Hoe de vereniging de coronacrisis overwint: Bericht 11

26-01-2021

Aan alle leden en vrijwilligers van Grol,

Dit is het 11e ledenbericht. De vorige ledenberichten in het kader van het Corona-virus verschenen op 10 april, 25 april, 26 april, 8 mei, 21 mei, 13 juni, 27 juni, 1 oktober, 28 oktober, 8 en 15 december. Voor actuele berichten over activiteiten verwijzen we iedereen graag naar de website.

TWEEDE VERLENGING

De wedstrijd met het coronavirus bevindt zich in de tweede verlenging. Het gaat richting strafschoppen wat het virusteam hoe dan ook wil voorkomen. Want bij de strafschoppen is er voor het virusteam geen houden meer aan. De virusdoelman krijgt een verlamde linker- en rechterarm bij de precieze schoten die op hem worden afgevuurd. De trainer van het vaccinatieteam laat de nog niet ingebrachte vijf wissels al warm lopen. Allemaal strafschopspecialisten die de bal het liefst met doelman en al in het doel schieten. De tweede verlenging lijkt heel lang te duren, ook al omdat het virusteam drie wissels uit Engeland, Zuid-Afrika en Brazilië inbrengt om toch nog het beslissende doelpunt te maken. Het lijkt erop dat het vaccinatieteam dat een moeilijke eerste en tweede helft speelde, stand houdt in de verlenging door opzichtig tijd te rekken door alle vijf wisselspelers één voor één in te brengen.

VOLGENDE RONDE

De voetbalbond KNVB bepaalt in de week van 8-12 februari hoe die volgende ronde eruit ziet. De beide opties liggen nog op tafel. De eerste competitiehelft gewoon uitspelen (met promotie en degradatie) of halve, regionale poules maken met een hele competitie (zonder promotie en degradatie). In maart kan er dan weer afgetrapt worden.

VOORBEREIDINGEN

Bij de Grol lopen de voorbereidingen op de volgende ronde al maanden. Er wordt volop op het veld getraind, onderlinge wedstrijden gespeeld, online oefeningen gedaan, straatvoetbal gespeeld, aparte keeperstrainingen gedaan, conditie versterkt door mountain biken en survivaltraining en nog veel meer om fit te blijven. Voor de ontspanning zijn er een pubquiz en puzzelwandeltocht als voorbeelden te noemen.

OMSCHAKELING

Wat de Grol intussen perfect beheerst, is het omschakelen. Van de ene coronamaatregel naar de andere. Telkens wordt iedereen supersnel geïnformeerd over de wijzigingen. Bij de maatregel van de avondklok waren we de eerste club in Nederland die zijn trainingsschema had aangepast. Op de landelijke website van de KNVB stond de Grol bovenaan de lijst van clubs die hun trainingsschema hadden aangepast. De voorzitter van de commissie jeugd (John ter Heerdt) en website-beheerder (Marco Frank) mogen dit als persoonlijk succes vieren. Fantastische reclame voor de Grol.

LANDELIJKE ZORGEN

Uit landelijke onderzoek blijkt dat de helft van de sportverenigingen in Nederland zich nu toch wel (ernstige) zorgen beginnen te maken over de gevolgen van de coronacrisis voor hun vereniging. De sportverenigingen in Nederland verwachten dat ze over 2020 zeker 20% minder inkomsten hebben gehad. Verenigingen met zo’n inkomstenverlies die ook nog een dalend ledenaantal hebben, zijn kwetsbaar in het overleven van de crisis.

LANDELIJKE ONDERSTEUNING

De regering wil hoe dan ook dat zoveel mogelijk sportvereniging door de crisis heen komen. Opnieuw komt er een financieel steunpakket van nu € 240 miljoen. De al bestaande steunmaatregelen kunnen daarmee worden voortgezet. Dat zijn de Tegemoetkoming Amateur Sport Organisaties (TASO-regeling) en de Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties (TVS-regeling). De Grol gaat kijken of een beroep kan worden gedaan op de TASO-regeling.

GEMEENTELIJKE ONDERSTEUNING

Ook gemeente Oost Gelre die sport heel belangrijk vindt, heeft een financieel steunpakket gemaakt. Als waardering voor hun vrijwilligers krijgen alle 500 verenigingen en instellingen ieder € 500,-. Daarnaast kunnen maatschappelijke organisaties die in acute financiële nood verkeren een beroep doen op het steunfonds waar € 300.000,- in zit. De Grol heeft die € 500,- ontvangen en komt niet in aanmerking voor het steunfonds.

ONDERSTEUNING LEDEN EN SPONSOREN

De Grol hoeft eigenlijk geen ondersteuning van anderen. De leden en sponsoren houden de vereniging financieel overeind. Iedereen betaalt keurig zijn bijdrage. Hieruit blijkt maar weer eens hoe sterk onze grote vereniging is.

De vaste lasten van de vereniging lopen gewoon door net zoals bij elk bedrijf of huishouden. Maar er zijn ook incidentele kosten die misschien dit seizoen niet gemaakt worden. Waardoor we geld op de begroting 2020-2021 over houden. Het bestuur zal in dat geval aan de leden voorstellen dit overschot aan de jeugd te besteden. Met name aan nog betere trainingsvoorzieningen.

MOUWEN OPSTROPEN

Samen hebben we in de afgelopen periode de mouwen opgestroopt om de vereniging overeind te houden. Dat is uitstekend gelukt. Binnenkort kan de mouw omhoog voor een prikkie. Een prik met perspectief. Dat we dat samen vieren, hoort ook bij de Grol.

Algemeen Bestuur Grol.