BestuursTaal December 2013

02-01-2014

Over ontwikkelingen bij de s.v. Grol in het tweede halfjaar van 2013.
(Artikel uit Clubblad 4, 2013)

1. De algemene ledenvergadering heeft op 7 oktober jl. de nieuwe STATUTEN goedgekeurd. Intussen is de akte bij de notaris gepasseerd. De nieuwe statuten staan inmiddels op de website. Belangrijke wijziging is dat pupillen en junioren ook een (gewogen) stem op de leden vergadering hebben gekregen. Ze mogen zich op de ledenvergadering laten vertegenwoordigen bij volmacht door iemand van 18 jaar en ouder. De vorige statuten waren van 1979 en dus dringend aan herziening toe. Ze voldeden niet meer aan huidige wetgeving en ook niet meer aan de regelgeving vanuit de K.N.V.B.

2. De algemene leden vergadering heeft ook het HUISHOUDELIJK REGLEMENT s.v. Grol goedgekeurd. Dit reglement is nieuw binnen onze vereniging en daarin zijn onder andere geregeld de definitie van het lidmaatschap, de rechten en plichten van de leden, clubstraffen, clubkleuren, samenstelling en taken van besturen en commissies, contributie, clubblad en sponsoring . Ook het Huishoudelijk Reglement staat inmiddels op de website.

3. Eveneens staat inmiddels het HANDBOEK s.v. Grol op de website waarin eigenlijk alle actuele informatie over de vereniging is opgenomen.

4. De penningmeester Hans van Halm heeft eind november zijn nieuwste MEERJARENBEGROTING voorgelegd aan het hoofdbestuur. Hieruit blijkt onder andere dat de kosten blijven doorstijgen, bijvoorbeeld door de btw-verhoging, door de inflatie, door het aanstellen van meer betaalde trainers en door verbetering van diverse faciliteiten. De inkomsten blijven daarmee niet in de pas, de contributie is sinds 2008 niet gestegen, door de crisis lopen de sponsorinkomsten iets terug en de subsidie van de gemeente is afgenomen. Het is niet uitgesloten dat er in 2014 een voorstel tot een geringe verhoging van de contributie voor de spelende leden aan komt.

5. Zoals elk jaar heeft de Stichting Waarborgfonds Sport de FINANCIËN van de s.v. Grol beoordeeld. Het waarborgfonds doet dit over de jaarrekeningen. Zowel voor de s.v. Grol zelf als de Stichting Exploitatie Accommodatie s.v. Grol kwam daar een positieve beoordeling uit.

6. De betalingsachterstanden in de contributie en de sponsoring vallen bij de s.v. Grol eigenlijk erg mee. Toch is het goed, ook voor de betaler, er “kort op te zitten”. Want betalingsachterstanden bij de betaler leiden vaak tot nog meer problemen. En de vereniging en de betaler krijgen te maken met extra kosten (incasso door deurwaarder) om de achterstanden in te lopen. Door het hoofdbestuur is een protocol DEBITEURENBEHEER-INCASSOBELEID vastgesteld waarin de stappen zijn beschreven om betalingsachterstanden te voorkomen of in het uiterste geval tot incasso over te gaan.

7. Een goede COMMUNICATIE is zeer belangrijk binnen de vereniging. De Commissie Communicatie, Informatie en Automatisering is daarom bezig zich opnieuw te organiseren en is o.a. op zoek naar een coördinator die het dagelijks aanspreekpunt is.

8. Het opzetten van een VERENIGINGSBUREAU blijft een project van vallen en opstaan. Dit heeft te maken met de belastbaarheid van vrijwilligers en het takenpakket van zo’n bureau. De ene keer is er teveel werk, de andere keer is er te weinig werk. Voordat er opnieuw een herstart plaatsvindt, zal er grondige inventarisatie gemaakt worden van de uit te voeren taken en de planning daarvan over het hele jaar.

9. De WEBSITE s.v. Grol en het gebruik van social media (met name Twitter en Facebook) worden steeds belangrijker voor onze grote vereniging. Zo wordt er momenteel ook gewerkt aan een nieuwe website en een nieuwe uitslagen- en standenservice.

10. De nieuwe INFORMATIESCHERMEN in het wedstrijdsecretariaat en in de hal van het sportcafé zijn in werking. In het sportcafé zelf wordt ook nog een scherm opgehangen.

11. In studie is genomen de mogelijkheid om te komen tot een ONLINE WEBSHOP s.v. Grol. Een shop voor meer dan alleen verenigingsartikelen.

12. Met ingang van het seizoen 2014-2015 komt er nieuwe KLEDINGLIJN voor alle teams. Het gaat met name om wedstrijdkleding. De huidige kledinglijn is vijf jaar meegegaan en de kleding was van uitstekende kwaliteit. Maar zeker ook het beheer door de commissie Kleding s.v. Grol onder leiding van Rita Arink hebben bijgedragen aan deze lange levensduur. De commissie onder leiding van Tonnie Zieverink start binnenkort met de voorbereidingen voor de nieuwe kledinglijn.

13. In 2015 worden alle taken in de JEUGDZORG overgeheveld van het rijk en provincie naar de gemeenten. Zoals al eerder vermeld is de s.v. Grol aan het verkennen of er door de vereniging ook betaalde taken kunnen worden uitgevoerd, in opdracht van de gemeente. Er is door twee bekende verenigingsmensen, Max de Vries en Christian Reinders, een concreet projectvoorstel uitgewerkt op verzoek van het hoofdbestuur. De besluitvorming hierover moet nog plaatsvinden.

