BestuursTaal Juni 2013

30-06-2013

Door: Voorzitter Hans Scheinck.

Ook in het eerste half jaar van 2013 zijn er weer veel ontwikkelingen binnen de s.v. Grol geweest. We zetten de belangrijkste graag voor u op een rij.

1. Zoals iedereen intussen wel weet neemt in de Achterhoek het aantal kinderen de komende 25 jaar af. Met wel 20 tot 25% . Dit zorgt uiteindelijk voor een krimp van de bevolking. De basisscholen zitten al midden in dit proces en bij de s.v. Grol zien we de eerste tekenen in het komende seizoen. Het aantal F-teams is met twee afgenomen.

2. Het totaal aantal leden bij de s.v. Grol stijgt overigens nog steeds. Dat heeft te maken met het groeiend aantal meisjes en vrouwen, de komst van het G-team, het vormen van een 45+ team en de start met het Peutervoetbal. Daarnaast is er ook nog een lichte groei bij het aantal spelende mannen en vrouwen. Maar uiteindelijk zal het aantal leden ook bij de s.v. Grol gaan dalen.

3. Dit in de toekomst dalende leden-aantal heeft ons ertoe gebracht al na te gaan denken over onze accommodatie. Kunnen we die accommodatie met minder leden en minder vrijwilligers in stand houden ? Kunnen we het met minder leden nog allemaal betalen ? Er is op dit moment geen grote urgentie maar we moeten ons wel op de toekomst voorbereiden.

4. In dat toekomstbeeld is het goed dat we vorig jaar op de algemene leden vergadering hebben besloten het gesprek met Grolse Boys aan te gaan. Die gesprekken lopen intussen in een geweldige harmonie tussen de besturen van beide verenigingen. De nadere plannen zullen in de komende ledenvergaderingen in oktober a.s. aan de leden worden voorgelegd.

5. Maar eerst vieren we op woensdag 18 september onze 95e verjaardag. Het weekend erna zullen we daarop met elkaar proosten. Een kleine jubileumcommissie onder leiding van Ben Bomers bereidt de activiteiten verder voor. De Business Club Grol (BCG) heeft al een mooie financiële bijdrage geleverd. In dit kader willen we aangeven dat het zeker de bedoeling is om als s.v. Grol ook het 100-jarig bestaan te vieren.

6. Het aantal teams van de s.v. Grol dat het komend seizoen 2013-2014 het veld in gaat is gelijk aan dat van vorig seizoen. Het totaal teams bedraagt 60. Het merendeel daarvan (driekwart) bestaat uit jeugdteams.

7. De bezetting van de begeleiding van al die teams is elk seizoen weer een stevige opgave, zeker voor het jeugdbestuur. Voor het komend seizoen is het op dit moment bijna allemaal weer gelukt, waarbij onze grootste complimenten uit gaan naar de leiders en trainers van de lagere jeugdteams.

8. De trainingen voor die lagere jeugdteams zullen in het komend seizoen meer aandacht krijgen onder andere door nieuwe spelvormen en het trainen in blokken van een paar teams samen. We hopen dat ons daarmee geen talent meer ontgaat. Sommige spelers komen later tot bloei en dat moeten we proberen te zien. Er lopen in Grol 1 ook spelers die niet altijd in de selectie-elftallen bij de jeugd hebben gespeeld.

9. Het totale trainingsschema voor het komend seizoen is ook gereed. Zoals altijd een hele puzzel. Op tweeëneenhalf kunstgrasveld en een natuurgrasveld worden op 5 dagen per week de trainingen afgewerkt. Waarbij op elke dag half tien als eindtijdstip wordt genomen en half zes het vroegste begintijdstip is.

10. Het Peutervoetbal bij de s.v. Grol is op gang gekomen. In samenwerking met gymnastiekvereniging Rap en Snel. Op speelse wijze leren heel jonge kinderen met een bal om te gaan maar vooral wordt er getraind op lichaamsbeheersing. Zodat de kinderen op latere leeftijd wat soepeler bewegen. De teller staat nu op zo’n 8 kinderen. Aanmelden kan elk moment via het jeugdbestuur , Peter Wolberink.

11. Heel mooi is de ontwikkeling van het G-voetbal bij de s.v. Grol. Het is geweldig om te zien hoe jeugdige spelers met een beperking samen trainen en een team vormen. Voorzichtig wordt begonnen met het spelen van wedstrijden. Natuurlijk is het de bedoeling dat dit team – met een geweldig begeleidingsgroep – uiteindelijk aan de competitie gaat deelnemen.

