Familie Westervoorde

10-02-2021

Bron: Clubblad nummer 4 - 2020

Door: Kyra Broshuis

Complete gezinnen die intensief betrokken zijn bij de Grol. De vereniging kent er veel. Eén van die gezinnen is de familie Westervoorde met vader Rob (59), moeder Angela (57), dochter Lotte (26) en zoon Pim (23). Moeder Angela is als enige niet actief voor de Grol. “Maar ze heeft wel duizenden voetbalwasjes gedraaid in de afgelopen jaren!”, lachen Lotte en Pim.

De verdiensten van Rob

Rob is dit jaar gehuldigd voor zijn 50-jarig lidmaatschap van de Grol. En dat is niet zomaar een lidmaatschap. Hij is 50 jaar lid maar nog steeds zeer actief bij de vereniging. In 1970 is hij begonnen als keeper bij de pupillen en speelde daarna in diverse juniorenteams. Bij de senioren was hij keeper van Grol 1 zaalvoetbal en speelde hij in Grol 5-6-7 veldvoetbal. Na verloop van tijd is hij veldspeler geworden en speelt nog steeds in 45+3. Ook als verenigingsscheidsrechter pakt hij in het weekend nog menig wedstrijdje mee. Maar, zoals Hans Scheinck zei bij de huldiging van het 50-jarig lidmaatschap: “Allemaal prachtig maar je grote verdiensten zitten in de organisatie.”

Rob was van 1977 tot 2009 van heel wat teams jeugdleider. In 1977 was hij ook medeoprichter van de Supportersclub. Naast het jeugdleiderschap nam hij zitting in het jeugdbestuur als wedstrijdsecretaris. In deze jaren heeft hij veel kennis verzameld, veel contacten gelegd met voetbalclubs en fungeerde hij als aanspreekpunt tussen Grol en KNVB. Met deze achtergrond en ervaring werd Rob in 2016 het hoofdbestuur ingeloodst. Eerst als tweede secretaris en sinds 2019 als voorzitter van het organisatiebestuur, één van de drie deelbesturen. Alles wat met organisatie van wedstrijden te maken heeft, is één van de hoofdtaken van dit bestuur. De liefde voor de Grol sloeg al vroeg over op zijn kinderen. “Maar dat ging zonder enige dwang”, zeggen Lotte en Pim. “We mochten altijd zelf kiezen, maar het voetbal en de liefde voor de club zit gewoon in de genen.”

Lotte: ‘Blij dat ik gebleven ben’

Lotte werkt als assistent controller bij Koopmans Bouwgroep in Enschede en woont nog thuis, net als broertje Pim. “Supergezellig!”, vindt Rob. Lotte is keepster bij het 25+ damesteam op de vrijdagavond. Zoals bekend is er dit seizoen geen regulier damesteam meer. “Het verplichte trainen stond velen van ons tegen, mij ook. Er heerste twijfel in de groep wie wel en niet door zouden gaan. Ik had de knoop doorgehakt om te stoppen en mij meer te richten op tennis, maar toen kwam de optie om op de vrijdagavond nog een team te creëren en dat kwam mij goed uit. We voetballen 7 tegen 7 en uiteindelijk zijn we alsnog met z’n allen bij elkaar gebleven, erg leuk! Helaas hebben we maar twee keer kunnen spelen dankzij corona. Ik ben blij dat ik uiteindelijk toch gebleven ben; voor het spelletje, maar zeker ook voor de derde helft. Die is bij ons ook heel belangrijk.”

Vader Rob gaf niet alleen de liefde voor de Grol door aan zijn kinderen maar ook het enthousiasme voor carnaval. Lotte: “Jazeker, daar zijn we met de vriendinnen ook actief in. In 2012 werd ik Jonkvrouw, naast Jonkheer Siem Huijskes en ik ben vervolgens bij de Tönnekes gebleven. Het is goed dat er nu ook vrouwen bij de Knunnekes welkom zijn. Als je rond de 22 jaar bent, houdt het namelijk op bij de Tönnekes en dan kun je nergens terecht. “

De commerciële instelling van Pim

Pim, mede-eigenaar bij Media Doctors, is speler bij Grol 4 en speelde daarvoor in het derde, tweede én eerste. Ook hij heeft organisatorisch talent; was lid van de redactie van het clubblad en de commissie nevenactiviteiten, is nu bestuurslid van de VSVG, voorzitter van de Supportersclub (die 23 jaar geleden door zijn vader is opgericht) en lid van het Commerciële team. Hij is ook actief bij de GTC en speelt in hetzelfde team als zijn zus. Pim is geen lid van de Knunnekes, maar wel samen met Quint Veld presentator van het kindercarnaval.

