Bestuurstaal Juli 2016

02-07-2016

Deze bijdrage van Bestuurstaal is verschenen in clubblad 2016-2.

BESTUURSTAAL

Met de degradatie van Grol 1 en Grol A1 , de belangrijkste selectie-elftallen van de senioren en de jeugd, kan gesproken van een technische zonsverduistering bij onze club.In het donker moeten we eens goed nadenken over de voetbalcultuur, met name de prestatiecultuur in onze vereniging. Als de zon weer tevoorschijn komt, moeten we weten wat we willen. Met zijn allen en niet alleen een groepje dat eraan blijft sleuren en niet vooruit komt omdat de rest het wel goed vindt.

Een mooie zonnestraal was de uitkomst van de enquête onder de leden van de s.v. Grol.Een soort tevredenheidsonderzoek. Veel leden deden eraan mee.De leden geven de s.v. Grol als vereniging een 8.Een hoge score voor een tevredenheidsonderzoek. Er kwamen natuurlijk ook aandachtspunten uit die we als bestuur ook zullen oppakken.

En dan moeten andere lichtpunten ook niet overgeslagen worden, de diverse kampioenschappen in de C- , E- en F-klassen, bij de mannen senioren twee keer en de promotie van het eerste vrouwenelftal.

De plannen voor de komende jaren zijn opgeschreven in het beleidsplan s.v. Grol 2016-2018. Vastgesteld door het hoofdbestuur in februari.Het beleidsplan is op de website te vinden.

Het aantal leden van de s.v. Grol blijft in de buurt van 1.400.Op het eind van het eerste kwartaal waren het er 1.390.

De contributie wordt door de leden ook keurig op tijd betaald. Per kwartaal wordt er zo’n € 42.000,- geïnd.De betalingsachterstand is gemiddeld € 1.000,- in totaal. Dat is 2,5%.Daar zijn veel verenigingen jaloers op.

Zoals bekend hebben we heel veel vrijwilligers. Meer dan 400.We zijn alle vrijwilligersovereenkomsten aan het controleren.Kloppen de gegevens of ontbreken er overeenkomsten. Zo’n 80% is intussen gecontroleerd.

Bij de controle speelt het Verenigingsbureau een grote rol.Tonny Hartman heeft op dit bureau ondersteuning gekregen van Annemarieke Huurneman. Zij werkt een aantal uren per week op het Verenigingsbureau. In het nieuwe seizoen wordt zij ook de nieuwe gastvrouw bij de thuiswedstrijden van Grol 1.

Samen met Rob Porskamp is er een nieuw internet-abonnement afgesloten voor het sportpark. Dit Ziggo-abonnement zorgt ervoor dat de snelheid van het internet – ook via de WiFi – met een factor 20 is toegenomen. Twintig keer zo snel dus.

De nieuwe Grol-app voor de mobiele telefoon is gelanceerd.Veel informatie per team zoals uitslagen, standen en programma. En algemene informatie en actueel nieuws.

Het handboek s.v. Grol met alle gegevens over de vereniging is geactualiseerd. Dat gebeurt één keer per jaar.Als u iets zoekt, kijk dan in het Handboek op de website.

Er is een consumptieregeling voor het weekend opgesteld. Wat krijgen onze vrijwilligers, andere ondersteuners en onze gasten van de bezoekende vereniging aangeboden van de s.v. Grol.Het hoofdbestuur, het bestuur senioren en het jeugdbestuur zullen ervoor zorgen dat deze vastgelegde afspraken worden nagekomen.

De voorzitters van het jeugdbestuur (Diana Nijland) en het bestuur senioren (Jos Penterman) gaan criteria opstellen voor het opvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) bij een nieuwe vrijwilliger. Er is lang over nagedacht maar gepleegde zedendelicten bij diverse verenigingen in Nederland heeft onze voorzichtigheid laten toenemen.Een Verklaring Omtrent Gedrag is een verklaring door Justitie waaruit blijkt dat het gedrag in het verleden geen bezwaar vormt om de taak als vrijwilliger uit te voeren. Een VOG wordt in ieder geval toegekend door Justitie als er geen strafbaar feit is gepleegd dat relevant is voor de vrijwilligersfunctie. Het aanvragen van een VOG voor vrijwilligers die werken met kinderen of verstandelijk gehandicapten is sinds 2015 gratis. Het kostenaspect speelt dus geen rol meer maar bij de nieuwe vrijwilliger kan zo’n aanvraag over komen als “wantrouwend”.Dat is niet de bedoeling, dus gaan we bepalen wanneer zo’n aanvraag persé wel wordt aangevraagd. Ook in het belang van die bepaalde vrijwilliger want een voortdurende verdenking is net zo erg als een veroordeling.

