02-11-2024
“Je moet niet blijven hangen in het verleden maar vooruit kijken”
Door: Ronald Buesink
Bron: Clubblad 2024-3
Omdat Mathijs bij mij in de straat woont hebben we afgesproken om bij hem thuis, onder het genot van een kop koffie, de familie Paf beter te leren kennen. Arjan die een straat verderop woont is ook aanwezig. Omdat Harry Paf, de vader van Mathijs, Arjan en Maaike, nog op vakantie is ben ik wat betreft de nodige info afhankelijk van zijn twee zonen.
Algemeen
De familie Paf heeft het eerste huis gekocht aan de Schaepmanstraat in Groenlo. Het is een hechte warme familie die elkaar vaak ziet en bezoekt. Ondanks dat zus Maaike(huisarts) in Schalkhaar woont hebben ze een hechte band met elkaar. “Het is niet zo dat we haar wekelijks zien maar feestelijke aangelegenheden vieren we zoveel mogelijk samen.”
De jeugdjaren van beide broers speelden zich grotendeels af in de woonwijk rond de Schaepmanstraat. Ze gingen dan ook alle drie naar de dichtstbijzijnde school en dat was toentertijd de Willibrodusschool. Omdat Arjan en Mathijs voetbal leuk vonden hebben zij zich, net als de vriendjes uit de buurt, aangemeld als lid bij de Grolse Boys. Ze zijn ‘de boys’ altijd trouw gebleven tot de fusie met de Grol plaats vond in 2020. “Nou ja fusie, het was meer loslaten en verder gaan bij de Grol.”
Later verhuisde de familie naar Het Blik in Groenlo. Ze hebben al die jaren een fantastische tijd gehad bij de roodwitten waar ze nog regelmatig met weemoed aan terug denken. Met name de betrokkenheid, knusheid en saamhorigheid en het kleinschalige van club missen ze wel eens. “De Grol is natuurlijk de grote broer en door de terugloop van het aantal leden was het ook niet meer reëel om in de Grolse gemeenschap twee voetbalclubs te hebben. Maar de mooie herinneringen aan de boys zullen altijd blijven.”
Nauw betrokken
Arjan was de iets betere voetballer van de twee en hij heeft ook nog een paar jaar bij andere verenigingen gespeeld waaronder K.S.V. en ja hoor, ‘de Grol’. En samen hebben ze heel wat jaartjes in het eerste team van hun club gespeeld. Eerst op de zondag en later ook op de zaterdag. Het was niet alleen actief voetbal dat ze speelden maar ze waren ook zeer nauw betrokken bij de vereniging in diverse functies. Hierbij moet je denken aan trainer, leider, het draaien van bardiensten, het organiseren van festiviteiten en andere hand en spandiensten op het terrein van sportpark Het Wilgenpark.
Harry Paf
Vader Harry Paf, geboren in Haaksbergen, kennen de meesten wel omdat hij jarenlang (ze dachten 11jaar) voorzitt er is geweest van ‘de Boys’ (en ook nog een periode van 3 jaar vicevoorzitter bij de Grol) en uiteindelijk het huwelijksaanzoek, gedaan door Hans Scheinck tijdens de receptie ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan op het sportpark Het Wilgenpark, aanvaardde. Hij vond dan ook dat die fusie er moest komen. “Hij kon er veel rationeler naar kijken, was bezig met de toekomst van de vereniging. Dat ging door gebrek aan jeugd dat doorstroomde en verlies aan leden steeds moeilijker: Dat heeft bij ons thuis ook vaak de nodige discussies teweeggebracht”.
Voor al zijn functies die hij heeft bekleed in het vele vrijwilligerswerk in het sportleven van Groenlo is Harry in 2023 onderscheiden met de titel Lid in de Orde van Oranje-Nassau en door de Grol ook nog eens benoemd tot erelid van onze club. Daarnaast was hij jarenlang docent Aardrijkskunde, later decaan, op scholengemeenschap Marianum. Hij heeft hier meer dan 40 jaar gewerkt en geniet nu al een tijdje van zijn welverdiende pensioen. Dat doet hij dan ook samen met zijn vrouw Ine. Ze trekken graag met hun caravan door Europa om telkens weer leuke en nieuwe plekken te ontdekken.
Harry heeft zelf nooit gevoetbald maar was wel een fanatiek volleyballer. En in zijn jongere jaren heeft hij ook nog een tijdje basketbal gespeeld. Maar volleybal was toch meer zijn ding en dat heeft hij dan ook jarenlang gespeeld. Uiteindelijk heeft hij dat ook nog gecombineerd met het voorzitterschap van de volleybalvereniging Grol in Groenlo.
Arjan Paf
Arjan (38), is de jongste van de twee zonen werkt 5 dagen in de week als docent lichamelijke opvoeding op het Marianum en daarnaast is hij bij dezelfde organisatie teambegeleider. Hij heeft voor zijn studie in Groningen en Nijmegen gewoond maar kwam de weekenden wel vaak terug om te voetballen en te stappen. Arjan heeft namens ‘de boys’ ook nog in de Fusiewerkgroep gezeten.
“Ik ben getrouwd met Martine en vader van drie kinderen, twee dochters en een zoon; Lara, Fenne en Tiebe. Maar geen van allen spelen voetbal. Mijn dochter kan een aardig balletje trappen maar kiest op dit moment nog voor turnen. Ik ben een reislustig persoon en heb dan ook al veel gezien van de wereld. Door een hardnekkige herniablessure voetbal ik niet meer en gezien mijn beroep lijkt me dat ook niet meer verstandig. Maar voetbal blijft kriebelen dus wie weet in de nabije toekomst nog een keer voetballen bij de 35+. Zo’n derde helft waar alle leuke anekdotes weer op tafel komen…”
“Daarnaast fiets ik regelmatig. Ik heb een mountainbike en een racefiets. Vaak in kleine groepjes leuke toertochten maken. Meestal is Mathijs daarbij ook aanwezig.”
