Bestuurstaal Juli 2014

28-08-2014

Twee keer per jaar publiceert het bestuur een overzicht van de ontwikkelingen bij de s.v. Grol in het clubblad als ook op de website. Hierbij een overzicht van de ontwikkelingen in het eerste halfjaar van 2014:

  1. Bij de s.v. Grol wordt vaak gesproken over de organisatie. Veel groepen, commissies, besturen, stichtingen e.d.  In de eerste plaats hoort dat bij de huidige tijd. Er zijn veel mensen nodig om zo’n grote club goed te laten draaien en het is onmogelijk de club van een paar mensen afhankelijk te laten zijn. Bovendien valt het met die ingewikkeldheid nog wel mee. Voor het echte beeld plaatsen we in het clubblad het ORGANISATIESCHEMA zoals dat ook in het Handboek s.v. Grol is opgenomen.

  2. De Kledingcommissie  s.v. Grol heeft een nieuwe KLEDINGLIJN uitgezocht. Met ingang van het nieuwe seizoen speelt elke speler in een Adidas uitrusting. Als proef speelde Grol C1 er al mee op het Marveld Toernooi.  Met de nieuwe kledinglijn is een investering gemoeid van € 60.000,- . De spelende leden betalen in de contributie een kleine bijdrage per maand voor deze uniforme clubkleding.  De aanbesteding van de kledinglijn werd gewonnen door Sport 2000 (Leugemors) uit Winterswijk.  In Groenlo komt bij schoenen- en sportzaak van Hans Rouwmaat een verkooppunt.

  3. Nieuwe kleding betekent ook alle bestaande KLEDINGSPONSOREN benaderen voor een nieuw contract.  Daarnaast proberen nieuwe sponsoren te krijgen. Een geweldige klus die de sponsorcommissie op zich genomen heeft. De sponsorbijdragen per team zijn overigens verlaagd ten opzichte van de vorige kledinglijn. Zo hopen we zoveel mogelijk teams van een shirtsponsor te voorzien.

  4. Natuurlijk komt de KLEDINGCOMMISSIE ook verrassingen tegen in een dergelijk project.  De commissie koos voor de meest moderne uitvoering van de keepersshirts bij Adidas. Met de kleur roze.  Daar waren de meeste mannelijke keepers bij de jeugd niet echt enthousiast over…….  De kledingcommissie heeft intussen ook een alternatief aangeboden. De meiden en dames behouden de roze keepersshirts.

  5. De TEAM-INDELING is elk jaar weer een spannend moment, vooral bij de jeugd. Maar het is ook buitengewoon moeilijk voor de commissie opleiding en vorming en het jeugdbestuur om iedereen tevreden te stellen. Het gaat zorgvuldig en er kunnen wijzigingen worden doorgevoerd na de voorlopige team-indeling. Het is en blijft altijd ook een verwachting van de kwaliteiten van een speler in een nieuw team. De s.v. Grol realiseert zich telkens dat dit proces de hoogste aandacht verdiend en probeert elk jaar dit proces verder te optimaliseren.

  6. De s.v. Grol heeft gelukkig nog steeds een groot aantal TEAMS. Er gaan 60 teams spelen in het seizoen 2014-2015.  Dat is gelijk aan vorig jaar.  De groei van het meidenvoetbal zet door. Het aantal pupillen in de F  neemt af als gevolg van de bevolkingskrimp zoals voorspeld. De teams zijn verdeeld over 42 bij de jeugd en 18 bij de senioren.

  7. Het PEUTERVOETBAL op woensdagmiddag in combinatie met een gymnastiektraining bij Rap en Snel op zaterdagmorgen is een succes.  Mede door de leiders, Carmen Arendsen en Minck Beernink, studenten aan het Graafschap College. Afgelopen seizoen namen 13 heel jonge talenten deel aan deze combinatiesport.

  8. Nu we toch bij de jeugd zijn. Het KWALITEITSPLAN  JEUGD zit in de afronding. Aan het begin van het nieuwe seizoen moet het klaar zijn. Het moet zorgen voor een Kwaliteitsimpuls bij ons jeugdvoetbal en moet zorgen voor twee dingen. De prestatieve teams (A1 , B1-B2 , C1-C2, D1-D2, E1-E2-E3-E4, F1-F2-F3)  moeten op het niveau voetballen dat bij de s.v. Grol past.  Dat betekent voor de eerste selectie-teams minimaal hoofdklasse. En de recreatieve teams moet een gepaste opleiding worden aangeboden waarbij plezier voorop staat maar waar zeker spelers ook beter mogen worden gemaakt.

  9. De s.v. Grol is nog steeds bezig om te bekijken of zij als vereniging een rol kan gaan vervullen in de JEUGDZORG.  De jeugdzorg wordt vanaf 1 januari 2015 een nieuwe taak voor alle gemeenten in Nederland.  We zijn met de gemeente Oost Gelre in gesprek over de mogelijkheden bij de s.v. Grol, bijvoorbeeld in de vorm van jeugd sport opvang na schooltijd.

