Grol op 171 in Top 200 Jeugdopleidingen van Nederland

15-04-2021

“Talent is mooi. Techniek is mooi. Maar zonder winnaarsmentaliteit wordt het heel moeilijk”

Bron: Clubblad 1 - 2021

Door: Christian Buiël

Afgelopen februari bracht ‘De Voetbaltrainer’, een vakblad voor trainers en coaches, voor de achtste keer de ‘Top 200’ voor de best presterende amateurclubs naar buiten. Een onderdeel daarvan is de ‘Top 200’ voor jeugdopleidingen, met daarin voor het eerst de Grol op de 171e plaats met in totaal 14 punten. Een plaats die men qua puntenaantal moet delen met onder andere tweede divisionist GVVV uit Veenendaal en derde divisionist ADO’20 uit Heemskerk.

Een mooi resultaat voor de vereniging en de voetballende Grolse jeugd in het bijzonder. Het is echter ook een prachtig compliment voor iedereen die op de een of andere manier betrokken is binnen de jeugdafdeling. Ofwel, een reden om eens wat dieper in deze lijst te duiken en een reactie op te halen bij een drietal betrokkenen binnen de jeugdafdeling: Hoofd jeugdopleiding Jos Heutinck, Chris Weenink trainer van de JO19-1 en Michel Hoffman namens het voetbalbestuur.

Puntentelling in perspectief

Grol is niet de enige nieuwkomer in deze Top 200 over het seizoen 2020-2021, maar liefst 40 verenigingen maken voor het eerst hun opwachting in de lijst. Het geheel moet daarbij namelijk wel in perspectief geplaatst worden, daar de redactie van de Voetbaltrainer de puntentelling heeft moeten aanpassen vanwege het veranderde voetballandschap. Dit vanwege het feit dat de leeftijdscategorieën Onder 18, Onder 21 en Onder 23 toegevoegd dienden te worden. Daarbij werd namens de redactie dan ook het uitgangspunt genomen om de ranglijsten door de jaren met elkaar te kunnen blijven vergelijken.

Ter vergelijking dan maar even een voorbeeld; afgelopen seizoen stond SV Schalkhaar op de 171e plaats met een totaal van 41 punten, terwijl Grol daarvoor dit jaar 14 punten haalde voor dezelfde plaats op de eindrangschikking. Met een totaal van 41 punten zou SV Schalkhaar immers op de 5e plaats zijn geëindigd dit seizoen. Echter komen zij ‘maar’ tot een totaal van 16 punten wat resulteert in een 142e plaats voor het seizoen 2020-2021. Ofwel, een vergelijking maken met voorgaande jaren blijkt lastig. De toekomst zal moeten uitwijzen, mits de lijsten weer gepubliceerd worden, of de notering van de Grol eenmalig was of dat dit ten grondslag lag aan de gewijzigde puntentelling.

Regionale vertegenwoordiging

De Grol was echter niet de enige Achterhoekse afgevaardigde; ook DZC’68 en Longa’30 zijn van de partij, waarbij beide verenigingen al eerder in de Top 200 voor jeugdopleidingen hadden gestaan. Daarnaast is tevens derde divisionist HSC’21 uit Haaksbergen present op de 127e plaats.

Kijkend naar de huidige en voorgaande lijst is het op het eerste oog dan ook enigszins opvallend dat hoofdklasser AZSV uit Aalten niet meer tot de ‘Top 200’ behoort. Daar waar zij het afgelopen seizoen nog tot de 144e plaats wisten te schoppen. Wellicht dat deze verandering te wijten valt aan de aangepaste puntentelling.

Jeugd:

Naast de ‘Top 200’ voor jeugdopleidingen is er immers ook de ‘Top 200’ voor beste amateurclubs, waarbij er tevens gekeken wordt op welk niveau het eerste elftal van de desbetreffende vereniging speelt. Daarbij is AFC uit Amsterdam alweer voor het achtste jaar op rij, dus vanaf het begin, uitgeroepen tot de beste amateurvoetbalclub van Nederland.

In deze algehele ‘Top 200’ voor amateurclubs is AZSV wel weer present met een verdienstelijke 136e plaats; terwijl ook de andere regionale verenigingen hun plaats wisten te behouden dan wel te verbeteren. FC Winterswijk wist daarentegen haar plaats in de ‘Top 200’ niet te behouden en moest na 3 seizoenen weer genoegen nemen met een plekje buiten deze lijst. Ook de Grol komt niet voor op deze algehele lijst en heeft zodoende dan ook een sportieve uitdaging liggen om zich bij dit gezelschap te voegen in de toekomst.

Al met al zijn de regionale verenigingen goed vertegenwoordigd in beide lijsten, en is het een mooi gegeven dat de Grol een plaats heeft kunnen bemachtigen voor wat betreft de jeugdopleiding.

