Sponsor van het kwartaal Hotel Cafe Biljartcentrum Pot

08-02-2024

Van Sponsor tot BusinessClub Partner

Bron: Clubblad 2023-4
Door: Christian Buiël

Het najaar heeft haar intrede gedaan en dat valt te merken. Buiten is het koud en guur waardoor er weinig mensen op de been zijn in de Grolse binnenstad. Vandaag zijn we te gast bij Hotel Café Biljartcentrum Pot, kortweg Café Pot, alwaar een voor een de stamgasten binnendruppelen en hun vaste stek innemen aan de bar voor de vrijdagmiddagborrel. Achter de bar zijn het Petra Pot en Dave Rooks die elke gast even hartelijk begroeten en binnen een handomdraai elk gewenste drankje voorschotelen. Met Dave doet de 3e generatie zijn intrede binnen het familiebedrijf en is het dus een mooi moment voor een nadere kennismaking met deze nieuwe BusinessClub Partner.

Alvorens we beginnen over de 3e generatie is het goed om de rijke geschiedenis van Café Pot kort en bondig samen te vatten. Het bedrijf van de familie Pot stamt uit het jaar 1976. In dat jaar beginnen Gerrit en Mia Pot, de opa en oma van Dave, met het café aan de Barakkenplaats. Het café is echter niet altijd op dezelfde plaats gevestigd geweest, daar het in november 1984 tot de grond toe afbrandt en de familie noodzaakt om een tijdelijk onderkomen te zoeken. Deze wordt gevonden in de voormalige fotozaak van Hubers aan de Nieuwestraat, terwijl in de tussentijd het café volledig opnieuw wordt opgebouwd waarbij het hotelgedeelte wordt toegevoegd aan het familiebedrijf. Nadat het geheel vernieuwde Pot in 1986 haar deuren weer opent is het dochter Petra, de moeder van Dave, die in 1995 haar intrede doet en in 2000 de zaak overneemt. Nu, ruim 23 jaar later, is het tijd voor de volgende generatie.

Ondertussen is Dave aangeschoven aan een van de vele tafels in het warme en knusse café en begint te vertellen: “Afgelopen januari zijn we het overnametraject gestart en het plan is dat ik het de komende 5 jaar beetje bij beetje ga overnemen van mijn moeder Petra”, stelt Dave trots. Een bedrijfsovername is niet niks en zeker ook niet vanzelfsprekend tegenwoordig, helemaal bij een familiebedrijf. Dave: “Het idee om de zaak over te nemen is gaandeweg ontstaan. Ik wou eerst kijken wat de wereld te bieden heeft en heb zodoende goed overwogen of het wat is om het over te nemen. Uiteindelijk besloten om het toch te doen en nu zijn we alweer een paar maanden onderweg”.

4 biljarttafels en 13 hotelkamers

Dave, geboren en getogen in Groenlo en ondertussen 28 lentes jong, heeft geen specifieke horecaopleiding gevolgd maar heeft de Mbo-opleiding Leisure & Hospitality afgerond om vervolgens direct aan het werk te gaan. Zo heeft hij de afgelopen jaren bij diverse parken van Landal Green Parks gewerkt in de functie van Manager Fun & Recreatie, terwijl hij daarnaast de nodige cursussen heeft gevolgd. “Met het overnametraject is het dan ook de bedoeling dat mijn moeder minder gaat werken”, zo stelt Dave. “Maar dat lukt nog niet echt”, voegt hij lachend toe. Naast Dave en Petra bestaat het team immers uit nog een drietal medewerkers. Zo beschikt het hotel over dertien kamers, terwijl er in het ruim opgezette café plaats is voor maar liefst 4 biljarttafels. “Het hotel loopt eigenlijk gigantisch goed, terwijl het biljart altijd al een onderdeel is geweest van het bedrijf. Het is dan ook de combinatie van de drie onderdelen”, stelt Dave. Het hotel kent dan ook zowel zakelijke gasten als toeristen die er overnachten en voor een goede bezettingsgraad zorgen aldus Dave: “Vanaf Pasen tot en met de herfstvakantie is de hoofdmoot toerisme, terwijl we de zakelijke gasten met name gedurende de winter verwelkomen”.

Zodoende is er altijd wel iets te doen bij Hotel Café Biljartcentrum Pot dat zeven dagen in de week geopend is. Het café kent haar stamgasten met daarnaast uiteraard de leden van de biljartvereniging die er met de nodige regelmaat te vinden zijn. Het biljart is namelijk altijd al een onderdeel geweest van het bedrijf. “De vereniging bestaat uit ca. 45 leden die binnen de KNBB op districtsniveau spelen in het district Berkel & Slinge. Daarnaast zijn er een aantal senioren die hier een onderlinge competitie spelen terwijl wij zelf ook af en toe een toernooi organiseren”. Als we Dave vragen naar de jonge aanwas binnen de biljartsport geeft hij doe dat de jeugd niet echt warmloopt voor de sport: “We hebben wel een aantal ‘jongere’ leden, maar niet in zulke grote getale waarmee je verder kunt richting de toekomst. De kunst is het om te laten zien wat biljart te bieden heeft, het Libre-biljart is immers niet zo populair onder jongeren maar er is meer dan dat”, stelt Dave vastberaden als een ware ambassadeur van het biljarten.

Van sponsor tot BusinessClub Partner en een eigen draai eraan geven

Daar waar Café Pot al jarenlang sponsor was van de Grol heeft Dave ervoor gekozen om deze samenwerking uit te breiden en om te zetten naar een BusinessClub Partnerpakket. “Als Grolse onderneming probeer je de lokale gemeenschap zoveel mogelijk te supporten daar waar mogelijk. We proberen altijd wat terug te doen en daarnaast is het uiteraard ook goed voor onze naamsbekendheid”, zo legt Dave de keuze voor het nieuwe sponsorpakket uit. Hij vervolgt: “Zelf ben ik daarnaast ook een tijdje weggeweest uit Groenlo, en nu ik in de zaak kom wil ik ook mijn eigen netwerk wat verbreden en zichtbaarder worden in Groenlo. Gewoon onder de mensen komen, laten zien dat je er bent en het gesprek aangaan”. Onlangs was hij dan ook voor de eerste keer aanwezig bij een activiteit van de BusinessClub Grol wat hem goed is bevallen. Dave: “Dat was allemaal goed geregeld en smaakt naar meer. Het was erg leuk en gezellig!”.

Als we Dave vragen naar zijn toekomstplannen geeft hij aan dat hij voor de korte termijn beetje bij beetje een eigen draai eraan wil geven: “Ik wil met name het warme en huiselijke gevoel terugbrengen in de zaak, met bijvoorbeeld foto’s van vroeger aan de muur. Voor de lange termijn heb ik zeker wel plannen en ideeën, maar daar kan ik nog niet veel over kwijt. Die zitten in het vat, en wat in het vat zit verzuurt niet”. Bij Café Pot zit het dus wel goed voor de toekomst als we de woorden van Dave volgen. “Eigenlijk is er gewoon van alles mogelijk bij Hotel Café Pot. Van verschillende biljartvarianten tot kaarten of gewoonweg gezellig borrelen. Ik wil gewoon graag aan Groenlo laten zien hoe gezellig het hier is en wat je er allemaal kunt doen. Niks is te gek en alles kan”, zo besluit Dave waarna hij al lachend toevoegt: “Nou ja, bijna alles”.

Mooie afsluitende woorden van een enthousiaste jonge horecaondernemer die vol trots het familiebedrijf voortzet. Namens de Grol wensen we Dave en zijn team dan ook alle goeds voor de toekomst!