  10. De aangepaste samenstelling van het BESTUUR JEUGD vanaf het nieuwe seizoen is bekend. Voorzitter wordt Diana Nijland (als opvolger van Dennis Pasman en zal derhalve ook zitting hebben in het hoofdbestuur), nieuwe en extra leden zijn Mirjam Pos, Yvonne Klein Gunnewiek en Manfred Huijskes.  Als s.v. Grol zijn we extra trots nu er 3 vrouwen in het jeugdbestuur en 2 vrouwen in het hoofdbestuur zitting hebben.

  11. Ook leden van het jeugdbestuur zijn VRIJWILLIGERS,  net zoals die andere 200 bij de Grol. De kurk waarop onze vereniging drijft. We doen het met elkaar en we doen het prima. Waar je ook komt, wie je ook spreekt, de s.v. Grol heeft een uitstekende reputatie wegens het gedrag van de spelers,  de organisatie, de accommodatie en de ontspannen sfeer. Een compliment telkens aan ons allemaal.

  12. In het kader van vrijwilligersbeloning heeft het hoofdbestuur nagedacht over een extra ONDERSCHEIDING binnen de s.v. Grol.  Verenigingsman/Verenigingsvrouw van het Jaar kan maar één persoon worden, de voorwaarden voor Lid van Verdienste en Erelid zijn streng. En toch wil je iemand belonen als hij/zij gedurende lange tijd op een bepaalde positie actief voor de Grol is geweest. Het is waarschijnlijk dat deze nieuwe mogelijkheid iemand te onderscheiden met ingang van het komende seizoen er komt.

  13. De JUBILEUMCOMMISSIE  GROL 100 (2018)  krijgt vorm. Meer dan de helft van de commissieleden is bekend. Met de andere kandidaten die we op het oog hebben, worden nog gesprekken gevoerd. Op de algemene ledenvergadering ( maandag 6 oktober) wordt de commissie ter benoeming voorgesteld.

  14. Met FC TWENTE is het CONVENANT over samenwerking in het jeugdvoetbal intussen getekend. De s.v. Grol streeft ook naar voortzetting van het convenant met De Graafschap. Bij beide betaald voetbalorganisaties spelen jeugdspelers die afkomstig zijn van de s.v. Grol.

  15. Bij Grol 1 spelen komend seizoen ook spelers die afkomstig zijn van andere verenigingen. Zij komen vrijwillig, worden lid en krijgen eventueel alleen een reiskostenvergoeding. En het moet passen binnen de kaders die het hoofdbestuur hiervoor heeft vastgelegd. Dit kader wordt nog nader uitgewerkt. Daarin komt in ieder geval dat spelers van buiten – bij gelijke kwaliteit -onze eigen opgeleide spelers niet mogen verdringen en dat er maximaal 4 à 5 spelers van buiten in het eerste elftal spelen. De eigen IDENTITEIT van de s.v. Grol moet altijd overeind blijven.

  16. Het elftal van Grol 1 speelt het komend seizoen in nieuwe kleding en met een nieuwe HOOFDSPONSOR-naam erop.  Pfeifer Heavy Machinery , een internationaal opererend bedrijf uit Groenlo, neemt het hoofdsponsorschap van Univé Verzekeringen over.  Op de broek zal een extra logo komen van KiKa (Kinderen Kankervrij), een stichting die fondsen werft voor onderzoek naar kinderkanker.  Dit logo wordt toegevoegd op verzoek van de nieuwe hoofdsponsor. Een verzoek waar de s.v. Grol van harte mee heeft ingestemd. Het logo van KiKa zal zelfs op de voetbalbroeken van alle teams worden aangebracht.

  17. Een breed samengestelde projectgroep is bezig een OPEN DAG S.V. GROL te organiseren in het nieuwe seizoen. Om een nog nader te bepalen thuiswedstrijd van Grol 1 heen. De doelstelling hiervan is het presenteren van de s.v. Grol in het algemeen en het presenteren van de diverse geledingen binnen de s.v. Grol. 

  18. Bij die open dag zal de NIEUWBOUW bij de entree van het sportpark van de buitenkant gereed zijn. De binnen-afwerking wordt door onze vrijwilligers gedaan en zal een paar maanden meer kosten. We verheugen ons nu al op dat resultaat gezien de uitstraling van de gerenoveerde kleedkamers onder de tribune.

  19. Als de weersomstandigheden het hebben toegelaten, zal tegen de tijd van de open dag  VELD 2 (oude trainingsveld) zijn aangepast.  Maar ook daar zullen de vrijwilligers de afwerking verzorgen zoals het plaatsen van de ballenvangers en de andere omheiningen. In de loop van het volgend seizoen kunnen er dan competitiewedstrijden op dat veld worden gepland.