Zijn commerciële instelling komt goed van pas bij zijn functie in het Commerciële Team van de Grol, voorheen de sponsorcommissie. “Dat loopt heel goed. We hebben met Bram Corts en Sander Wijgerink van de Boys een hele mooie aanvulling gekregen. Die jongens zijn commercieel én creatief. Met onze commissie zoeken we echt sponsoren die passen bij de leeftijdsklassen. Seesing Personeel bijvoorbeeld is sponsor van de JO19, een groep waar veel (potentiële) vakantiekrachten in zitten. We willen bij elke sponsor de juiste groep vinden en dat is super om te doen.” Vader Rob heeft bewondering voor de daadkracht van deze nieuwe commissie. “Ze hebben het in de coronatijd zelfs voor elkaar gekregen om voor elke leeftijdsklasse een sponsor te vinden. Het gaat om contracten voor vijf jaar dus dat zijn best grote bedragen. Heel mooi dat dat gelukt is. Die jongens hebben een hele andere manier van benaderen en hebben allemaal een groot netwerk. Dat is voor de club hartstikke goed.”

Hard aangepakt

Dat organisatietalent heeft Lotte ook. Zij werd lid van de Grol op haar 16e en was direct één van de aanstichters van de oprichting van het damesteam. “Het sporten in teamverband leek mij altijd al erg leuk en samen met een aantal meiden hadden we het erover om bij de Grol een meiden B-team op te gaan richten. Carry Walterbos heeft ons veel geholpen en Laura van de Pol werd onze trainster. Ik ben begonnen als voetbalster en ben vervolgens in de A begonnen met keepen. In de A zijn we een keer kampioen geworden en met de Dames 1 hebben we een promotie en een kampioenschap gepakt, uiteraard met bijbehorend feest. Ik had keeperstraining van Sjaak Jansen en trainde als eerste meisje met de jongens mee. Sjaak maakte absoluut geen onderscheid en het is mij bijgebleven dat we vaak met onze blote handen moesten keepen. Ik werd net zo hard aangepakt als de jongens. Dat deed Tjiko Wolberink later trouwens ook, maar dat hoort erbij en maakte het alleen maar leuk.“

Minder vergaderen

Lotte en Pim herinneren zich dat Rob ‘vroeger’ minimaal één keer in de week moest vergaderen bij de Grol. Dat is nu wel anders, tot tevredenheid van Rob zelf: “In het kader van het project versterking s.v. Grol is de organisatiestructuur behoorlijk aangepast, een noodzakelijke verandering. Door de komst van het voetbalbestuur hebben voetbalinhoudelijke zaken weer een centrale plaats gekregen binnen de vereniging. De organiserende zaken worden nu opgepakt door het organisatiebestuur dat een verbindende rol heeft in de samenwerking van commissies en werkgroepen. Dit bestuur zorgt ervoor dat de lijnen kort blijven, dat men sneller afspraken maakt en zaken afwikkelt. Voor mensen van buitenaf lijkt het misschien een ingewikkeld gebeuren maar het functioneert op dit moment gewoon goed”. Pim vindt dat die structuur naar buiten toe wel wat beter gecommuniceerd kan worden. “Kijk maar eens op de site hoeveel commissies en besturen er zijn, daar is voor een leek geen touw aan vast te knopen.”

Rob en Pim pleiten voor verjonging in de verschillende besturen. “Er zijn genoeg jongens met de juiste capaciteiten, maa ze moeten wel gevraagd worden. Het is goed om eens te vernieuwen. Sommige mensen zitten al zo ontzettend lang in het bestuur, ik denk, ik weet wel zeker, dat dat niet goed is”, zegt Pim. “Jongeren denken heel anders en daar moet je als club wat mee doen. Het overgrote deel van de lede is jong, daar moet je wel op inspelen. Ik denk dat je dan als bestuur een nog betere aansluiting vindt met de club. Je krijgt meer mee wat er speelt.” Pim heeft zo voor de Supportersclub ook gezocht naar nieuwe jongens. “En daar was gelukkig snel veel animo voor. Ik weet het zeker: Mensen willen best iets doen voor de club maar je moet ze wel actief benaderen. En als er dan jongeren in besturen zitten, dan is het eenvoudiger om aan te haken voor anderen.”

Ook Lotte werd gevraagd voor het voetbalbestuur maar zag ervan af: “Ik zit ook in de activiteitencommissie bij de tennisclub en ook mijn werk vraagt veel tijd. Gelukkig besloot Milou Groot Kormelink wel om in het voetbalbestuur te gaan zitten, dus ze zijn nu ook door een vrouw vertegenwoordigd. Belangrijk, want ook de dames en meisjes verdienen een goede vertegenwoordiging. Het gaat sowieso goed met de aanwas van vrouwen en meiden bij de club. Ik denk dat de Grol straks wel weer een damesteam kan oprichten zonder daarbij een fusie aan te gaan.”

Over de fusie met de Grolse Boys is de familie Westervoorde zeer te spreken. “Het is mooi om te zien dat bestuurders van Grolse Boys actief zijn gebleven en zich plezierig voelen in de besturen en commissies van de nieuwe vereniging. Mede dankzij hen kan het voetbal in Groenlo een mooie toekomst tegemoet gaan”, aldus Rob, Lotte en Pim.