Nieuwjaars toespraak voorzitter Theo Huijskes

03-01-2010

Dames en heren, vrienden en vriendinnen van de sportvereniging ‘Grol’!

Het jaar 2010 is inmiddels begonnen!
En dan te bedenken dat het al weer 10 jaar geleden is dat wij te maken hadden met een eeuwwisseling.
En tegelijkertijd met een door vele deskundigen in de gehele wereld voorspeld ‘zogenaamd’ en dus nooit plaatsgevonden hebbend  millenniumprobleem!

Jawel, 10 jaar geleden.
Waar is de tijd gebleven?

Met ons allen staan wij andermaal aan het begin van een nieuw jaar.
Wat zal 2010 ons brengen?
En wat is ons, terugblikkende op 2009, het meest bijgebleven van het afgelopen jaar?

De aanslag op Koninginnedag in Apeldoorn?
Het overlijden van Michael Jackson?
Het vervolg van de economische crisis?
De start van Barack Obama als de eerste zwarte president van Amerika?
De inval van de Mexicaanse griep in Nederland?
De zware aardbeving in Indonesië?
De ondergang van de DSB Bank?
De niet meer te begrijpen ontwikkelingen in het Midden Oosten?

Beste mensen,

Laten we al die zaken, hoe belangrijk dat ze ook waren en nog steeds zijn, hier maar even onaangeroerd laten en laten wij ons beperken tot datgene wat onze vereniging aangaat.
 
En wanneer wij ons concentreren op de sportvereniging Grol, hebben wij misschien nog veel te weinig aandacht voor al die mensen waarmee het niet zo goed gaat. Mensen die ziek zijn, kampen met grote problemen of een grote geliefde in hun naaste omgeving door de dood hebben moeten verliezen.
In dat verband wil ik hier even uw aandacht vragen voor het overlijden in 2009 van een tweetal Ereleden van de S.V. Grol.
In het begin van het jaar (op 12 april 2009) ontviel ons Erelid Henk ten Barge en aan het eind van het jaar (op 24 december 2009) stierf Erelid Henk Meulenbeek.
Twee echte verenigingsmensen met een lange staat van dienst voor onze club en dat met name voor de jeugd.
Twee zeer gewaardeerde clubvrijwilligers met een echt ‘Grol’hart, met een hart van goud.
En wat is dan mooi, hartverwarmend en zelfs aandoenlijk dat bij de op 29 december jl. gehouden herdenkingsdienst van Henk Meulenbeek het clublied van Grol door het CC De Bron galmt.
Henk en Henk: rust zacht.
Jullie hebben het verdiend!

Dames en heren,

Als voorzitter van de sportvereniging Grol heet ik u allen van harte welkom in dit altijd gezellige Sportcafé op uw, mijn en ons sportpark ‘Den Elshof’!
Tegelijkertijd wens ik u allen mede namens mijn collega bestuursleden een heel goed, gelukkig en vooral gezond 2010.
Ik hoop dat het u persoonlijk, uw gezin en uw familie in alle denkbare opzichten erg voorspoedig mag gaan.

Daarnaast hoop ik samen met u allen dat wij als sportvereniging Grol wederom een goed en op sportief terrein bijzonder succesvol jaar gaan doormaken.
Grol is opgericht op 18 september 1918. En dat betekent dus dat dit jaar de vereniging 92 jaar oud hoopt te worden. Maar bij ‘de Grol’ spreken wij nooit van oud, dus ………. 92 jaar jong!
Tegelijkertijd moeten wij langzamerhand al gaan denken aan het 100-jarig bestaan van de vereniging in 2018.
Dat is pas over 8 jaar, hoor ik u zeggen?
Klopt, maar zojuist heb ik u ook nog aangegeven hoe snel de periode 2000-2010 aan ons allen voorbij is gegaan!

Beste vrienden en vriendinnen van de S.V. Grol,

Reeds het jaar 2008 stond in het teken van de algemene internationale kredietcrisis. Deze crisis heeft zich in 2009 voortgezet en zal ook in 2010 op tal van terreinen nog duidelijk merkbaar zijn.
Mij is in de afgelopen tijd al vaak de vraag gesteld of wij als vereniging ook het nodige merken van de kredietcrisis.
Het antwoord is nee!
Eén van de belangrijkste inkomstenposten, waaraan of waarbij wij het eventueel zouden moeten merken, is de sponsoring.

