Toespraak tijdens opening kunstgras

19-09-2008

Op 18 september 2008 en dus op de 90e verjaardag van de sportvereniging 'Grol' is het kunstgrasproject op het sportpark 'Den Elshof' officieel geopend. De openingshandeling werd verricht door het jarige jeugdlid Wout Walterbos (9 jaar) en het oudste lid van de sportvereniging 'Grol': de heer Jan Gunnewijk (82 jaar), die in augustus jl. 70 jaar lid was van de Groenlose voetbalclub.

Voorafgaande aan de openingshandeling werd het woord gevoerd door wethouder sportzaken Henk Gerrits van de gemeente Oost Gelre en Grolvoorzitter Theo Huijskes.
Hieronder de toespraak van de voorzitter van Grol.

Toespraak Voorzitter

Geachte genodigden, geachte belangstellenden, beste leden van die grote ‘Grol’familie,
dames en heren, jongens en meisjes.

Als voorzitter van de sportvereniging ‘Grol’ heet ik u allen van harte welkom op het sportpark ‘Den Elshof’ in Groenlo.
Ik maak hierbij geen uitzondering door aanwezigen onder u afzonderlijk te noemen.
Daar heb ik een reden voor.
Het is vandaag namelijk een bijzondere, zeg maar gerust een gedenkwaardige dag voor de gehele s.v. Grol en dus voor u en ons allemaal, niemand uitgezonderd!
En daarom ben ik zo blij dat u er allemaal bent.

Vanzelfsprekend is het vandaag een bijzondere dag, omdat uw, mijn en onze vereniging haar 90e verjaardag viert!
En dat dit feest ook nog eens gepaard gaat met de officiële opening van het kunstgrasproject, maakt deze dag extra bijzonder.

Het kunstgrasproject 2008 van de s.v. Grol.
Het omvangrijkste en tegelijkertijd het meest kostbare project in het 90-jarig bestaan van deze voetbalvereniging.
Het feit dat ik het hier heb over drie nieuwe kunstgrasvelden, compleet met nieuwe drainage, omheining, verlichting, bestrating, enzovoorts, enzovoorts,
is naar mijn mening het bewijs dat het niet als overdreven kan en mag worden aangemerkt dat er zo vaak geroepen en geschreven is en wordt dat het hier een uniek project betreft, zeker voor een amateurvoetbalvereniging!

Ook wil ik vanaf deze plaats de unieke constructie van het project niet onvermeld laten.
Het hoofdveld dat verwezenlijkt kon worden met subsidie van de gemeente Oost Gelre, veld 1 (voorheen veld 2) dat in zijn geheel gefinancierd wordt door de sportvereniging ‘Grol’ zelf en de Marveld ArenA, die aangelegd en gefinancierd kon worden dankzij de goede en vooral constructieve samenwerking c.q. medewerking met en van buurman en sponsor Marveld Recreatie!

Dames en heren,
Ik wil u vanavond niet nogmaals vermoeien met de gehele voorgeschiedenis, de eigenlijke aanleiding en dus het gehele voortraject.
Feit is dat er op maandag 2 juni 2008 (de dag na het 19e Internationale Marveldtoernooi) een start werd gemaakt met dit fantastische project en dat wij vandaag op donderdag 18 september 2008 (derhalve 108 dagen verder!) de officiële openingshandeling kunnen gaan verrichten!  

In een periode van 3½ maand is er onvoorstelbaar veel en fantastisch werk verzet door hoofdaannemer Ceelen Sport Constructies uit Zeewolde en diverse onderaannemers en bedrijven.
Ook is er onvoorstelbaar veel en fantastisch werk verzet door al die verenigingsvrijwilligers. Maar daarover dadelijk meer!

Omdat wij als sportvereniging ‘Grol’ eigenaar zijn van dit sportpark, hebben wij van meet af aan zelf en niet de gemeente Oost Gelre gefungeerd als opdrachtgever, begeleider, zeg maar gerust als de grote regisseur van het totale project.
De gemeente Oost Gelre hebben wij daarbij tegelijkertijd op alle mogelijke terreinen ontlast.
Het grote voordeel hiervan was en is dat de belangstelling en de betrokkenheid voor en bij het project van de zijde van de leden, sponsoren en anderen immense vormen heeft aangenomen.  

