Grol MO10 Girl Power

25-01-2022

‘Ballen, ballen, ballen, wij gaan nu knallen’

Bron: Clubblad 2021-4
Door: Ivo Tenten

Wie iedere zaterdagochtend op het voetbalveld is kan het haast niet ontgaan zijn. Dit seizoen speelt Grol met een meidenteam in de onder-10 klasse, onder de bezielende leiding van een jonge trainster, twee moeders en op de achtergrond een ervaren trainer en oud voetballer. Hoogste tijd om kennis te maken met de begeleiding en alles te horen over de ontwikkeling van dit nieuwe team.

Tijdens een gezellige avond bij Sharon thuis, vertelt de begeleiding enthousiast over het team, worden leuke ervaringen gedeeld over de eerste maanden met de MO10-1 en vertellen ze over hun eigen ervaring met voetbal.

Zoals wel vaker, komen de belangrijkste mensen als laatste, zo ook vanavond. Hoofdtrainer Lotte ter Bogt was het interview even vergeten, maar kwam alsnog in allerijl opdagen na een belletje. Het antwoord op de vraag, wie ben je en wat doe je zoal verklaart alles. “Ik ben 16 jaar, ik woon in Zwolle en heb een zusje en twee broertjes. Naast het trainen van de MO10-1 speel ik zelf bij Grol MO19-1, ik voetbal sinds ik een jaar of 7/8 was. Mijn zusje en één van mijn broertjes voetballen ook. Naast voetbal heb ik gevolleybald, gedanst, ik drum bij Shuffle, ik speel gitaar en ik speel piano.” Kortom, een druk leventje. “Het grote geheim is mijn elektrische fiets, dankzij mijn fiets ben ik overal net op tijd”, behalve vanavond dan! Uiteraard gaat ze ook nog naar school, Lo­tte zit in 5 VWO. “Ik wil na het VWO heel graag studeren in de richting grafische vormgeving en op kamers, in Utrecht bijvoorbeeld.” Het is bijna niet voor te stellen dat ze ook nog de tijd heeft om 2 keer per week met de meiden van MO10-1 te trainen en op zaterdag te coachen bij de wedstrijd.

Het trainen en begeleiden doet Lo­tte niet alleen. Op de maandagavond training wordt Lo­tte om en om geassisteerd door Sharon Idink en Maaike Brundel, wiens dochters Isabeau en Sophie ook in het team spelen. Beide moeders zijn aan het begin van het seizoen benaderd door Rik Spekschoor met de vraag of ze leider wilden worden van de MO10-1.”Rik die kann het wel goed verkopen”, aldus de dames. “Rik zei dat het allemaal niet zo veel tijd zou kosten en dat verstand van voetbal hebben geen vereiste is, we hoeven alleen maar positief te zijn en de meiden te helpen als ze vallen zei Rik.” Maar er komt wel wat meer bij kijken geven Sharon en Maaike aan. “Inmiddels weten we hoe groot de velden moeten zijn en ze­tten we die uit, we maken ranja en we zijn spelbegeleider. Dat klinkt allemaal eenvoudig, maar alles was nieuw in het begin.”

Dan volgt er een mooie anekdote van eerder dit seizoen. Zodra Sharon begint met vertellen moet Maaike al heel hard lachen! “Mij werd gevraagd om de tegenstander te ontvangen, te vertellen waar we spelen, ze de kleedkamer te wijzen en de begeleiders een koffiebon te geven”, vertelt Sharon. “Dus ik naar de parkeerplaats lopen om de tegenstander te ontvangen. Het was nog een weekend met oefenwedstrijden en bijna alle jeugdteams die aankwamen waren van de club waar ook wij tegen moesten. Dus ik aan alle teams vragen, soms wat aan de grote kant, soms wat aan de kleine kant, of ze tegen MO10-1 moesten spelen. Toen het bijna 10 uur was liep ik naar het veld en dacht ik dat onze tegenstander vast niet meer zou komen. Staat onze tegenstander al lang en breed op het veld, klaar om te beginnen.”

