19-10-2016
Bron: Groenlose Gids
“Het is koren op de molen van mensen die anti-kunstgras zijn”
Door: Kyra Broshuis en Henri Walterbos
Veel commotie op de voetbalvelden naar aanleiding van de recente uitzending van Zembla. Hierin vermeldden wetenschappers dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet afdoende heeft onderzocht of de kankerverwekkende stoffen in het zogeheten rubbergranulaat de gezondheid van sporters kunnen schaden. Landelijk leverde dat een storm van kritiek en vragen op. Ajax maakte afgelopen week bekend dat de vier kunstgrasvelden met rubberkorrels vervangen gaan worden. Ook verschillende verenigingen uit Oost Gelre en Beltrum maken gebruik van kunstgrasvelden. De SV Grol uit Groenlo heeft op haar site vermeld dat het spelen en trainen op kunstgras voorlopig gewoon door gaat. Het wachten is nu op het nieuwe onderzoek wat ongeveer 10 weken zal gaan duren. Ook Longa ’30 uit Lichtenvoorde, RKZVC uit Zieuwent en VIOS Beltrum geven aan te wachten op de uitkomsten van het nieuwe onderzoek en in de tussentijd de kunstgrasvelden gewoon te gebruiken.
Bij Grol traint en voetbal iedereen nog gewoon op kunstgras
Hans Scheinck
Voorzitter Hans Scheinck van de SV Grol reageert als volgt. “Afgelopen week heeft een team van FC Haarlo bij ons aangegeven niet op kunstgras te willen spelen, dat hebben we uiteraard gerespecteerd. Dat is de enige melding die we tot nu toe hebben gekregen. Bij de Grol traint en voetbalt iedereen nog gewoon op kunstgras. We hebben uiteraard wel vragen gehad en die gewoon beantwoord. Voor wat betreft de plannen voor een nieuw kunstgrasveld nemen we de ontwikkelingen zeker mee. We gaan overwegen om het anders te doen. Dat heeft echter ook te maken met de warmte van het veld, het is 3 tot 4 graden warmer dan op natuurgras, daar willen we eigenlijk vanaf. We zullen dan sneller voor kurk of kokos kiezen alhoewel dat niet ideaal is voor de demping. We hebben het dan over de vervanging van 1 kunstgrasveld van de gemeente en 1 van onszelf. Over het veld van Marveld kan ik geen uitspraak doen.”
Longa ’30 conformeert zich aan uitspraak KNVB
Marcel Eekelder en Theo Helmers
Collega Marcel Eekelder van Longa ’30 vindt ook dat sluiten van de velden vooralsnog geen optie is. “We nemen het echter wel heel serieus. Natuurlijk speelt er op de achtergrond veel. Het rapport is van 2006 en ik conformeer me aan hetgeen gemeente, KNVB en het RIVM zeggen. Wij hebben hier tot nu toe geen ouders die hun kinderen weghouden of iets dergelijks. Als er clubs zijn die hier niet willen voetballen moeten we op dat moment reageren, daar kunnen we niet op voorhand iets aan doen. De keeperstrainingen zijn bij ons overigens altijd al op natuurgras. We zijn in 2004 gestart met kunstgras van een leverancier die ons door de gemeente is geadviseerd. Uiteraard een bedrijf met keurmerk. Winterswijk heeft kurk maar dat heeft maar een beperkte levensduur en is een stuk duurder. Longa is huurder van de velden, dat is natuurlijk een andere zaak dan bij de Grol. De Grol is eigenaar. Wij hebben het kunstgras op het E-veld dit jaar laten vervangen. Toen wisten we uiteraard nog niet wat we nu weten.”
Theo Helmers (Vios B) EN Johnny Cuppers (RKZVC) nuchter
Ook in Beltrum en Zieuwent worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd, maar van onrust is in beide dorpen geen sprake. “Ook wij volgen de berichtgeving van de KNVB en kunnen ook alleen maar verder afwachten,” begint Theo Helmers, voorzitter van Vios Beltrum. ”Niemand heeft de precieze expertise in huis op dit moment. Natuurlijk nemen wij het ook zeer serieus en proberen we vragen van onze leden en ouders zo goed mogelijk te beantwoorden. We staan er als vereniging echter wel redelijk nuchter in. Het type bestuurders bepaalt ook het type berichtgeving. Wij verwachten dat nieuwe onderzoeken niet zo heel veel op gaan leveren.” Gelijke bewoordingen komen ook uit de mond van Johnny Cuppers, voorzitter van RKZVC. “Ook wij volgen het standpunt van de KNVB. Wat kunnen we anders? Het zijn gewoon enkele journalisten die het vuurtje opstoken. Ik denk niet dat het allemaal zo’n vaart zal lopen, anders was het spul niet op de markt gekomen. Voorlopig blijven wij er gewoon op spelen. Bij ons hoor je er weinig over.”
