Nieuwjaarstoespraak, Theo Huijskes

08-01-2005

Geachte dames en heren, beste vrienden en vriendinnen

van de sportvereniging ‘Grol’!

 

Als voorzitter van deze prachtige club: de sportvereniging ‘Grol’, wens ik u allen een heel gelukkig, sportief en vooral gezond nieuwjaar.

Ik hoop dat het u persoonlijk, uw gezin en uw familie erg voorspoedig zal gaan in 2005.

Daarnaast hoop ik tevens dat wij als vereniging een goed, erg succesvol en sportief jaar zullen beleven.

Dat het ons allemaal heel goed mag gaan!

 

Het jaar 2004 kan rustig als een onstuimig jaar worden bestempeld. In het afgelopen jaar is de ene gebeurtenis nog dramatischer en meer bizar dan de andere gebleken en lijken er meer dan ooit nieuwe records gebroken te zijn qua absurditeit.

Tot de dag van vandaag, wat zeg ik, tot het moment waarop ik plaats heb genomen achter dit spreekgestoelte, zijn en blijven wij met ons allen in de ban van die verschrikkelijke ramp, die de Tsunami in Zuid-Oost Azië heeft veroorzaakt.

Een onvoorstelbare ramp, die op Tweede Kerstdag met name de landen India, Indonesië, Scri Lanka en Thailand trof en die meer dan 200 duizend doden en zeker 1 miljoen daklozen tot gevolg heeft.

Wij zijn met z’n allen vreselijk geschrokken en getroffen door de gevolgen van die plotselinge zeebeving in Zuid-Oost Azië.

Hoe verschrikkelijk zijn de beelden, die ons bereiken, hoe machteloos kan een mens zijn bij het zien van zoveel ellende, zoveel verdriet, zo immens veel verdriet.

Blij moeten wij zijn met de snelle organisatie van de hulpdiensten wereldwijd. De roep, nee de schreeuw om hulp was niet aan dovemansoren gericht. In alle uithoeken van de gehele wereld zijn en worden nog steeds allerlei initiatieven genomen voor het bieden van financiële en materiële hulp.

Ondanks de nog steeds woedende oorlogen, uitingen van haat en vandalisme, alsmede kijkende naar de kwetsbaarheid van ieder mens op deze aardbol, is het niet te geloven hoeveel solidariteit, onvoorstelbaar veel solidariteit er wereldbreed aan de dag wordt gelegd om iets te doen voor al die slachtoffers in Zuid-Oost Azië.

Dit is een gegeven om bij stil te staan, heel lang bij stil te staan.

Het is bijzonder imponerend om te zien, om te ervaren wat er in ons relatief kleine landje Nederland zoal wordt ondernomen om gelden in te zamelen voor al die om hulp schreeuwende jonge en oudere mensen in Zuid-Oost Azië.

Met z’n allen zouden wij niet meer de sportvereniging ‘Grol’ zijn wanneer wij onze ogen sluiten voor die verschrikkelijke dramatiek aan de andere kant van de wereld.

Het is daarom dat wij als Grolbestuur ook besloten hebben om een inzamelingsactie te houden. In ons clubgebouw hebben wij een bus geplaatst, waarin een ieder van u een financiële bijdrage kan deponeren. Centraal vanuit de vereniging zal het ingezamelde bedrag worden aangevuld met een drietal donaties namens respectievelijk de vereniging zelf, de Supportersclub en de V.S.V.G., oftewel de vrienden van de sv Grol. 

 

Nog even terug naar 2004.

Ook als sv Grol hebben wij andermaal een bewogen jaar achter de rug. Weer een jaar om niet gauw te vergeten.

En wanneer ik samen met u alle gebeurtenissen van 2004 in de wereld, in ons eigen Nederland, in onze eigen gemeente Groenlo en bij onze eigen sportvereniging ‘Grol’ de revue zou laten passeren, komen wij ongetwijfeld tot de conclusie dat het in ons leven met name gaat om respect en waardering.

Respect en waardering, daar gaat het om. En daar zal het ook in 2005 om moeten gaan. Dat vraagt van iedereen persoonlijk een grote inzet: van individuele burgers, van maatschappelijke organisaties, van politieke groeperingen, maar ook van ons als verenigingsmensen, leden van de club, aanhangers van ‘de Grol’!

