FC Eibergen wint eerste Shirayuri Cup in Groenlo

01-04-2018

Op een zonovergoten sportpark Den Elshof vond op zaterdag 31 maart de eerste editie van de Shirayuri Cup op Nederlandse bodem plaats voor spelers onder 13 jaar. Anders dan bij de meeste jeugd toernooien, wordt de Shirayuri Cup volledig georganiseerd voor en door de spelers. Dit komt erop neer dat spelers naast voetballen ook verantwoordelijk zijn voor het wisselbeleid, het fluiten van wedstrijden, organiseren van de lunch en het bijwerken van de uitslagen. Een bijzondere ervaring voor spelers en trainers dus, ook vanwege de deelname van een Japanse ploeg: Shirayuri Seagulls.


​Spelers fluiten zelf en houden zelf de scores bij.

Het was ook de ploeg uit Japan die samen met de SV Grol spelers de openingsceremonie verzorgde. Hierin werd de missie van deze toernooivorm nog eens duidelijk uitgelegd in het Engels en Nederlands: de omgang met elkaar verbeteren door middel van voetbal en goed gedrag, kinderen ontwikkelen die op zichzelf denken en kunnen handelen, genieten en voetballen met vrienden.


​Twee teams geven elkaar tips tijdens de bespreking in de rust.

Om 09:15 werd er afgetrapt voor de eerste poulewedstrijden. Poule A bestond uit Shirayuri Seagulls, FC Trias en Bon Boys, terwijl poule B gevuld werd door SV Grol, Longa ’30 en FC Eibergen.


​De deelnemende teams gezamenlijk op de foto.

Na drie poulewedstrijden was tegen twaalf uur duidelijk dat na de lunchpauze de finale gespeeld zou worden tussen FC Eibergen en Bon Boys. SV Grol en FC Trias zouden gaan vechten om plek 3 en de laatste plekken moesten worden verdeeld tussen Longa ’30 en de Shirayuri Seagulls.


​Longa tegen Shirayuri Seagulls.


​De teams spelen samen het Japanse tolspel.

De ochtend werd afgesloten met een goed verzorgde lunch voor alle deelnemende teams. Gevolgd door een demonstratie van de jongens uit Japan waarin zij lieten zien hoe Ohyama-koma, een populair tol spel onder de Japanse jeugd, wordt gespeeld. Om 13:00 uur klonk het startsignaal voor de eerste finales, voor de plekken 3 tot en met 6. Zeges van SV Grol en Longa ’30 betekenden dat SV Grol derde zou worden, gevolgd door FC Trias (4e), Longa ’30 (5e) en Shirayuri Seagulls (6e).


FC Eibergen tegen Bon Boys.

Het echte hoogtepunt van het toernooi begon om 14:00 uur, poulewinnaars Eibergen en Bon Boys trapten af voor de finale die uit moest maken welk team zich mocht bekronen tot eerste winnaar van de Shirayuri Cup in Nederland. Dat de teams aan elkaar gewaagd waren, bleek uit de stand na twee helften: 1-1. In een bloedstollende penaltyreeks, waarbij beide keepers zich van hun beste kant lieten zien, trok FC Eibergen uiteindelijk aan het langste eind. Er werd gefeest met meegereisde ouders, waarna de prijsuitreiking, waarin elk team een bokaal overhandigd kreeg, een mooie afsluiting was van een geslaagde eerste Shirayuri Cup.


Winnaar FC Eibergen. (Foto: Rene van den Mosselaar, Streekgids.nl)


​s.v. Grol en Shirayuri Seagulls verzorgen gezamenlijk de prijsuitreiking.