Rita Arink Verenigingsvrouw Seizoen 2018 - 2019

28-05-2019

Tijdens de afsluiting van het seizoen op zondag 26 mei 2019 werd Rita Arink door het bestuur uitgeroepen tot Verenigingsvrouw van het seizoen 2018 - 2019.


Foto: John Ligtenberg.

De bijbehorende toespraak van voorzitter Hans Scheink:

"RITA ARINK VERENIGINGSVROUW VAN HET JAAR

Ook aan het eind van het seizoen 2018-2019 heeft de s.v. Grol een vrijwilliger benoemd tot verenigingsmens van het jaar. Dit jaar is het een verenigingsvrouw geworden, Rita Arink, algemeen coördinator van de Beheergroep Kleding. Ze krijgt de onderscheiding op zondag 26 mei uitgereikt.

Beste mensen,

Wij willen graag een belangrijke onderscheiding uitreiken. De jaarlijkse , grote waardering voor een vrijwilliger bij de Grol. De onderscheiding voor de Verenigingsman of -vrouw van het jaar.

Deze keer hebben jullie bijna allemaal een verbinding met deze vrijwilliger, elk weekend weer en zelfs voor velen van jullie ook door de week. Voor jullie zijn de voorzieningen hiervan bijna vanzelfsprekend maar er zit een geweldige hoeveelheid organisatie en activiteiten achter. Het is een geweldige service die jullie ondervinden en voor de ijdeltuiten onder jullie is het bijna een imago kwestie. Ik denk dat jullie het nu wel goed aanvoelen net zoals de wedstrijdkleding aanvoelt. Ja, het gaat over onze kledinglijn, over onze Beheergroep Kleding en ja, het gaat over de algehele coördinator.

Tot Verenigingsvrouw van het jaar 2018-2019 is benoemd Rita Arink. Pas de tweede vrouw die voor deze onderscheiding in aanmerking komt, na Carry Walterbos-Everink.  Twee geweldige vrouwen in onze vereniging.

Maar Rita is bij de Grol niet alleen. Haar hele gezin is bij de club actief. In de eerste plaats haar man en toeverlaat Rob, lid van het Organisatiebestuur als vrijwilligerscoördinator. Betrouwbaar en deskundig. Zijn digitale én actuele bestand van vrijwilligers is onmisbaar en daardoor is hij ook nauw betrokken bij de communicatie als belangrijke ondersteuner van Marco Frank.

Zeer vindingrijk bij het oplossen van problemen en dat past wel bij zijn beroep als productontwikkelaar bij Mepal in Lochem. We hebben allemaal wel een trommeltje van Rob in ons keukenkastje staan.

En dan hebben we hun drie zonen. Wessel met zijn HBO Marketing op zak werkt intussen bij Best4You in Zutphen. Wedstrijdsecretaris bij de jeugd geweest en nu nog betrokken bij de organisatie van het Wissink Toernooi. Voetbalt nog recreatief maar had in een selectie-elftal kunnen spelen.

Datzelfde geldt voor Rik. Speelde jaren bij De Graafschap in de jeugd, kwam terug en kwam natuurlijk in de selectie-elftallen terecht. Ook in Grol 1. Dat werd toen na afnemende spelvreugde Grol 2 en dit seizoen zelfs recreatief in Grol 6. Maar Rik heeft de keerlus bereikt en speelt volgend jaar weer in Grol 2. En Rik, als je na een balaanname de derde pirouette weglaat en niet in elke aanval een tegenspeler  wil poorten, wordt dat daarna weer gewoon Grol 1. En die studie Communicatie aan de universiteit doe je er gewoon even bij, zo slim ben je wel. En natuurlijk op vrijdagavond een wedstrijd zaalvoetbal in Grol 2.

Nou Matijs, hou je maar vast. Maar dat valt mee, je bent een verdienstelijk zaalvoetballer -ook Grol 2 – en een sociale teamspeler. Je bent de stille motor in een groep. Jij zorgt voor de verbindingen zonder op de voorgrond te treden. Je hebt een pittige studie aan de universiteit gekozen, namelijk bedrijfskunde, maar ook dat gaat je lukken.

