstrijdformulier moeten worden vermeld door de scheidsrechter.  Dit zijn er aanzienlijk minder geworden dan voorheen.  Er is nog maar één code voor een gele kaart, strafcode 1. : gele kaart.  De reden hoeft niet meer te worden vermeld.  Het aantal codes voor een rode kaart is verminderd tot 7 codes.  Onreglementair voorkomen doelpunt of ontnemen scoringskans (2.) , Ernstig  gemeen spel tijdens duel (3.) , Gewelddadige handeling buiten duel (4.) , Beledigen (5.), Bedreigen (6.), Spuwen (7.) en Overige overtredingen door teamofficials (8.) .  Vooral de vierde strafcode heeft al tot veel zware straffen geleid die later weer werden teruggedraaid na het indienen van een bezwaar. Zo kon het wegduwen van een tegenstander zonder dat er een bal in de buurt was leiden tot een straf van 7 wedstrijden.  De scheidsrechter kon geen andere code kiezen hoewel er geen sprake was van een echte gewelddadige handeling  (zoals slaan of schoppen zonder dat er een bal in de buurt was).  Volgend seizoen zal er wel een wijziging in de codes worden doorgevoerd, zo is de verwachting.

17.    In de media is de afgelopen maanden een flinke discussie geweest over de opmars van het kunstgras in het voetbal.  En de vergelijking met het natuurgras.  Belangrijk is dat uit onderzoeken is gebleken dat er geen verschil is bij het aantal en het soort blessures dat wordt opgelopen.  Er waren ook geen verschillen te onderscheiden in metingen over balgedrag, grip en stabiliteit.  De verwachting is dat het kunstgras  heel Europa verovert.  De kwaliteit van het natuurgras is echter ook toegenomen, vooral als men er meer aandacht en geld in stopt.  Grote verenigingen (Ajax, Feijenoord, Arsenal)  kunnen dat, maar het is de vraag of een gewone vereniging dat kan bereiken. Hoewel sommige amateurverenigingen er een geweldig biljartlaken hebben liggen. De discussie zal dus nog wel enige tijd aanhouden.

18.    Hoe dan ook, de s.v. Grol krijgt steeds meer verzoeken de accommodatie te mogen gebruiken.  Twente Voetbalschool,  Clinics FC Twente , Regiotrainingen FC Twente E-pupillen, Trainingsdagen PSV onder 10 , Voetbaldagen Jeugd Ajax (2015) , Voetbaldagen Jeugd Valencia (2015) , Japanse vereniging, RKZVC trainingskamp zijn daar voorbeelden van. We proberen zoveel mogelijk aan deze verzoeken mee te werken.  Met dank aan de onderhoudsgroep van het sportpark !   De aanwezigheid van Marveld Recreatie als buurman stimuleert het gebruik van onze accommodatie natuurlijk ook.

19.    Het is zover. De Jubileumcommissie s.v. Grol 100 jaar is een feit. De commissie bestaat uit 32 personen (jawel !) en is een prima afspiegeling van de geledingen binnen de s.v. Grol en van de Groenlose gemeenschap.  Onder leiding van Theo Huijskes (voorzitter) en Ben Bomers (vice-voorzitter) gaat men aan de slag om er een uniek jubileumjaar (2018) van te maken. Bij de Nieuwjaarsreceptie zullen de leden van de commissie nader worden voorgesteld.
20.    Het Glazen Huis op 6 en 7 december bij de s.v. Grol was een groot succes. Veel leden van onze vereniging leverden voedsel in dat naar de Voedselbank Oost-Achterhoek in Lichtenvoorde kon worden gebracht. Veel kratten gingen op weg voor de mensen die zich geen kerstinkopen kunnen veroorloven.  Ook dat is Nederland.  Hartverwarmend om te zien hoe leden van de s.v. Grol zich het lot van deze mensen aantrekken.  Diep respect voor de organisatoren Patrick Pos, Mirjam Pos en Rob Porskamp.  Een betere jaarafsluiting is er niet.
   
Namens het hoofdbestuur wens ik alle leden, vrijwilligers en sympathisanten van de s.v. Grol heel fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar.

Hans Scheinck, voorzitter.