Rulogro: er zijn heel veel verschillende soort rubbergranulaat
Directeur Rob Oude Luttikhuis van Rulogro uit Groenlo heeft zowel bij Longa als Grol de aanleg van kunstgrasvelden verzorgd. Bij Grol nog in dienst van CSC Sport en bij Longa met zijn eigen bedrijf Rulogro. De telefoon staat roodgloeiend bij Rolugro, zo vertelt Oude Luttikhuis. “Deze enorme onrust wordt veroorzaak door de media, het verhaal wordt op de emotie gespeeld. Wij werken al vier jaar met dit materiaal en er zijn ontzettend veel onderzoeken gedaan. Zolang RIVM zegt dat het veilig is en niet ongezond is, wie ben ik dan om dat in twijfel te trekken. Ik heb de uitzending niet gezien maar wist wel dat er een uitzending zou komen en dat het veel teweeg zou brengen. Ik zit nu 10 jaar in het kunstgras. Vijf jaar bij CSC en vijf jaar voor mezelf. Het is niet één onderzoek geweest, er zijn ontzettend veel onderzoeken geweest. Nu wordt er gesproken over één specifiek onderzoek, dat is heel vreemd. Op dit moment is rubber het best geschikte materiaal in verband met de demping en de lange levensduur. Iedereen praat over rubber alsof er maar één soort is, maar er zijn veel verschillende soorten. Als je schone autobanden uit West-Europa gebruikt heb je een totaal andere kwaliteit dan bv uit Oost-Europa. Als je bij een VACO (Bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche) gecertificeerd bedrijf je benodigdheden haalt, zoals wij dat doen, heb je banden uit West-Europa. Ook de veelbesproken stof in de lucht is binnen de normen van de onderzoeken. Er was ook een gerucht over vervuiling van grondwater door zware metalen, ook dat bleek ongegrond.”
Koren op de molen van anti-kunstgrasgroep
“Deze kwestie heeft natuurlijk invloed op onze branche,” gaat Oude Luttikhuis verder. “Het beeld is gezet, dat maak je niet meer ongedaan. Ik krijg vragen van klanten, van oud personeelsleden. De trend is gezet, iedereen heeft het erover. Een deel van de branche gaat hier wel aan kapot. Ik heb de telefoon ook roodgloeiend staan. Ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld. Het is natuurlijk ook koren op de molen van mensen die anti-kunstgras zijn. De voordelen verdwijnen hierdoor naar de achtergrond en dat is jammer. We kunnen ook kurk aanbrengen, dat is het probleem niet. Het is echter wel veel duurder en heeft een kortere levensduur. Ligt er 5-8 jaar en dan moet je weer bijvullen. Het is iets koeler, ziet er natuurlijker uit, dat zijn voordelen van kurk. Wij werken dan met 100% kurk, een echt natuurproduct. Ook wij wachten de uitkomsten van het nieuwe onderzoek met veel belangstelling af.”
Blijf op de hoogte
Op het moment van schrijven heeft de KNVB nog geen andere boodschap afgegeven dan de verklaring die er in de dagen na de uitzending kwam. Daarin meldt de KNVB dat ‘uit eerdere onderzoek van het RIVM niet gebleken is dat spelen op kunstgrasvelden gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. En dat de velden dus gebruikt kunnen worden om op te spelen en trainen. Wel staat de KNVB erop dat er op zeer korte termijn aanvullend onderzoek komt. Dit onderzoek, te verrichten door het RIVM, moet antwoord geven op de vraagstukken zoals die nu bij ons en onze leden liggen. Maandag zitten we met partijen als de Vereniging Sport en Gemeente (VSG), het RIVM en andere organisaties rond de tafel om deze kwestie te bespreken en de vervolgstappen vast te leggen. We houden iedereen via de website van de KNVB en per mail op de hoogte van het vervolgproces.’