12. Ook op andere gebieden wil de s.v. Grol zich meer met maatschappelijke taken gaan bezighouden. De s.v. Grol is een professionele amateurclub met een goede structuur, heeft vele deskundige vrijwilligers en wordt goed geleid. In de nabije toekomst wordt van zo’n grote vereniging midden in de gemeenschap verwacht dat ze een grotere rol in die gemeenschap gaan vervullen. Zo is de s.v. Grol zich aan het verdiepen in de nieuwe aanpak van de jeugdzorg. Per 2015 gaat die taak over naar de gemeente. Nu zijn het rijk en de provincie daarvoor nog verantwoordelijk. We hebben een oproep voor “een verkenner” gedaan en daarop is door een aantal mensen gereageerd. We bestuderen momenteel hun voorgestelde plan van aanpak. De gemeente Oost Gelre hebben we in dit proces betrokken.

13. In de afgelopen periode hebben we ook een flinke teleurstelling moeten verwerken. Na veel inspanning en overleg hadden we van de K.N.V.B. Nederland toestemming gekregen een proef te doen met het spelen zonder buitenspel. Deze spelregel is de oorzaak van veel incidenten in en rond het veld. We zouden een proef doen in één poule met 12 ploegen in de recreantenklassen van het zondagvoetbal in het komende seizoen. Het zou de poule worden waarin Grol 11 ook zou spelen. De s.v. Grol moest in overleg met 11 andere verenigingen de poule samenstellen. De wedstrijdsecretaris van de s.v. Grol, Bert Franssen, nam deze opdracht met veel motivatie aan. Alle benaderde besturen van de verenigingen waren zeer enthousiast. Maar ……………… de gevraagde ploegen wilden niet ! Na vier weken en 20 verenigingen verder hadden we er nog maar 4 ! In overleg met de K.N.V.B. hebben we de proef een jaar uitgesteld. We zijn nog steeds heel erg verbaasd over deze reacties en gaan maar niet in op de gehoorde argumenten om niet mee te doen. Wellicht gaan we de proef aanvragen voor het jeugdvoetbal.

14. Zeer verheugd zijn we over de aanstelling van de nieuwe leider van Grol 1 , Koen van Meurs. Hij volgt met ingang van het nieuwe seizoen Hennie Schovers op die deze taak jarenlang op voortreffelijke wijze heeft ingevuld. Het leiderschap van Grol 1 is opnieuw in goede handen.

15. Eveneens een goed bericht over het Verenigingsbureau s.v. Grol. Het Verenigingsbureau wordt versterkt met Eefje Broertjes-Porskamp . In samenwerking met Marjolein Houwer en Esther Wolterink kan op deze manier het takenpakket van het Verenigingsbureau worden uitgebreid. Wat weer een verdere ondersteuning van alle vrijwilligers betekent !

16. Er komt een nieuwe website s.v. Grol aan. De huidige website wordt vervangen door een modernere vorm. IdeeMedia is de ontwerper. Tegelijkertijd kijkt John Ligtenberg naar de huisstijl van de s.v. Grol.

17. Intussen bevindt de s.v. Grol zich ook op Facebook en Twitter. Het inzetten van deze zogenaamde “social media” hoort bij een grote vereniging anno 2013. En natuurlijk wordt een aantal specifieke voetbal “apps” binnen de s.v. Grol ook gebruikt.

18. Het is eigenlijk niet onze gewoonte in deze rubriek aandacht te besteden aan de prestaties van één specifiek team. Dit keer is er een uitzondering. De ploeg van Grol 8 is kampioen geworden zonder enig puntverlies en bovendien bekerkampioen geworden in hun categorie. Een unieke prestatie.

19. Het management en de voorzitter van FC Twente hebben aangegeven dat ze meer met de Achterhoek willen samenwerken. We hebben aangegeven dat dit dan het beste via een aantal grote amateurverenigingen in de Achterhoek kan lopen. Naast de s.v. Grol is Longa’30 in de voorbereidingsfase betrokken. Het is de bedoeling dat er nog 2 verenigingen aan dit samenwerkingsverband gaan deelnemen. De voorwaarden van beide kanten (Twente en de verenigingen) worden nader uitgewerkt.

20. In de maand maart heeft een Japanse jeugdploeg een trainingskamp georganiseerd in Groenlo. De ploeg maakte gebruik van de accommodaties van Marveld Recreatie en Den Elshof. Dit bleek een ideale combinatie. De Japanse begeleiding was zeer tevreden. De contacten waren gelegd via de commissie van het Marveld Toernooi. We bekijken of we meer buitenlandse jeugdploegen op deze manier hier naartoe kunnen halen. Voor september hebben we al weer een aanvraag voor een Japans universiteitsteam binnen en ook uit China (!) is interesse getoond.

