Nieuwjaarstoespraak 6 januari 2008

07-01-2008

Geachte dames en heren, beste vrienden en vriendinnen van de SV ‘Grol’!

Als voorzitter heb ik de behoefte om hier enkele zinsneden te herhalen uit mijn nieuwjaarstoespraak van vorig jaar.
In die toespraak stond namelijk maar één begrip centraal en dat was: respect!

Ik heb toen o.a. gezegd:
Respect betekent:
‘Niet doen wat jij zelf ook niet zou willen dat een ander bij jou doet.’

Daarnaast heb ik toen de volgende mij erg aansprekende tekst geciteerd:
‘Niemand hoeft respect te verdienen, want dat hoor je gewoon van iedereen te krijgen.
Alleen wanneer jij niet goed met anderen omgaat, kun je verwachten dat het respect steeds minder wordt.’

In het dagblad De Gelderlander van zaterdag 29 december jl. las ik blij verrast op de streekpagina een artikel met de kop:
SV Grol wil een beetje respect graag!
Gelukkig dacht ik, de desbetreffende journalist begrijpt in ieder geval waarom het gaat, beter gezegd wat het bestuur bedoelt.
Dat gevoel werd echter direct afgezwakt toen ik de volgende zin las:
Het bestuur van SV Grol vist naar complimentjes …..
Helaas ….. de betreffende verslaggever heeft het dus toch niet begrepen …..

En dit alles naar aanleiding van een door uw voorzitter geschreven bijdrage in het laatste clubblad van 2007.
Daarin heb ik alleen aan de hand van een duidelijk voorbeeld en dat ook nog eens in het belang van de gehele vereniging willen aangeven hoe er in de huidige maatschappij met het begrip respect wordt omgegaan.
Ik vond het hier de juiste plaats en deze nieuwjaarsreceptie bovendien het juiste moment om daar nog even melding van te maken!

Nu wij met z’n allen niet alleen privé, niet alleen zakelijk, maar ook in verenigingsverband, in dit geval als leden van de sportvereniging ‘Grol’, aan het begin staan van weer een nieuw kalenderjaar, wil ik als voorzitter van deze prachtige club: de sportvereniging ‘Grol’, u allen mede namens mijn collega bestuursleden een heel gelukkig, sportief en vooral gezond nieuwjaar toewensen.
Ik hoop dat het u persoonlijk, uw gezin en uw familie erg voorspoedig zal gaan in 2008.
Daarnaast hoop ik tevens dat wij als vereniging een goed, erg succesvol en sportief jaar zullen beleven.
Dat het ons allemaal heel goed mag gaan!

Terugblikkende op het jaar 2007, kan ik stellen dat wij als sv Grol andermaal een weliswaar erg druk, maar tegelijkertijd goed jaar achter de rug hebben.
Er zijn weer diverse belangrijke zaken gerealiseerd en tegelijkertijd nieuwe zaken in werking gezet.

Het jaar 2008 is inmiddels al weer in volle gang.
Dat geldt ook voor onze vereniging.
Mede naar aanleiding van diverse in gang gezette nieuwe ontwikkelingen, wordt er van onze vereniging en dus van ons als bestuur niet alleen veel inzet, dus werk en tijd, maar ook veel inventiviteit en vooral veel begrip gevraagd.
Heden ten dage worden er op alle mogelijke terreinen erg veel eisen gesteld aan een vereniging en zeker aan een dergelijke grote vereniging als de onze.

Beste mensen, evenals vorig jaar tijdens mijn Nieuwjaarstoespraak in dit mooie en gezellige sportcafé kan ik ook nu zeggen:
‘Het gaat goed met onze mooie club!’

Sportief of voetballend gezien draait de club goed.
Onze hoofdmacht neemt met 19 punten uit 13 wedstrijden een verdienstelijke vijfde plaats in op de ranglijst van de tweede klasse KNVB.
Gelet op het aanwezige potentieel, de nog aanwezige rek in de selectie, alsmede gelet op de wijze waarop men zeker de laatste tijd met elkaar omgaat en elkaar weet te vinden, heb ik en met mij het gehele bestuur het volste vertrouwen in een goede afloop van de voetbalcompetitie 2007-2008.
Ondanks dat wij als bestuur gehoopt hadden op betere resultaten bij enkele jeugdteams, zijn wij in zijn totaliteit best tevreden over de prestaties tot op heden van de prestatieve en recreatieve teams bij de senioren, alsmede over de selectie- en overige teams binnen de jeugdafdeling.