Het rookgedrag bij de vereniging begint irritaties op te werpen. Roken in de rust, roken in sportkleding van de s.v. Grol, roken bij de ingang van het sportcafé, roken vlak vóór de wedstrijd.Allemaal geen voorbeeldgedrag voor de jeugdige voetballers. Het hoofdbestuur heeft een richtlijn voor het rookgedrag opgesteld. Met name bedoeld voor spelers in de senioren, alle trainers en alle begeleiders. Het is een richtlijn, we gaan dus niet politie-agent spelen. Het gaat om bewustwording. De richtlijn wordt gepubliceerd aan het begin van het nieuwe seizoen.

De s.v. Grol heeft een belangrijke plaats in de samenleving. Een voorbeeld daarvan is dat de s.v. Grol een erkend leerbedrijf is.Scholieren van de MBO-opleidingen Sport- en Bewegingsleider en Sport- en Bewegingscoördinator kunnen het praktijkgedeelte van de opleiding bij de s.v. Grol volgen. Onder begeleiding van trainers en leiders van de s.v. Grol. Hetzelfde geldt voor de maatschappelijke stages in het voortgezet onderwijs, bijvoorbeeld het Marianum.Hoe we die begeleiding doen is vastgelegd in een nieuw Stagebeleidsplan, opgesteld door Marc van Meurs, coördinator van de Kaderschool s.v. Grol.

Met ingang van het nieuwe seizoen wordt Simone Wiggers de nieuwe secretaris van het jeugdbestuur. De huidige secretaris Edwin Vos blijft de notulen van de vergaderingen van het jeugdbestuur verzorgen.

In het bestuur senioren wordt voorzitter Rob van Meurs opgevolgd door Jos Penterman. Op de algemene ledenvergadering op3 oktober a.s. zal Jos Penterman ook voorgesteld worden als lid van het hoofdbestuur.

In het bestuur senioren is Wilko Poortman opgevolgd door Mike te Boome. Hij is verantwoordelijk voor de recreatieve seniorenteams. In dit bestuur is de functie van contactpersoon selectieteams nog in te vullen.

Voor zijn jarenlange, veelzijdige activiteiten en inzet voor de vereniging is Wilko Poortman op 4 juni 2016 Lid van Verdienste geworden.

Het hoofdbestuur zal in de algemene ledenvergadering voorstellen een tweede secretaris aan te stellen in de persoon van Rob Westervoorde. Hij was tot en met afgelopen seizoen 2015-2016 wedstrijdsecretaris bij de jeugd.

De taak van wedstrijdsecretaris bij de jeugd is nog in te vullen. De taak kan voor een flink deel door het Verenigingsbureau ondersteund worden.

De kalender-actie opgezet door de Jubileumcommissie heeft netto € 5.000,- opgebracht. We zijn aan het bekijken met de Jubileumcommissie of we dit om kunnen zetten naar een jaarlijkse actie waarbij de opbrengst uiteindelijk helemaal naar de vereniging gaat.

Er is door de Stichting Exploitatie Accommodatie Grol (SEAG) en door Rob Porskamp een contract gesloten met kinderopvangbedrijf Pindakaas.Op een aantal dagdelen per week gebruikt Pindakaas een kunstgrasveld en de vergaderruimte Het Koehorst. Deze vergaderruimte wordt aangepast aan de wensen van Pindakaas. De aanpassing wordt keurig door Pindakaas betaald.

Het peutervoetbal op woensdagmiddag wordt in goed overleg met gymnastiekvereniging Rap en Snel omgezet naar een aantal avonden bewegingsoefening voor alle F-pupillen. Op toerbeurt per team.Rap en Snel verzorgt de lessen.