  20. De B.C.G. (Business Club s.v. Grol) heeft ons wederom verrast met een schenking van € 5.000,- . Uitgereikt op de sponsoravond op 22 mei jl.  Er was € 2.500,- voor het jubileum van het Marveld Toernooi, voor de nieuwe archiefruimte € 1.500,-  en voor de aankleding van de nieuwe entree nog eens € 1.000,- .  Het geld van deze inspirerende en tegelijkertijd gezellige ondernemersgroep gaat heel goed besteed worden.

  21. De schenking van de B.C.G. komt vooral voor de nieuwe ARCHIEFRUIMTE heel goed uit. Daarmee kan de ruimte worden ingericht zoals het hoort bij een archiefruimte. Intussen hebben Jan en Hannie Schut een begin gemaakt met het opschonen en ordenen van alle documenten die binnen de s.v. Grol ooit zijn gemaakt. Een erg intensieve klus waarvoor ere-voorzitter Theo Huijskes  contactpersoon en aanspreekpunt is.

  22. De eerste inrichtingsschetsen van de nieuwe FIETSENSTALLING zijn gereed. De schetsen zijn gemaakt door Bennie te Brinke van de vrijwillige onderhoudsgroep. Ze zijn intussen met medewerkers van de gemeente Oost Gelre (eigenaar van de fietsenstalling) besproken. Samen wordt een definitief plan voor de herinrichting gemaakt.

  23. Ook op het gebied van COMMUNICATIE en INFORMATIE wordt verder gewerkt. Het aantal volgers op Twitter is in het afgelopen jaar met 50% toegenomen, het aantal likes op Facebook is verdubbeld en het aantal keren dat onze website wordt bezocht is gestegen naar 750 per week.  Met pieken tot 350 keer per dag.

  24. Ons ENERGIEVERBRUIK  in het seizoen 2013-2014 is gestegen ten opzichte van het seizoen daarvoor. Zowel bij elektriciteit als gas.  De s.v. Grol heeft een verbruik vergelijkbaar met 14 huishoudens.  We verbruikten 45.500  KwH aan stroom en 20.000 m3 aan aardgas.  De totale rekening bedroeg € 21.000,-  (op jaarbasis).

  25. Op de algemene ledenvergadering zal een voorstel komen tot verhoging van de contributie. We hebben sinds 2008 de contributie niet meer verhoogd. De kosten zijn natuurlijk gewoon doorgestegen. De CONTRIBUTIEVERHOGING  geldt alleen voor spelende leden. In de voorbereiding van dit voorstel heeft oud-penningmeester Tonny Porskamp een vergelijkend onderzoek gedaan bij voetbalverenigingen in Oost-Nederland.

  26. De contributie die wij per lid aan de landelijke KNVB betalen gaat overigens ook fors omhoog.  De amateursectie heeft een schuldpositie van € 6 miljoen. Dat gat moet gedicht worden. De contributie (AFDRACHT aan de KNVB) voor actieve leden wordt per jaar € 10,- voor senioren, € 8,- voor junioren en € 7,- voor pupillen. Een gemiddelde stijging van € 2,- per actief lid per jaar.  Met deze forse stijging hadden we in de concept begroting 2014-2015 geen rekening gehouden.

  27. Voor de KNVB komt er nog een tegenvaller aan. Door de invoering van de TIJDSTRAF in plaats van een gele kaart loopt de KNVB landelijk € 350.000,-  aan boetes mis.  Ook het aantal gestaakte wedstrijden is met 50% gedaald, op zich heel positief, maar financieel betekent dit € 150.000,- minder aan boetes.  Totaal dus een half miljoen euro minder aan boetes.

  28. De KNVB district Oost, gevestigd in Deventer , heeft de werkorganisatie anders ingericht. Er zijn drie integrale SERVICETEAMS  gevormd.  Die serviceteams zijn er voor de regio’s  (1) Achterhoek-Twente , (2) IJsselstreek en (3) Veluwe-Arnhem-Nijmegen. De KNVB probeert hiermee de service aan de verenigingen te vergroten. Als s.v. Grol ervaren we die service de laatste jaren al als uitstekend.

  29. Het bestuur van de Stichting Exploitatie Accommodatie s.v. Grol (SEAG) heeft het hoofdbestuur gevraagd een accountantscontrole te laten uitvoeren op de laatste drie boekjaren. Deze stichting kent geen kascommissie – zoals de s.v. Grol zelf – maar wil zich wel verantwoorden over het gevoerde financiële beleid. Er gaat per seizoen toch meer dan € 100.000,- in deze stichting om.  Het hoofdbestuur was erg ingenomen met dit initiatief en heeft intussen opdracht gegeven voor deze onafhankelijke controle.

Het hoofdbestuur dankt iedereen buitengewoon voor de bijdrage aan het functioneren van onze vereniging in het afgelopen seizoen en wenst u allen een mooie zomervakantie.