Chapeau derhalve aan het adres van al onze trainers, elftalbegeleiders, verenigingsscheidsrechters, assistent-scheidsrechters, verzorgers, fysiotherapeuten en anderen.
Daarnaast wil ik vandaag vanaf deze plaats mijn complimenten doen toekomen aan alle geledingen, die er wekelijks, dagelijks voor zorgen dat de sportvereniging ‘Grol’ de vereniging is zoals die nu is.
Ik denk daarbij aan de verschillende besturen, de verschillende commissies, de woensdaggroep oftewel de vrijwillige onderhoudsgroep, de terreincommissie, de Supportersclub, de V.S.V.G., de commissie clubblad, de Para Medische Begeleidingsgroep, de dames schoonmaaksters, de damesgroep BIB, oftewel BIB-HA en ga zo maar door.

In 2008 staan er weer veel zaken te gebeuren.
In clubblad nummer 4 van 2007 heb ik in mijn bijdrage ‘Voorzitterstaal’ u reeds geïnformeerd over de door het bestuur voor dit seizoen vastgestelde ‘elf’ speerpunten.
Een drietal zaken wil ik hier nog even benoemen en dat zijn:
1) De viering van het 90-jarig bestaan van de club.
2) De invoering van een nieuwe uniforme kledinglijn.
3) De aanpak van het kunstgrasproject.

Zoals bij u allen bekend, bestaat onze club in de maand september van 2008 90 jaar!
Geen officieel jubileum, maar wel een mijlpaal in dit geval een leeftijd om even bij stil te staan. Er is derhalve een commissie van acht personen in het leven geroepen, die een aantal activiteiten voor jong en oud in voorbereiding heeft. Deze acht personen zijn:
Theo Huijskes, voorzitter
Tonnie Zieverink, secretaris
Hans van Halm, penningmeester
René Wolters namens het hoofdbestuur
Patrick Pos namens het jeugdbestuur
Gerard Huijskes namens het bestuur senioren
Hennie Schovers namens de Supportersclub
Geert Jan Stokkers namens de V.S.V.G.

De activiteiten, die dit jaar min of meer al vast staan zijn:
1) Zaterdag 5 januari 2007: bingo voor de jeugd van de S.V. Grol.
2) In de maand april 2008 (op een nog nader vast te stellen datum): gezellige avond voor alle vrijwilligers van de S.V. Grol met hun partners.
3) Donderdag 29 mei 2008: gezellige avond voor alle sponsoren van de S.V. Grol met o.a. gastspreker Johan Derksen, bekend van het voetbalweekblad VI en het tv-programma Voetbal Insite.
4) Zaterdag 7 en zondag 8 juni 2008: feestelijke afsluiting van het seizoen 2007-2008.
5) Zaterdag 20 september 2008: HAPPY HOUR voor alle leden van de S.V. Grol vanaf de A-jeugd i.v.m. de 90e verjaardag van de club op donderdag 18 september 2008.
6) In de maand november 2008 (op een nog nader vast te stellen datum): een ludieke amusementsavond voor alle leden van de S.V. Grol.
7) Mogelijk een jubileumwedstrijd tussen bijvoorbeeld FC Twente en De Graafschap in het geval het kunstgrasproject dit jaar een succesvolle afronding krijgt.
8) Mogelijk een extra dikke huis aan huis jubileum presentatiegids van de S.V. Grol of i.s.m. de clubbladcommissie een extra jubileum uitgave van het clubblad van de S.V. Grol.
Wat betreft het 90-jarig bestaan is er ook een jubileumlogo ontworpen. Dit logo is o.a. te vinden op de website van de S.V. Grol.
Wanneer u vanaf morgen dit logo op de site aanklikt, krijgt u meer informatie over de viering van het jubileum te lezen.

Met betrekking tot de invoering van de nieuwe uniforme kledinglijn, zijn er door het bestuur inmiddels een aantal standpunten ingenomen, anders gezegd: voorlopige besluiten genomen.
Zo is er besloten om met ingang van het seizoen 2008-2009:
1) Voor de gehele vereniging een nieuwe uniforme, tevens kwalitatief hoogwaardige en modernere kledinglijn in te voeren.
2) Voorlopig wordt daarbij gekozen voor een leaseconcept, waarbij de overstap voor de gehele vereniging in één keer wordt gemaakt.
3) Er is inmiddels een voorselectie gemaakt, waarbij een viertal merken zijn overgebleven, waaruit er uiteindelijk één wordt gekozen.
4) De financiering van deze totale operatie wordt nog bestudeerd, waarbij tevens een kleine verhoging van de contributie voor alle spelende leden wordt overwogen.
Hier staat dan tegenover dat spelers/ouders/begeleiders niet zelf meer een tenue hoeven aan te schaffen. Alle spelende leden ontvangen dan een tenue van de club.
5) Over het totale voorstel zal nog uitgebreid worden gecommuniceerd met de leden en het eindvoorstel zal bovendien aan de orde worden gesteld tijdens een extra algemene ledenvergadering.
De werkgroep, die zich met de invoering van de nieuwe kledinglijn bezighoudt, bestaat uit:
Tonnie Zieverink namens het hoofdbestuur
René Wolters namens het hoofdbestuur
Ronald Porskamp namens het jeugdbestuur
Sander Wiggers namens het bestuur senioren

