Profcontract voor Daan Rots bij FC Twente

31-05-2020

“Grol zit nog altijd in mijn hart”

Bron: Clubblad – Jaargang 40 – 2020 – Nr. 1

Door: Henri Walterbos

Bij s.v. Grol maakte Daan Rots (18) als aanvoerder van de E1 deel uit van de zogenaamde ‘Gouden lichting’ waar de hoofdmacht de komende jaren de vruchten van hoopt te plukken, na een aantal magere jaren. Daan maakte, na een kampioenschap in de Hoofdklasse en de titel beste E1-team van Oost-Nederland, 8 jaar geleden de overstap naar FC Twente, na gescout te zijn door FC Twente scout Wim Nieuwenhuis, Grolman en Twentescout. Na 8 jaar hard werken, naast zijn studie Marketing & Communicatie, op het Johan Cruyff College in Enschede, kwam de beloning afgelopen week voor zijn inzet door het tekenen van een contract voor één jaar, met de optie voor nog een jaar.  “Ik wist voor mezelf dat het dit jaar moest gebeuren en dat rond april altijd bekend gemaakt wordt of je door bent of niet. Afgelopen seizoen heb ik in de tijd dat ik speelde wel goed gespeeld en een goed rendement gehaald. Misschien had ik wel een klein beetje een voorgevoel dat het zou kunnen lukken maar je weet dat nooit zeker. Een maand geleden werd ik gebeld dat Twente me een contract aan wilde bieden.” Daan is er blij mee. Ook de combinatie met zijn studie. “Dan kan ik mooi mijn laatste jaar van de studie afmaken, dat vind ik belangrijk. Daarna kan ik me nog mooi een jaar laten zien bij FC Twente wanneer Twente de optie ligt. En dan zie ik aan het einde van het jaar wel of het contract bij Twente open wordt gebroken of dat ik dan misschien voor een andere club in aanmerking kom.”

Slagen

Dat laatste wil Daan niet aan denken. Hij is voornemens bij de Enschedese BVO te slagen. “Dat is altijd mijn doel geweest. Ik ben al mijn hele leven voor FC Twente. Na zoveel jaar in de academie te hebben gespeeld en ze me eindelijk een contract aanbieden, toekomst in mij zien, dat doet natuurlijk goed. Een erkenning voor al die jaren die ik bij Twente heb gezeten. Elke week zes keer trainen. Dat is dan wel mooi. Mijn zaakwaarnemer zei wel eens ‘of ik misschien ergens anders naar toe wilde’ heb ik mijn voorkeur voor Twente uitgesproken, dat ik daar graag wil slagen.”

O21

Het ligt in de bedoeling dat Daan zijn eerste jaar als prof in het team O21 uitkomt. “Ik zal daar de meeste speelminuten maken maar ik wil wel zoveel mogelijk aansluiting vinden bij het eerste team, qua trainingen. In de voorbereiding ga ik met het eerste mee. We moeten alleen nu nog kijken hoe dat allemaal gaat in deze coronatijd, wanneer het weer van start mag gaan.” Daan hoopt dat het in de voorbereiding zo goed gaat dat hij al direct bij de hoofdmacht mag aansluiten. “Daar wil ik natuurlijk graag voor gaan, want daar leer ik natuurlijk het meest. Dan kan mijn ontwikkeling zo goed mogelijk doorgaan en kan ik echt nog veel beter worden, denk ik.” FC Twente gaat bouwen aan een zo goed als nieuw team. Dit is overal leesbaar in de media. Met daarbij het accent op spelers uit de eigen regio. Wellicht vergroot dat zijn kansen. “Er liggen nu best wel heel veel kansen,” is Daan ook van mening.

Overstap

Daan leerde bij FC Twente beide kanten van de medaille kennen. Het kwam hem, ondanks zijn talent, niet aanwaaien. Het vergde ook doorzettingsvermogen. “De eerste jaren stond ik in de spits, scoorde veel doelpunten. Dat ging best wel goed totdat ik op een gegeven moment naar de C2 ging, de O14/15 nu. Toen had ik een trainer die lag mij niet zo. Ik was toen nog wat klein terwijl anderen een groeispurt maakten. In de C2 heb ik nog wel veel gespeeld maar in de C1 eigenlijk op de bank terecht gekomen. Bijna het gehele jaar. Op het laatst begon mijn groeispurt. In de B2, de O16, ben ik weer een beetje terug gekrabbeld, ben meer gaan spelen, weer meer gaan scoren. Bij de B1 begon ik weer op de bank, ben weer teruggekrabbeld naar de basis, en toen ging het weer steeds beter. Vervolgens de A1. Ik kwam in de basis maar kreeg ik een blessure aan de hak en weer een tijdje op de bank gezeten. Uiteindelijk is dat allemaal weer goed gekomen. In mijn tweede jaar A1, weer de eerste 5, 6 wedstrijden op de bank, ging het best wel redelijk maar stond er een contractspeler op mijn positie. Op een gegeven moment zag Twente ook wel dat ik beter was dan die speler, mocht ik mijn ding laten zien, kwam in de basis te staan, ging de stijgende lijn alleen maar door, waardoor Twente mij een contract aanbood.”