Ja, Rita, je kunt trots zijn op je mannen. Je verwent ze én je maakt schema’s voor hen zodat ze allemaal een weektaak binnen het huishouden hebben. Daar is niks mis mee. Want je hebt zelf ook een baan, als medewerker serviceloket bij zorgcombinatie Marga Klompé. Dat loket is de toegangspoort voor alle nieuwe cliënten en bewoners. 

Daarnaast doe je bij de Grol dus de coördinatie van de Beheergroep Kleding. Al meer dan 12 jaar. Je bent over een jaar toe aan je vierde kledinglijn. Je doet het gelukkig niet alleen en je wilde persé dat ik de collega’s van de Beheergroep noemde. Dat doe ik graag. Het zijn Annemieke Herlaar, Mini Huijskes, Angelique Jansen, Erica Derksen, Annie Waenink, Betsie Schovers en Anita Helmers. Met op de achtergrond voor de ondersteunende zaken Floris Geessinck, bestuurslid SEAG en lid hoofdbestuur en Tonny Hartman van het Beheerteam Sportpark. Het bestuurlijke aanspreekpunt voor de beheergroep is Tonnie Zieverink, lid van het hoofdbestuur.

Ik denk dat de meesten van jullie niet helemaal weten wat er in zo’n beheergroep omgaat die voor 950 voetballers (mannelijk en vrouwelijk) een complete kledinglijn verzorgt en voor de 150 leiders en trainers de shirts, de jassen en broeken beheert. Ik ga er kort wat dieper op in.  

Zo zitten er in een onder 15-team spelers van 1.40 meter en van 1.80 meter. Graag een paar maten meer. Bijna alle teams hebben een aparte teamsponsor op de shirts, even een shirtje uitwisselen gaat dus niet zomaar;  jongensshirts ook voor de meiden, het zit niet echt geweldig. Groeispurten bij veel spelers in een team onder-13, graag andere shirtjes na de winterstop. Seniorenteams met 32 spelers, mogen we ook de nummers 17 en 18 erbij. Coachjassen, hebben jullie ook voorjaarsexemplaren ?  Het inleveren van de kleding op het eind van het seizoen en het weer opnieuw verdelen over de nieuwe teams, het is een Rode Kruis operatie. En dan die kousen die elk jaar allemaal worden vervangen. Hoeveel maten hadden we ook al weer ? En weten jullie hoeveel 950 paar kousen is ? Bij de meesten van jullie past het niet in het fietsenschuurtje. Van Rita en haar vrouwen en mannen krijgen jullie nog een compliment. Per seizoen hoeft er minder dan 5% van de shirts en broeken vervangen te worden, jullie gaan er dus heel zorgvuldig mee om. En de vermissingen zijn drastisch afgenomen door het goede beheer. Tien jaar geleden kostte de vervanging nog € 4.000,- per seizoen, nu nog € 400,-. Met dank aan iedere speler en vrijwilliger.

Sommigen van jullie doen overigens wel heel erg zorgvuldig met de kleding en houden hun setje het hele seizoen apart. Want het zit zo geweldig. Niet na de wedstrijd terug in kledingtas maar in de eigen tas. Waardoor Rita en haar groep in de tussentelling natuurlijk een verschil hebben en op het eind van het seizoen klopt de telling weer. De beheergroep ziet het maar als een compliment voor de geleverde kwaliteit, aldus Rita. Maar je zou het op het wekelijkse spreekuur van de beheergroep even kunnen melden. Dat horen jullie goed, een spreekuur, wat een service.

Rita, ik denk dat ik wel een beeld heb geschetst dat inzicht geeft in de taken van de Beheergroep Kleding. Onverwacht en indrukwekkend voor de meeste mensen hier, schat ik in. De waardering was er al en die is nog een beetje groter geworden. Jouw coördinerende rol is daarin cruciaal. Jij houdt overzicht en geeft sturing. Jij houdt de groep bij elkaar en zorgt voor de juiste taakverdeling. Jullie samen zorgen ervoor dat onze kledinglijn een visitekaartje van de vereniging is. De titel “Verenigingsvrouw van het jaar” heb je verdiend en wij feliciteren je uit ons hart met deze mooie onderscheiding.

Dank jullie wel."