De gemeente Oost Gelre is een breed overleg gestart met alle zaalsportverenigingen in Groenlo over de toekomst van de binnensport-accommodaties. De s.v. Grol neemt deel aan het overleg vanwege het zaalvoetbal . Het gaat hierbij vooral om de sporthal en de gymnastieklokalen voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs (Marianum en Graafschap College) . Het is een ingewikkeld vraagstuk dat ook direct te maken met de toekomst van de scholen in verband met de afname van het aantal kinderen. Zorgvuldigheid staat bij de gemeente voorop. Wethouder Jos Hoenderboom leidt het proces.

Op 26 april 2016 heeft Ben Bomers een koninklijke onderscheiding ontvangen, hij werd lid in de Orde van Oranje Nassau.Voor al zijn verdiensten voor de gemeenschap in Groenlo en Zwolle. Daar waren en zijn grote verdiensten voor de s.v. Grol bij.De aanvraag is dan ook door de s.v. Grol ingediend, ondersteund door andere organisaties.

Op initiatief van Vios Beltrum zijn er gesprekken gevoerd over een nauwere samenwerking. De besturen van Vios B. en s.v. Grol staan daar intussen achter. De samenwerking is gericht op het vrouwenvoetbal en de jeugdafdelingen. Het zit er in dat er al in het komende seizoen een gezamenlijk vrouwenelftal komt,Vios/Grol Vrouwen 2.

In dat komende seizoen zal de s.v. Grol met ongeveer 65 teams starten. Nog steeds een ongekend hoog aantal. De verdeling over senioren en junioren blijft ook nagenoeg gelijk aan het afgelopen seizoen.Dat geeft toch nieuwe moed.

De aanduidingen in het jeugdvoetbal veranderen. A- , B- en C- junioren verdwijnen. Net zoals D- , E- en F-pupillen. De internationaal gebruikelijke aanduidingen gaan gebruikt worden. Het gaat worden “Onder 20” tot en met “Onder 6” . C-junioren wordt dus bijvoorbeeld “Onder 15”.En Grol B4 wordt Grol Onder17 4 (Grol O17 4) .

In bijvoorbeeld de huidige categorie C-junioren heb je eerste- en tweedejaars. Dat worden nu twee aanduidingen , Onder14 en Onder15. Maar spelers Onder14 kunnen natuurlijk ook bij Onder15 spelen.

De nieuwe afkorting J staat voor jeugdcompetitie, ook voor gemengde junioren- en pupillenteams (jongens en meisjes in één team).Voor de specifieke meidencompetitie (alleen meidenteams) wordt de letter M gebruikt.

Het tweede Wissink Toernooi voor D- en E- teams was een echt succes. Het is nu al op weg een belangrijk regionaal toernooi te worden, met Nederlandse én Duitse verenigingen.

Het Marveld Toernooi hoeft zich niet meer te bewijzen. Ook internationaal niet. De 27e editie was weer een groot succes, met een heel mooie winnaar, Benfica uit Lissabon (Portugal).

De kledingcommissie van de s.v. Grol heeft in samenwerking met Leugemors Sport 2000 in Winterswijk een nieuwe trainingskledinglijn gekozen.  De moderne set in blauw witte uitvoering is te verkrijgen bij Leugemors Sport

In 2014-2015 hebben wij deelgenomen aan het programma Kwaliteit en Performance Jeugdvoetbal van de KNVB. Er namen 25 verenigingen aan deel, vooral uit het westen van het land. Samen met Tubantia (Hengelo) vormde s.v. Grol het oosten van het land. Daaruit is ons eigen plan “Kwaliteitsimpuls Jeugdopleiding (2015)” voortgekomen. De s.v. Grol streeft naar de status “regionale jeugdopleiding”.We scoren daarvoor nog te weinig punten.Dit seizoen zijn daar geen punten bijgekomen maar we blijven ons plan uitvoeren, stap voor stap.

Zo zijn voor het komende seizoen drie hoofden Jeugdopleiding aangesteld. Sander van Beckhoven voor de A-, B- en C-klasse. Bert Roeterdink voor de D- , E- of F-klasse en Jos Porskamp voor alle leeftijdsklassen in het Meidenvoetbal. Deze drie hoofden vormen het hart van de technische commissie en gaan de trainers (ook op het veld) ondersteunen. Daarnaast zijn ze verantwoordelijk voor een doorlopende leerlijn. De drie hoofden zijn voor alle teams aangesteld, niet alleen voor de selectieteams.