Ambities

Daan wil er alles aan doen te slagen bij de club die hij al vele jaren aanhangt, al heeft hij ook ambities. “Ik wil eerst een contract bij Twente. Afgelopen jaar was een wijs jaar waarin ik me moest bewijzen. Dat zal aankomend jaar weer zo zijn, zal ik me weer moeten laten zien, het goed moeten doen, me moeten bewijzen bij O21 en dan misschien wel bij het eerste op de bank te komen. Misschien dat ik dan wel weer een contract krijg of dat ik ergens anders naar toe kan, want ik wil wel steeds stappen hogerop blijven maken. Ik ben nog lang niet klaar met alleen dit. Als ik er alles aan doe, het jaar goed verloopt, dan heb ik daar best wel vertrouwen in. Dan moet ik ook steeds meer van mezelf eisen. Ik hou van gezelligheid, maar ik heb nu een contract, een werkgever. Ik ben me er altijd wel bewust van geweest, dat mocht het zover komen dat ik een werkgever krijg die me betaalt voor wat ik doe, het dan allemaal wel een stuk serieuzer wordt. Dan wordt de gezelligheid met vrienden allemaal wel een stukje minder dan wat het geweest is. Daar heb ik nooit problemen mee gehad. Dit is wel waar ik het al die jaren uiteindelijk voor heb gedaan.”

s.v. Grol

Bij s.v. Grol voetbalde Daan tot en met de E1 op sportpark Den Elshof. “We hadden inderdaad een heel goed team. Op elke positie hadden we veel kwaliteit. We hadden echt een toplichting toen. Dat was onder leiding van Bert Roeter-dink. Juul Stokkers, Mick Wissink, Tjibbe Paardekoper, Remco Everink, Titus Hoffman. Na dat jaar zijn Juul en ik naar Twente gegaan. Mick ging ook, maar die viel af en is toen naar De Graafschap gegaan. Hij is nu terug bij Grol. Juul voetbalt bij HSC in Haaksbergen. Remco, Tjibbe en nog een paar zijn inmiddels erg goede spelers voor Grol nu. Met dat kampioenschap van Oost Nederland waren we net op E- en F-kamp. We zijn er vanaf het kamp naar toe gegaan. We waren eigenlijk best wel moe maar we konden het allemaal opbrengen om toch goed te spelen. Dat was mooi.”

Broers

Naast Daan kent het gezin Rots nog twee getalenteerde voetballers. Jongste broertje Mats speelt eveneens bij FC Twente en broer Tiem speelt nog steeds in het blauw wit. “Mats en Tiem vinden het allebei wel heel erg gaaf. Eerst zeiden ze er niet veel van, maar wanneer je ze dan aankeek, moesten ze allebei lachen. Ze  vinden het wel mooi voor mij. Mats heeft ook te horen gekregen dat hij een jaar door mag in de O15. Tiem heeft dat ‘moeten’ minder.” Toch is ook hij een talent. Tiem sluit komend seizoen aan bij Grol 1. “Ik vind dat hij dat wel kan. Hij kan daar nog best wel stappen maken in plaats van alleen maar bij zijn eigen lichting te spelen. Bij Grol 1 hebben ze nu goede trainers met William Krabbenborg en Jos Heutinck. Dat is echt een topzaak. Een hele goeie zaak wat die mannen doen. William die belt Tiem al op van hoe het gaat, hoe sta je er in, hoe gaat het thuis. Dat zijn van die kleine dingen waarmee je spelers een beetje tevreden houdt. Dan voel je echt dat ze naar je om kijken.” Omdat hij zelf op zaterdag speelt kan hij mooi naar zijn broer gaan kijken, toch? “Klopt, dan kan ik mooi op zondag om half drie langs de lijn staan om naar hem te kijken.” De band met Grol is altijd ge-bleven. Naast het spelen van zijn broers daar en vader Marc die er verschillende functies bekleedde, spelen zijn vrienden er. “Grol zit nog altijd in mijn hart. Daar ben ik begonnen. Als ik de kans heb om bij Tiem of een van mijn vrienden te kijken dan ben ik er meestal wel. Dat vind ik wel belangrijk.”