Nieuwjaarstoespraak Voorzitter

04-01-2016

Beste leden van de s.v. Grol, dames en heren, jongens en meisjes,

Dit wordt geen lange toespraak. Alles wat ik hier zou kunnen melden hebben jullie allang gezien en gelezen in het clubblad, op Twitter, Instagram, Facebook, Website, Nu.nl , Sportnieuws.nl , ZiggoSport of de nieuwe Grol-app (oh nee, die komt nog in 2016).

Maar de beste wensen voor jullie allemaal voor 2016 wil ik toch graag zelf uitspreken. Ik hoop dat voor iedereen het nieuwe jaar voorspoed en geluk mag brengen en ook sterkte in mogelijk moeilijke tijden. Voor jullie zelf en voor jullie naasten.

Het afgelopen jaar 2015 heeft de s.v. Grol niet alleen geluk gebracht. Er waren een paar vervelende degradaties van selectieteams en er waren weinig kampioenschappen te vieren. En ik had dat jaar 2015 in de vorige nieuwjaarstoespraak nog wel het jaar van de toekomst genoemd. En uiteindelijk werd dat het wel. Als hoofdbestuur, jeugdbestuur en bestuur senioren hebben we flinke stappen gezet in een nieuw voetbaltechnisch beleid. De belangrijke posities worden op dit moment ingevuld en bij het nieuwe seizoen gaan we ermee van start. “Harder en meer trainen en blijven oefenen om die bal altijd onder controle te hebben”, is de samenvatting volgens Foppe de Haan .


Foto: Streekgids.nl.

Het jaar 2015 was ook het jaar van het overlijden van vele dierbare Grol-leden. Prominente leden, zeer trouwe leden, geweldige sponsors of actieve vrijwilligers. Dat is ook het lot van een grote vereniging, je kent veel mensen en er zijn veel mensen bij de club betrokken.  We zijn gewoon een grote gemeenschap van meer dan 1.400 mensen.

En in zo’n gemeenschap is altijd wat te doen. Vooral natuurlijk voetbal, maar er zijn ook  talloze andere ondersteunende of sociale activiteiten bij onze club.  Van Woensdaggroep tot Kaartavond, van Fancy Fair tot Sinterklaasmiddag, van Sponsoravond tot Bioscoopbezoek en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

De club is ongemerkt aan het veranderen. Door de aanwezigheid van 150 voetballende meiden en vrouwen. Ze brengen een vrolijke sfeer, een  open houding en een serieuzere wedstrijdinstelling in.  Daar kunnen jullie het mee doen, mannen.  Het is net als in het management van een bedrijf, zet er ook vrouwen in en de cultuur en de prestaties worden beter. Neem dat maar aan van deze voorzitter.

Deze voorzitter is overigens wel teleurgesteld dat hij niet is genomineerd voor de beste voetbalvoorzitter van de Achterhoek.  Een nieuwe trofee die in januari in de eerste zogenoemde Achterhoekse voetbalnacht wordt uitgereikt. Er zijn 5 voorzitters genomineerd, zelfs die van Longa ’30.  Maar niemand heeft deze voorzitter genomineerd, helemaal niemand.

Eigenlijk vind ik dat helemaal prima. We doen het met elkaar, iedereen doet zijn best.  Af en toe een pluim uitdelen aan een vrijwilliger in de vorm van een onderscheiding of een artikel in het clubblad, dat is prima en verdiend. Maar samen vormen we deze geweldige vereniging met een uitstekende reputatie. Gedragen door 409 vrijwilligers in 645 verschillende functies. Om stil van te worden.  Deze vrijwilligers verdienen in de eerste plaats respect en daar wil ik nog wel iets over zeggen. Soms zien we dat een speler, een ouder of een bezoeker een vrijwilliger plotseling fel bekritiseert, alsof die vrijwilliger een betaalde kracht is,  en dan nog.  Natuurlijk kan een vrijwilliger fouten maken maar hij of zij doet zijn taak naar vermogen. Ik adviseer elke vrijwilliger in zo’n situatie te antwoorden : “wilt u uw mond houden of een maandje ruilen”. Wie bij de s.v. Grol aan een vrijwilliger komt, komt aan ons allemaal. Niet alleen respect op het veld graag.

Het jaar 2016 is al weer een twee-en-halve dag oud. Er zal wel weer veel gebeuren bij de s.v. Grol.  We blijven met onze accommodatie aan het werk om deze kwaliteit te behouden, er komt weer een Marveld Toernooi aan, we blijven onze relatie met de sponsors onderhouden, de jubileumcommissie komt steeds dichter bij 2018, we proberen een project Sport en Bewegen te starten voor jonge gestopte sporters en voor vitale 60plussers samen met de andere sportverenigingen op Den Elshof, er zullen wel weer een paar spontane of gemaakte feestjes zijn, maar bovenal gaan we werken aan betere prestaties op het veld.

Van Grol 1 tot Grol F7, van Vrouwen 1 tot Meiden E2 , van Zaterdag 2 tot Zaterdag 3,  (wie wordt daarvan kampioen ?), van Grol Zaal 1 tot Grol Zaal 2, (wie wordt daarvan kampioen ?) . Goede trainers zijn daarvoor nodig, te beginnen met Jeroen Burghout.  Die laten we niet zomaar vertrekken, Ajax of geen Ajax. Van de andere selectietrainers zullen de meesten ook blijven, zo heb ik van Bart Porskamp en Bert Roeterdink tussen de regels door al wel gehoord. Verder mocht ik daar niets over zeggen. Hoe zou dat nou komen ?

Wat ik wel kan zeggen : Jos Heutinck komt niet terug als trainer van Grol A2 en A3.  Wat een klasse overigens om in een tussenjaar voor jezelf dit gewoon te gaan doen. Ik heb Jos weer als hoofdtrainer voor het volgend seizoen aan een mooie club kunnen binden. Dat gaat ‘m helemaal worden.  Lees de berichten daar vandaag maar over.

Tot slot nog iets over de financiën van de s.v. Grol.  Het afgelopen jaar kwamen regelmatig verenigingen daarover in het nieuws. Over grote tekorten of forse contributieverhogingen.  Tot en met het opheffen van de vereniging wegens hoge schulden. We hebben drie prima penningmeesters aan het roer, 1e penningmeester Hans van Halm (zie het laatste clubblad),  2e penningmeester Tom Hoffman (voor de contributie-inning en de sponsorbijdragen) en Maikel Wiggers bij de Stichting Exploitatie Accommodatie s.v. Grol.  Aardige kerels, maar ze kunnen erg vervelend doen als je geld wilt uitgeven. Dat is de juiste houding om financieel gezond te blijven.  De s.v. Grol is financieel gezond, er zijn geen onbetaalde rekeningen, er komt geen contributieverhoging aan. En de s.v. Grol kan niet opgeheven worden. Als het zover dreigde te komen, zouden we bij Koninklijk Besluit direct weer worden opgericht.  We gaan dus de 100 jaar wel halen.

Maar eerst 2016.  Ik wist niet goed hoe ik dat jaar moest gaan noemen. Nu ik ons allemaal hier zo bij elkaar zie en we voelen dat we samen deze vereniging vormen, benoem ik 2016 tot “het jaar van ons” .

Ik proost graag met jullie op ons allemaal ! !

Dank jullie wel.

Hans Scheinck
Voorzitter s.v. Grol