En wanneer ik het vooral over het begrip betrokkenheid heb, kan ik u allen meedelen dat er op dit moment een super trotse voorzitter aan het woord is.
Want wat hier in de afgelopen maanden allemaal dankzij de medewerking, de hulp en de inzet van al die vrijwilligers is gebeurd, is met geen pen te beschrijven. Echt fantastisch!

Wat zich in eerste instantie beperkte tot een stuurgroep en een werkgroep en wat later werd samengebundeld tot de projectgroep kunstgras, kreeg geweldige medewerking van tientallen vrijwilligers, echte verenigingsvrijwilligers.
En dan heb ik het heus niet alleen over de uit maar liefst 22 leden bestaande vrijwilligers(woensdag)groep.
Ook tientallen spelende en ondersteunende leden waren niet te beroerd om op diverse avonden en zaterdagen de handen uit de mouwen te steken.
En wat hierbij zich met name aandiende was een geweldige samenhorigheid, een voorbeeldige verenigingsgeest en dus een super sfeer.
In totaal heb ik het over circa 175, ja wel 175 vrijwilligers die een steentje hebben bijgedragen aan dit unieke project.
En die 175 vrijwilligers kunnen nu zeggen:
daar heb ik ook nog aan meegeholpen!

Het is organisatorisch niet mogelijk om deze vrijwilligers vandaag allemaal die aandacht en die waardering te geven die zij verdienen.
Het is daarom dat wij als bestuur besloten hebben om hen op zaterdag 25 oktober a.s. een gezellige party aan te bieden als dank voor het vele geleverde werk!

Dames en heren,
Ik wil afsluiten met u allemaal dank te zeggen voor uw komst naar het sportpark ‘Den Elshof’, dat zoals u ziet een metamorfose heeft ondergaan.
Wanneer ik u allemaal bedank, is het gevaarlijk om namen te noemen, want je vergeet altijd iemand.
Maar toch kan ik er niet om heen om enkele instanties en personen speciaal te bedanken.

In de eerste plaats heb ik het dan over de gemeente Groenlo en dan met name over het gemeentebestuur onder aanvoering van wethouder sportzaken Henk Gerrits, die voor dit project een prachtige subsidie beschikbaar heeft gesteld.
Ook dank ik de directie van onze buurman Marveld Recreatie voor de geweldige medewerking en financiering met betrekking tot de Marveld ArenA.
Verder wil ik een woord van dank uitspreken aan mijn collega bestuursleden waarbij ik de behoefde heb om voor collega bestuurslid Stan Raben een uitzondering te maken door hem afzonderlijk te noemen.
Verder dank aan de collega bestuursleden van de Stichting Exploitatie Accommodatie S.V. Grol, de collega leden van de projectgroep kunstgras, Ceelen Sport Constructies uit Zeewolde en dan in het bijzonder projectleider en ‘Grol’man Rob Oude Luttikhuis, de leden die destijds de stuur- en werkgroep vormden, de vier vrijwilligerscoördinatoren en niet te vergeten de familie, dan wel de firma Rob & Caron, alsmede Henk & Annelies Porskamp voor hun inzet en medewerking.

En last but not least: nogmaals dank aan alle leden, niet-leden, sponsoren en alle vrijwilligers.
Onze vereniging, de sportvereniging ‘Grol’, heeft met de realisatie van dit project nog eens aangetoond hoe het vrijwilligerswerk anno 2008 moet worden ingevuld!
Iedereen ontzettend bedankt!

De sportvereniging ‘Grol’ is vandaag vanwege de totstandkoming van dit project niet 90 jaar oud, maar 90 jaar jong!
Hiermee wil ik vooral zeggen dat wij met deze accommodatie weer volop vooruit kunnen.
Zeker de aanleg van de kunstgrasvelden biedt voor de jeugd nu en straks op diverse terreinen legio voordelen, vooral sportieve voordelen.
Wat dat betreft kan er met recht gesproken worden dat hier op een meer dan goede manier geïnvesteerd is in de toekomst!

Ik wens u allemaal nog een bijzonder aangename avond en zeg:
‘Hartelijk dank voor uw aandacht!’

Groenlo, 18 september 2008,
Theo Huijskes, voorzitter sportvereniging ‘Grol’.