Korte terugblik op de cursus EHBSO

29-01-2012

Op 11 en 25 januari jl. hebben 9 trainers en leiders van de SV Grol de cursus EHBSO (Eerste Hulp Bij Sport Ongelukken) gevolgd.
Op deze 2 interactieve cursus avonden werd ingegaan hoe men blessures kan voorkomen en hoe men moet handelen bij bepaalde blessures en ongevallen. Het Jeugdbestuur is content dat een aantal trainer(sters)/leider(sters) van de SV Grol naar deze cursus zijn geweest. Hieronder volgt een verslag van een van de deelnemers; Pieter Maarschalkerweerd, leider van de F8:

In het hol van de leeuw (kantine Longa ’30) hebben we in januari twee informatieavonden bijgewoond over Sport EHBO. Tijdens die avonden werd van alles verteld over sportblessures en het voorkomen daarvan. De avond werd verzorgt door Club Vooruit die Ernst-Jan Somsen had gevraagd het een en ander uit te leggen. Ernst-Jan is een huisarts met een voorliefde voor sport. De uitleg werd op bijzonder plezierige manier gepresenteerd. Er waren begeleiders aanwezig van allerlei sportvereningen van voetbal tot judo, van jong tot oud.

Er werd gepraat over allerlei soorten letsels en het voorkomen daarvan. Bij letsel aan ledematen is de term ICE naar voren gekomen. ICE staat in dit geval voor koelen en de letters duiden op (Immobiel) niet bewegen, (Compres) inzwachtelen en (Elevate) hoog leggen. Voor het koelen wordt minimaal 15 minuten geadviseerd, met koel water of een zogenaamd ICE-pack (uit de diepvries) die in een theedoek wordt gewikkeld. Koelen heeft zin tot 48 uur na de blessure, na de eerste koelfase is het afwisselen van wel/niet koelen een goed advies. Koelen verzacht de pijn en niet koelen verbeterd de doorbloeding.

Ook staat ICE voor In Case of Emergency. Een handige tip voor mensen om in je mobiel een relatie ICE op te nemen met het nummer van diegene die men moet bellen als er iets met je is gebeurd.

Jeugdbestuur SV Grol