Werner Brandt, bevlogen en betrokken ondernemer met oog voor de Groljeugd

12-05-2023

Bron: Clubblad 2023-1
Door: Christian Buiël

Het is een vrijdagavond in februari als we aanbellen bij Werner Brandt. De voordeur zwaait open en we worden hartelijk begroet door Werner zelf waarna binnen de kortste keren de koffie op tafel staat. Tijd voor een nadere kennismaking met deze zelfstandig ondernemer die de recreatieve Grol-jeugd een warm hart toedraagt.

Werner is een geboren en getogen Achterhoeker die al zijn hele leven werkzaam is in de IT-wereld. De laatste 10 jaar heeft hij zich gespecialiseerd op het gebied van informatiebeveiliging, terwijl hij sinds een jaar of 5 voor zichzelf is begonnen onder de naam Brandt IT Security. Als we Werner vragen om zijn bedrijfsactiviteiten uit te duiden, geeft hij aan dat deze onder te verdelen zijn in een drietal pijlers: Audit, Security & Informatiebeveiliging en Advies & Ondersteuning.

“IT Security, ofwel beveiliging van IT-systemen, is heel abstract en heel breed tegelijk”, zo legt Werner uit. “Iedere organisatie bezit veel data. Vroeger werden deze data opgeslagen in notitieboekjes, ordners en dossierkasten. De toegang werd fysiek bewaakt. Tegenwoordig zijn de data digitaal opgeslagen. Deze data moeten op een andere, meer complexe wijze, worden beschermd: informatiebeveiliging. Dit geldt voor alle organisaties, dus van MKB-ers tot multinationals”, vertelt Werner enthousiast om een aantal eenvoudige voorbeelden te schetsen om zijn vakgebied duiding te geven.

De nadruk van Werners werkzaamheden ligt momenteel op het uitvoeren van audits: “Dat is het controleren van de staat van de informatiebeveiliging. Vaak volgens normen, zoals ISO 27001/2, NEN7510 en BIO. Uitdagende opdrachten”, stelt hij. Een goede auditor mag immers geen advies geven gedurende een audit zo vult Werner nog aan. Zijn passie voor audits resulteert dan ook in het feit dat Werner met name werkzaam is voor grotere bedrijven en organisaties. Zo werkt hij momenteel voor de vier grootste gemeentes van Nederland, terwijl hij daarnaast de nodige andere partijen begeleidt tijdens projecten op het gebied van cybercriminaliteit en informatiebeveiliging.

Onderschatting van de gevolgen

Als we Werner vragen naar de huidige stand van zaken omtrent cybercriminaliteit geeft hij aan dat over het algemeen de gevolgen onderschat worden. “Op zakelijk gebied zijn de voorbeelden talrijk wat er mis kan gaan. Je leest het vrijwel dagelijks in de media. Denk aan afpersing met ransomware, het platleggen van een organisatie door een DDOS-aanval tot datalekken. Dus zorg ervoor dat je de zakelijke risico’s in kaart hebt en neem vervolgens de juiste maatregelen”, aldus Werner. Daarbij gaat het uiteindelijk in de meeste gevallen altijd om het juist beveiligen van informatie: “Informatie is kennis, en kennis is macht”, vat Werner het kort en bondig samen.

Zodoende krijgt Werner dan ook vaak de vraag wat men er tegen moet doen. Volgens hem begint het met het hebben van een goede basis, zowel zakelijk als privé: “De basis moet je op orde hebben. Zorg ervoor dat de juiste maatregelen in de organisatie worden genomen om optimale bescherming te garanderen. Én te voldoen aan de wettelijke verplichtingen inzake data. Uiteindelijk moet de informatie en data beschermd worden én correct en – beperkt – toegankelijk zijn.”

Privé heeft Werner ook een tip die voor iedereen toepasbaar is: “Het is belangrijk om updates te installeren, terwijl je idealiter een ander wachtwoord hebt voor elk account dat je hebt. Het liefst multifactor met behulp van een Google of Microsoft Authenticator.”

De recreatieve Grol-jeugd

Ondanks zijn drukke werkweken als zelfstandig ondernemer is Werner regelmatig op Den Elshof te vinden om naar de wedstrijden van zoon Friso en zijn team, JO15-3, te kijken. De meeste zaterdagen staat hij dus langs de lijn bij een van de vele recreatieve jeugdteams die de Grol rijk is. Dat heeft er dan ook toe geleid dat Werner graag iets terug wou doen voor de vereniging. “Grol staat voor plezier in sporten, een goede gezondheid, ontspanning en samenwerking. Én de club is een onmisbare schakel in de Grolse gemeenschap. Daarom draag ik deze een warm hart toe. Met name de recreatieve jeugdteams”, vat Werner zijn beweegredenen samen.

Na gesprekken met het Commercieel Team Grol is er zodoende een mooie samenwerking tot stand gekomen voor de komende jaren, waarbij Werner dus de nadrukkelijke wens had om iets te willen betekenen voor de recreatieve jeugdteams. Dit is uiteraard met enthousiasme opgepakt door het Commercieel Team Grol waardoor de eerste stappen al zijn gezet om Werners wens tot uiting te laten komen. Daarnaast gaat de Grol en haar netwerk Werner helpen met het opbouwen van naamsbekendheid in de regio“Uiteindelijk doe ik het om de club en de jeugd te helpen, en het spelplezier te bevorderen. Daar gaat het om”, zo besluit Werner enthousiast.

Zo komt er een einde aan een boeiend gesprek met deze bevlogen en betrokken ondernemer die vrijwel wekelijks langs de lijn staat op Den Elshof. Een mooi voorbeeld van hoe ideeën en wensen omgezet kunnen worden tot een succesvolle samenwerking waar de Grolse jeugd weer van profiteert. Grol is natuurlijk erg blij met sponsors als Werner, en op zulke Grolse ondernemers kan Grol alleen maar trots zijn dat zij zich aan de vereniging verbinden en deze daar waar mogelijk ondersteunen.