Totaal:

Reacties vanuit de jeugd

Jos Heutinck, hoofd jeugdopleiding en assistent-trainer van Grol 1¸ spreekt van een trots en voldaan gevoel als we hem vragen naar een reactie op deze ‘Top 200’. “Zelf ben ik daar niet dagelijks mee bezig omdat ik het niet wil vergelijken en het vooral belangrijk vind wat we zelf vinden van onze opleiding. Wel leuk dat we, op basis van het niveau waar we nu spelen, op nummer 171 zijn binnen gekomen en zo een vergelijk kunnen maken.”

Volgens Jos betekent deze notering dan ook een bevestiging dat men over voldoende talentvolle jeugdspelers beschikt en dat daar dan ook de juiste structuur en staf op los gelaten is. Op de vraag wat er moet gebeuren om deze positie vast te houden of zelfs te verbeteren antwoord Jos dan ook: “Ik denk inderdaad al in verbeteren door de jeugd bijvoorbeeld meer trainingsuren te laten draaien, hier zijn we met wekelijkse extra online ‘core’-trainingen al mee begonnen, en willen dan ook onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor extra ‘vlieguren’ op het veld. Daarnaast blijven we investeren in scholing en begeleiding van trainers, die samen met de overige staf deze ‘Top 200’ (171e) notering hebben mogelijk gemaakt. Ook het recentelijk gevormde ‘Tactisch hart s.v. Grol’ zal de opleiding een positieve impuls geven!”, aldus Jos. Hij vertelt dan ook dat deze commissie zich gaat bezighouden met het formeren van spelprincipes en deze vervolgens train- en coachbaar maakt voor onze jeugdafdeling. “Noem het de rode draad in spelbenadering/uitvoering waarin we dezelfde voetbaltaal willen gaan spreken”, aldus hoofd jeugdopleiding.

Ter afsluiting vragen we Jos dan ook of hij de lezer, en iedereen die betrokken is bij de jeugdopleiding, nog een boodschap mee wil geven: “Deze notering is een bevestiging dat we als voetbalvereniging goed bezig zijn en het voetbal steeds meer op de 1e plaats komt te staan bij de club. Om te stijgen op deze lijst, wat zeker geen hoofddoelstelling is, zal dit ook een vereiste moeten zijn.”

Chris Weenink, trainer van de JO19-1, vertelt dat er vol lof en trots op het nieuws gereageerd werd in de gezamenlijke trainers-app waar het nieuws gedeeld werd. “Zelf vond ik het natuurlijk ook leuk en interessant nieuws. We zijn volop met elkaar bezig om de jeugd zo goed mogelijk te ontwikkelen en overleggen daarbij regelmatig, iets wat nodig is om dit te bewerkstelligen. Als je dan hoort dat je in de ‘Top 200’ voor jeugdopleidingen staat, dan word je daar natuurlijk wel blij van en voelt het als een soort bevestiging dat we goed bezig zijn.”

Als we Chris vragen hoe hij zelf naar een dergelijke lijst kijkt, is het voor hem het belangrijkste dat zowel zijn staf, het team en hijzelf een goede balans vinden tussen plezier en beleving. “In mijn optiek is dat de beste omgeving om je te ontwikkelen. Als je uiteindelijk in zo’n lijst terecht komt is dat een mooie bijkomstigheid waar Grol trots op mag zijn”, aldus de Lichtenvoordse oefenmeester.

Vragende naar wat dit betekent voor een vereniging als Grol, is Chris dan ook vrij duidelijk: “Voor nu betekent dit dat we goed bezig zijn. We hebben allemaal korte lijntjes met elkaar en er hangt een goede sfeer. Met een goede sfeer bedoel ik dat we elkaar de waarheid durven te zeggen en dat er niet overal ja en amen op gezegd wordt. We hebben goede besprekingen, maar hebben daarnaast ook veel lol.” Voor de toekomst zou het volgens hem dan ook mooi zijn als de hoofdmacht van Grol uiteindelijk stappen omhoog kan maken door de goed ontwikkelde jeugd. “We zullen vooral zo door moeten blijven gaan. Elkaar scherp houden en blijven zoeken naar ontwikkelpunten”, zo besluit Chris.

Michel Hoffman, lid van het voetbalbestuur, laat weten dat de notering een teken is dat men op de goede weg is de laatste jaren. “Dit is echter niet van vandaag op morgen ontstaan. Ik denk dat het inmiddels een jaar of 12 geleden is dat dit ingezet is. We zijn toen begonnen met het opzetten van de circuittraining, die met behulp van twee goede techniektrainers, Jos Porskamp en Nico Verrips. Maar zo hebben al die mensen in de jeugd heel goed werk verricht de afgelopen jaren en dat gaat zich langzaam uitbetalen. Daar gaan we nu de vruchten van plukken.”

Michel stelt dan ook dat de notering een bevestiging is en geen doel op zich. “Het is echter niet alleen die lijst. We hebben ook een heel aantal jongens bij BVO’s (betaald voetbalorganisaties) in de jeugdopleiding uitkomen. Er zijn namelijk ook jaren geweest dat er niemand vanuit de Grol naar een BVO ging. De faciliteiten moeten dus goed blijven, we moeten de jongens enthousiast houden. Dan gaat er iets moois komen.”

