Leon, Jordi en Teun Geelink: voetbal, voetbal en nog eens voetbal!

31-08-2022

“Zaterdag is mijn voetbaldag, wat er ook gebeurt, dat pakt niemand mij af”

Bron: Clubblad 2022-2
Door: Ivo Tenten

Een leuker moment om langs te gaan bij de voetbalgekke familie Geelink was er eigenlijk niet. Twee dagen na het Marveldtoernooi, na afloop van een seizoen vol met kampioenschappen, en ook nog eens een seizoen waarin FC Twente Europees voetbal haalde.

Een kwartiertje voor aanvang van de wedstrijd Nederland – Wales kom ik de keuken binnenlopen bij de familie Geelink, in een setting die, naar later blijkt, heel gebruikelijk is. Leon, beter bekend als Spike, zit aan de keukentafel te werken met de TV aan voor een beetje achtergrondgeluid. In de woonkamer zitten Jordi en Teun, samen met moeder Marjon. “’s Avonds kan ik echt wat doen, dan word ik niet gestoord,” geeft Leon aan. Leon en zijn compagnon Gerard zijn in 2011 voor zichzelf begonnen met GeelinkBosch, onder andere gespecialiseerd in maatvoering, landmeetkunde en 3D scannen. Ze zijn in 2011 begonnen in Groenlo maar zijn in 2017 verhuisd naar Ruurlo. GeelinkBosch heeft inmiddels 10 medewerkers in dienst en 5 zelfstandigen aan het werk. Groeien in deze tijd blijkt moeilijk, want ook GeelinkBosch heeft moeite om aan nieuwe mensen te komen. “Een eigen zaak hebben is hard werken, maar het is voor mij ook hobby,” vertelt Leon. “Ik heb er heel veel plezier in”. Gelukkig is er nog wel tijd om samen met Jordi en Teun eens even in het (voetbal)leven van de heren in huis te duiken. En uiteraard worden tussendoor de mooie momentjes meegepakt uit de wedstrijd Nederland -Wales.

Dingen gesneuveld

Jordi en Teun zijn allebei opgegroeid in het huis aan de Dominee Haspelsstraat in Groenlo waar de familie Geelink nog steeds woont. In alle jaren dat ze er wonen zijn door het voetballen achter in de tuin de nodige dingen gesneuveld, verklapt Leon. Voetbal maakt een centraal onderdeel uit van het leven van de familie Geelink. De kinderen zijn gek op voetbal, maar ook Leon zelf. “Door de week ben ik erg druk,” laat Leon weten, “maar zaterdag is mijn voetbaldag, wat er ook gebeurt, dat pakt niemand mij af”. Alle thuiswedstrijden van zijn kinderen kijkt Leon, maar ook uit, tegen Longa of tegen Cuijk, het maakt Leon niets uit. “Als het even kan, dan kijk ik de wedstrijden van beide jongens op zaterdag,” is Leon stellig. Ook Marjon kijkt in principe alle thuiswedstrijden van de jongens en gaat af en toe mee naar uitwedstrijden.

Als Jordi en Teun er even later ook bij komen zitten kan het natuurlijk niet anders dan dat het meteen over het Marveldtoernooi gaat. Direct komt ook de bravoure van Leon naar boven. “Kijk, daar is Jordi, die heeft afgelopen weekend historie geschreven!,” wijst Leon. “Eén van de drie Grolspelers die ooit mee hebben gedaan aan het Marveld toernooi zonder een wedstrijd te verliezen!”

Jordi speelt op dit moment als tweedejaars ‘Onder 17’ speler in de JO17-1, en behoorde tot de groep spelers die door de Covid-pandemie helaas nog geen Marveldtoernooi meemaakte. Dankzij een speciale regeling, met medewerking van de organisatie van het Marveldtoernooi, konden Jordi en alle andere tweedejaars Onder 17-1 spelers die om dezelfde reden nog geen Marveldtoernooi hadden gespeeld, toch meedoen, maar dan wel verdeeld over de drie toernooidagen.Jordi mocht op zondag meedoen en speelde die dag tegen FC Twente/Heracles een wedstrijd die eindigde in een gelijkspel (na penalty’s werd helaas wel verloren) en daarna de wedstrijd om de 11e en 12e plaats tegen AZ die Grol met 1-0 won. De blijdschap bij de 1-0 en na het laatste fluitsignaal was gigantisch. Een hele mooie prestatie van het team, waarop Leon zichtbaar trots is. Het absolute hoogtepunt van het toernooi voor Leon en Marjon was echter de wedstrijd tegen FC Twente/Heracles, waarin beide jongens samen de strijd aangingen met de Tukkers. “Dus niet alleen Jordi deed mee, ook Teun heeft meegedaan aan het Marveldtoernooi. Teun heeft als tweedejaars JO15-1 speler het hele toernooi mee mogen doen. Het was twee dagen na het toernooi nog af te zien aan de jongens, ze hadden er een zwaar weekend op zitten.”

