BestuursTaal December 2022

26-01-2023

Bron: Clubblad 2022-4
Door: Hans Scheinck

In deze rubriek houden we iedereen graag op de hoogte van de ontwikkelingen bij de Grol in het afgelopen halfjaar. De website van Grol geeft telkens alle actuele informatie weer. De website en het clubblad vullen elkaar aan.

1. Er zijn drie groepen uit de voetbalverenigingen in Oost Gelre gestart om een drietal belangrijke onderwerpen met elkaar te bespreken. Het gebruik van (elkaars) wedstrijd- en trainingsaccommodatie, het meiden- en vrouwenvoetbal en het groeiende tekort aan verenigingsscheidsrechters.

2. Alle voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe sporthal in Groenlo (bij het Marianum) zijn afgerond. De totale kosten bedragen rond de € 10 miljoen. Vooral de kostenstijgingen van het afgelopen jaar heeft de prijs omhoog gestuwd. Het laatste woord is aan de gemeenteraad om het geld wel of niet beschikbaar te stellen. Op het moment dat u dit leest, zal dat duidelijk zijn.

3. De Grol heeft bij de KNVB flink geprotesteerd tegen de versterkte degradatieregeling voor de eerste elftallen in Nederland. De KNVB wil de zogenaamde ‘piramide’ herstellen waardoor er meer lagere klassen moeten komen. De Grol heeft aangegeven dat je dit ook omgekeerd kunt bereiken door een versterkte promotieregeling. Dat is het niet geworden, dus Grol 1 zit twee seizoenen achter elkaar met een versterkte degradatieregeling. Opdracht is daarbij bij de laatste zes (!) plaatsen weg te blijven en dat in een klasse met 14 ploegen.

4. Het ledenaantal van Grol is stabiel op rond de 1.400 leden. De aanwas van onderop stijgt weer en het aantal senioren voetballers neemt toe.

5. De contributie bij de Grol wordt door de leden nog steeds heel keurig betaald. Er is nooit meer dan 2% achterstand in de betalingen.

6. De Grol heeft op dit moment ruim 375 vrijwilligers van wie 99% een vrijwilligerscontract heeft getekend.

7. Het algemeen bestuur heeft per 8 januari 2023 twee nieuwe vertrouwenspersoon benoemd. Dat zijn Noëlle Neeleman en Hans Scheinck. Zij volgen Miriam Menzing en Gerard Platter op die deze functie jarenlang professioneel en betrouwbaar hebben uitgevoerd.

8. De eigenaar van het sportcafé Rob Porskamp gaat kijken of hij een aantal nieuwe producten kan opnemen uit het assortiment van de ‘gezonde kantine’.

9. De gemeente heeft de plannen gepresenteerd aan de buurt over het vervangen van de bomen en het groen langs de Oude Winterswijkseweg. De buurt heeft ook nadrukkelijk gevraagd om een 30 km zone van Rabobank tot oversteek naar de tennisbanen. De gemeente wil daar niet aan omdat het beleid is dat er geen 30 km zone komt als er een vrij liggend fietspad naast ligt. Er zullen wel aanpassingen gedaan worden aan de verkeersdrempel bij café Grolzicht en de oversteek vanuit Zwolle. De werkzaamheden staan gepland voor het najaar 2023.

10. De Grol heeft weer meegedaan aan de jaarlijkse actie van Rabo Club Support. De actie was wat aangepast, de grote verenigingen konden minder stemmen binnenhalen. Er kwam een andere verhouding tussen kleine en grote verenigingen, ten gunste van de kleine verenigingen. Desondanks haalde Grol ruim € 900,- binnen.

11. De Grol en de SEAG hebben nog leningen uit staan bij de Rabobank. Die leningen -totaal € 160.000,- - worden ‘geborgd’ door het Waarborgfonds Sport. Dit fonds ‘garandeert’ de rente en aflossing van deze leningen. Het Waarborgfonds onderzoekt elk jaar de financiële positie van de hele vereniging. Ook dit jaar werd de financiële positie van de Grol en de SEAG als uitstekend gekwalificeerd.

12. Die financiële positie komt wel onder druk door de huidige prijzen van gas en stroom. Zo is intussen de temperatuur van de verwarming lager gesteld en wordt er beter gelet op het meteen uitschakelen van de verlichting na de training. Bekeken wordt nog of er één kleedkamergebouw tijdelijk geheel kan worden afgesloten bij de trainingen.