14. Met ingang van het seizoen 2014-2015 hebben we ook een nieuwe HOOFDSPONSOR Pfeifer Heavy Machinery waar we nog steeds erg blij over zijn. Met de huidige hoofdsponsor Univé lopen gesprekken over de vorm van haar afscheid als hoofdsponsor en over de periode na medio 2014. De sponsorcommissie is er alles aan gelegen de banden met Univé te handhaven. Daarnaast is en blijft Univé een belangrijke sponsor van het Marveld Toernooi.

15. Per 1 januari 2014 treedt de nieuwe DRANK- EN HORECAWET in werking. Eén van de maatregelen is dat jongeren van 16 en 17 jaar geen alcohol meer mogen krijgen en drinken in openbare gelegenheden. Deze maatregel geldt dus ook voor ons sportcafé. De andere maatregel waarover nogal wat te doen is, namelijk de sluitingstijden van sportkantines, speelt bij de s.v. Grol niet omdat het sportcafé een professioneel horecabedrijf is.

16. De laatste fase van de RENOVATIES EN UITBREIDING van de gebouwen op ons sportpark is aangebroken. Binnenkort wordt gestart met de uitbreiding met twee kleedkamers, een kledingruimte, een archiefbewaarplaats, een nieuwe kassaruimte en een nieuwe koffiecorner voor het sportcafé. Daardoor zal de entree van ons sportpark er geheel anders uit komen te zien. De projectleiding is in handen van Dennis Dibbets , bestuurslid van de Stichting Exploitatie Accommodatie s.v. Grol. Een aannemer zal de casco-bouw uitvoeren, de gehele binnenafwerking zal door onze eigen vakmensen gebeuren. Dat belooft weer iets moois te worden !

17. Indien het financieel haalbaar is, zal de aannemer meteen ook de RENOVATIE van het KLEEDKAMERGEBOUW ernaast onder handen nemen om een einde te maken aan de ernstige vochtproblemen in dat gebouw dat pas 10 jaar geleden nieuw is neergezet.

18. De herinrichting van de FIETSENSTALLING is een beetje uitgesteld met het oog op de nieuwbouw bij de entree. Wel is een paar weken al een proefopstelling uitgeprobeerd. Naar aanleiding van die proef worden de plannen toch nog weer aangepast.

19. Het PEUTERVOETBAL bij de s.v. Grol is een succes. Al zo’n 15 talenten krijgen elke week gymnastiek- en voetbal-les. Op woensdagmiddag voetbal op het kunstgras of in de sporthal en op zaterdagmorgen gymnastiek. Hier worden soepele voetballers gekweekt !

20. De commissie Opleiding en Vorming en het bestuur van de Jeugd zijn begonnen aan hun nieuwe KWALITEITSPLAN “Jeugdvoetbal s.v. Grol” . Dit moet het niveau van onze jeugdafdeling nog verder omhoog brengen.

21. Dit kwaliteitsplan sluit mooi aan op het voorstel van FC Twente om met hen een CONVENANT aan te gaan. Zo’n convenant is gericht op de ontwikkeling van jeugdige talenten en doorstroming naar een betaald voetbal organisatie (B.V.O.). We hebben het voorstel van FC Twente in serieus beraad genomen en nemen daarin mee dat de s.v. Grol al een convenant met De Graafschap heeft.

22. De FC Twentedag en de voetbaldag van de Twentse Voetbalschool waren in de afgelopen herfst een doorslaand succes. We krijgen als s.v. Grol steeds meer aanvragen voor dergelijke VOETBALDAGEN. We zullen daarmee zorgvuldig om gaan, zeker als daarvoor een financiële bijdrage van de deelnemers wordt gevraagd.

23. Met ingang van het seizoen 2014-2015 moeten alle B-junioren een SPELREGELBEWIJS halen om aan wedstrijden te mogen deelnemen. Het bestuur Jeugd en de scheidsrechtercoördinator Jos Froeling zijn bezig de interne opleiding op te zetten.

24. De LEDENTELLING op 1 oktober gaf aan dat we over de 1.300 leden zitten. Tel daarbij de mensen op die vrijgesteld zijn van contributie of alleen maar vrijwilliger zonder contributie willen zijn en we zitten ruim over de 1.350 mensen die direct of indirect bij de s.v. Grol betrokken zijn. Maatschappelijk mogen we ons zeker een factor van betekenis noemen.

25. De NIEUWJAAARSLOOP vindt plaats zondag 5 januari 2014. De loting voor het Marveld Toernooi zal eind januari/begin februari plaats vinden.

26. Het aantal JEUGDLEIDERS is dit jaar flink toegenomen door een opleidingsprogramma voor jonge, aankomende jeugdleiders. Een prima initiatief van het jeugdbestuur en een heel goede investering voor de toekomst. Alle jeugdleiders en jeugdtrainers verdienen trouwens een dik compliment voor hun inzet elke week.

27. Zo’n compliment is ook op de plaats voor alle onze SPONSORS die onze club ook in deze moeilijke tijd blijven steunen. Zonder hen zouden we het heel moeilijk hebben om als vereniging overeind te blijven.

28. De BUSINESS CLUB s.v. GROL (BCG) helpt ons enorm bij het geven van de verdiende aandacht aan onze sponsors. Met een laagdrempelige contributie (€ 150,- per jaar) en door het organiseren van aansprekende activiteiten voor hun leden is de BCG een samenbindende factor die we moeten koesteren als s.v. Grol.