Gemeenteraad Oost Gelre zegt ja tegen kunstgrasveld

14-11-2007

Met de vaststelling van de gemeentebegroting 2008 op dinsdag 13 november jl. heeft de raad van de gemeente Oost Gelre tegelijkertijd ja gezegd tegen de te bewerkstelligen kunstgrasvoorzieningen bij de voetbalvereniging S.V. Grol in Groenlo.

Tijdens de in Hotel-Restaurant Reijrink in Lievelde gehouden mammoet vergadering, waarmee ’s middags om 14.00 uur een begin werd gemaakt en die ’s nachts na twaalven door burgemeester Henk Heijman officieel werd afgesloten, toonden alle raadsfracties zich een voorstander van de aanleg van kunstgras op het sportpark ‘Den Elshof’.

Had de gemeenteraad van Oost Gelre op de begroting van 2007 reeds een bedrag van 100 duizend Euro op de begroting opgenomen, deze week werd daar met de vaststelling van de begroting van 2008 nog eens een bedrag van 380 duizend Euro aan toegevoegd.

Voor het bestuur van de S.V. Grol derhalve voldoende krediet om het hoofdstuk kunstgras op het sportpark ‘Den Elshof’ op een gedegen wijze aan te pakken.

 

Aan het begin van de begrotingsvergadering van deze week was het Grolvoorzitter Theo Huijskes, die gebruik maakte van de inspreekgelegenheid voor burgers om op die wijze als eerste vertegenwoordiger van de Groenlose voetbalclub niet alleen de leden van het college van burgemeester en wethouders, maar met name de leden van de gemeenteraad Oost Gelre van de noodzaak van aanleg van kunstgras te overtuigen.

 

Hieronder de letterlijke toespraak van de Grolvoorzitter:

 

Mijnheer de voorzitter,

leden van het college van burgemeester en wethouders,

leden van de raad van de gemeente Oost Gelre,

dames en heren.

 

Mijn naam is Theo Huijskes, ik woon in Groenlo en ben voorzitter van de sportvereniging ‘Grol’.

 

In die functie voer ik ook het woord aan het begin van deze raadsvergadering, oftewel de begrotingsvergadering van de gemeente Oost Gelre.

 

De sportvereniging, beter gezegd: de voetbalvereniging Grol staat aan de vooravond van het 90-jarig bestaan in 2008.

Vanzelfsprekend een mijlpaal, die in een extra perspectief kan worden geplaatst vanwege het gegeven dat het college van b&w van de gemeente Oost Gelre heeft besloten om op de gemeentebegroting voor 2008 naast het reeds in 2007 gereserveerde krediet voor de noodzakelijke renovatie van velden, een bedrag op te nemen voor de aanleg van kunstgras, inclusief alle bijbehorende zaken zoals een nieuwe verlichting, op het sportpark ‘Den Elshof’ in Groenlo.

 

Geachte leden van de gemeenteraad.

Reeds begin juli 2006 hebben wij als bestuur een subsidieverzoek ingediend ter voorziening in een hoognodige grondige renovatiebeurt van het hoofdveld, waarbij de voorkeur uitging naar de aanleg van een kunstgrasveld.

 

Tijdens onze met uw bestuur en uw medewerkers van de betreffende vakafdelingen in de periode juli 2006 tot op heden gevoerde, altijd erg plezierig verlopen gesprekken en onderhandelingen, zijn vervolgens een aantal van belang zijnde zaken aan het licht gekomen, zoals:

 

Niet alleen bleek nog eens overduidelijk de noodzakelijke renovatie van het hoofdveld, ook werd de noodzakelijke uitbreiding van het aantal speel- en trainingsvelden geconstateerd.

 

Vanwege het grote aantal leden en dus het grote aantal teams, alsmede de nog steeds waarneembare groeiende tendens van leden bij met name de pupillen en junioren en de komst van steeds meer seniorenteams in het zaterdagvoetbal, wordt er op een dergelijke intensieve wijze van de thans aanwezige velden gebruik gemaakt, dat de gesteldheid ervan met grote sprongen achteruit gaat.

 

De achteruitgang van de kwaliteit van de speel- en trainingsvelden betekent reeds op korte termijn en dit zeker op lange termijn dat de vereniging en dus ook de gemeente geconfronteerd gaat worden met een aanzienlijke verhoging van de onderhoudskosten.

 

Mede als gevolg van de door de directie van Marveld Recreatie in de directe nabijheid bewerkstelligde grondverwerving, werd vervolgens ook nog eens duidelijk dat er geen mogelijkheden (meer) zijn om het aantal natuurgrasvelden verder uit te breiden.

 

De optie kunstgras kwam daardoor steeds nadrukkelijker in beeld, anders gezegd: de vereniging met haar bestuur voorop gaat thans helemaal voor kunstgras op het sportpark ‘Den Elshof’.

 

Dat de vereniging met die keuze nu ook nog eens kan rekenen op een passende financiële ondersteuning in de vorm van een gemeentelijke subsidie, is natuurlijk erg verheugend voor de gehele gemeenschap in het algemeen en voor de sportvereniging Grol in het bijzonder.

 

Geachte leden van het college van b&w.

Als voorzitter van de sportvereniging Grol wil ik u derhalve namens het bestuur en de leden van harte danken voor het getoonde begrip voor de situatie van dit moment, alsmede voor de vervolgens aan de dag gelegde medewerking.

 

Geachte leden van de gemeenteraad.

Op u allen doe ik een vriendelijk doch dringend beroep om de gemeentebegroting voor 2008, daar waar het betreft het voorgestelde krediet ten behoeve van de sportvereniging Grol in Groenlo, conform het voorstel van het college van b&w vast te stellen.

 

De voetbalvereniging Grol is een grote, representatieve sportvereniging met een niet onaanzienlijke uitstraling in de gehele regio en vanwege het jaarlijkse internationale jeugdtoernooi in geheel Nederland en zelfs ver daarbuiten.

 

De vereniging telt inclusief haar donateurs ruim 1200 leden, beschikt over een voorbeeldige accommodatie en kan bogen op een perfecte organisatie.

De vereniging telt bijna 200 sponsoren en is meer dan trots op haar meer dan 200 vrijwilligers.

 

Al met al derhalve de trots van Groenlo, de trots van de gemeente Oost Gelre.

 

Voor al degenen binnen de gemeente Oost Gelre, die direct of indirect iets of veel met deze prachtige club te maken hebben, zou het fantastisch zijn dat medio 2008, zoals gezegd in het jaar waarin de club haar 90e verjaardag viert, het sportpark ‘Den Elshof’ is uitgebreid met kunstgrasvoorzieningen in de breedste zin van het woord.

 

Als voorzitter ben ik trots op deze club.

Ik hoop straks ook trots te kunnen zijn op uw reacties als hoogste bestuursorgaan van deze mooie gemeente Oost Gelre en vanzelfsprekend op uw uiteindelijke beslissing!

 

Ik dank u voor uw aandacht.