Grol verslaat SDOUC verdiend met 3-1

27-05-2013

- Volgende week kan promotie naar eerste klasse werkelijkheid worden -

Ondersteund door vele Grol supporters moest Grol zondag aantreden in de eerste wedstrijd van de beslissende ronde na competitie voor een plaats in de eerste klasse. Deze eerste uitwedstrijd werd gespeeld tegen SDOUC uit de eerste klasse die voor lijfsbehoud streed.

Even terug in de geschiedenis. De laatste wedstrijd die Grol speelde in de tweede klasse tegen SDOUC dateert uit de competetie 2009-2010. April 2010 werd Grol in Ulft destijds volkomen kansloos met 3-0 afgeserveerd. Een andere wedstrijd tegen SDOUC met historische waarde dateert uit de competitie 1999-2000 toen Grol op 7 mei thuis voor 1200 toeschouwers de titel binnenhaalde door met 5-1 te winnen (doelpunten Michel Hoffman 3 x Jorrit Bomers 1x en eigen goal SDOUC). Grol promoveerde onder leiding van Rene Keemers van de vierde naar de derde klasse.

Op het prachtige sportpark de IJsselweide (tevens de thuishaven voor de avondthuis- wedstrijden van Jong de Graafschap) begon Grol deze belangrijke wedstrijd ietwat nerveus en slordig maar al snel liet men zien waarvoor men naar Ulft was gekomen. Met agressief spel moesten de Ulftenaren bedwongen worden. Dit resulteerde al snel in een 1-0 voorsprong. In de 4e minuut wist Bram Rhebergen op links goed door te komen en zette Lennard Walterbos alleen voor de keeper. Deze pakte het vroege cadeautje snel uit en de eerste tik was SDOUC al toegediend.

De Ulftenaren waren van slag door deze vroege treffer en in de 8e minuut kon Sander Nijhof profiteren van een foutieve terugspeelbal van de SDOUC defensie en alleen voor de keeper miste de Grol topscorer niet. (2-0). SDOUC kon niet veel potten breken en de Grollenaren waren sterk in de opbouw. Vooral het middenveld stond goed en combineerde fraai door de linies. Dat het aantrekken van neutrale grensrechters de wedstrijd ten goede zou komen bleek erg op een misverstand te berusten. Vele malen hadden beide bondsvertegenwoordigers het bij het slechte eind en gaande de wedstrijd maakte de scheidsrechter ook nog deel uit van de malaise. Voor de rust misten Mart Zieverink en Done Emaus nog prachtige kansen om al vroeg in de wedstrijd de knock out uit te delen aan de Ulftenaren, die maar weinig gevaarlijk voor Grol doelman Max de Vries verschenen. Max ging bij een hoge bal nog bijna de boot in maar herstelde zich goed. Een vrije schop van Kushtrim Simnica ging maar net naast.

Na de rust deed Grol alle moeite om de score in een veilige haven te brengen maar een doelpunt van Sander Nijhoff werd al snel afgekeurd. De duels werden harder en SDOUC zocht naar de aansluiting maar de Grol defensie gaf geen krimp en de scheidsrechter reageerde niet alert genoeg bij vele overtredingen. Na een prima aanval van Grol over links gaf Michel Kamphuis (58e minuut) de bal op een Robben-achtige wijze voor het doel en Lennard Walterbos kon gemakkelijk de verdiende 3-0 binnentikken. Vlak daarna kwam de jeugdige Jordi Oonk in het veld ter vervanging van Mart Zieverink, die vele aanvallen op zijn benen had moeten doorstaan. Jordi kon ondanks zijn inzet en acties geen gevolg geven aan hetgeen hij bij de vorige na-competitewedstrijden tegen Leones deed, namelijk scoren. Grol deed nog steeds veel moeite om met goed positiespel de score uit te breiden en de wedstrijd definitief op slot te zetten. Bij een duel waar niets gebeurde had de grensrechter als enige gezien dat Sander Nijhoff zogenaamde een elleboog had uitgedeeld. De scheidsrechter nam het advies over en gaf tot ontzetting van de spelers, staf en Grol-supporters Sander de rode kaart. “Den Nijhoff dut nog gin moes kwaod zo lange as hee al voetbalt” staken supporters de ongelovige spits een hart onder de riem. Bij een volgende actie bij dezelfde aanval torpedeerde de SDOUC keeper een Grol speler en toen kwam er van de zijde van de leiding geen enkele reactie. De rode kaart voor Sander betekent dat de doeltreffende en hard werkende spits het beslissende duel en hoogtepunt uit zijn carriere, een mogelijke promotie naar de eerste klasse, vanaf de zijlijn zal moeten volgen.

In de volgende fase van de wedstrijd was het niet te zien dat Grol met 10 en SDOUC met 11 spelers speelde. De opportunistische Ulftenaren vielen wel sterk aan en Grol keeper Max de Vries moest alles uit de kast halen om een aansluitingstreffer te voorkomen. Nadat Grol nog enkele mogelijkheden onbenut liet kwam SDOUC in de 98e minuut uit een scrimmage toch nog tot een tegengoal (1-3). Invaller Ron Prinsen scoorde. Door deze uitslag komt Grol voor de beslissende wedstrijd volgende week in een goede uitgangspositie, maar het is nog niet gedaan.

Trainer Jos Heutinck was na afloop van de wedstrijd met een rommelig slot een tevreden man ondanks het feit dat Grol nog een onverdiende late tegentreffer moest incasseren. “Het was wel erg zuur dat deze tegentreffer zo laat nog viel. Dat was onnodig maar al met al kunnen we spreken van een prima uitslag. Volgende week moeten we en kunnen we weer winnen van SDOUC. We hebben goed van achteruit gespeeld en hebben ons systeem in de rust iets aangepast hetgeen ons spel ten goede kwam. Een goed spelende Lennard Walterbos kon het spel zodoende naar zich toetrekken en hij kon de lijnen uitzetten. Jammer genoeg hebben we de kansen niet volop benut.”

Aanvoerder Lennard Walterbos na de wedstrijd: “We hebben goed gespeeld en zijn erg effectief geweest in de momenten dat er kansen kwamen. Het vertoonde spel en onze inzet moet nog een keer herhaald worden om zodoende uiteindelijk te mogen promoveren naar de eerste klas. Met de ondersteuning van ons trouwe publiek moet het lukken”.