Nieuwjaarstoespraak Voorzitter

10-01-2011

Dames en heren, jongelui
Beste sportvrienden,

Aan u, aan jullie allen nog een heel gelukkig en gezond Nieuwjaar!

Dat het ook een mooi jaar voor de s.v. Grol mag worden, in harmonie en samenwerking met elkaar. Want dat kenmerkt deze vereniging, deze grote familie. En dat beeld klopt nog steeds.
Bijvoorbeeld door zo'n 250 vrijwilligers die de club eigenlijk bij elkaar houden en er veel tijd en energie in stoppen. Op basis hiervan heeft het hoofdbestuur, ondersteund door het bestuur jeugd, het bestuur senioren en het bestuur van de S.E.A.G. (Stichting Accommodatie s.v. Grol) de vier speerpunten, vier belangrijke doelen voor 2010-2012 bepaald.

1.    RENOVATIE EN UITBREIDING VAN DE ACCOMMODATIE .
A.    Voorrang heeft daarbij het kleedgebouw met kleedkamers 4 t/m 9. Aangezien de gemeente Oost Gelre geen nieuwe uitgaven mag doen –onder financieel toezicht van de provincie geplaatst - , komt er voorlopig geen financiële bijdrage. Die bijdrage was intussen toegezegd in ruil voor het afschaffen van de opstalsubsidie. Geen slechte deal, maar ja, het wordt voorlopig no deal. Toch moeten we met die kleedkamers aan de slag. Het wordt te onhygiënisch in die 6 kleedkamers. In nauwe samenwerking met de SEAG komt er een plan. Een actie om geld bij elkaar te krijgen, zoals in de SEAG gesuggereerd, kan een mooie basis worden.
B.    Renovatie kleedkamers 1 en 2, onder de tribune, en uitbreiding met 2 kleedkamers stellen we uit. Dit is alleen mogelijk met die gemeentelijke bijdrage. De gemeente Oost Gelre heeft daarnaast een verhoging van de subsidie per spelend lid toegezegd en daarboven op extra € 10,- per jaar voor elk spelend jeugdlid. In het coalitieprogramma (zeg maar regeringsprogramma) van de VVD en OOG is voor de sport namelijk € 700.000,- toegezegd. Daar is ook al een concrete verdelingslijst van. Zo zou bijv. Longa een bijdrage in een extra kunstgrasveld krijgen. Wat die € 7 ton nog waard is op dit moment, ik weet het niet. Ik heb een prominent VVD-lid in de gemeenteraad, en Grol-lid, deze week al aangegeven dat sporters zich dit bij de volgende verkiezingen goed zullen herinneren, mocht er niets van terechtkomen. Hij deelde die vrees. De broeders en zusters van die andere coalitie-partij houd ik zelf wel in het OOG.
C.    Veld 2 – het oude trainingsveld – weer tot een volwaardig veld maken, is afhankelijk van de medewerking van Marveld Recreatie. Die is toegezegd. Het heeft geen top-prioriteit, maar de voorbereidingen lopen. Het bureau LBA van Erik Schuurmans heeft de eerste tekeningen gemaakt.
D.    Het Koehorst is opgeknapt door Rob Porskamp, beheerder/eigenaar van het clubgebouw en ook het opknappen van ‘t Huijskes is in voorbereiding. Ontwerper John Ligtenberg legt de laatste hand aan versie 2. 
E.    De bouw van de “De Loods” vordert gestaag. Weer een staaltje vrijwilligers-vakmanschap, ondersteund door een groot aantal plaatselijke bedrijven.

2.    TWEEDE SPEERPUNT. DE TECHNISCHE STRUCTUUR , HET TECHNISCH BELEIDVAN DE SV GROL. ZEG MAAR HET VOETBAL-BELEID.
A.    Het beleidsplan van de sv Grol is in 1997 opgesteld en in 2005 geactualiseerd. We pakken dit in 2011 opnieuw op. We maken daar het Handboek sv Grol van. Het technisch beleid wordt verder vorm gegeven door de Commissie Opleiding en Vorming, onder leiding van Freddy Brockotter. Die commissie kent weliswaar nog een paar vacatures, maar draait steeds beter. Je ziet de professionaliteit op technisch gebied toenemen bij de sv Grol. De voorzitter van het bestuur Jeugd en het bestuur Senioren. Dennis Pasman en Rob van Meurs  zijn samen met Freddy de motoren van deze ontwikkeling. Ik ben  daar zeer tevreden over.
B.    In het verlengde daarvan komt er volgend seizoen een tweede selectie bij de senioren. Een Grol 3 als prestatie-elftal. Twee selecties van ieder zo’n 20 spelers, 40 spelers voor Grol 1 , 2 en 3 onder leiding van Peter Bokma en een nieuwe trainer als opvolger van Sander van Beckhoven, die als hoofdtrainer naar AD in Aalten gaat.
C.    In het hoofdbestuur is de laatste maanden de behoefte weer gegroeid aan een lid van het hoofdbestuur dat alleen als aandachtsgebied “het voetbalbeleid van de sv Grol” heeft. Een voorstel voor een extra lid van het hoofdbestuur zou op de volgende ledenvergadering wel eens gedaan kunnen worden. Kandidaten mogen zich al melden.
D.    Te vermelden is zeker nog waard dat de jeugdbesturen van vv Grolse Boys en sv Grol bij elkaar zijn gekomen . Afgesproken is gezamenlijk activiteiten te gaan ontplooien om het voetbal te promoten. En ervoor te zorgen dat alle jeugdspelers kunnen blijven voetballen in de komende jaren met afnemende kinder-aantallen ; gemengde teams van sv Grol / vv Grolse Boys , daar staan wij voor open ; maar de Grolse Boys heeft de leiding in dit proces.