Emotie en tegelijkertijd woede bekruipen mij wanneer in het rampgebied Zuid-Oost Azië bulldozers bezig zijn om honderden lijken van jonge en oude mensen uit het puin te trekken, terwijl iets verderop vakantiegangers aan het strand in de zon liggen.

Emotie en tegelijkertijd woede bekruipen mij wanneer ik op Oudejaarsdag het huis aan huis-bulletin ’t Knunneke onder ogen krijg en daarin geen enkele passage, laat staan een fotootje is gewijd aan onze grote op 53-jarige leeftijd overleden carnavals- en sportvriend Gerard Hoenderboom, nota bene in hetzelfde jaar 2004 nog stadsprins van ons mooie Grolle.

Over respect en waardering gesproken!

 

Het jaar 2005 is inmiddels al weer in volle gang.

Dat geldt ook voor onze vereniging.

Mede naar aanleiding van de gemeentelijke herindeling, waardoor de nieuwe gemeente met de voorlopige naam Groenlo-Lichtenvoorde is ontstaan, wordt er van ons bestuur veel inventiviteit en vooral veel alertheid gevraagd.

Wanneer ik de verschillende media van de afgelopen weken raadpleeg, wordt mijn aandacht getrokken door een aantal daarin opgenomen en voor ons interessante zaken.

Zo zal de nieuwe gemeente de verdere privatisering van sportverenigingen stimuleren, is men voornemens om het vele eigen werk, beter gezegd het vele vrijwilligerswerk, extra te belonen en heeft men het als een nadrukkelijke wens uitgesproken om te gaan werken met meerjarenbegrotingen, waardoor het begrip budgetfinanciering binnen het gemeentelijk subsidiebeleid verder kan worden doorgevoerd.

Hoera, hoera roep ik dan als voorzitter van deze club.

Immers, wanneer het om privatisering gaat, zijn wij denk ik een voorbeeld-vereniging in de nieuwe gemeente Groenlo-Lichtenvoorde. Dat het vele vrijwilligerswerk extra wordt beloond is natuurlijk een welkome verrassing en van zaken als meerjarenbegrotingen en budgetfinanciering zijn wij een groot voorstander. Niet voor niets had ons bestuur al een panklaar onderhouds- en investeringsplan voor de toekomst en dus voor de lange termijn gereed op het moment dat het gemeentebestuur besloot om een extern bureau in te schakelen voor het uitbrengen van adviezen over deze aangelegenheid.

De samenwerking met de nieuwe gemeente Groenlo-Lichtenvoorde zie ik derhalve met vertrouwen tegemoet. En wie weet, kan ik u volgend jaar vanaf deze plaats meedelen dat er een positieve beslissing is genomen ten aanzien van de aanleg van een kunstgrasveld op ons eigen sportpark ‘Den Elshof’!

 

Beste mensen, ik heb het al geschreven in het laatste clubblad van 2004, maar ik herhaal het hier in ons eigen mooie en gezellige clubgebouw nog eens:

‘Het gaat goed met onze mooie club!’

Wij zijn een gezonde vereniging, die de zaakjes niet alleen, financieel, maar ook organisatorisch en sportief goed voor elkaar heeft. Met elkaar hebben wij een prachtige vereniging, waarbinnen de leden dicht en als het moet heel dicht bij elkaar staan. Wij zijn er voor elkaar in goede tijden, maar wij zijn er ook voor elkaar in slechte tijden. Hulde en hartelijk dank daarvoor.

 

Sportief, of zo u wilt voetballend, of zo u wilt prestatief gezien, en daar gaat het uiteindelijk allemaal om, draait de club goed.

Onze hoofdmacht is na de overwinning op WVC in Winterswijk als koploper in de derde klasse C van de KNVB de winterstop ingegaan.

Mogen wij voorzichtig gaan denken aan een kampioenschap?

Ja natuurlijk mogen wij dat, ik vind zelfs dat wij er voor moeten gaan!

Als bestuur zijn wij ook dik tevreden over de prestaties tot op heden van de overige twee prestatieve teams bij de senioren, te weten Grol 2 en 3, alsmede over het damesteam.

Ook de selectie- en overige teams binnen de jeugdafdeling presteren goed. Ga allemaal zo door!

 

Chapeau derhalve aan het adres van al onze trainers, elftalbegeleiders en anderen.

Wat onze trainers betreft, hebben wij als bestuur het contract verlengd met hoofdtrainer Gerard Bos uit Haaksbergen.

