Stan Raben kandidaat voorzitter Grol

16-12-2022

“Als er een beroep op je gedaan wordt, dan vind ik dat je de club voort moet helpen”

Bron: Clubblad 2022-3
Door: Henri Walterbos

‘Bestuur Grol draagt Stan Raben voor als nieuwe voorzitter’. De kop van een bericht op de sociale media van Grol, zaterdag 15 oktober. Daaronder de volgende tekst; ‘Het bestuur van de Sportvereniging Grol heeft na het aangekondigde vertrek van de huidige voorzitter Hans Scheinck gezocht naar een geschikte kandidaat voor de functie van voorzitter. We zijn trots te melden dat we in de persoon van Stan Raben een in onze ogen uitstekende kandidaat hebben gevonden en we zullen Stan dan ook voordragen in de extra ledenvergadering die we gaan houden op zondag 8 januari 2023 in combinatie met onze jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Stan Raben is een gepassioneerd clubman die al verschillende functies binnen de club heeft bekleed, hij is lid van verdienste en daarnaast is hij nog wekelijks actief op de velden. Stan is 54 jaar en woont samen met partner Simone in het hartje van Groenlo. Ze hebben twee jongvolwassen kinderen. Hij heeft, nadat hij is gevraagd, met veel mensen binnen de club gesproken om een goed beeld te krijgen van de functie. En na een zorgvuldige overweging heeft Stan besloten de voorzittershamer bij onze vereniging op te willen pakken. Als de leden ermee instemmen zal Stan de  11e voorzitter worden van de Sportvereniging Grol. De uitnodiging voor de extra ledenvergadering en nadere informatie zullen tijdig volgen.’

Al is de deadline reeds ver overschreden van uw clubblad, en stonden de persen al warm te draaien bij onze fijne drukker Westerlaan in Lichtenvoorde, voor deze berichtgeving geldt uiteraard ‘STOP DE PERSEN!’ en willen we vanzelfsprekend een eerste reactie van de aanstaand voorzitter. Uiteraard zijn we benieuwd naar zijn beweegredenen deze ambitieuze uitdaging aan te gaan. Zijn naam zong in de wandelgangen al frequent rond. Na de bekendmaking van het stoppen van Hans Scheinck komt er toch opvallend snel witte rook vanuit de Grolburelen.

Gesprekken

“Ik ga met het Dagelijks Bestuur nog wel even afstemmen hoe de route verder zal zijn van inwerken en communicatie. Ik wil nu nog niet teveel vertellen want de ledenvergadering moet eerst nog haar goedkeuring geven aan de benoeming. Hans heeft aangegeven te stoppen, dus moet er een nieuwe voorzitter komen. Dan wordt er op een gegeven moment een beroep op je gedaan, word je gebeld of ik daar een gesprek over wilde hebben. Ik heb toen in eerste instantie een gesprek gehad met Tonnie Zieverink (secretaris,HW) en Tom Hoffman (penningmeester,HW). Harry Paf was toen op vakantie maar die heb ik daarna gesproken. Dan begint het een beetje te groeien en ik heb gezegd dat ik er serieus over na wilde denken en nog diverse mensen wilde spreken om een beter beeld te krijgen van wat het precies inhoudt. Wat wordt er van je van verwacht, hoe kijkt men tegen de club aan, waar moet het naar toe? Ik heb daar een paar weken de tijd voor genomen en dan kom je in zo’n proces. Dan groeit dat en uiteindelijk denk je ‘je moet de club ook verder helpen, als een soort verantwoordingsbesef naar de club toe.’ Ze hadden ook nog enkele andere kandidaten benaderd. Die hebben om begrijpelijke redenen het besluit genomen om het niet te doen. En als iedereen ‘nee’ zegt, dan wordt het ook niet wat. Toen voelde ik me, verplicht is een zwaar woord, maar als er dan een beroep op je gedaan wordt, dan vind ik dat je de club voort moet helpen. Dat is mijn belangrijkste overweging.”

Was het van Hans Scheinck al heel lang een publiek geheim dat hij ooit de ambitie had om voorzitter van Grol te worden, zijn beoogde opvolger zegt dit geenszins gehad te hebben. “Ik ben wel eens eerder gepolst door iemand van het bestuur. Toen zei ik ‘nee, dat is niets voor mij. Die ambitie heb ik helemaal niet.’ Nooit gehad eigenlijk, maar het is nu zeker niet zo dat ik het met tegenzin zou gaan doen. Absoluut niet, integendeel. Ik heb er echt heel veel zin in. Ik doe dit met volle overtuiging nu. De ambitie is echter pas gegroeid toen ze mij ervoor gevraagd hebben. In het begin stond ik er nogal neutraal in, nu sta ik er zeer positief tegenover. Het beeld dat ik gekregen heb over het bestuur is dat de structuur nu goed staat, goed draait, en dat je als voorzitter niet elke dag als een soort vliegende keep overal achteraan moet om brandjes te blussen. In principe draait het gewoon. Als voorzitter moet je zaken overkoepelend in beweging krijgen, zaken agenderen en dan samen uitvoeren. Dat wordt een beetje mijn rol. Natuurlijk gaan mensen straks vergelijken maar het is mij wel duidelijk geworden, en ook geadviseerd door zowel Theo Huijskes als Hans Scheinck, want die heb ik allebei uitgebreid gesproken, dat je het vooral op je eigen manier moet doen. Probeer niet je voorgangers te kopiëren. Hoe dat zal zijn daar ga ik met de bestuursleden over praten. Wat de prioriteiten zijn, wat hoog op de agenda moet komen. Ik heb me wel voorgenomen om samen, in overleg, te bepalen wat de belangrijkste prioriteiten zijn.”

Tijd

De factor tijd zal ook een rol spelen in de uitvoering van de functie. “Ik ga kijken hoe ik dat in kan vullen. Ik heb natuurlijk mijn werk bij ADVEN in Arnhem. Daarnaast maak ik muziek en voetbal ik nog. Ik kies nu voor de functie van voorzitter. Dat betekent dat ik daar heel veel tijd aan zal moeten besteden. Dat krijgt naast mijn werk natuurlijk voorrang.” Stan is bij Grol lang geen onbekende. “Ik heb lang in de terreincommissie gezeten. Hoeveel jaar precies weet ik niet meer. Ik heb denk ik een jaar of tien, twaalf in het Hoofdbestuur gezeten eerst als hoofd Dienst Algemeen Beheer. Dat is later omgevormd tot de SEAG, waar ik de eerste voorzitter van was. We hebben toen het kunstgrasproject als eerste gedaan. Dat was ook de reden van de oprichting van de SEAG. Daarnaast ben ik nog jaren jeugdleider geweest bij de teams waar mijn zoon Rik in voetbalde. Bij het Marveldtoernooi ben ik een jaar of acht teambegeleider geweest van buitenlandse teams en tot slot was ik ook lid van de jubileumcommissie s.v. Grol 100 jaar.”

Leuk weetje misschien; jongere broer Frank is voorzitter van Muziekvereniging Groenlo.