Terugblikken op een bizar seizoen met Hoofdtrainer William Krabbenborg

17-08-2021

“Zowel fysiek-als mentaal sta je er nu geheel anders voor“

Bron: Clubblad 2021-2
Door: Henri Walterbos

Een jaar geleden, de wedstrijd Grol-Silvolde. De eerste wedstrijd weer na een competitie zonder einde. Liefst 600 toeschouwers kwamen erop af, het was weer een klein beetje feest in de kantine. We dachten immers dat we het ergste gehad hadden, niet wetende dat het ergste nog moest komen. Een week of twee na de bewuste wedstrijd tegen Silvolde sta ik langs de lijn naar een wedstrijdje te kijken. Ook Jos Heutinck staat erbij. Ook hij geniet. “Ik geloof er niks van dat we het komend seizoen weer een volledig seizoen zullen spelen. We zijn er nog lang niet vanaf.” Nog wel eens aan zijn woorden teruggedacht. Hij kreeg gelijk….. De vaccinatiebereidheid is in Nederland met bijna 90% gelukkig groot. Het is de enige weg naar ‘oude tijden.’ Hopelijk kunnen we komend seizoen weer vol aan de bak. Binnen en buiten de lijnen, en in ons sportcafé. Met Hoofdtrainer William Krabbenborg kijken we terug op afgelopen seizoen.

Het voetbalseizoen zit erop. Waarschijnlijk het meest bizarre seizoen ooit. Hoe zijn jullie het seizoen als eerste selectie doorgekomen, omgegaan met alle maatregelen, de aanpassingen ervan?

“Medio december 2019 wordt bekend dat ik als hoofdtrainer aan de slag ga bij Grol vanaf seizoen 2020-2021 en ruim 1,5 jaar later kun je concluderen dat dit wel een heel bizar seizoen is geweest waarbij voetbal zeker niet het belangrijkste is geweest. Een pandemie die iedereen heeft teruggeworpen naar de basis, waarbij het leven letterlijk een wending kreeg en waarbij de gezondheid van iedereen voorop stond. Vanuit sportief oogpunt hebben we, ondanks alle beperkte maatregelingen, ‘gewoon’ doorgetraind. Gemiddeld twee keer in de week en de laatste maanden zijn we weer overgegaan naar drie keer in de week trainen. Als trainer vind ik het belangrijk om fit te blijven en ook vanuit sociaal oogpunt dat je elkaar blijft zien en in contact blijft met elkaar. Tenslotte ben je sportman en wil je doen wat je het liefst doet: voetballen! Ik denk dat we als staf ook goed zijn omgegaan met de opgelegde beperkingen waarbij de brede staf een uitkomst was. Nadat in oktober de competitie stil kwam te liggen zijn we noodgedwongen overgegaan naar het trainen in tweetallen en na verloop van tijd naar viertallen. De volgende stap was het trainen in groepsverband waarbij de spelers ouder dan 26 jaar nog wel apart moesten blijven trainen. Begin mei kwam het verlossende bericht dat we weer met de hele groep konden trainen waarbij we eindelijk weer grote partijvormen konden spelen. Op moment van schrijven hebben we dit seizoen 86 keer getraind en staan we aan de vooravond om weer oefenwedstrijden te mogen spelen en daar kijken we enorm naar uit. We kunnen concluderen dat we, ondanks alle beperkingen, met Grol 1 volop hebben doorgetraind waarbij de trainingsopkomst erg goed is geweest en dat alle selectiespelers en overige stafleden daar op een voorbeeldige manier mee zijn omgegaan. Vanaf deze plaats een groot compliment aan alle direct betrokkenen!”

Zijn jullie al gestopt met trainen?

“Ondanks dat we een heel bijzonder seizoen achter de rug hebben, waarbij we het spelen van wedstrijden enorm hebben gemist trainen, we zo lang mogelijk door. We willen fit de vakantieperiode  in. Gezien de huidige versoepelingen verwachten we dat we vanaf 26 juni weer oefenwedstrijden mogen spelen en hebben we besloten om op zaterdag 10 juli het seizoen af te sluiten met een oefenwedstrijd tegen AZSV. Daarna krijgt iedereen een welverdiende vakantie en beginnen we de voorbereiding weer op donderdag 12 augustus.”

