S.V. Grol heeft een bijzondere plaats in mijn sporthart!

02-07-2021

Bron: Groenlose Gids

Door: Theo Huijskes 

Bert Franssen uit Groenlo is vrijwilliger van de maand juni in de Groenlose Gids

Als er in Groenlo iemand is, die het verdient om via deze rubriek uitgeroepen te worden tot ‘Vrijwilliger van de maand’, dan is het wel de inmiddels 64-jarige Bert Franssen. De in 1960 met zijn ouders naar Groenlo verhuisde onderwijsman, die zijn werkzame leven startte als leraar lichamelijke opvoeding, heeft niet alleen tientallen jaren vrijwilligerswerk achter de rug bij de S.V. Grol, ook zag hij daarnaast nog mogelijkheden om zich eveneens op vrijwillige basis in te zetten voor de plaatselijke volleybalvereniging. Omdat Franssen in de afgelopen week via de officiële kanalen liet weten dat hij met ingang van het nieuwe voetbalseizoen het wedstrijdsecretariaat overdraagt aan een opvolger, vond deze krant het de hoogste tijd worden om hem in de spotlights te zetten.


Foto: Theo Huijskes.

Zeker omdat dezelfde Bert Franssen inmiddels ruim 53 jaar lid is van ‘de Grol’ en al die jaren niet alleen benutte om zelf actief te voetballen en keurig netjes de contributie te betalen, maar ook om zich op tal van terreinen structureel dienstbaar te maken. Dit alles had mede tot gevolg dat hij in 2016 werd benoemd tot ‘Lid van verdienste’ van de club en in 2018 werd gehuldigd vanwege zijn 50-jarig lidmaatschap. Bovendien was hij in 1993 lid van het jubileum-comité 75 jaar Grol en maakte in 2018 deel uit van een werkgroep die de viering van het 100-jarig jubileum van de club ondersteunde. Terwijl hij een en ander de revue laat passeren, haast Franssen zich om aan te geven dat het zetten van een punt achter het wedstrijdsecretariaat niet betekent dat voor hem het boek ‘S.V. Grol’ nu gesloten is.

Het internationaal Marveldtoernooi wil ik niet missen
“S.V. Grol heeft een bijzondere plaats in mijn sporthart. Neem als voorbeeld het jaarlijkse Internationaal Marveldtoernooi, dat ik voor geen goud zou willen missen. Alle 31 voorgaande edities heb ik als vrijwilliger van dichtbij meegemaakt en dat de eerste 11 jaar als assistent-scheidsrechter en vervolgens 20 jaar als teamleider van een ploeg. Omdat ik in het onderwijs werk en daarom in de gelegenheid ben om mijn vrije dagen vroegtijdig te plannen, was ik in al die jaren veelal begeleider van buitenlandse teams, die meerdere dagen tot soms twee weken in en rond Groenlo bivakkeerden.

Daarbij geweldige ervaringen opgedaan met het dagelijks begeleiden van teams als HJK Helsinki, FC Dynamo Kiev, Supersport en Ajax Cape Town uit Zuid-Afrika, Manchester United en Atletico Paranaense en Red Bull uit Brazilië. Zeker nu iedereen in de ban is van het EK Voetbal, is het eigenlijk niet te geloven dat internationaal gezien in totaal maar liefst 36 voetballers aan het EK 2021 meedoen, die ooit op het Marveldtoernooi hebben gespeeld. Onder hen onder anderen 16 spelers van de huidige Oranjeselectie, waaronder bijvoorbeeld Matthijs de Ligt, Georgino Wijnaldum en Memphis Depay. Iets om trots op te zijn”, aldus Franssen, die ook voor andere, zich aandienende klusjes beschikbaar blijft voor S.V. Grol. “Zo zal ik ook stand-by blijven bij bijvoorbeeld een activiteit als de organisatie en uitvoering van de jaarlijkse Snert- (Nieuwjaars-) loop.”

Een eer om de derde officiële wedstrijdsecretaris te zijn
De actieve voetbalcarrière van Bert Franssen bij Grol ging eind 1967 van start in de jeugd en moest na enkele wedstrijden in Grol 1 en 2, alsmede het uitkomen in lagere teams in 1982 worden beëindigd vanwege een knieoperatie. “Naast mij vol overgave dienstbaar te maken voor tal van vakantiekampen ten behoeve van met name de D- en E-jeugd, heb ik ook het leiderschap, al dan niet gepaard gaande met de functie van assistent-scheidsrechter, van een Grol-seniorenteam opgepakt en dat achtereenvolgens jaren achtereen van respectievelijk Grol 5, 3 en 2. Toen ik dat werk min of meer voor gezien hield, werd ik rond de eeuwwisseling gevraagd voor het nieuw in het leven geroepen bestuur senioren, dat een omvangrijk takenpakket kreeg aangereikt met betrekking tot het prestatieve en recreatieve seniorenvoetbal, het 35+ en 45+ voetbal, en het dames- en zaalvoetbal. Wat ik daarbij bijzonder, zelfs een eer vind, is het feit dat ik daarmee na Harrie Emaus, helaas overleden, en Anton ten Hoopen de derde officiële wedstrijdsecretaris ben van de inmiddels bijna 103 jaar bestaande S.V. Grol. Ondanks de vele organisatorische ontwikkelingen, heb ik tot en met het seizoen 2020-2021 altijd op een plezierige wijze mijn werk kunnen doen, al heeft de inmiddels vergaande automatisering voor een totaal ander tijdperk gezorgd.”

Tevens enthousiast vrijwilliger als volleybalscheidsrechter
Bert Franssen, in 1982 getrouwd met Anita Reijrink en vader van de kinderen Tim, Leonieke en Jesper, heeft zich tot 2020 en dat meer dan 25 jaar als scheidsrechtercoördinator en scheidsrechter ingezet voor de volleybalsport. “Een boeiende, nooit eentonige bezigheid, die ik al sinds 1993 behartig zowel voor volleybalvereniging Grol als Nevobo, de Nederlandse Volleybalbond”, aldus de man die zegt met al zijn sportactiviteiten de genen van zijn vader, wijlen Loet Franssen, te hebben gekopieerd. “Niet alleen op sportgebied, maar ook wat opleiding en werk betreft, ben ik in de voetsporen getreden van mijn vader. Ook hij was leraar lichamelijke opvoeding. Daarvoor heb ik na mijn vooropleidingen de Sportacademie in Tilburg gevolgd. Maar de les die ik wel van mijn vader heb meegekregen, is dat je niet de illusie moet hebben dat je dat werk in actieve zin tot de pensioengerechtigde leeftijd kunt uitoefenen. Daarom heb ik in de jaren tachtig de studie voor de onderwijsbevoegdheid economie met succes afgerond en mij tevens kunnen ontplooien als lesroostermaker. Sinds 1978 ben ik werkzaam in het onderwijs met daarbij de aantekening dat ik op dit moment reeds het voorrecht heb om te genieten van levensloopverlof.”

Terugkijkende op niet alleen zijn bijzonder sportief getinte vrijwilligersleven, maar ook op zijn werkzame leven in het onderwijs, zegt Bert Franssen een tevreden mens te zijn. “Twee zeer gevarieerde levens met in mijn werk de gelukkige omstandigheid dat ik in tal van plaatsen, en dat van Winterswijk tot Enschede en Hengelo Ov onderwijs heb mogen geven en dat ik mij in de vrije tijd helemaal kan uitleven in ons eigen Grolle!”