Grol E1 - FC Winterswijk E1

27-03-2016

Korte Anneliese
Ondanks alle randzaken in de wereld stond de partij vandaag in het teken van die ene voetbalgrootheid Johan Cruijff. Voor diegenen die het nog niet weten Johan Cruijff, de levende voetballegende is deze week overleden en hoe wrang het ook moge klinken, nu is hij een echte voetballegende. Naast het feit dat hij een geweldige voetballer en voetbaltrainer was, was hij het die het voetbal terug gaf aan de voetballers. Johan Cruijff droeg uit dat de mensen die verstand hebben van voetbal de vrije hand moesten krijgen in het opleiden, het begeleiden en het brengen van de voetbaltalenten. Besturen  en onsympathiek gesproken bobo’s  hadden in zijn ogen maar één doel: ‘De mensen op het veld faciliteren’; ze geen strobreed in de weg leggen. En daar zit nu de grote kruks: ‘Over het algemeen willen besturen en onsympathiek gesproken bobo’s zich niet ‘wegcijferen voor het team; zij willen over het algemeen in de picture staan’. Cruijff week nooit, geen millimeter, niets, voor wat wellicht de macht van de bureaucraten genoemd kan worden. En Cruijff liet daarna gewoon zijn voeten spreken, als verlengstuk van zijn analytische geest, en bewees daarmee zijn gelijk altijd en overal. Voordat hij een fout maakte, maakte hij hem niet. Zijn logica was logisch. Wellicht ten overvloede de onsterfelijke oproep van een bijna onsterfelijke menselijke grootheid Johan Cruijff: ‘Laat het voetbal aan de voetballers, leg ze geen strobreed in de weg en cijfer jezelf weg voor het team’.

Dat gezegd hebbende, ging vandaag de show gewoon on, it must go on…

FC Winterswijk E1 kwam vandaag richting Grolle om het op te nemen tegen onze Grol-E1-toppers. Ruim van tevoren en ruim voor de onzen stond Winters al op het veld. Ze waren in korte tijd al enkele keren met ruime cijfers door onze toppers huiswaarts gezonden, dus ze stonden ons vol strijd en met het figuurlijke mes tussen de tanden op te wachten. Nu moet gezegd dat alle ploegen in deze hoofdklasse voetballen en zich weinig tot niets aantrekken van standen en/of ranglijsten. Zo groef FC Winterswijk zich niet in, maar speelde vanuit een herkenbare stijl, gedurfd en aanvallend voetbal. Een groot compliment bij voorbaat al voor dit team en zeer zeker voor de trainer en trainersstaf. Een beetje geïmponeerd waren de Grol E1 toppers wellicht door deze uitstekende tegenstander uit het Winterswijkse, maar ook weer niet heel erg veel. Onze toppers voetbalden eigenlijk op halve kracht en de echte scherpte ontbrak over de hele linie. En zonder Grolse wind gesproken, konden vriend en vijand geen andere conclusie trekken dan dat dit Grol E1 oppermachtig was vandaag zonder hoogstaand te spelen. Of komt dit door het verwachtingspatroon, de lat die altijd maar weer hoog wordt gelegd voor en door onze toppers?

Kijk, pluk je er wat momenten uit, wat acties, wat combinaties weergaloos mooi en razendsnel uitgespeeld, ook enkele van FC Winterswijk, dan was het potje vandaag wel een ode aan JC en dat juist met Pasen, wat een timing door die ene JC voor die andere JC…

Uiteindelijk hadden wij er na het laatste fluitsignaal van de goed leidende, wat heet, voortreffelijk leidende scheids Wout, acht in het mandje liggen en FC Winterswijk één. Op volle kracht spelend hadden het bijna en zeker dubbele cijfers geworden, maar dat had dit fris spelende Winterse team zeker niet verdiend. Kortom, het was goed zo!

Het toetje op zo’n pot voetbal zijn  de penalty’s, eigenlijk wel een vreemde naam voor iets wat absoluut geen straf is voor spelertjes en toeschouwers. Onze toppers toverden weer strakke ballen, lobjes en achterhetstandbeenlangs’jes uit de hoge hoed. Ook werd het aluminium weer zowel ingedeukt als uitgedeukt op willekeurige plekken door onwillekeurig genomen strafschoppen die we eigenlijk gewoon beloonschoppen zouden moeten gaan noemen.

Een spits die niet scoort, toch uitroepen tot man of the match? Zeker en zo hoort het, als je als speler geweldig je taken uitvoert, keihard werkt en anderen in staat stelt te scoren: Juul dik en dik verdiend, gefeliciteerd daarmee, maar hoe rond zou de cirkel zijn geweest als Juul, Crummelaar had geheten in plaats van Brummelaar, toch een klein weeffoutje in de sterren van die ene JC.

Natuurlijk kunnen en mogen we onze steun in de rug, ons eigen TOPlegioen niet vergeten, zij hebben ooit genoten en laten ons nu genieten van deze geweldige TOPPERS.

Trots op onze toppers, ‘maar dat is logisch...’!!!