Met erg veel plezier en tevens met gepaste trots kan ik u meedelen dat de sportvereniging Grol nog steeds een erg gewild en dankbaar sponsorobject is voor bedrijven, ondernemers, middenstanders e.a. uit Groenlo en omgeving en dat van groot tot klein!

Het is ondoenlijk om hier alle sponsoren de revue te laten passeren. En daarom wil ik mij beperken tot de hoofd- en co-sponsoren van onze club, waarmee wij goede banden hebben aangeknoopt en waarmee wij dientengevolge uitstekende contacten onderhouden.

Het contract met hoofdsponsor Univé Oost loopt nog tot medio 2011, maar onlangs heeft dit verzekeringsconcern aangegeven het contract met wederom 3 jaar te willen verlengen tot medio 2014.
Ook de hoofdsponsoren van respectievelijk de junioren- en seniorenafdeling, te weten Rabobank Achterhoek-Oost en Party Rent hebben hun sponsorverbintenissen verlengd.
Zoals u weet, hebben wij als vereniging een drietal co-sponsoren. Ook met hen hebben wij als bestuur onlangs voortreffelijke zaken gedaan. Ik heb het dan over Grolsch Bierbrouwerij, Marveld Recreatie en sportpark ‘Den Elshof’. Deze sponsoren hier bij naam noemen is naar mijn mening terecht, omdat deze tevens belangrijke sponsoren zijn van ons Internationale Marveldtoernooi, dat in 2009 het vierde lustrum vierde en met de 21e editie in 2010 koers gaat zetten richting het 25-jarig bestaan!

Financieel gezien, mag ik als voorzitter namens mijn altijd uitstekende, super accurate en helemaal te vertrouwen penningmeester Hans van Halm zeggen dat wij gezond zijn.
Neemt niet weg, dat de liquiditeitssituatie van de club nog altijd nieuwe positieve impulsen kan gebruiken.
Dat is ook (ik moet zeggen helaas!) de reden dat wij nog geen start hebben kunnen maken met de bouw van een nieuwe loods annex werkplaats, als het laatste onderdeel van het kunstgrasproject 2008.
Maar in samenwerking met het bestuur van de Stichting Exploitatie Accommodatie S.V. Grol hopen wij nog deze maand een beslissing te kunnen nemen over deze noodzakelijke uitbreiding.

Verder baart mij de situatie met betrekking tot de kleedaccommodatie enigszins zorgen.
Mede daarom hebben wij als bestuur eind september 2009 bij de gemeente Oost Gelre een subsidieaanvraag ingediend voor renovatie en uitbreiding van het huidige bestand kleedkamers.
Ik hoop en vertrouw op de medewerking van ons gemeentebestuur.

Vertrouwen heb ik ook nog steeds in een goede uitkomst van het door de gemeente aangepakte project privatisering sportaccommodaties in de gemeente Oost Gelre.
Het spijt mij echter bijzonder het hier te moeten zeggen, maar ons laatste onderhoud met de gemeente over dit onderwerp dateert al weer van 26 mei 2009 en sedertdien hebben wij als bestuur niets meer van de gemeente Oost Gelre vernomen en weten wij dus nog steeds niet wat de privatisering gaat betekenen voor ons sportcomplex en dus voor de sportvereniging Grol!

Pratende over financiën, pratende over geld, ben ik verder ietwat negatief gestemd over het vrijwilligerswerk in de toekomst en dat dus ook bij en binnen een vereniging als de onze!
Ik ben van mening dat de huidige generatie jongeren wordt opgevoed c.q. groot wordt in een te nadrukkelijke ik-cultuur.
Het gevolg daarvan is dat er weinig of geen betrokkenheid meer is bij de samenleving en dus bij het verenigingsleven.
In de huidige materialistische wereld staat de ik-cultuur bekend als een cultuur waarin zelfontplooiing het nieuwe evangelie is!
Ik heb er geen problemen mee wanneer er een accent komt te liggen op de zelfontplooiing, maar wanneer een en ander totaal ontspoort en er alleen nog maar sprake is van:
‘Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken’,
zijn wij met z’n allen naar mijn bescheiden mening op de verkeerde weg!

Wat ik hiermee in relatie tot onze vereniging bedoel, is het volgende.

