G-voetbal bij de sv Grol

07-12-2011

Door: Dennis Pasman (voorzitter Jeugdbestuur s.v. Grol):

Ongeveer een jaar geleden werd ik aangesproken door een aantal Grolleden over een onderwerp dat de aanleiding van onderstaand stuk is. Mij werd de vraag gesteld waarom er bij de s.v. Grol nog geen G-voetbal aangeboden/ georganiseerd werd. Ik moest het antwoord schuldig blijven, ik wist het gewoonweg niet. Toen ik dit onderwerp aansneed bij andere bestuursleden van de s.v. Grol werd mij duidelijk dat deze vraag (in het verleden) ook veelvuldig aan hen gesteld was.

Het toeval wil dat op hetzelfde moment Erna Koeslag-Groeneweg contact zocht met de s.v. Grol. Erna is voorzitter van stichting Doelpunt. Deze stichting Doelpunt zet zich in om voetbal voor kinderen met een beperking, ook wel bekend als G-voetbal, meer bekendheid en een groter draagvlak te geven. Bij de KNVB bestaat het zogenaamde G-voetbal, bedoeld om mensen met een beperking op aangepast niveau te laten voetballen. Het blijkt echter dat G-voetbal onvoldoende bekend is bij deze kinderen (en hun ouders) en dat het huidige G-voetbal voor 90-95% wordt gespeeld door kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Daarom richt Stichting Doelpunt zich in het bijzonder op kinderen (6-16 jaar) met een m.n. motorische of meervoudige beperking, zonder daarbij andere kinderen met een beperking uit te sluiten van de activiteiten. Voor dit project heeft Stichting Doelpunt op 6 februari 2011 het “Meer dan Voetbal” label ontvangen. Dit label geeft aan dat het project echt bijdraagt aan een betere maatschappij.

Naar aanleiding van de vragen van Grolleden en de informatie die stichting Doelpunt ons gaf, is er door enkele bestuursleden en vrijwilligers bij de Grol uitvoerig over G-voetbal gesproken. Samen deelden we de mening dat we bij de Grol moeten proberen om voetbal te gaan organiseren voor kinderen met een beperking. Daarop is het item ‘G-voetbal’ ingebracht bij het hoofdbestuur en het jeugdbestuur van de s.v. Grol en is het onderwerp besproken. Al vrij snel waren de voornoemde besturen het eens dat ‘G-voetbal’ iets is dat nog ontbreekt bij onze club en dat we moeten gaan bekijken of wij als vereniging iets kunnen betekenen voor spelers met een beperking. Besloten is om ons eerst te richten op de jeugd en wel op:
1. Kinderen met een beperking die voetbal leuk vinden maar niet bij een reguliere voetbalclub zijn aangesloten omdat gedacht wordt dat dit voor hen niet haalbaar is;
2. Kinderen die nu bij een reguliere voetbalclub aangesloten zijn maar op den duur waarschijnlijk niet meer mee kunnen komen gezien de mate van hun beperking.

Het voorgaande heeft geleid tot de oprichting van een projectgroepje G-voetbal en deze heeft van het hoofdbestuur de opdracht gekregen om:
- In kaart brengen wat G- voetbal inhoudt;
- Te onderzoeken of er in de omgeving van Groenlo voldoende potentiële G-voetballers zijn die bij Grol willen komen voetballen;
- De daadwerkelijke organisatie van G- voetbal bij (in eerste instantie) bij de jeugdafdeling van de s.v. Grol neer te zetten.

Inmiddels is onder leiding van Natascha Dankbaar een start gemaakt met de uitvoering van de deelprojecten. Hieronder zal Natascha een en ander vertelen over haar motivatie zich hiervoor in te spannen.

Door: Natascha Dankbaar

Toen ik hoorde dat de S.V. Grol zich wilde gaan oriënteren op het gebied van G-voetbal was ik meteen enthousiast en wilde er zeker aan mee werken om te kijken of dit binnen de vereniging op te zetten is.
Vanuit mijn werkervaring heb ik veel met chronisch zieke kinderen of kinderen met een beperking te maken. En ook zij, net als ieder gezond kind of kind zonder beperking ,wil erbij horen.
Wat je hierbij merkt is dat “dit erbij horen” tot een bepaalde leeftijd bij reguliere(sport) verenigingen goed werkt, totdat besef en prestatie een rol gaan spelen.
Wat je dan ziet is dat deze kinderen toch letterlijk als figuurlijk aan de kant gezet worden en dit ook absoluut zo voelen.
Tevens besef ik me dat het voor zowel de ouders als het kind erg confronterend kan zijn op het moment dat ze kunnen kiezen voor een team/ groep binnen het verenigingsleven dat afwijkt van de rest van de teams/groepen. Want juist dan beseffen ze dat hun kind “anders” is.
‘Stichting Doelpunt’ zet zich in voor deze doelgroep en hebben als doel het ’G-voetbal’ meer bekendheid en een groter draagvlak te geven. Om dit doel te realiseren organiseren zij een aantal keren per jaar een “doe”-dag voor kinderen met een beperking in de leeftijd van 6-16 jaar.
Op zondag 25 september 2011 werd er een “doe”-dag georganiseerd op sportcomplex ”De Bezelhorst” in Doetinchem en wat ik daar zag was één en al enthousiasme en acceptatie.
Er deden circa 40 kinderen mee die die dag in allerlei verschillende spelvormen met voetbal bezig konden zijn. De kinderen werden verdeeld over een 6-tal groepen en iedere groep kreeg een shirt in een bepaalde kleur.
Bij het onderdeel penalty schieten hebben twee jongens gekeept die in augustus 2011 wereldkampioen zijn geworden met hun team tijdens de wereldkampioenschap voor junioren met diabetes. Dit is een pracht voorbeeld waaruit blijkt dat je toch echt een topper kunt zijn in het voetbal, ook als dat soms niet zo eenvoudig lijkt te zijn.
Wat op deze dag centraal stond is dat elk kind die deelnam aan deze “doe”-dag geaccepteerd werd en zelf bepaalde welke bijdrage hij/zij op dat moment leverde,maar wel rekening houdend met de regels die er natuurlijk ook binnen het G-voetbal zijn.
Mijn conclusie , die ik met velen deel, is dat G- voetbal binnen de SV Grol een enorme verrijking kan zijn voor de vereniging. Dit kan echter niet zonder de juiste mensen en dus de juiste begeleiding. Maar wat zeker zo belangrijk is zijn de kinderen die het G-voetbal gaan spelen.
Mocht je vragen hebben omtrent het G-voetbal , laat dan van je horen door mij te bellen of te mailen!
Je kunt mij bereiken op:
0544-466127/06-10234084
nataschadankbaar@hotmail.com  

Let op!! Zaterdag 10 december speelt het eerste team van de F jeugd(Grol) tegen Longa G-voetbal om 10.30 uur op sportpark ‘Den Elshof’.