Informatie omtrent invoering van de spelerspas

18-03-2006

Voor iedereen: de spelerspas

Alle spelende KNVB-leden zullen vanaf het seizoen 2006/'07 beschikken over een spelerspas, uitgezonderd E- en F-spelers. De pas, die het formaat heeft van een creditcard, is vijf jaar geldig. Op de pas staan de naam van de speler, zijn/haar pasfoto en de vereniging waarvoor de speler mag uitkomen. De spelerspas maakt het mogelijk de identiteit van spelers vast te stellen. Indien spelers geen pas kunnen overhandigen mogen zij niet spelen. Scheidsrechters en aanvoerders/leiders controleren de passen voor de wedstrijd. De scheidsrechter heeft het recht een visuele controle uit te voeren. Deze controlemogelijkheid heeft een preventieve werking. Ongerechtigde spelers zullen door de mand vallen en niet kunnen spelen. Bij twijfel kan de scheidsrechter spelers bij zich roepen en controleren of de pas bij de persoon hoort.

 

De algemene vergadering amateurvoetbal van de KNVB heeft zaterdag 4 juni 2005 ingestemd met de landelijke invoering van de spelerspas vanaf het seizoen 2006/'07. Hierdoor kan op adequate wijze opgetreden worden tegen spelers die niet speelgerechtigd zijn of ongeregeldheden veroorzaken. Vanaf het seizoen 2002/'03 is er een pilot met de spelerspas gehouden in district West II. Op basis van de goede resultaten en de positieve reacties in district West II is in de vergadering voorgesteld over te gaan tot landelijke invoering van de pas.

 

In West II heeft de invoer van de spelerspas de mogelijkheid tot het vaststellen van de juiste identiteit van spelers verbeterd. Dit leidde tot minder ongerechtigde spelers op het veld. Ook is de spelerspas van nut gebleken bij het straffen van de juiste spelers die zich voor, tijdens of na de wedstrijden schuldig maken aan overtreding van de reglementen. Ruud Bruijnis, directeur amateurvoetbal van de KNVB is tevreden met de instemming van de vergadering: "Het is voor de KNVB soms lastig optreden tegen wanordelijkheden omdat niet duidelijk is wie de veroorzakers van de problemen zijn. Door de spelerspas wordt dit probleem aangepakt en kunnen we slagvaardiger handelen."

Ingebruikname pas

In augustus 2006 wordt de pas officieel in gebruik genomen. Vanaf dat moment zal controle op de spelerspas plaatsvinden. Als een speler geen pas bij zich heeft, is hij of zij niet speelgerechtigd. Deze persoon mag op dat moment de wedstrijd dus niet spelen. De pas moet overigens niet alleen voorafgaand aan de wedstrijden worden getoond. Tijdens een tuchtzaak moeten leden ook de pas kunnen overleggen. In verband met een gewenningsperiode zal pas vanaf 1 oktober het principe ‘geen pas, niet spelen’ gelden. Vanaf dat moment zijn ook de sancties van kracht.

 

Controle op spelerspas

Voorafgaand aan de wedstrijden controleert de (club)scheidsrechter de passen in bijzijn van de twee aanvoerders of begeleiders van de elftallen. In het futsal (voorheen zaalvoetbal) overhandigt de (bege)leider van het team de spelerspassen aan de secretaris in de hal of aan de (club)scheidsrechter. In feite is deze werkwijze hetzelfde als in het huidige seizoen. Na afloop van de wedstrijd geeft de (club)scheidsrechter of de secretaris de set spelerspassen aan de (bege)leider terug, nadat alle formaliteiten zijn vervuld en het wedstrijdformulier door alle partijen is ondertekend. Nieuw is dat het formulier ook achteraf moet worden getekend voor de aanvullende gegevens die op het formulier zijn ingevuld. Er moet dus twee keer getekend worden, voor én na de wedstrijd! Als achteraf de scheidsrechter, de secretaris of de (bege)leider van een der partijen een pas wil vergelijken met de bezitter ervan, dient gehoor te worden gegeven aan het verzoek.

 

Scheidsrechters

Scheidsrechters nemen, evenals de (bege)leiders, een belangrijke rol in bij de controle van de spelerspassen. Dit geldt niet alleen voor de KNVB scheidsrechters. De clubscheidsrechters hebben hierbij ook een cruciale functie. Het is dus van groot belang dat zij goed op de hoogte zijn van alle regels rond de pas. De club- en de KNVB-scheidsrechters ontvangen daarom voor de start van het nieuwe seizoen een handleiding. Hierin staan alle procedures rond de spelerspas omschreven. Bovendien zal de KNVB door middel van nieuwsbrieven en de C.O.V.S de scheidsrechters op de hoogte houden.

 

Uitgangspunten spelerspas

1. Doelstellingen spelerspas

            -           het verbeteren van de mogelijkheid de juiste identiteit van spelers vast te stellen om te kunnen controleren op speelgerechtigdheid bij bindende wedstrijden

            -           het verbeteren van de mogelijkheid de juiste identiteit van spelers vast te stellen die zich schuldig maken aan wanordelijkheden

            -           hulpmiddel in de strijd tegen onsportief gedrag, herstel van waarden en normen

            -           positieve bijdrage aan fair play.

            -           bevorderen lik-op-stuk beleid

            -           vergroten pakkans bij tuchtrechtelijke maatregelen

            -           verbeteren van de mogelijkheden om de juiste leeftijdsklassen tegen elkaar te laten uitkomen

            -           extra ondersteuning voor de scheidsrechter

 

2. De spelerspas is persoonsgebonden
De spelerspas wordt eenmaal verstrekt en is persoonsgebonden. De speler is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar pas, niet de vereniging. De praktijk leert dat de passen bij de vereniging of bij de leiders blijven.       

 

3. Geen pas is niet spelen
De spelerspas moet het fairplay in het voetbal stimuleren. Vanwege een eerlijk competitieverloop, moet iedere speler vanaf de D-junioren de pas bij elke wedstrijd laten zien. De scheidsrechter is bovendien verplicht de spelerspassen te controleren. Een speler is niet speelgerechtigd als de spelerspas niet kan worden getoond en dan mag hij of zij de wedstrijd niet spelen.

Pasfoto’s

Pasfoto’s van alle spelende leden vanaf de D-pupillen dienen aangeleverd te worden op een speciaal fotoformulier. Het fotoformulier moet door de speler ondertekend worden. Voor spelers jonger dan 16 dient het formulier tevens door een ouder of wettelijke vertegenwoordiger te worden ondertekend.

 

De SV Grol heeft contact gezocht met Wibo Rombout voor het maken van de pasfoto’s. Wibo is bereid om op zaterdag 1 april, zaterdag 8 april en zondag 9 april bij ons in het Sportcafé een kleine fotostudio in te richten voor het maken van pasfoto’s. Met Wibo zijn we een prijs overeengekomen van € 5,-- per setje van 4 pasfoto’s (normale prijs € 9,--). Twee pasfoto’s dienen te worden ingeleverd (één voor de spelerspas en één voor de verenigingsadministratie); twee pasfoto’s kan de speler voor zich zelf behouden. Uiteraard behoef je geen pasfoto’s te laten maken indien je twee recente pasfoto’s in je bezit hebt.

 

Vragen

Heb je nog vragen over  de spelerspas of de invoering er van dan kun je contact opnemen met:

 

- jeugd             Frans Heming    tel.: 46 48 97                e-mail: f.heming@chello.nl

- senioren         Rudi Porskamp  tel.: 46 4933                 e-mail: rtjmporskamp@hetnet.nl