“Met Jos Heutinck als hoofd jeugdopleidinghebben we dan ook de volgende stap gemaakt. Hij heeft voor extra enthousiasme gezorgd bij trainers en begeleiders”, zo gaat Michel verder. “Het mooie van Jos is dat hij niet alleen geïnteresseerd is in het prestatieve maar ook in het recreatieve. Hij is een echte verbinder. We zouden graag op de lange termijn verder willen met hem.” Zo zijn er dan ook gediplomeerde trainers aanwezig voor alle selectieteams, waarbij de O19-2, O17-2, O15-2 en O13-2 zeker niet onvermeld mogen blijven van Michel: “Die tweede selectieteams zijn heel belangrijk. Als je op die teams geen goede trainers zet, wordt het alsnog een lastig verhaal. Je hebt altijd jongens die zich later ontwikkelen, kijk maar naar het verhaal van Wessel Baarslag in het laatste clubblad.”

Dat de focus niet alleen op de prestatieve teams ligt, wordt nogmaals benadrukt door Michel. “We hebben geluk met trainers, die een tweede jeugdelftal willen trainen. Of iemand zoals een Walter Vrijdag. Dat de recreatieve teams een fatsoenlijke training krijgen.” Zo hebben deze recreatieve teams volgens Michel dan ook bijna een 100% opkomst tijdens een onderling toernooi bij de Onder -19, -17 en -15 teams. “Als er alleen maar aandacht is voor selectieteams, dan gaat zich dat wreken. Het kan altijd beter, we zijn met grote stappen vooruit gegaan. Maar zouden er graag nog iemand bij willen hebben voor die recreatieve teams.” Dat is echter niet het enige als we naar het wensenlijstje van het voetbalbestuur vragen: “We zouden als voetbalbestuur graag nog een extra trainingsveld erbij willen hebben. Het liefst van kunstgras. Of het haalbaar is, is een tweede vraag.”

Daaropvolgend haalt ook Michel de online ‘Core Stability’-trainingen naar voren: “Dat is ook weer een voorbeeld van iets extra’s, een derde trainingsmoment vanuit huis vanwege corona. Dat duurt een minuut of 25 per keer, je wordt er sterker van en er is minder kans op blessures. Een zestal personen, te weten Ruth Hulshof, Maxime Bennink, Daan Rots, Jules Stokkers, Mick Wissink en Mike Kempers steken daar heel veel tijd en energie in. Het moet allemaal wel gebeuren.” In navolging van zijn voorbeeld stelt hij dan ook: “Als mensen graag wat zouden willen doen voor de jeugdafdeling, mogen ze altijd iemand van het voetbalbestuur aanspreken. Zonder vrijwilligers is het namelijk allemaal niet mogelijk.”

Op de vraag om vooruit te kijken antwoordt Michel dan ook bevlogen: “De top 100 moeten we wel een keer gaan halen, dat is een streven. Daarbij krijgen de trainers ook de tijd en de ruimte om zich te ontwikkelen. Daar gaat Jos ook mee bezig. Het voetbalspel is continu in ontwikkeling. Daar moet je als trainer, maar ook als club in blijven ontwikkelen.” Volgens Michel kun je dan ook niet vroeg genoeg beginnen met techniek- en coördinatietraining. Mentaal moet er volgens hem nog wel stappen gezet worden: “Talent is mooi. Techniek is mooi. Maar zonder winnaarsmentaliteit wordt het heel moeilijk.” Uiteindelijk gaat het volgens Michel dan ook om het volgende: “Als je wilt winnen, moet je lachend het veld opgaan.” Als passende afsluiter en verwijzend naar de quote van Johan Cruijff die bij de entree van Den Elshof in het straatwerk opgenomen gaat worden.

Scorebordjournalistiek

Onder aan de streep blijft het toch ‘scorebordjournalistiek’, om in voetbaltermen te blijven. Helemaal in het huidige seizoen met de afgebroken competities en de akelig lege sportparken. Hopelijk kunnen onze jeugdteams zo spoedig mogelijk weer in competitieverband voetballen tegen hun leeftijdsgenoten. Zij het ‘thuis’ op Den Elshof, op een ander prachtig Achterhoeks sportpark of zoals voor de selectieteams die dan weer stad en land zullen afreizen voor hun uitwedstrijden.

De 171e plaats in deze lijst is namelijk een mooi compliment voor de hele vereniging, maar we zullen door moeten gaan en daarbij blijven ontwikkelen als we de woorden van Jos, Chris en Michel volgen. Er is immers altijd ruimte voor verbetering. Hopelijk staat er dan op termijn een volgende lichting klaar voor het eerste of elftal, of wie weet zelfs de volgende oud-jeugdspeler of speelster om zijn of haar kunsten te vertonen in het profvoetbal.