In het komende seizoen wordt de techniektraining voor de pupillen opnieuw ingevoerd. De Business Club Grol (BCG) heeft dit mogelijk gemaakt door het aanbieden van een cheque van € 7.500,-.Dit gebeurde op de sponsoravond door de voorzitter van de BCG, Matthijs Roorda.

Er zal vanaf het volgend seizoen steeds meer geld aan de jeugdopleiding moeten worden besteed. Alles wordt erop gericht om weer een stabiele tweedeklasser te worden met het eerste elftal. Want dat waren we de laatste 10 jaar (zelfs twee jaar in de eerste klas). En daarom moeten de jeugdteams hoger gaan spelen. Bij opleiden gaat het niet alleen om techniektraining maar bij de s.v. Grol zeker ook om het kweken van een prestatiecultuur en een betere wedstrijdmentaliteit.

Op 29 mei bij de afsluiting van het Marveld Toernooi heeft Wim Assinck het Vriendschapsteken van de s.v. Grol ontvangen van zijn jarenlange inzet als jeugdleider en als vrijwilliger bij het Marveld Toernooi.

Het Vriendschapsteken werd ook uitgereikt aan Tonny Hartman en Tonnie Zieverink voor het feit dat ze 25 jaar lang lid waren van de commissie (het bestuur) van het Marveld Toernooi.

Bij de afsluiting van het seizoen werd de “Vrijwilliger van het Jaar”bekend gemaakt. Het werd Henri Walterbos, een clubman in hart en nieren, onder andere als hoofdredacteur van dit geprezen clubblad en als voorbeeldig jeugdleider.

Bij de senioren wordt opnieuw gestart met een derde selectie-elftal.Dit nieuwe Grol 3 komt onder leiding van Max de Vries sr.Het was ook zijn initiatief om vanuit de huidige A-jeugd aangevuld met andere jonge spelers dit team te vormen. Een prima voorstel dat door het bestuur senioren en het hoofdbestuur zeer positief werd ontvangen.

Het beachveld , een idee van de handbalvereniging, zal worden aangelegd op de oefenhoek, naast veld 3. Ook de volleybalvereniging en de s.v. Grol zullen het veld gaan gebruiken. Vanuit het Rabo Coöperatiefonds is een bijdrage van € 4.500,-ontvangen. Dat bedrag is niet genoeg maar door sponsoring van de firma Rouwmaat en Rob Porskamp (sportcafé den Elshof)en door zelfwerkzaamheid is het een haalbaar plan geworden.

De aanleg van veld 2 als wedstrijdveld heeft vertraging opgelopen.Veel puin in de nieuwe strook grond en een onvoldoende waterafvoer waren de oorzaak.Ook moet nog een hekwerk en een zesde verlichtingsmast worden geplaatst. Als trainingsveld blijft het veld gewoon in gebruik.

De renovatie van het kleedkamergebouw 10-13 is in volle gang.De vochtproblemen zijn definitief opgelost.De verlaagde plafonds zitten erin.De renovatie van de hal en gang loopt. Het herstel van het tegelwerk op de vloeren en de muren in de doucheruimtes is de volgende uitdaging voor de onderhoudsgroep.

Het is al weer een tijdje geleden, maar in de carnavals-optocht werd de s.v. Grol vertegenwoordigd door een andere wagenbouwersgroep. De groep “Kameraden Zonder Naam” slaagde voor hun eerste optreden.

Nog langer geleden is het dat Wout Wallerbos en Sil Dieker het initiatief namen om een 4 tegen 4 zaalvoetbaltoernooi voor de E-pupillen te organiseren in de kerstvakantie. Organisatietalent blijft telkens zichtbaar bij de s.v. Grol.

Iets minder lang geleden is de Meidendag die Max de Vries en Maxime Bennink hebben georganiseerd vanuit hun opleiding. Met medewerking van de FC Twente-vrouwen. Op 4 mei jl. wisten meer dan 100 voetballende meiden de weg naar het sportpark te vinden. In één woord “Fantastisch”.

Aan het begin van de nieuwe competitie zal opnieuw een “Open Dag s.v. Grol” georganiseerd worden. De vorige Open Dag was in september 2014.

Met de blik op de toekomst gericht wenst het bestuur u een fijne vakantie en een voortvarende start van het nieuwe voetbalseizoen.