Sharon is zelf opgegroeid in Vragender. Hoewel ze zelf nooit hee gevoetbald en liever tenniste, is ze wel groot geworden met voetbal. “Mijn broertje speelde bij KSV en mijn vader ook. Mijn vader heeft zelfs tot zijn 60e competitie gespeeld en tot zijn 65e getraind.” Ook Sharon’s partner Tom en zoon Fabian zijn gek op voetbal. Tom is keeper geweest bij VV Twenthe Goor, en Fabian speelt bij de JO13-2. Voetbal is een veel voorkomend onderwerp van gesprek in huis vertelt Sharon. “Ze kijken ook werkelijk alles, je wilt niet weten hoeveel wedstrijden hier thuis gekeken worden. Soms tot vervelens aan toe. Fabian weet ook bijna alles over alle topcompetities in Europa”. Zelf is Sharon ook erg sportief, “Ik mountainbike en tennis graag.” Als het om de MO10-1 gaat, dan staat plezier voorop zo geeft Sharon aan, “maar ik ben ook wel fanatiek, dus als het spannend is wil ik ook wel graag winnen. Afgelopen zaterdag schoot 1 van onze meiden een jongen van de tegenstander heel hard een bal in de buik. Alle meiden waren heel bezorgd om de jongen van de tegenstander. Terwijl ons hele team zich zorgen maakte om die jongen, liep een teamgenootje van de jongen door richting onze goal en scoorde, en dat terwijl het op dat moment 2-3 voor ons was. Dat laat ik dan niet gebeuren he! Na een eerste ietwat fanatieke reactie, kwam de vraag van de spelbegeleider, tevens trainer van de tegenstander, wat te doen? Die vraag heb ik toen heel rustig terug gekaatst, waarop hij zelf voorstelde de goal af te keuren. Uiteindelijk bleef het 2-3.”

Maaike is geboren en getogen aan de Molenaar in Groenlo en heeft ook nog 4 jaar in Enschede gewoond, maar de liefde voor Patrick Vennebekken bracht Maaike terug naar Groenlo. Samen hebben ze een dochter, Sophie, die bij de MO10-1 speelt. Maaike heeft zelf geen voetbalachtergrond, “maar toen Rik mij vroeg was ik eigenlijk best snel enthousiast, het leek me heel erg leuk.” En dat blijkt, Maaike is erg enthousiast en positief over het team. “Maar soms is het ook best chaotisch, bijvoorbeeld soms op maandagavond bij de circui­ttraining. Dan zie ik andere teams soms heel geconcentreerd de oefeningen doen, waar dat bij ons niet altijd lukt.” De reactie van de meisjes uit het team zelf zegt alles volgens Maaike want volgens de meiden zelf zijn ze dan misschien wel het drukste team, maar zijn ze ook het allerleukste team!

Naast Lo­tte, Sharon en Maaike mag ook Patrick niet onvermeld blijven. Inderdaad, de partner van Maaike. Patrick traint de meiden op woensdag samen met Lo­tte, en als het kan, helpt hij ook op zaterdagochtend met wat coaching langs de lijn, “maar Lo­tte hee de leiding”, is hij duidelijk. Patrick is er lang niet altijd bij op zaterdagochtend, omdat hij ook is ‘blijven hangen’ bij de F-pups (JO7). Hoewel zijn dochter inmiddels dus in de MO10-1 zit, traint Patrick de F-pups nog steeds. “Ik vind het zo leuk om de pups te trainen, ik haal daar ontzettend veel voldoening uit.” Patrick heeft zelf altijd gevoetbald bij Grol en doet dat nog steeds bij de 35+. “Naast voetballen drumde ik ook graag toen ik jong was, maar uiteindelijk ben ik met drummen gestopt. Ik denk dat ik op 1 jaartje na, ieder jaar gevoetbald heb bij Grol. Als jonge jongen ben ik ook nog leider geweest van de D3, het team van Stef Oldenkotte, daar heb ik ook hele mooie herinneringen aan.”

Het is mij wel duidelijk geworden, dat de MO10-1 boft met deze trainers en begeleiding. Dat de jonge meiden zelf ook tevreden zijn, blijkt wel uit het feit, dat de meiden nagenoeg altijd allemaal aanwezig zijn. Ook alle ouders zijn ontzettend betrokken zo blijkt. Op de vraag wat de kracht van het team is zijn de dames eensgezind: Teamspirit. “We beginnen elke wedstrijd met de door de meiden zelfbedachte yell: Ballen, ballen, ballen, wij gaan nu knallen!!! Dan staan we al met 1-0 voor!”

“De meiden hebben zich ook ontze­ttend goed ontwikkeld de afgelopen maanden in passen, trappen en dribbelen” geeft Lo­tte aan. “Wat ook super is om te zien, is dat de meiden er niet meer uit willen. Aan het begin van het seizoen was dat wel anders, maar als ze nu moeten wisselen worden ze gewoon chagrijnig.” Ook voor de winter zijn er leuke plannen, zoals zwemmen of speedsoccer, en andere leuke dingen die ze nog niet willen verklappen! Kortom, het mooie seizoen is nog lang niet voorbij!