13. Bij de Stichting Exploitatie Accommodatie Grol (SEAG) heeft Bert de Hek het voorzitterschap overgenomen van Floris Geessinck.

14. Bij Het Wilgenpark wordt een extra verharde opstelplaats gemaakt voor de mobiele doelen. Alle mobiele doelen moeten op een verharding staan zodat de rubberkorrels regelmatig kunnen worden opgeveegd. De korrels moeten niet in de bodem terecht komen.

15. Om het toezicht vooral op de toegang tot het sportpark te vergroten komen er waarschijnlijk meer camera’s te hangen.

16. Een kleine ‘denktank’ gaat zich eens buigen over het vrijwilligersbeleid bij de Grol. ‘Worden vrijwilligers voldoende ingewerkt, ondersteund en gewaardeerd?’

17. Met de gemeente hebben we gesproken over de tegenwoordig pittige taak om met vrijwilligers een vereniging van onze omvang overeind te houden. Dat gesprek hebben we samen met Longa gevoerd. De gemeente begreep wat we bedoelden en heeft voor beide verenigingen een eenmalige subsidie van € 8.000,- beschikbaar gesteld met instemming van de stuurgroep beweeg- en sportakkoord Oost Gelre. Bij Grol wordt waarschijnlijk een proef gedaan met een parttime ‘verenigingsmanager’.

18. Er zal in 2023 een tevredenheidsonderzoek onder alle leden worden gehouden. Het vorige onderzoek was in 2016. Het nieuwe onderzoek is ruim twee jaar vertraagd door de coronaseizoenen.

19. Het nieuwe hoofd PMB Ivo Versteegen heeft samen met de andere PMB-leden geanalyseerd waar de ParaMedische Begeleiding nu staat. Inhoudelijk is dat voldoende. Wel kwamen uit de analyse wensen naar voren over de bezetting van de PMB, wat men spelers van Grol extra zou willen bieden en welke materialen er nog gewenst zijn.

20. Bij de commissie Senioren heeft Luc Stortelder het voorzitterschap overgenomen van Arjen Korenromp.

21. De twee natuurgrasvelden zijn door de zeer droge zomer nog steeds in slechte staat. Alleen op veld 3 kunnen in het weekend maximaal twee wedstrijden worden gespeeld. Veld 4 ligt minimaal eruit tot en met de winterstop. Op beide velden kan niet worden getraind. Bij de wedstrijden op zondag met 18 seniorenteams is dit een groot probleem. De commissie Senioren heeft een Noodwedstrijdschema opgesteld. Op de twee kunstgrasvelden worden dan wedstrijden gespeeld om 9.00, 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Natuurlijk zal alleen in uiterste nood een wedstrijd om 15.00 uur worden gepland.

22. De commissie Senioren had nog een uitdaging. Alle wedstrijden bezetten met een scheidsrechter. De commissie heeft de aanvoerders en leiders van alle seniorenteams bij elkaar geroepen. Elk team heeft drie spelers aangewezen die af en toe een wedstrijd fluiten indien er geen andere verenigingsscheidsrechter beschikbaar is. Deze spelers krijgen een instructie-avond om de spelregels en het optreden op het veld door te nemen. Natuurlijk fluiten ze de wedstrijden in een scheidsrechterstenue net zoals bij de junioren waar spelers van de senioren selectieteams fluiten.

23. Het vervoer van de teams O19-1, O17-1 en O15-1 is goed ingeregeld. Deze drie teams spelen in landelijke divisies en hebben verre uitwedstrijden. Met de twee busjes van kinderopvang Pindakaas en rijdende ouders is de oplossing gevonden. De rijdende ouders kunnen een kilometervergoeding krijgen. Een compliment voor de ouders van alle drie teams is op zijn plaats.

24. Het Commercieel team brengt binnenkort een nieuwe brochure uit voor (mogelijke) sponsoren. Het accent zal liggen op het afsluiten van sponsorpakketten. Een pakket waarin alle vormen van sponsoring door één sponsor zijn opgenomen.

25. Het beheren van alle kleding van de Grol is een heel stevige klus. Intussen bestaat de belangrijke kledingbeheergroep uit 10 personen. Met zelfs elke twee weken een inloopspreekuur voor vragen, vervanging en omruilen.