Bestuurstaal Juli 2020

18-08-2020

Bron: Clubblad - Jaargang 40 - 2020 - Nr. 2

Door: Hans Scheinck

Vanaf half maart 2020 lag door het coronavirus een groot deel van het leven ook in Nederland plotseling stil. Er ontstond een unieke situatie, ook voor de sport en de sportverenigingen. De voetbalcompetitie werd definitief gestaakt. Vanaf juni werden de maatregelen tegen de verspreiding van het virus wat verder versoepeld en begon het leven zich weer wat te normaliseren.

In de maanden maart tot en met juni zijn alle leden van de Grol op de hoogte gehouden in zeven ledenberichten. De club heeft de coronacrisis heel goed doorstaan. Maar het coronavirus is niet weg en de maatregelen zullen zeker in het nieuwe seizoen nog een rol blijven spelen. Zoals het nu lijkt, zullen de competities wel gewoon gaan starten.

Dat zal een historische start worden, met één voetbalvereniging in Groenlo. Dit eerste clubblad van de nieuwe fusieclub is daarom een bijzondere uitgave. Met groot respect voor de twee gefuseerde verenigingen Grol en Grolse Boys. De fusiedatum van 1 juli 2020 is een groot moment in de Groenlose sportgeschiedenis.

In zo’n grote vereniging die richting de 1.500 leden gaat, is altijd wat te melden. Vandaar dat deze halfjaarlijkse rubriek een vaste waarde in het clubblad blijft.

Een clubblad dat op 1.400 adressen wordt bezorgd of naartoe wordt gestuurd. Die honderd verschil heeft met meer leden op hetzelfde adres te maken.

• Fusieclub Grol gaat met 68 teams de competitie 2020-2021 in. Een record door de teams die van Grolse Boys zijn overgekomen.
• De samenwerking met Vios B. Bij het meiden- en vrouwenvoetbal is niet uitgebreid, hoewel dat wel de bedoeling was. De samenwerking blijft nog beperkt tot het vrouwenvoetbal. Beide verenigingen blijven in gesprek over een gezamenlijke toekomst in het meiden- en vrouwenvoetbal. Wellicht dat Longa hierbij betrokken wordt.
• Een aantal heel jonge meiden heeft alvast de toekomst in eigen handen genomen. Ze hebben zich losgemaakt van de jongensteams en zelf het team Grol Meiden Onder 11-3 opgericht.
• Het grote aantal seniorenteams bij de Grol valt op voor het komend seizoen. Mannen en vrouwen samen zijn dat 30 teams, waarvan 11 teams 35+ / 45+, 14 op de zondag, 3 op de zaterdag en 2 in de zaal. Daarvan zijn er 3 vrouwenteams.
• Het aantal seniorenteams wordt positief beïnvloed door het grote aantal van bijna 30 A-spelers (JO-19) dat naar de senioren is overgegaan. Bijna niemand is gestopt met voetballen. Een goede beslissing van deze jonge mensen voor hun gezondheid en sociale verbindingen.
• Het aantal jeugdteams ligt dus op 38 meiden- en jongensteams. De piramide is nog steeds stabiel met 4x O-19 (1x meiden), 5x O-17 (2x meiden), 5x O-15 (1x meiden) en 5x O-13. Daaronder vanaf O-11 dus 19 teams in zeventallen en pups.
• Bij het pupillenvoetbal komt in het nieuwe seizoen een grote verandering. Er is geen najaars- en voorjaarscompetitie meer. Er komen vier blokken van elk
6 wedstrijden. Dat zijn 24 wedstrijden in totaal. Door met korte blokken te werken, kan er sneller een herindeling van teams plaatsvinden. Daardoor worden
grote uitslagen zoveel mogelijk voorkomen. Het leidt natuurlijk wel tot veel meer kampioenschappen! En in de winter komt er meer ruimte in het wedstrijdschema voor zaalvoetbal. Het nieuwe systeem geldt tot met O-12. Bij Grol zal dit betekenen tot en met O-11.
• In het voetbalbestuur heeft Dennis Pasman het voorzitterschap overgenomen van Wouter Scharenborg. Hij blijft als lid van het voetbalbestuur. Daarmee is Dennis in de plaats van Wouter gekomen in het algemeen bestuur.
• De seniorenteams doen meer dan voetballen. In de seniorenteams waren afgelopen seizoen ook meer dan 50 vrijwilligers te vinden. Daarbij moet je nog optellen de 4 jeugdscheidsrechters die de selectieteams elk weekend leveren.
• De 6 projectgroepen die de fusie-projecten uitvoeren liggen ondanks de coronacrisis aardig op schema. (1) Bestuurlijk/juridisch is afgerond, (2) financiën is bijna klaar, (3) kledinglijn is in productie en de sponsoring op de kleding is bijna rond, (4) de verduurzaming start met de LED-verlichting op de velden en in de gebouwen, (5) de historie van Grolse Boys op sportpark Den Elshof is al goed zichtbaar en (6) voetbalzaken is nog bezig met de lastige puzzel voor een pannakooi of speedcourt op het sportpark en houdt nog geld achter de hand voor de versterking van het voetbalin brede zin.


