‘Naast Messi en Ronaldo ben jij ook een voorbeeld’

17-05-2016

Normaliter heeft de hoofdrolspeler van deze avond niet veel met bijgeloof. Maar uitgerekend op vrijdag de 13e staat er bijna een record aantal kilometers file in Nederland: en Serdar Gözübüyük staat er middenin. Attent dat hij is, stuurt hij een berichtje met de verwachte aankomsttijd.

Uiteindelijk wordt het wachten beloond. Een  half uur later dan gepland begint in ‘Cultureel Centrum De Bron’ onze gastspreker met zijn workshop ‘Respect’. De aanwezige spelers en begeleiding van de A, B en C jeugd zitten vanaf dat moment anderhalf uur geamuseerd te luisteren naar de belangrijke boodschap van deze jonge topscheidsrechter.

‘Denken jullie dat de beruchte acties van Suarez ook door de jongste spelertjes worden gekopieerd?’, luidt een van de vragen in deze interactieve avond. De zaal heeft wisselende meningen. Later blijkt dat niet alleen de acties van Messi en Ronaldo worden nagedaan door de pupillen, maar dat er ook jonge spelertjes zijn  die hun tanden ergens anders voor gebruiken. ‘Besef jullie dat niet alleen Messi, Ronaldo of Suarez een voorbeeld zijn voor jonge voetballers. Wanneer ze bij jou wedstrijd komen kijken zullen ze jou ook als voorbeeld zien. Of je nu in A3, B2 of C5 voetbalt. Blijf je dit altijd beseffen! Jij bent het visitekaartje van de sv Grol.’

Het tweede gedeelte van de avond wordt onder andere ingevuld door wat beeldmateriaal uit eredivisiewedstrijden. Hier komt natuurlijk ook het beroemde fragment met het ‘Respect bandje’ naar voren. Dit na aanleiding van het overlijden van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Serdar laat ook met dit voorbeeld ook zien dat hij respect als fundering en basis ziet voor zijn handelen.

Na ruim anderhalf uur wordt de avond afgesloten en gaat de kersverse vader van een prachtige dochter én winnaar van de gouden kaart (beste eredivisie scheidsrechter 2015/2016) met een applaus en een bos bloemen weer richting het westen van het land. ‘Hopelijk doe ik het nu sneller dan de heenweg, dan ben ik nog op tijd om de kleine een fles te geven’. Dit staat misschien wel symbool voor de sympathieke leidsman die een prachtige avond verzorgde. ‘Misschien dat ik op het Marveld Toernooi nog even een dag langs kom. Ik heb er eigenlijk wel weer zin in!’