En niet alleen het Marveld weekend was een succes, maar wat een voetbaljaar hebben Teun en Jordi achter de rug! Vragend naar hun mooiste voetbalmoment uit hun leven geven beiden hetzelfde antwoord. “Het Marveldtoernooi, of eigenlijk het hele seizoen”. Het feest kon dit jaar namelijk niet op bij de familie Geelink. Teun is met de JO15-1 voor de winterstop in de 6e divisie kampioen geworden en heeft zich daarna knap gehandhaafd met het team in de 5e divisie. Jordi maakte het nog wat bonter, en werd voor de winterstop kampioen in de 7e divisie met de JO17-1 om na de winterstop opnieuw kampioen te worden in de 6e divisie. Het najaarskampioenschap van beide jongens ligt nog vers in het geheugen. Beiden werden op carnavalszaterdag kampioen op het eigen sportpark, hoe mooi wil je het hebben! Het tweede kampioenschap van Jordi was notabene te danken aan Longa, want doordat Longa won van de concurrent van Grol, kon Grol het zich permitteren om met 2-1 te verliezen, uit tegen NEO. Jordi vertelt ook over het mooie kampioensfeest dat heeft plaatsgevonden bij de familie Brummelaar. Beide jongens kijken dus terug op een schitterend voetbalseizoen. Op uitdrukkelijk verzoek van de beide jongens, maar ook Leon en Marjon (en dus doen we dat), zou ik ook nog even vermelden, dat ze zo’n goede begeleiding hebben gehad dit jaar. “De Trainers, de leiders, de grensrechters, alles was top dit jaar,” volgens de gehele familie!

‘Kom, wi-j gaot’

Jordi en Teun vertellen ook trots over opa Anton Smit en opa Leo Geelink die iedere thuiswedstrijd langs het veld staan om hun kleinzonen aan te moedigen. Natuurlijk ook bij de kampioenswedstrijd uit tegen NEO van Jordi en bij het Marveldtoernooi. Zo af en toe gaat één van de opa’s, of gaan beide opa’s, ook nog mee met Leon naar een uitwedstrijd van de jongens. “Laatst stond Teun met 5-0 achter in Bennekom, toen schopte mijn vader me tegen mijn been, 10 minuten voor het einde en zei: Kom, wi-j gaot,” lacht Leon. Gelukkig won Jordi later die dag op eigen veld wel van Longa, zo werd de dag van opa toch nog goed. Ook door de weeks spelen opa en oma een belangrijke rol, want iedere maandag kunnen Jordi en Teun daar terecht en wordt er bij opa en oma gegeten, want met jongens die zo veel voetballen en ouders die beiden werken, moet er flink gepland worden. Later op de avond laat Marjon nog weten dat de zondagochtend voor het gezin dan ook een belangrijk moment is. De hele week heeft iedereen een volle agenda, maar op zondagochtend rond een uurtje of twaalf is het moment waarop ze met het hele gezin aan tafel zitten.