• De vrijwilligers bij de Grol zijn de basis van alles. Er zijn er op dit moment zo’n 350 die samen 550 functies uitvoeren. Zeer positief is dat van die  vrijwilligers 98% een vrijwilligersovereenkomst met de Grol heeft. Rechten en plichten zijn daarin van beide kanten kort en duidelijk vastgelegd.
• De Grol gaat proberen meer Opa’s en Oma’s aan de Grol te binden. Voor allerlei zaken zijn ze uitstekend in te zetten. En het is ook nog gezellig. Welke dag van de week, hoeveel uur per week, alleen of met een groepje, alles is mogelijk. Bij het begin van het seizoen wordt begonnen met hetwerven van Opa’s en Oma’s.
• Het nieuwe Commercieel Team heeft de taken van de vroegere Sponsorcommissie overgenomen. Veel nieuwe mensen zijn toegetreden tot het team. De start van dit nieuwe team was zeer voortvarend, zeker met betrekking tot de sponsoring van de nieuwe kledinglijn.
• Die nieuwe kledinglijn vergt een enorme organisatie. Meer dan 1000 voetballers krijgen nieuwe wedstrijdkleding (blauwwit met rode accenten in shirt, broek en kousen). De kledingbeheergroep is al maanden bezig met de voorbereiding. Dat loopt voortreffelijk.
• De organisatiestructuur bij de Grol is aan het begin van het jaar veranderd. Alle groepen en commissies van de Grol vallen onder het Voetbalbestuur of het Organisatiebestuur of het Accommodatiebestuur. Deze drie besturen zijn vertegenwoordigd in het algemeen bestuur (1 lid per bestuur). Het algemeen bestuur kent daarnaast een dagelijks bestuur (4 leden). Om geen “dubbele petten” te krijgen, kunnen leden van het dagelijks bestuur niet meer in andere
groepen of commissies zitten.
• Voor het bestuur van de SEAG (het accommodatiebestuur) betekent dit dat de twee leden van het dagelijks bestuur van de Grol binnenkort uit dit bestuur gaan. De twee opvolgers zullen uit de gelederen van Grolse Boys komen.
• Het algemeen bestuur heeft een coach van buiten voor de invoering van de nieuwe organisatiestructuur. Die coach wordt betaald door de Rabobank.
• Begin maart was er een bijeenkomst voor de sportverenigingen over het gebruik van alcohol en drugs onder jeugd. De gemeente had de bijeenkomst georganiseerd. Een avond die bestuurders van de verenigingen met de feiten confronteerde. Afgesproken werd een vervolg te organiseren om er dieper
op in te gaan en te kijken wat de verenigingen kunnen doen. De coronacrisis heeft het proces een half jaar vertraagd.
• De gemeente Oost Gelre heeft een onderzoek gedaan bij Grol, Longa en RKZVC naar het beheer van de kunstgrasvelden. Met name hoe de drie verenigingen ervoor zorgen dat de rubberkorrels niet in de sloten of in de riolering terecht komen. De verwachting is dat de gemeente met aanvullende
maatregelen zal komen in overleg met de verenigingen. Aanleiding was de veroordeling door de rechter van een vereniging in Enschede. Die vereniging kon onvoldoende aantonen dat ze zorgvuldig met het milieu in de omgeving was omgegaan. De vereniging kreeg een fikse boete voor dit milieudelict.
• Het lijkt heel lang geleden, maar de Nieuwjaarsloop 2020 is gewoon gehouden en succesvol verlopen. Dat bleek ook uit de evaluatie die de organisatie van deze loop heeft gehouden.
