Frank Lageschaar blijft geloven in CruyffCourt op zijn geboortegrond

24-05-2022

“Ik ga met mijn actie desnoods door tot aan mijn dood, daar ben ik heel eerlijk in”

Bron: Clubblad 2022 – 1
Door: Henri Walterbos

“Ik ben Frank Lageschaar geboren aan de Deken Hooijmansingel 9 in Groenlo. Ik ben voor een open en eerlijke communicatie! ‘Respect!’, ‘Respect voor de ander!’ Iedereen was erg enthousiast over mijn actie. Ook de gemeente Oost Gelre. Ik heb verscheidene gesprekken gevoerd in verband met samenwerking, ook met de s.v. Grol, maar een Johan Cruijff Court hoort in een woonwijk te liggen en niet op het voetbalveld.” Helder! Zo begint Frank zijn app als ik hem vraag om ter voorbereiding en omwille van de tijd, alvast wat punten op te schrijven, om mee te nehmen in een artikel voor het clubblad, van de club die hem zo na aan het hart ligt, waar hij nog regelmatig komt. Een artikel dat hem was toegezegd, met name over de stand van zaken omtrent zijn wens om in zijn geboorteplaats een Cruyff Court te realiseren, geheel in de geest van zijn idool Johan Cruijff . Het loopt echter niet geheel zoals hij zich vooraf had uitgedacht. Had hij gerekend op ‘hamerslagen’ en het Cruyff Court juli 2021 al te hebben gerealiseerd. Het liep anders, mede door corona… Maar opgeven, dat woord komt niet voor in zijn vocabulaire.

Frank voelt zich niet gehoord, niet begrepen om zijn droom te verwezenlijken. “Het klopt niet wat er allemaal gezegd en geschreven wordt. Er wordt over gesproken dat de goedkoopste optie 100.000 euro gaat kosten. Er wordt ook veel gedaan door vrijwilligers. Dit is geen open en eerlijke communicatie. Ik heb ook een officiële collecte vergunning van de gemeente Oost Gelre. Daar heb ik vanwege de coronaregels nog geen gebruik van kunnen maken.”

De aanleiding voor zijn kribbigheid is een passage over ‘zijn’ Cruyff Court, in clubblad 4, 2021. Om precies te zijn in ‘Bestuurstaal’. Voorzitter Hans Scheinck meldt hierin het volgende over de laatste stand van zaken omtrent gesprekken met Frank. “Het initiatief van Frank Lageschaar om in Groenlo een Cruyff Court aan te leggen, ligt een bétje stil. Intussen heeft Frank wel € 7.000,- opgehaald met zijn sponsoractie. Hij liet zich sponsoren door een grote afstand af te leggen in zijn rolstoel. We hebben de gemeente en Frank aangeboden zijn actie te combineren met ons nieuwe kunstgrasveld. Dat wordt dan geen echt Cruyff Court maar de gedragsregels voor het jeugdvoetbal die Johan Cruijff heeft vastgelegd, willen we zeker wel toepassen.” Een prima tussenoplossing, zo wordt veelal gehoord, maar Frank blijft bij zijn officiële plan. Hij wil doorzetten zoals hij aanvankelijk voor ogen had: een Cruyff Court op Brouwhuizen, nabij zijn geboortehuis. Zijn intentie is fantastisch, wordt alom geprezen, maar daarmee ben je er nog niet. Een terugblik en kennismaking tegelijk, voor wie deze gedreven man niet kent…..

Grol

Frank voetbalde enkele jaren bij Grol om daarna zijn plezier en voldoening te vinden in wielrennen en later basketbal. “Ik heb in 1984 en 1986 Luik - Bastenaken - Luik gefietst.” Hij voelt zich nog steeds zeer betrokken en verbonden met Grol. “Ik ben reeds 30 jaar balsponsor van het Internationaal Marveldtoernooi, waar ik al jaren drie dagen lang geniet van prachtig jeugdvoetbal.” Daarnaast is hij een stille sponsor, doormiddel van deelname aan de Toto. “Van elke euro die ik inzet krijgt Grol 10%. Daarnaast heb ik melding gemaakt dat de s.v. Grol zich aan moet melden bij Sponsorklik. Als mensen via Sponsorklik een bestelling doen dan krijgt de s.v. Grol er ook procenten van. Kijk maar eens op de site van sponsorklik. Dan zie je hoeveel internetbedrijven erbij staan, zoals bijvoorbeeld Bol.com, etc.”

Terugblik

Als hij zijn initiatief voor het CruyffCourt wereldkundig maakt begin 2020, is Frank die vrolijke Grolse jongen, vol zelfspot en galgenhumor over zijn eigen situatie. Frank (57) is zwaar gehandicapt, vanwege een dwarslaesie, woonachtig in Enschede, met zijn hart in Groenlo liggend. “Ik woon in een Fokus woning in Enschede, maar mijn plan is om terug te keren naar Groenlo met 24 uurs ADL zorg, net zoals Fokus biedt. Zelfstandig in een appartement, liefst begane grond. Liever vandaag dan morgen nog. Dan kan ik ook als vrijwilliger bij het te realiseren Cruyff Court aanwezig zijn. Groenlo is de plaats waar ik me thuis voel, en mezelf kan zijn.” Het is Frank ten voeten uit. Zijn levensmotto; ‘Have Fun, Enjoy life!’