3.    DERDE SPEERPUNT. HET GELD. DE FINANCIËN.
A.    Blijft bij elke amateurvereniging een lastig punt de komende jaren. De gemeenten moeten bezuinigen en kunnen de verenigingen voorlopig niet helpen. Zo ook bij sv Grol en de gemeente Oost Gelre. We moeten dus zelf ook zuinig zijn. We zullen kosten moeten besparen. We zullen meer inkomsten moeten proberen te krijgen. De sponsorcommissie speelt hierin een cruciale rol. Die commissie krijgt ook versterking van Marco Frank, onze vice-voorzitter. Maar we kunnen nog steeds heel trots zijn op al onze sponsoren. En eigenlijk zijn we als vereniging uniek met zoveel sponsors
B.    We zullen daarnaast de contributie voor ondersteunende leden zeer waarschijnlijk een aantal jaren bevriezen. Die contributie moet de komende jaren niet meer stijgen om geen ondersteunende leden, onze stille en sterke basis,  te verliezen. We willen er graag nog meer, een wervingsactie is een middel daarvoor.
C.    We denken na over een zogenaamde studenten-contributie, een gereduceerd tarief voor studerenden vanaf 18 jaar. We willen ze graag bij de club houden als voetballend lid. En ze daarmee de mogelijkheid bieden ook buiten competitieverband op onze accommodatie te voetballen.


4.    VIERDE , EIGENLIJK HET BELANGRIJKSTE SPEERPUNT. DE VRIJWILLIGERS BIJ DE SV GROL.
A.    Het jeugdbestuur heeft ingezien dat dit nog meer aandacht behoeft. Namens het jeugdbestuur heeft Rob Arink een notitie vrijwilligersbeleid opgesteld. In eerste instantie gericht op de begeleiding van alle jeugdteams. Maar dit zal breder worden gemaakt. Maar allereerst zal het eerste doel moeten worden bereikt, een optimale seizoenstart voor de jeugdteams ; die liet het afgelopen seizoen te wensen over en dat heeft het jeugdbestuur ingezien en goed opgepakt.
B.    Het hoofdbestuur heeft overigens veel respect en waardering voor de vele trainers, begeleiders en assistent-scheidsrechters bij alle teams. Zonder hen kan geen enkel team gevormd worden, laat staan aan de competitie deelnemen. Dank en hulde aan hen voor hun geduld, inlevingsvermogen, begrip, contactuele eigenschappen en wat er verder allemaal nog door de spelers gevraagd wordt.
C.    De vrijwilligers die deze accommodatie nog steeds verder verbeteren en de uitstraling van een profclub geven, zijn eveneens onmisbaar en onbetaalbaar. Van woensdaggroep – er is intussen ook al een kleine maandaggroep  – tot terreincommissie en binnenkort zelfs een beheer- en materiaalgroep, van schoonmaakploeg tot de SEAG , allemaal steken ze de handen uit de mouwen voor de sv Grol, ….. en drinken daarna natuurlijk een biertje !
D.    De Supportersclub, de redactie van het Clubblad, de VSVG die sinds hun optreden op het schlagerfestival van de supportersclub op 30 december zich nu de Vau S Vau G noemen , de Paramedische begeleidingsgroep, de stichting Marveldtoernooi, allemaal bindende factoren voor onze vereniging , allemaal niveau Topklasse !

Tot slot, alle mensen die ik niet bij naam of functie heb genoemd, ben ik niet bewust vergeten. Zeker niet. Maar er is zoveel over deze club te vertellen dat ik hier met oudjaarsdag nog zou staan.


MOGE HET JAAR 2011
EEN MOOI JAAR VOOR DE SV GROL WORDEN