Sporten op kunstgras met rubberkorrels is veilig

20-12-2016

RIVM heeft vandaag, 20 december, de resultaten van haar onderzoek naar de gezondheidsrisico's van sporten op kunstgras met rubberkorrels van gemalen autobanden gepubliceerd. Conclusie: sporten op dit soort velden is veilig.

Er zijn diverse gevaarlijke stoffen in het rubbergranulaat gevonden, maar de concentraties bevinden zich ruim binnen de huidig gestelde (ruime) norm. Verder is berekend dat deze stoffen in zeer beperkte mate vrijkomen bij inslikken, huidcontact of verdamping bij warm weer. Het extra risico op kanker is daardoor praktisch verwaarloosbaar. Voor een groot deel van de stoffen is het gezondheidsrisico zelfs verwaarloosbaar. Verder zijn er geen aanwijzigingen gevonden voor relatie tussen leukemie en sporten op kunstgras. Wel adviseert het RIVM om de norm voor rubbergranulaat bij te stellen naar een norm die dichter in de buurt ligt van de norm voor consumentenproducten en om hiervoor extra onderzoek te doen.

De KNVB heeft vandaag aangegeven de adviezen van het RIVM te volgen en dat er dus veilig gesport kan worden op de huidige velden.

De s.v. Grol sluit zich aan bij het advies van de KNVB. Wel zal het de komende weken nog in gesprek gaan met de Gemeente Oost Gelre en de collega-verenigingen in Oost Gelre die ook over een of meerdere kunstgrasvelden beschikken om een gezamenlijke visie over het kunstgras vast te stellen. Daarnaast heeft de s.v. Grol zelf nog monsters van de korrels aangeleverd bij de VACO ter analyse. De resultaten van deze analyse worden eind december verwacht. Deze kunnen dan vergeleken worden met de resultaten van het RIVM.

Er kan dus (voorlopig) gewoon op de kunstgrasvelden van de s.v. Grol gesport worden.