Black-out

Een eenzijdig auto-ongeval op 5 september 1986, op de Ringweg in Beltrum, veranderde het leven van de Grollenaar volledig en voor altijd. “Ik heb een black-out gehad. De black-out is niet gekomen, zoals in de krant stond, door het weggooien van een ijsco uit het autoraam. De ijsco lag vlak buiten het bordje ‘Beltrum’ in de berm. Ik heb de autogordel wel omgehad.” Alles omtrent het ongeval is hem later verteld. Hij kan er zich helemaal niets van herinneren. “Ik heb later op ’t Roessingh in Enschede iemand gesproken die zei geprobeerd te hebben de autodeur te openen om me te bevrijden. Daar weet ik niets meer van. Het enige dat ik nog weet is dat toen ze me op een brancard legden dat ik last van mijn nek had en ze me met een noodgang naar Enschede hebben gebracht. Vanaf de black-out totdat ik in de ambulance lag, dat ben ik allemaal kwijt.”

Jubilea

Regelmatig is hij in zijn geboorteplaats te vinden. Groenlo ligt hem na aan het hart. Zijn familie en vrienden wonen er en Grol bezoekt hij bij tijd en wijle, met als hoogtepunt voor hem het Internationaal Marveldtoernooi, met als een van de uitkomende teams Ajax, de club die voor een deel zijn leven bepaalt. In 2011 vierde Frank bij zijn ouderlijk huis groots zijn 25-jarig rolstoeljubileum. “Ik kreeg van kinderen een tekening met de tekst: ‘Frank 25 jaar op rolletjes.’ Humor en zelfspot vind ik een groot goed!” Zijn Abraham-status vierde hij bij Marveld Recreatie, met als gasten onder meer Koos en Joke Alberts, die hij ten tijde van zijn verblijf in revalidatiecentrum ’t Roessingh in Enschede leerde kennen. Na het overlijden van Koos onderhoudt hij nog steeds warme banden met de familie.

Veel gesport

“Tot aan mijn ongeval heb ik altijd veel gesport. Meer sporten en bewegen voor kinderen, en ook volwassen, vind ik heel belangrijk. Zelf kan ik het helaas niet meer, maar ik geniet ervan om kinderen te motiveren en positief te stimuleren, en dat ze veilig buiten kunnen spelen. Mijn buurmeisje vond voetballen leuk en toen vroeg ik haar of ze met beide benen wilde kunnen voetballen en schieten. Met haar ‘zwakke’ been moest ze toen 10 keer tegen de muur aan schoppen en met haar ‘goede’ been 5 keer. Daardoor is ze nu tweebenig geworden. Toen kwam ze heel enthousiast vertellen: ‘Ik schiet nu met links en rechts even hard!’ Daarna heb ik haar gericht trappen en passen geleerd. Daarom wil ik een Johan Cruyff Court realiseren in Groenlo, waar ook mensen met een beperking gebruik van kunnen maken. Dan maar iets kleiner en goedkoper. Zoals ook op het terrein van het Roessingh in Enschede ligt. Mentaliteit krijg je door tegenslagen te boven te komen. Winnen en verliezen horen hier ook bij. Johan Cruijff, mijn idool, is één van de eerste ex-topsporters die een Foundation begon en is daarnaast ook nog andere initiatieven gestart zoals opleiding voor sporters en Schoolplein 14. Johan Cruijff is de grootste ambassadeur van Nederland op sportgebied. Zijn acties zijn voor alle kinderen met of zonder handicap in de hele wereld. De politiek in Den Haag luistert onvoldoende naar (ex-) topsporters in Nederland. Zij worden in mijn ogen onvoldoende gewaardeerd na hun carrière. De politiek bezuinigt al jaren op onderwijs. Dat gaat ten koste van sporten en bewegen van de jeugd op de scholen. Voorkomen is beter dan genezen. Het resultaat uiteindelijk is op de lange termijn kostenbesparend in de zorg.”

Gemeente

Neerlands beste voetballer aller tijden richtte ruim twintig jaar geleden de Cruyff Foundation op. De Foundation realiseert overal ter wereld Cruyff Courts om zoveel mogelijk kinderen de ruimte te geven om te sporten en bewegen, waarbij er speciale aandacht is voor kwetsbare kinderen. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de Foundation. Vanwege zijn initiatief werd Frank 2 jaar geleden bedankt voor zijn initiatief onder de vlag van de Cruyff Foundation, en werd hij officieel benoemd tot vrijwilliger van de Foundation. Het court staat op zijn bucketlist, evenals het definitief terugkeren naar zijn geboortestad als de verzorging dat toestaat. Juli2020 richtte hij zich tot de gemeente met een brief waarin hij onder andere aangeeft zelf ook financieel bij te willen dragen aan de realisatie van het Cruyff Court, een klein omheind voetbalveld van kunstgras, volgens de richtlijnen van de Johan Cruyff Foundation. Ook hier benadrukt hij dat hij zich in wil zetten voor het welzijn van kinderen: “Ik kan zelf niet meer sporten maar mijn passie nog wel overbrengen op de jongere generaties.” Frank heeft de afgelopen jaren om die reden ook meer dan honderd voetballen met de naam Cruyff erop weggegeven aan kinderen. “Kinderen zijn eerlijk en spontaan en ik doe het voor ‘de glimlach van een kind’. Die is onbetaalbaar.”