Mathijs Paf
Mathijs (42) is de oudste van het stel en getrouwd met Sietske en vader van drie kinderen, een dochter en twee zonen: Bibi, Milo en Tali. Hij heeft in Enschede bestuurskunde gestudeerd. Voor zijn werk heeft hij een kleine 5 jaar in Veenendaal gewoond. Ook Mathijs kwam elk weekend weer terug om te voetballen bij de boys. “In het dagelijkse leven ben ik werkzaam als ZZP’er. Ik heb een organisatieadviesbureau in Groenlo genaamd Paf Interim Advies. Ik ben vaker op het voetbalveld te vinden dan mijn broer. Ik speel zelf nog in een 35+ team met overwegend oud spelers van de Boys. Daarnaast spelen Milo en Tali in de JO9-3 waarvan ik trainer en leider ben. Daarnaast ben ik ook nog vaak scheidsrechter.” Iets wat hij met heel veel plezier doet ook al is het best wel tijdrovend. “Ook ben ik nog bestuurslid bij de Ren- en Toerclub Groenlo of terwijl de RTCG. Daar ben ik ook graag op de fiets te vinden.”
Milo en Tali, zijn allebei 8 jaar oud en zijn een tweeling. Dat is ook te merken, geven ze aan, omdat veel andere kinderen uit het team ze niet uit elkaar kunnen houden. Ook de ouders en de trainers hebben het vaak niet goed. Ze zijn allebei voor Feyenoord, net als hun vader. Ook hebben ze het heel erg naar hun zin bij ‘de Grol’. “Het worden dan ook echte Grol voetballers (met hopelijk een rood randje).”
Verschil tussen beide verenigingen?
Arjan en Mathijs: “Bij een kleine club is de betrokkenheid veel groter. Iedereen die lid was van de Boys deed iets voor de club. Dat was normaal en daar bestond geen discussie over. Wat ze vaak bij de Grol zeggen één grote familie dat gold zeker voor de Boys.”
Mathijs: “Ik merk nu pas dat bij een grote vereniging soms wat minder toewijding is, dat vind ik jammer. Omdat de club groter is, kun je je wat makkelijker verstoppen. Ik bedoel niet de mensen die zich wel inzetten. Er zijn genoeg taken/activiteiten die door bijna iedereen gedaan kunnen worden ook al heb je geen voetbalachtergrond. Als je niet oppast komt al het werk op de schouders van dezelfde personen terecht en dat is jammer.”
Wat hadden jullie graag anders gezien na de fusie/overname?
Arjan en Mathijs: “Daar zijn we zeer eensgezind over. Wij hadden liever een heel nieuw voetbaltenue gezien, met een nieuw logo en het liefst ook nog een nieuwe verenigingsnaam. We hebben best veel ingeleverd. Ook al moeten we toegeven dat het huidige tenue met de rode accenten er ook erg mooi uitziet. We hopen dat die rode accenten als een soort van herinnering aan de boys iets blijvends is.”
“Wat we ook erg mooi vinden op ons nieuwe sportpark zijn de rode deuren bij de kleedkamers, de eigen bekerkast en de naam Wilgenpark. Dat is fijn om te zien. Maar de fusie werd net als bij de Grol niet door iedereen even enthousiast ontvangen. De diehard Boys hadden, en hebben er nog steeds moeite mee.”
Wat heeft de familie Paf gemeen?
Arjan en Mathijs: “Dat we echte kampeerders zijn. We hebben allemaal een caravan. Van jongs af aan gingen we al met onze pa en ma mee naar een camping. Meestal naar het zuiden van Europa. Je moet dan denken aan landen als Italië en Frankrijk. Mijn ouders vinden de bergen (Alpen, Dolomieten) ook erg mooi om naar toe te gaan. Ze vinden het heerlijk om er te wandelen en te genieten van alle mooie uitzichten. Deze traditie zetten we voort met ons allen.”
Arjan: “Toen we nog geen kinderen hadden, heb ik samen met Martine een sabbatical genomen en veel op reis geweest. We zijn een half jaar lang weggeweest, hebben veel gezien van andere culturen en landen. We hebben Australië, Cambodja, Vietnam, Indonesië, Sri Lanka, Thailand en Nieuw-Zeeland bezocht. En later zijn we nog met de camper voor 10 weken van Nederland naar Griekenland gereden. Met tussenstops in Kroatië, Montenegro, Kosovo en Albanië. We hadden toen twee kinderen. Dat blijven mooie herinneringen.”
Rood-wit hart
Het avondje familie Paf is voorbij gevlogen en ik heb weer genoeg info tot me genomen. Wat betreft de info over vader Harry moet je bij Arjan en Mathijs zijn. Ik neem hiervoor geen enkele verantwoordelijkheid. Het zijn gezellige, actieve, sportieve en leuke mensen waar je niet snel ruzie mee gaat krijgen. Ze hebben veel voor de Boys gedaan. Het rood-wit zal altijd in hun hart blijven en wordt nooit vergeten. Maar het blauw-wit met rode accenten mag er ook zijn en daar zijn ze ook heel tevreden mee. “Je moet niet blijven hangen in het verleden maar vooruit kijken.”