Terug naar Jordi en Teun. Het afgelopen jaar was dus een absoluut hoogtepunt voor Jordi en Teun op voetbalgebied. In de jaren hiervoor heeft Jordi alle selectieteams van Grol doorlopen. Naast het eigen voetbal helpt Jordi ook bij de ontwikkeling van het jeugdvoetbal bij Grol door te helpen bij de voetbalschool en voetbaldagen georganiseerd door Voetbal O.P.A. van Max de Vries. Om het stappen en vakanties zoals aanstaande zomer naar de Appelhof te financieren verdient Jordi in zijn vrije tijd zijn eigen zakcentje. Teun, die werkt bij de JUMBO, heeft ook in de meeste selectieteams gespeeld maar ook nog even geroken aan het wielrennen. Hij heeft een tijdje het voetbal vaarwelgezegd en is gaan wielrennen bij de Stofwolk, maar al snel miste hij toch de gezelligheid rondom de teamsport, wat Jordi al van ver had zien aankomen, zo laat hij weten. Zodoende kwam Teun al snel weer terug bij Grol. Wielrennen doet hij niet meer. Dit in tegenstelling tot zijn vader, die in de vrije tijd die overblijft graag aan duursporten doet, bij voorkeur kleinere triatlons, hoewel hij momenteel ‘in een sportdip’ zit.

Een sportieve familie dat is het, zo blijkt ook uit de opleidingen die de kinderen willen gaan volgen. Jordi weet eigenlijk nog niet exact wat hij wil worden, maar gaat volgend jaar beginnen aan de opleiding Sport en bewegen in Enschede en het lijkt erop, met de kennis van nu, dat Teun die nog op het Marianum zit, ook dezelfde opleiding wil gaan doen. De opleiding sport en bewegen wordt gegeven vlakbij de Grolsch Veste, wat een mooi bruggetje terug is naar de eerder vermelde voetbaldag van Leon. Wie denkt dat de voetbaldag van Leon er op zit als hij half Nederland heeft doorgereden om naar beide zoons te gaan kijken heeft het namelijk mis. FC Twente maakt normaal gesproken ook onderdeel uit van de voetbaldag van Leon, want Leon heeft samen met Jordi en Teun een seizoenkaart bij FC Twente. “Zoals ik al zei, door de weeks ben ik erg druk en heb ik niet altijd even veel tijd voor de jongens, maar samen met de jongens naar FC Twente iedere thuiswedstrijd is echt genieten. Het mooiste moment van de week. En dan samen met een grote groep andere supporters uit Groenlo, heel gezellig”. Het feit dat Daan Rots daar nu ook speelt maakt het nog extra mooi vindt Leon. Dat Teun eigenlijk iets meer voor AJAX is dan voor FC Twente is geen probleem. Teun hoopt bij alle wedstrijden in het seizoen dat Twente wint, behalve tegen AJAX. Het is natuurlijk wel schrijnend dat Teun als AJAX fan nog nooit in het stadion van AJAX is geweest. Aan Leon de schone taak om daar snel verandering in te brengen.

Op de vraag van wie Jordi en Teun het voetbaltalent nou eigenlijk hebben reageert Teun zeer ad rem “niet van papa in ieder geval”. Leon denkt daar duidelijk anders over, want ook Leon kon aardig voetballen in zijn jonge jaren. “Ik heb ook zo ongeveer alle selectieteams doorlopen in de jeugd, en heb het uiteindelijk tot aan Grol 2 geschopt”. Gevraagd naar zijn mooiste voetbalherinneringen bij de Grol verwijst hij toch naar de verschillende kampioenschappen bij de senioren. Bij Grol 3 als voetballer met teamgenoten als Han Hilderink en Max de Vries (sr.), en later 3 jaar achter elkaar met Grol 8 als begeleider van het team. “Ik was ook nog ergens anders heel goed in vroeger trouwens. Ik heb vroeger gefietscrost bij de Speedhogs. Ik was zelfs Nederlands kampioen”, wat ook reden was voor Leon om tijdens de sponsoravond voorafgaand aan het Marveldtoernooi een praatje te maken met Jelle van Gorkum, om hem na verloop van tijd te vragen of hij eigenlijk wel wist wie er naast hem stond? Leon ten voeten uit!

Zoals vele van de lezers zullen weten, is Leon naast ondernemer, voetbalvader en Twentesupporter ook nog succesvol muzikant. Een uit de hand gelopen hobby zo geeft hij zelf aan. Het laatste  openluchtconcert van zijn band Rebelsje afgelopen februari was razendsnel uitverkocht en een groot succes. Met diverse gastartiesten die maar wat graag meededen aan het concert werden de toeschouwers getrakteerd op een prachtige middag vol muziek. Ook voor de rest van dit jaar en begin volgend jaar loopt de agenda van de succesvolle band alweer flink vol als ik Leon moet geloven.