Het onvoorstelbaar vele en tevens onbetaalde vrijwilligerswerk is de kracht van de S.V. Grol en zorgt dientengevolge voor een perfect georganiseerde en geleide club, die de beschikking heeft over een fantastische, tot in de puntjes verzorgde accommodatie, waar ook nog eens een hecht verenigingsgevoel heerst, ondersteund door een voorbeeldige saamhorigheid en omringd door een fantastische sfeer.

En wanneer hiervan bepaalde onderdelen straks niet meer voor nop kunnen worden uitgevoerd, maar betaald moeten worden, wordt het door honderden vrijwilligers in een tijdsbestek van vele jaren bereikte resultaat in een record tijd tot de grond toe afgebroken!

Mijn boodschap is derhalve: laten wij ons als S.V. Grol ook in de toekomst blijven beperken tot het betalen van een beperkt aantal trainersfuncties en laat al het overige werk in een goede verenigingssfeer over aan onbetaalde vrijwilligers!

Dames en heren,

Over trainers gesproken, kan ik vanaf deze plaats alleen maar melding maken van de reeds bekende contractverlenging met hoofdtrainer Henry Golstein.

De daarvoor verantwoordelijke personen binnen de club zijn volop bezig met het verlengen van bestaande contracten dan wel vastleggen van nieuwe trainers bij zowel de senioren en de junioren.
En dan hebben wij het natuurlijk over het seizoen 2010-2011. Een seizoen waarin wij ook van start willen gaan met een aangepaste technische structuur, waarvan de resultaten uiteindelijk in het voetbalspelletje zelf en dus op het veld zichtbaar moeten worden!

Maar eerst staat de tweede helft van het seizoen, beter gezegd: de competitie 2009-2010 nog voor de deur.
Een tweede helft, die wij als bestuur met vertrouwen en derhalve hoopvol tegemoet zien.
Wij verwachten en houden rekening met goede resultaten aan het eind van de rit van onze selectieteams en dat zowel bij de senioren als de junioren.
Natuurlijk dient onze hoofdmacht Grol 1 vanaf deze plaats en dus uit mijn mond een extra vermelding te krijgen.
Vanwege de dit seizoen geldende versterkte promotieregeling heeft onze eerste selectie een uitgelezen kans om voor het eerst in de geschiedenis van deze roemrijke club promotie te bewerkstelligen naar de eerste klasse van de KNVB. Ik verwacht derhalve dat niet alleen de talentvolle spelersgroep, waarin nog voldoende rek zit, alsmede de begeleidingsgroep, maar de gehele achterban en dus iedereen als een blok achter Grol 1 gaat staan, zodat wij aan het eind van het huidige seizoen met z’n allen nog een mooi feestje kunnen vieren!

Mijn positieve dan wel optimistische blik wil ik onderstrepen met het uitspreken van een chapeau en nogmaals een chapeau aan het adres van al degenen die zich inzetten voor de sportvereniging Grol.
Binnen alle geledingen tellen wij in totaal iets meer dan 200 vrijwilligers. Ik ben daar nog altijd bijzonder trots op!

Want ik zeg het voor de zoveelste maal:
‘Het werk dat hier dagelijks door zeer velen geheel belangeloos wordt verzet, wordt algemeen als zeer normaal ervaren.
Maar is het allemaal wel zo normaal?

Als eerste uithangbord van deze prachtige club is dit mijn 25e en laatste Nieuwjaarstoespraak als voorzitter.
Ondanks dat ik dit jaar een punt ga zetten achter mijn bestuurlijke carrière bij de S.V. Grol blijf ik natuurlijk rekenen op de medewerking van u allemaal.
Daarbij zeg ik u toe dat u mij als voorzitter tot het laatste moment als eerst verantwoordelijke op alle mogelijke zaken mag blijven aanspreken.
Maar het bestuur en ik als het gezicht van dat bestuur verwachten daarentegen van u wel de nodige medewerking en begrip!

Beste mensen,

Laten we er samen een heel mooi jaar van maken met hopelijk mooie sportieve successen. 
Blijf allemaal lid, blijf allemaal fan en blijf dus allemaal betrokken bij deze club.
Blijf ook allemaal gezond!
Dank voor uw aandacht!

Groenlo, 3 januari 2010,
Theo Huijskes, voorzitter sportvereniging Grol.