• Met de eigenaar van het sportcafé is door het organisatiebestuur gesproken over de BHV-organisatie van het sportcafé (Bedrijfs Hulp Verlening). brandblussers, bordjes nooduitgang, aangegeven vluchtwegen en opleiding bedrijfshulpverleners zijn doorgenomen. Het sportcafé werkt samen met de gemeente (sporthal) om tot een nieuwe ontruimingsplattegrond te komen. De eigenaar van het sportcafé is verantwoordelijk bij calamiteiten, maar de Grol voelt zich mede-verantwoordelijk voor de veiligheid van alle aanwezigen.
• Het lokaal beweeg- en sportakkoord voor de gemeente Oost Gelre is er nog niet gekomen. Het proces is stil gevallen door de coronacrisis. Een groep vertegenwoordigers uit de sportverenigingen was op dat moment bezig een concept-akkoord op te stellen. De Grol was vertegenwoordigd in die groep.
• De ere-galerij van de fusievereniging is uitgebreid vanuit de Grolse Boys met 11 oud-voorzitters, 8 ere-leden en 18 vrijwilligers van het jaar.
• De ledenberichten in de coronaperiode konden grotendeels per e-mail worden verzonden. Er zijn bij de Grol bijna 1.400 e-mailadressen door de leden doorgegeven. De ledenberichten werden ook altijd nog op de website geplaatst.
• Zoals in de fusievoorbereiding is afgesproken met de leden, is er per 1 juli 2020 geen contributieverhoging geweest. Beide penningmeesters hebben per 30 juni een analyse uitgevoerd op de verschillen in contributie op dat moment.
• Door de fusie krijgen we van de gemeente Oost Gelre in totaal € 320.000,-. Voor de afkoop van de subsidie aan Grolse Boys is dat € 150.000,- . Dat geld wordt in de zomer ontvangen. Voor de verkoop van het complex van Grolse Boys wordt €170.000,- ontvangen. Die koopovereenkomst is in wederzijds overleg opgeschort. De fusievereniging is nu eigenaar van het complex en wil graag nog betrokken worden in de plannen die worden gemaaktvoor het Wilgenpark. Dit ook om de buren van het Wilgenpark netjes achter te laten. In september ligt er een eerste schetsontwerp van de plannen.
• Van het grote naar het kleine geld. Heel belangrijk voor gezinnen die het financieel moeilijk hebben. De Grol heeft besloten dat kinderen uit de zogeheten minima-gezinnen een korting van 25% op de contributie krijgen. Dat loopt via de zogeheten Meedoen-app van de Sociale Dienst Oost Achterhoek.
• Ook in het buitenland komen kinderen te kort. Daarom gaan alle shirts uit de huidige kledinglijnen gratis naar Afrika. Daar worden dan de komende jaren nog wel derby’s tussen Grol en Grolse Boys gespeeld!
• De broeken en kousen mag iedereen van de Grol voor niks houden. Deze zijn nog prima als trainingskleding. De kledingbeheergroep organiseert deze teruggave. Wat over is, gaat ook naar Afrika.
• Alle leden kunnen overigens zelf nog een extra, nieuwe trainingset bestellen. Na een heuse internetstemming is dit geworden: een lichtblauw shirt met een donkerblauwe broek en donkerblauwe kousen.
• De Grol heeft zich opgegeven om mee te doen aan de zogenaamde Grote Clubactie die in september wordt gehouden. Loten verkopen van € 3,- waarbij de club € 2,40 mag houden. De bedoeling is dat elk team zijn eigen teambijdrage verdient. Door de coronacrisis moet de Grol kosten besparen en is er geen geld voor de teambijdragen in het komende seizoen.
• De teams zijn in het afgelopen en afgebroken seizoen gelukkig zuinig omgegaan met de trainingsballen. Er waren in totaal maar 18 ballen zoek geraakt of stuk gegaan.
• De doucheruimtes in de kleedkamers 3 tot met 9 worden in de zomer door een schoonmaakbedrijf grondig gereinigd. Tegels, voegen en kitranden krijgen een extra beurt.