21. De financiële positie van de s.v. Grol is in orde maar we moeten alert blijven. We zijn voor een groot deel afhankelijk van sponsoren en die hebben het in deze economisch mindere tijd best moeilijk. Onze waardering voor hun band met ons wordt er alleen maar groter door. En gelukkig lijken we als vereniging nog steeds goed in de markt te liggen.

22. Met ingang van het nieuwe boekjaar ( 1 juli ) zal de penningmeester Hans van Halm de begroting uitsplitsen in budgetten. Elk lid van het hoofdbestuur wordt daarmee budgethouder en daarmee verantwoordelijk voor het toegewezen budget. De penningmeester blijft eindverantwoordelijk en als enige tekeningsbevoegd. Een budgethouder mag zijn budget ook weer uitsplitsen in maximaal drie deelbudgetten en daarvoor maximaal drie deelbudgethouders aanwijzen. We hopen daarmee te bereiken dat processen sneller gaan en afspraken sneller worden uitgevoerd.

23. We hebben de afgelopen tijd met veel genoegen geconstateerd dat er elke dag op den Elshof wordt gewerkt. Onder leiding van de driekoppige Beheergroep wordt er van alles gedaan door een grote groep vaklieden en andere vrijwilligers. Je ziet dat de “Woensdaggroep” zich heeft ontwikkeld tot een dagelijkse Onderhoudsgroep. Mensen op wie we erg trots en zuinig zijn als s.v. Grol.

24. De laatst opgeleverde parel is de totale renovatie van de twee kleedkamers en scheidsrechtersruimte onder de tribune. Je kent het niet weer, je weet niet wat je ziet. In alle onderdelen vakmanschap van de bovenste plank. Formidabel afgewerkt met gevoel voor detail en sfeer. Vanzelfsprekend gaan we nog een officiële opening samen met al deze vrijwilligers organiseren.

25. Veel minder mooi is de constatering dat we grote problemen hebben met de kleedkamers 10 t/m 13. Nog geen 10 jaar oud. Er is sprake van roestvorming, afbrokkelend stucwerk, natte muren e.d. De vrees bestaat intussen dat dit om constructiefouten gaat. We hebben de toenmalige aannemer daarover geïnformeerd. Een oplossing hebben we nog niet, maar die moet er wel komen, anders is het kleedkamergebouw met medische ruimte binnen afzienbare tijd niet meer geschikt.

26. De nieuwe blauw witte tent vooral bedoeld voor jeugd-activiteiten is binnen en in gebruik. Zoals bekend een geschenk uit het Coöperatiefonds van de Rabobank. De tent is rond en 11 meter in doorsnee en daarmee iets groter dan de vorige tent. De tent is in bruikleen te krijgen door andere verenigingen in Groenlo en te huur voor particulieren. Inclusief een aanhanger waarin de tent vervoerd kan worden. ( Zie voor meer informatie over het huren van deze tent op de website van de s.v. Grol).

27. Het nieuwe Handboek waarin alle actuele informatie over de s.v. Grol is opgeslagen is bijna gereed. Intussen heeft Lennard Walterbos (afgestudeerd in communicatie aan de hogeschool) de eindredactie op zich genomen en het Handboek digitaal gemaakt. Het verschijnt dus binnenkort in zijn geheel op de website. Het is een soort digitale bibliotheek van de s.v. Grol. Snel iets opzoeken, bepaalde regels nog eens nakijken, wie doet wat, enzovoort.

28. De slingerende trainingsmaterialen, vooral doelen en doeltjes, over het hele sportpark, zijn nog steeds een grote ergernis. Vooral de vrijwilligers van doordeweek hebben er veel last van. We zijn nog steeds bezig hiervoor passende maatregelen te vinden.

29. Ook nogal wat ergernis en ook gevaarlijke situaties leveren de geparkeerde fietsen buiten de fietsenrekken op. We zijn bezig met de voorbereiding om de fietsenstalling opnieuw in te richten in overleg met de gemeente OostGelre.

30. De komende algemene leden vergadering op maandag 7 oktober a.s. wordt een belangrijke vergadering. Onder andere staan op de agenda : de nieuwe statuten van de s.v. Grol , een nieuw Huishoudelijk reglement , de samenwerking/fusie met Grolse Boys en de toekomst van onze accommodatie. Op basis van de huidige statuten zal er een extra voor-vergadering worden gehouden, enkele weken daarvoor. Dit is nodig om de huidige statuten te vervangen. De leden worden hiervoor wel uitgenodigd via een oproep die in het clubgebouw wordt opgehangen, maar de aanwezigheid van de leden van het hoofdbestuur is voldoende.