Wat hebben jullie gedaan om toch de conditie en de teamspirit te houden en de tijd door te komen?

“Zoals ik al eerder aangaf zijn we altijd blijven trainen en is deze groep fit gebleven. Ook in de winter toen de weersomstandigheden het niet toelieten zijn we door middel van online-core trainingen in beweging gebleven. Iedereen volgde vanuit huis deze onlinetraining want ‘stilzitten’ was geen optie. Opvallend als nieuwe trainer vind ik de manier hoe deze hechte groep met elkaar omgaat. Jong en oud beweegt door elkaar heen en dat zie je niet alleen op het veld maar ook daarbuiten. Mooi om te zien.”

Heb je nog contact gehad met college trainers, voor adviezen of te sparren over voorliggende of aanverwante zaken waar niemand nog mee te maken heeft gehad?

“We hebben iedere keer weer intern een plan van aanpak gemaakt, gebaseerd op wat er volgens het RIVM mogelijk was. Ik denk dat we daar als staf goed mee zijn omgegaan met als doel om de spelers te blijven uitdagen in deze moeilijke periode waarbij je het uiteindelijke doel mist en dat is het spelen van wedstrijden. We hebben veel circuittrainingen gegeven waarbij de brede staf een uitkomst was. Veel variatie in de oefenstof geprobeerd aan te bieden en dat hebben we gekoppeld aan een interne competitie waarbij ‘het willen winnen’ centraal stond.”

Heb je er ook nog iets van geleerd?

“Je wordt er als trainer een stuk creatiever van, ondanks dat het een tijdrovende periode was. Iedere situatie was/werd weer anders en hierdoor heb ik wel geleerd om gevarieerde oefenstof aan te bieden, gebaseerd op de situatie op dat moment en veel te schakelen met de staf en spelers waarbij voor iedereen op tijd duidelijk moest zijn wat de doelstelling van de training was. Ook belangrijk was het sociale aspect en dat je met je spelers in contact moet blijven, hoe moeilijk dat soms ook was. Zeker toen de avondklok erbij kwam. Een bizarre periode waarbij je ervan uitgaat dat je dat toch nog nooit gaat meemaken. Inmiddels weten we wel beter.”

Welke gevolgen heeft afgelopen seizoen voor de voorbereidingen op het nieuwe seizoen? Denk aan tijdstip van beginnen, blessures, conditie, selectiesamenstelling (je hebt mogelijke kandidaten niet aan het werk gezien)?

“Zoals al eerder aangegeven trainen we bewust zo lang mogelijk door waarbij het doel moet zijn om zo fit mogelijk de zomerstop in te gaan. De spelers hebben een maand vakantie en dan beginnen we aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Normaal gesproken snak je na een lang seizoen, met iedere week een wedstrijd in competitieverband, naar de zomervakantie maar die verhouding is compleet weg. Zowel fysiek als mentaal sta je er nu geheel anders voor. Spelers die geblesseerd zijn of terugkomen van een langdurige blessure trainen wel ‘gewoon’ door. Gelukkig kunnen we dit seizoen toch nog afsluiten door het spelen van 3 oefenwedstrijden tegen goede tegenstanders (VVG’25, Longa’30 en AZSV). Uiteraard zal er ook door geselecteerd gaan worden, waarbij het belangrijkste is dat we alle selectiespelers hebben kunnen behouden voor Grol 1 en 2. Als trainer/coach ben ik daar zeer content mee.”

Hoe kijk je tegen het nieuwe seizoen aan, met de wijsheid en kennis van nu?

“Na een jaar hoofdzakelijk trainen verlang je als sportman naar het spelen van competitiewedstrijden waarbij onze trouwe supporters hopelijk weer in groten getale aanwezig zullen zijn. Met een fijne staf, jonge, enthousiaste en leergierige spelersgroep streven we ernaar om langzaam door te groeien waarbij we hopelijk eindelijk weer eens een volledig seizoen te kunnen voetballen waarbij de gezondheid het allerbelangrijkste is. Dat dat niet vanzelfsprekend is hebben we mogen ervaren. Wens ik iedereen alvast een goede vakantie en hopelijk treffen we elkaar zo snel mogelijk weer op ons mooie sportpark.”