04-11-2012

De Zweef 1 - Grol 1  3 - 1

- Nijverdallers winnen weer met 3-1 -

Even terug in de geschiedenis:
In het seizoen 2008-2009 speelt sv Grol voor het laatst in de tweede klasse Oost (richting Twente) en speelt op 28 september 2008 de uitwedstrijd op sportpark Gagelman tegen De Zweef, dat sv Grol duidelijk en gemakkelijk met 3-1 verslaat. (doelpunt Grol: Erwin van de Wolfshaar). In het toenmalige team van Grol 1 speelden de huidige selectiespelers Lennard Walterbos (zijn vervanger Luc te Veluwe), Christian Pillen, Wouter Pillen (was die middag afwezig), Björn Koldewij, Sander Nijhoff en Michel Kamphuis.

Vandaag vier jaar later en diezelfde spelers toen al jong en nu vier jaar ervarener staat de wedstrijd tegen De Zweef uit Nijverdal weer op het programma, zij het nu met trainer Jos Heutinck in plaats van Henry Golstein destijds.

De Zweef onder leiding van trainer Philip Agteres (die aan het eind van dit seizoen de vereniging na drie jaren verlaat) kreeg in dagblad Tubantia “Duim omhoog” vanwege het feit dat men na vier nederlagen op rij (en dus eerst “Duim omlaag” kreeg) sedertdien tien punten behaalde uit de volgende vier wedstrijden. Ook meldde Tubantia dat De Zweef problemen kent met het beschikbaar zijn van vlaggenisten/grensrechters bij het eerste elftal. De nood is zo hoog dat zelfs de voorzitter van Zweef inmiddels de grensrechtersvlag al heeft gehanteerd.

Grol kende vorig weekend een ongemeen goed resultaat door in de “broedermoord” het naburige en favoriet geachte WVC nipt met 3-2 te verslaan. Hiermede kwam de eerste periodetitel in de tweede klasse J onverwachts snel in het bezit van de jeugdige equipe van Jos Heutinck. De gelukkige trainer die aan zijn eerste seizoen bij sv Grol bezig is bleef na afloop van de wedstrijd echter realistisch. “We leven in dit stadium boven onze stand. Maar met agressief voetbal en goed verdedigen hielden we stand met een dik compliment aan de jongens. Een plaats bij de eerste vijf zou op het eind van de competitie al heel mooi zijn”.

Jos Heutinck eerder op de sv Grol site bij de beschouwing over de eerste periode: “ Strijd, geloof, passie, durf, gekoppeld aan strijdwijze, zijn in deze de sleutelwoorden voor het succes”. Ook de spelers blijven met beide benen op de grond staan zo vertelde linkback Michel Kamphuis voor de wedstrijd tegen WVC . ”We zijn verbaasd over onze eigen prestaties al moeten we ook niet te bescheiden zijn” aldus de fanatieke verdediger die met zijn 24 jaar al als een van de oudjes bestempeld moet worden.

Zondagmiddag op het sportpark Gagelman probeerde Grol aan te haken bij de successen in de voorgaande wedstrijden in de eerste periode. Het begin was de wedstrijd vrij tam en er werd van beide zijden aftastend gespeeld. Grol kreeg met name op de linkerflank de gelegenheid door te breken maar echte kansen leverde dit niet op. De Zweef speelde fel op de bal en liet Grol het spel maken om vervolgens via counters gevaarlijk te worden.

Foto's: Marcel Houwer

Er werden over en weer veel overtredingen gemaakt (onder meer gele kaart Bart Porskamp) en de zeer irritante scheidsrechter zorgde met zijn verwarrende beslissingen voor een vervelend sfeertje. Hij floot zijn eigen wedstrijd met zijn eigen spelregels. In de 26e minuut kwam De Zweef vrij onverwachts op voorsprong. Een hard schot van een van de voorwaartsen kon door keeper Max de Vries onvoldoende worden verwerkt en in de rebound scoorde de slimme aanvaller en aanvoerder Niels Hegeman, een speler die in voorgaande wedstrijden van De Zweef ook vaak scorend was: (1-0) .

De scheidsrechter strooide met vrije schoppen in het voordeel van De Zweef. Zo gaf hij in de 41e minuut uit het niets een vrije schop op de zestienmeterlijn en deze werd onberispelijk en hoog ingeschoten door Xander ten Hove: (2-0). Grol incasseerde deze treffer en toog vlak voor de rust nog een keer vol in de aanval. Met prima samenspel werd de bal hoog ingebracht en prima ingekopt door Lennard Walterbos: (2-1). Bij deze stand werd de thee opgezocht en in de rust was er voor de supporters van Grol alsmede die van De Zweef voldoende stof tot napraten.

Na de rust volhardde Grol in het slordige spel en ondanks een overwicht werd er niet veel afgedwongen. Mark Peters mocht na zijn korte invalbeurt tegen WVC opnieuw na de lange blessure weer zijn opwachting maken, maar het was begrijpelijk dat hij na zo’n lange periode nog niet een stempel op de wedstrijd kon zetten. Een grote kans voor open doel voor De Zweef werd door Niels Hageman gemist en mocht Grol nog hopen op een verbetering van de stand. Kleine kansen waren er voor Bram Rhebergen (kopbal) en Mark Peters. De Zweef verdedigde goed en uit een counter in de 39e minuut scoorde Xander ten Hove andermaal met een prima afstandsschot waarbij Max de Vries kansloos was: (3-1).

De wedstrijd leek gespeeld maar Grol drong in de laatste minuten nog flink aan met Björn Koldewij in de spits en Michel Kamphuis als linksbuiten. Er volgden nog vele corners en Lennard Walterbos had pech met een schot op de lat. Kort voor tijd veroorloofde de scheidsrechter het zichzelf om nog in discussie te gaan met het Grol-publiek. Een feit dat men zelden ziet en hoort op de velden!

Met een kans van Sander Nijhoff op aangeven van Michel Kamphuis eindigde de wedstrijd en Grol incasseerde de tweede nederlaag in deze competitie. En zo verloor de sv Grol…………evenals de bovenstaande gememoreerde wedstrijd in 2008 in Nijverdal opnieuw met 3-1 van De Zweef . “l’Histoire se repete “.

Na afloop bleek Jos Heutinck terecht ontevreden te zijn over deze wedstrijd. “Ik ben behoorlijk teleurgesteld over zowel het vertoonde spel als de einduitslag. En toch zat er bij de 2-1 stand voor ons meer in en waren we enkele keren dicht bij de verdiende gelijkmaker. Het mocht evenwel niet zo zijn. We gaan ons deze week weer voorbereiden en richten op onze volgende thuiswedstrijd.”

Zondag 11 november staat de thuiswedstrijd tegen PH (Prins Hendrik) Almelo op het programma (14.30 uur) en dan zal Grol uit een ander vaatje moeten tappen om weer punten binnen te halen. Op die dag wordt ook de najaars Fancy Fair van de VSVG in het Sportcafe gehouden. En zoals de traditie het betaamt: Op de VSVG-Fancy Fair-dag verliest sv Grol (bijna) nooit!!! Waarvan akte.