Over het kunstgrasproject bij de S.V. Grol is al heel veel gesproken en heel veel geschreven.
Ik vertel geen nieuws wanneer ik zeg dat iedereen de komst van kunstgras van harte toejuicht.
Maar tegelijkertijd is niet iedereen er een voorstander van om kunstgras op het hoofdveld aan te leggen.
Ondanks dat wij daarin als bestuur een duidelijk standpunt hebben en dat in het kader van een open communicatie ook naar buiten kenbaar hebben gemaakt, zullen wij met al die meningen heel zorgvuldig omgaan.
Zo vindt er morgen (maandag 7 januari 2008) een informatie- en discussieavond plaats voor de leden van de drie besturen, alsmede voor de leden van de commissie van aanbeveling en enkele andere genodigden. In de commissie van aanbeveling zijn alle teams, alle selecties en alle geledingen van de club vertegenwoordigd.
Als bestuur willen wij de commissie van aanbeveling uiteindelijk laten bestaan uit zo’n 100 leden, zodat je dan echt kunt spreken van een ware afspiegeling van de club.
Verder is het voor u belangrijk om te weten dat het bestuur in het verlengde daarvan te zijner tijd, echter wél op korte termijn zal besluiten of er over het totale kunstgrasproject bij onze vereniging een informatieavond dan wel een algemene ledenvergadering voor alle leden zal worden georganiseerd.
Ons doel is nog steeds om de nieuwe kunstgrasvoorzieningen op ons sportpark ‘Den Elshof’ direct na afloop van dit seizoen op een zo breed mogelijke schaal te realiseren.
In samenwerking met externe deskundigen zijn de eerste plannen in de afgelopen weken gesmeed en wij hopen die morgenavond ook te kunnen presenteren.

Beste sportvrienden en vriendinnen,
Ik ben erg blij dat ik tijdens deze gezellige bijeenkomst ook nog enkele vreugdevolle mededelingen kan doen.
Allereerst kan ik u meedelen dat Henry Golstein uit Hengelo Gld. ook in het nieuwe seizoen 2008-2009 de hoofdtrainer zal zijn van onze vereniging.
Henry van harte proficiat en veel succes toegewenst.
Wat de overige trainers betreft, kan ik u meedelen dat ook de contracten met Sander van Beckhoven, assistent-trainer van Henry Golstein en trainer/coach van Grol 2, en met keeperstrainer Piet Arets uit Winterswijk met één seizoen zijn verlengd.
Sander en Piet ook jullie van harte proficiat en veel succes toegewenst.
In het geval van Piet Arets betekent dit dat hij straks, dat wil zeggen aan het begin van het seizoen 2008-2009 aan maar liefst zijn tiende en tevens laatste voetbaljaar bij de S.V. Grol begint. Een fantastische prestatie Piet!
Met de overige trainers bij zowel de senioren als de junioren zijn wij nog in gesprek.
De derde en voorlopig laatste vreugdevolle mededeling betreft de verlenging van het hoofdsponsorcontract met Univé Verzekeringen.
Erg blij en tegelijkertijd trots ben ik dat ik u kan melden dat het contract met Univé met ingang van 1 juli 2008 met opnieuw een periode van drie jaar is verlengd.
Dit betekent dat wij straks met Univé het 7e , 8e en 9e contractjaar zullen ingaan.
Voor onze vereniging een groot, maar vooral erg belangrijk succes!

Dames en heren,
Tenslotte roep ik u als voorzitter allemaal op om aan de zeker in de huidige maatschappij zo belangrijke levensregel als het tonen van respect voor elkaar in het nieuwe jaar 2008 de nodige aandacht te besteden en dat niet alleen in individueel verband, maar ook in groeps- of teamverband.
Heb respect voor uw medemens, voor degene binnen de club die zich op zijn of haar manier inzet voor het wel en wee van de club.
Want ik zeg het nogmaals:
‘Wat hier allemaal dag in, dag uit gebeurt en zeker wordt gedaan door al die tientallen vrijwilligers, wordt algemeen als normaal beschouwt, maar is natuurlijk helemaal niet zo normaal. Laten wij daar in dit nieuwe jaar nog eens goed bij stil staan.’

Ook in 2008 blijf ik rekenen op de medewerking van u allemaal.
U mag van ons als bestuur en van mij als voorzitter in het bijzonder het nodige verwachten, maar het bestuur en ik als leider van deze club verwachten daarentegen van u veel medewerking en begrip!

Blijf allemaal gezond en dank voor uw aandacht!

Groenlo, 6 januari 2008,
Theo Huijskes, voorzitter.