Gerard begint straks aan zijn vierde seizoen bij de sv Grol.

Wout Verdaasdonk zal ons na één seizoen als trainer van Grol 2 gaan verlaten. Wout wordt hoofdtrainer van Sc. Neede. Erg jammer voor ons, maar wij gunnen hem deze promotie van harte.

Wat de opvolging van Wout betreft, zijn onze daarvoor verantwoordelijke mensen binnen het bestuur zowel in- als extern aan het zoeken naar een geschikte opvolger. Pas wanneer deze is aangesteld, zal er verder worden gepraat met Sander van Beckhoven, thans trainer/coach van Grol 3.

Ook Piet Arets blijft in het seizoen 2005-2006 als keeperstrainer verbonden aan onze club. Piet gaat dan al weer zijn zevende seizoen in bij onze vereniging. Grote klasse Piet!

Terwijl Bennie Olthof ook in het seizoen 2005-2006 trainer blijft van de afdeling damesvoetbal, is bij de jeugdafdeling in ieder geval al het contract met Mike Peeters (trainer van de A-selectie) met een jaar verlengd. Na 4 jaar B1 is Mike thans bezig aan zijn eerste jaar als trainer van de A-selectie. 

 

Gelukkig hoef ik niet uitvoerig uit te wijden over alle geledingen binnen onze vereniging. Waarom niet zult u zeggen?

Nou omdat ze allemaal voortreffelijk functioneren.

Ik denk daarbij aan de verschillende besturen, de verschillende commissies, de vrijwilligers- oftewel de woensdaggroep, de terreincommissie, de Supportersclub, de VSVG, de PMB, de clubbladcommissie, de dames schoonmaaksters, de damesgroep BIB, oftewel BIB-HA en ga zo maar door.

 

In 2005 staan er weer veel zaken te gebeuren.

Zomaar een greep:

* Als bestuur zullen wij verder gaan werken aan de vorig jaar vastgestelde speerpunten.

* Met hoofdsponsor Univé Verzekeringen hopen wij binnenkort een nieuw en hopelijk verbeterd contract te kunnen afsluiten.

* Het nieuwe vijfjarige sponsorcontract met de Grolsch Bierbrouwerij zal verder worden uitgewerkt.

* Ons prachtige en professionele clubblad beleeft in 2005 haar

25e jaargang. Extra aandacht zal hieraan besteed worden.

* De straks te presenteren nieuwe website zal o.l.v. de uit vier personen bestaande beheergroep verder vervolmaakt worden.

* Ook in 2005 zijn vriendenteams bij onze club van harte welkom.

* In nauwe samenspraak met de familie Porskamp zullen wij eraan moeten wennen dat wij deze mooie en gezellige lokaliteit niet meer een kantine, maar een sportcafé gaan noemen.

* Op 27, 28 en 29 mei vindt de 16e editie plaats van ons internationale Marveldtoernooi voor de C-jeugd.

* In samenwerking met de woensdaggroep hopen wij ons sportpark nog verder te kunnen verfraaien.

* De verdere modernisering van de kleedkamers onder de tribune staat hoog op ons verlanglijstje.

* In goed samenspel met de wagenbouwgroep en de woensdaggroep hopen wij dit jaar een onderkomen te kunnen realiseren, waarin niet alleen de wagenbouw voorafgaande aan de carnaval kan plaatsvinden, maar waarvan ook voor andere doeleinden gebruik kan worden gemaakt.

* Het is nog steeds de bedoeling van ons bestuur om in 2005 op een leuke wijze aandacht te besteden aan al onze werkende leden, beter gezegd: al onze vrijwilligers binnen de club.

  

Als voorzitter roep ik u allen op om aan de door mij aan het begin van deze toespraak genoemde zaken als respect en waardering in het nieuwe jaar 2005 de nodige aandacht te besteden en dat niet alleen in individueel verband, maar ook in groeps- of teamverband.

Heb respect en waardering voor uw medemens, voor degene binnen de club die zich op zijn of haar manier inzet.

Wat hier allemaal dag in, dag uit gebeurt lijkt zo normaal, maar is helemaal niet zo normaal. Laten wij daar in het nieuwe jaar 2005 eens goed bij stil staan.

 

Ik dank u allemaal heel hartelijk, ook in 2005 blijf ik rekenen op de medewerking van u allemaal. Dank voor uw aandacht!

 

Groenlo, 9 januari 2005,

Theo Huijskes, voorzitter.